#1 2006-09-11 15:25:31

Nilatarion
Użytkownik

Ciekawe tematy maturalne z polskiego

Wybraliście już temat prezentacji na polski? Ja znalazłem coś ciekawego:D ,,Współczesna manga jako tekst kultury. Omów cechy języka i świata przedstawionego na wybranych przykładach.' Coś mi mówi, że ten temat może zainteresować wiele ludzi z tego forum a niekoniecznie muszą zauwarzyć ten temat wśród innych[yahoo]

#2 2006-09-11 15:43:38

Maniack
Użytkownik

Odp: Ciekawe tematy maturalne z polskiego

Co do tematów, to każda szkoła ma inne jakby co. Ale mogą pojawic się podobne, przecież tematów jest cała masa, ja mam ok 250 tematów, więc mam z czego wybierać. Co więcej, chyba zdecyduje się na temat który robiłem w drugiej klasie, bo niespodziewanie pojawił się na liście tematów jezor. Na lekcji dostałem chyba 4 + z niego, ale teraz na maturkę będe musiał o wiele lepiej przedstawić, dopracować pod każdym wzgędem i wogólę, a jak ten temat się zwał, moment, eh, jak odnajde liste tematów to go napiszę jezor

#3 2006-09-11 15:51:14

Nilatarion
Użytkownik

Teraz dostane więcej kasy na mangi bo to wkońcu pomoce naukowe:D Ale jeśli teraz ktoś chodzi do 2 LO to zawsze wie, że może taki temat dodać do listy. Ja jestem wdzięczny temu, który wpadł na taki pomysł.

#4 2006-09-11 15:51:45

Mr_Gregor
Użytkownik

Ja jeszcze tematu nie wybrałem ( jedynie rzuciłem na nie okiem jezor ). Cóż, gdyby taki temat o mandze znalazł na swojej liście, to chyba wiadomo co bym wybrał smile_big:D:D

#5 2006-09-11 15:57:40

Zjadacz
Użytkownik

Ja pewnie też bym wybrał temat o mandze jezor A póki co to chyba wezmę o klnięciu wśród młodzieży, czy to normalne itd. itp. Sam nałogowo przeklinam (wiem, nieładnie)więc taki mi pasuje

"Skazany na zajebistość"

#6 2006-09-11 16:22:27

MasterJabko
Użytkownik

Ĺťeby takie tematy były w przyszłym roku jak bede pisał

#7 2006-09-11 16:28:19

Nilatarion
Użytkownik

MarsterJabko jeśli chcesz taki temat to musisz go przedstawić swojej polonistce a ona to powinna wysłać dalej i potem taki temat jest zatwierdzony lub odrzucony a skoro ten był przyjety więc jeśli pójdziesz do polonistki z takim tematem to powinieneś mieć go za rok

#8 2006-09-11 16:44:17

blackhayate
Użytkownik

Chyba musze przejrzeć dokładnie ta liste, może coś ciekawego znaję. Ale znając moje szczęście i szkołę. To raczej nie będzie nic o mandze placze. Pamiętam, że w tamtym roku mój znajomy robił prezentacje z "Gohst in the Shell". To chyba był temat o przedstawieniu przyszłości czy jakoś tak. Pewnie w tym roku tego nie będzie. A teraz idę sobie gdzieś popłakać i pomyśleć jak ja do cholery zdam tą maturę.

Ostatnio edytowany przez blackhayate (2006-09-11 16:45:49)

#9 2006-09-11 16:47:53

blackhayate
Użytkownik

Zjadacz napisał:

Ja pewnie też bym wybrał temat o mandze jezor A póki co to chyba wezmę o klnięciu wśród młodzieży, czy to normalne itd. itp. Sam nałogowo przeklinam (wiem, nieładnie)więc taki mi pasuje

Z kilku rozmów z tobą, to wychodzi że jeszcze dużo pijesz, nie żebym się jakoś czepiał ale miałeś przez to kłopoty w pracy smile

#10 2006-09-11 16:53:59

Zjadacz
Użytkownik

Widzę że całkiem nieźle mnie znasz smile_big Ale temat "Robota to głupota, picie to jest życie" (moje motto) chyba nie przejdzie, nie??

"Skazany na zajebistość"

#11 2006-09-11 17:15:07

Mr_Gregor
Użytkownik

blackhayate napisał:

]. Pamiętam, że w tamtym roku mój znajomy robił prezentacje z "Gohst in the Shell". To chyba był temat o przedstawieniu przyszłości czy jakoś tak. Pewnie w tym roku tego nie będzie.

Właśnie podsunąłeś mi pomysł jezor. u mnie na liście znajduje się temat związany z przyszłością, wiec chyba będę mógł wykorzystać GITS'a smile_big ( jeszcze tylko dobrze muszę sprawdzić jak dokładnie brzmiał.

