#1 2006-05-10 10:30:13

Winged
Użytkownik

"Hero" na żywo?!

Ostatnio czytając sobie jedną z polskich gazet natknąłem się na wzmiankę o organizacji ceremonii otwarcia i zamknięcia olimpiady w Pekinie w roku 2008.
Została ona powierzona znanemu również w Polsce reżyserowi, jakim jest Zhang Yimou (profil z Filmweb.pl). Wystarczy wymienić chociażby "Hero", "Dom latających sztyletów", czy niedawno wydanego u nas "Zawieście czerwone latarnie".
Jednak to nie koniec rewelacji odnośnie widowiska na otwarcie i zamknięcie olimpiady. W rolę konsultanta artystycznego zaangażowany został Steven Spielberg (profil z Filmweb.com). Także władze zrobiły, co w ich mocy, dajac do dyspozycji reżyserów zespoły pieśni i tańca, wojsko, inżynierów, techników. Co z tego wyniknie? Tradycyjnie objęte jest to tajemnicą, na rozwiązanie której przyjdzie nam pewnie czekać do 2008.

No i co o tym sądzicie? Ja chyba po raz pierwszy obejrzę ceremonie od deski do deski. smile

Ostatnio edytowany przez Winged (2006-05-10 12:15:00)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#2 2006-05-10 10:54:25

Kane
Administrator

Odp: "Hero" na żywo?!

Winged napisał:

chyba po raz pierwszy obejrzę ceremonie od deski do deski. smile

Tak smile

Od jakiegoś czasu było pewne, że Pekin postara się zrobić coś naprawdę dużego, ciekawym efektów.

Ostatnio edytowany przez Kane (2006-05-10 10:55:34)

Imperare sibi maximum est imperium

#3 2006-05-10 11:17:18

Winged
Użytkownik

Kane napisał:
Winged napisał:

chyba po raz pierwszy obejrzę ceremonie od deski do deski. smile

Tak smile

Od jakiegoś czasu było pewne, że Pekin postara się zrobić coś naprawdę dużego, ciekawym efektów.

No jest czego, bo władze komunistyczne uwielbiają splendor. smile

A generalnie, co sądzicie o powierzeniu organizacji olimpiady Chinom, gdzie codziennie łamane są prawa człowieka. Rusza Was to jakoś, czy obojętne? smile

Ostatnio edytowany przez Winged (2006-05-10 11:17:31)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"

#4 2006-05-10 12:09:14

mruq
Użytkownik

"Dom łatających sztyletów" - to jakaś ironia?:P

#5 2006-05-10 12:11:46

Kane
Administrator

Chiny to zbyt duży rynek zbytu (i mają za dużo broni smile_big), więc 'zachód' nie może się na nich wypiąć.
IMHO to jest taka prĂłba oswojenia groĹşnego zwierza jezor
Olimpiada to nie wyjątek.

#6 2006-05-10 12:23:17

Winged
Użytkownik

mruq napisał:

"Dom łatających sztyletów" - to jakaś ironia?:P

Hehe. Poprawiłem. Fajnie wyszło. smile_lol
No właśnie. To, że Chiny są potęgą gospodarczą, gdzie biznesy ma wiele firm, od amerykańskich po niemieckie to wiemy. Jednak MKOL jest organizacją pozarządową, a  niestety nie znajduje to potwierdzenia w przyznaniu organizacji olimpiady Chinom. Bynajmniej w tym sensie, że są uzależnieni od polityki wielkich mocarstw i sponsorów igrzysk typu: wielkie koncerny odzieżowe, na które z kolei zapewne oddziaływały władze chińskie, bo wiele spośród ich fabryk znajduje się w Państwie Środka.
Moim zdaniem to nawet nie jest próba oswojenia, bo to ten zwierz dyktuje warunki. Tak było i z ZSRR na konferencjach w Jałcie czy w Teheranie. - Nie to nie. Zobaczymy później. smile
[EDIT] Zresztą polityka mocarstw, a bynajmniej USA ostatnio oscyluje mniej więcej w schemacie: atakujemy tych, z którymi nie będzie większych problemów, a zawsze jakiś zysk, oczywiście w imię jedynej słusznej - amerykańskiej demokracji. Z kolei tam, gdzie mamy swoje interesy typu Arabia Saudyjska czy Chiny, akceptujemy ich sposób postrzegania świata. smile
Jednak to już polityka, a ta zawsze ma jakieś nieczyste powiązania. jezor

Ostatnio edytowany przez Winged (2006-05-10 12:29:07)

#7 2006-05-10 12:30:32

mruq
Użytkownik

Poza tym Chiny chcą pokazać USA, że Pekin jest bardziej nowoczesny, oraz że jest lepszym ośrodkiem biznesowym niż Manhattan. Oprócz przygotowań do Olimpiady, non-stop budują, remontują miasto.