A właśnie przypomniał mi się jeden temat, który również mnie zainteresował. Brzmi: "Motyw smoka w Kulturze Europejskiej". Temacik nawet fajny, tylko szkoda że nie związany z Kultura Azjatycka jezor.

Kto wie, może się jakoś zda ta maturkę jezor

#12 2006-09-11 17:26:18

nuito
Użytkownik

Ja byłbym wdzięczny jakby ktoś ze zdających maturę, mógł zrobić skany tematów maturalnych i jakoś je udostępnić.
Poprostu jestem ciekawy co wymyślili w tym roku.

#13 2006-09-11 17:31:34

Winged
Użytkownik

Jak ktoś napisał, w każdej szkole są różne tematy. Jednak jeśli chcesz sobie tak zobaczyć. To możesz spojrzeć na te z mojej szkoły. smile

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#14 2006-09-11 17:32:02

MasterJabko
Użytkownik

Zjadacz napisał:

Widzę że całkiem nieźle mnie znasz smile_big Ale temat "Robota to głupota, picie to jest życie" (moje motto) chyba nie przejdzie, nie??

To jest też moje motto

szpan

#15 2006-09-11 17:33:17

Turquoise
Użytkownik

U mnie tematow jest 120 do wyboru, mamy je niby od tamtego roku, ale jakoś nikt jeszcze nic nie wybrał baka W dodatku z tematów zaproponowanych przez uczniów przeszły tylko dwa smutny I to jeszcze nie takie jak bym sobie zyczyła

PS: ~nuito ja Ci mogę swoje podesłać jak chcesz oczkod

PPS: Ja sobie już upatrzyłam temat tylko teraz ha - czy przy nim wytrwam :]
"Średniowieczne źródła etosu rycerskiego. Omów przykłady jego kontynuacji w postawach wybranych bohaterów literackich różnych epok"

#16 2006-09-11 18:19:03

nuito
Użytkownik

~Winged dzięki za tematy. Swoją drogą, trochę masz ciężkie życie przez tegoroczne tematy;), albo to ja już tyle rzeczy pozapominałem:P. Jednak na kilka bym się zdecydował [43,44,77,98][okej][yahoo]
~Turquoise jeśli wysłanie tematów ci nie sprawi problemu to proszę bardzo.[respekt]

Ostatnio edytowany przez nuito (2006-09-11 18:19:25)

#17 2006-09-11 18:45:45

Winged
Użytkownik

nuito napisał:

~Winged dzięki za tematy. Swoją drogą, trochę masz ciężkie życie przez tegoroczne tematy;), albo to ja już tyle rzeczy pozapominałem:P. Jednak na kilka bym się zdecydował [43,44,77,98][okej][yahoo]

Eee tam ciężkie. smile Maturę zdawałem w tamtym roku szkolnym. smile
Mój temat brzmiał: Idealiści i marzyciele w polskiej literaturze. Scharakteryzuj sposoby kreowania takich bohaterów w utworach różnych epok. Jeśli ktoś ma coś podobnego i potrzebuje jakieś pomocy, to swoją prezentację mogę podesłać. Nie jest to wersja finalna, ale niewiele jej brakowało (parę dodatkowych zdań o wierszu Brylla).

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#18 2006-09-11 18:57:05

thomazo
Użytkownik

@Turquoise
Ten temacik, co sobie upatrzylas wzial kumpel i przygotowania praktycznie poszedl zdawac - 20/20.

Co do mnie to zdawalem "Przedstaw niezwyklosc swiata przedstawionego w powiesciach J.R.R. Tolkiena". Chyba do konca zycia bede pamietal co tam mowilem :] Jak  ktos ma ten temat to ewentualnie moge troszke pomoc =^^=

#19 2006-09-11 19:37:02

Turquoise
Użytkownik

thomazo napisał:

@Turquoise
Ten temacik, co sobie upatrzylas wzial kumpel i przygotowania praktycznie poszedl zdawac - 20/20.

Nie do końca kumkam o co tu chodzi baka Ale jakbyś mógł się zapytać kumpla skąd czerpał materiały i czy mógłby jakieś przykładowe lektury podać to bedę zobowiązana smile_big

Ostatnio edytowany przez Turquoise (2006-09-11 19:37:38)

#20 2006-09-11 19:42:32

thomazo
Użytkownik

Roland, Krzyzacy i bodajze cos z legend arturianskich
i odpowiem skad czerpal materialy: no wlasnie zapomnial cos w ogole przygotowac i poszedl na egzamin na goraco

Stopka forum

© Animesub.info 2024