A co do ceremonii, na Olimpiadę przeznaczony jest budżet 3.2 miliarda dolarów... Chyba się postarają.

http://pl.chinabroadcast.cn/220/2005/11/30/21@37222.htm

#8 2006-05-10 12:37:18

lilith_
Moderator

mruq napisał:

(...) Oprócz przygotowań do Olimpiady, non-stop budują, remontują miasto.

No niby tak, ale ja gdzieś czytałam, że przy okazji tych "porządków" wyburzają stare, zabytkowe dzielnice baka

"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."

#9 2006-05-10 12:46:34

Winged
Użytkownik

lilith_ napisał:

No niby tak, ale ja gdzieś czytałam, że przy okazji tych "porządków" wyburzają stare, zabytkowe dzielnice baka

To u nich normalne. Jak Mao zarządził wielką socjalistyczną rewolucję kulturalną to prócz śmierci z głodu zapewne kilku milionów ludzi, wyburzono jeszcze wiele zabytków kultury, zamknięto szkoły, biblioteki.
Faktycznie wygląda to tak, jakby chcieli udowodnić swoją nowoczesność i dążenie z duchem czasu, głosząc niczym futuryści precz z tradycją i historią. Ino ten ich system trochę archaiczny.
[EDIT] Liczby w tym tekście od ~mruqa robią wrażenie. Skoro Berlin przy Pekinie wygląda jak uwertura, to jak Warszawa, albo... Szczytno. smile_lol

Ostatnio edytowany przez Winged (2006-05-10 12:52:39)

#10 2006-05-10 12:54:36

Kane
Administrator

Winged napisał:

Jednak MKOL jest organizacją pozarządową, a  niestety nie znajduje to potwierdzenia w przyznaniu organizacji olimpiady Chinom. Bynajmniej w tym sensie, że są uzależnieni od polityki wielkich mocarstw i sponsorów igrzysk

Nom, właśnie, organizacje pozarządowe gubią się w biurokracji i powiązaniach tego z tym i tamtym, i już od dawna nie mają nic do powiedzenia, o ile w ogóle kiedyś miały.
To samo dotyczy np: ONZ, za dużo papierków, za mało działania, za dużo powiązań.

#11 2006-05-10 13:01:49

Winged
Użytkownik

Kane napisał:

Nom, właśnie, organizacje pozarządowe gubią się w biurokracji i powiązaniach tego z tym i tamtym, i już od dawna nie mają nic do powiedzenia, o ile w ogóle kiedyś miały.
To samo dotyczy np: ONZ, za dużo papierków, za mało działania, za dużo powiązań.

W ONZ jest jeszcze ten problem, że pierwsze skrzypce grają w nim potężne gospodarczo i militarnie Stany Zjednoczone. Jak obserwujemy to na przykładzie ostatnich inwazji amerykańskich, to oni nawet nie potrzebują zgody Narodów Zjednoczonych. Państwa europejskie mogą ewentualnie złożyć noty protestacyjne, jednak nie odnoszą one zbytniego skutku. Cóż, co w przyszłości przyniesie taka polityka zobaczymy.
Przykra tendencja, ale organizacje pozarządowe utraciły swój pierwotny charakter. No może poza humanitarnymi.

#12 2006-05-10 13:02:40

phenix
Użytkownik

Winged napisał:

A generalnie, co sądzicie o powierzeniu organizacji olimpiady Chinom, gdzie codziennie łamane są prawa człowieka. Rusza Was to jakoś, czy obojętne?

Dla mnie powierzenie organizacji tej imprezy Chinom jest niesmaczne. Ktoś miał bardzo zły gust decydując się na taki krok. Najprawdopodobniej będzie to też pierwsza olimpiada, którą całkowicie zignoruję - ot, taki mały, prywatny, nikogo nie obchodzący protest.[ukryty]

#13 2006-05-10 13:15:44

Winged
Użytkownik

phenix napisał:

Dla mnie powierzenie organizacji tej imprezy Chinom jest niesmaczne. Ktoś miał bardzo zły gust decydując się na taki krok. Najprawdopodobniej będzie to też pierwsza olimpiada, którą całkowicie zignoruję - ot, taki mały, prywatny, nikogo nie obchodzący protest.[ukryty]

Ciekawe, czy prócz Ciebie jacyś może sportowcy to zbojkotują. Na razie jakoś nic nie słychać, żeby ktoś coś mówił na ten temat, może to z racji tego, że do olimpiady jeszcze daleko. Chociaż oni z tego będą mieli nieziemskie pieniądze, więc powątpiewam. Jednak byłby to ładny akt z czyjejś strony. smile

Stopka forum

© Animesub.info 2024