Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Chcę kupić sobie dysk tylko, że mam jeden problem ja mam gniazda SATA 150mb/s (SATA1) a dysk, który chce zakupić ma SATA 300mb/s (SATA2) i nie wiem czy kiedy podepnę taki dysk do swojej płyty głównej to czy będzie działał i czy będę, (jeśli będzie działać) to czy nie będzie z nim żadnych problemów. Tylko prosiłbym bez zdań typu "To kup sobie SATA1" gdyż dla mnie liczy sie też cena a ten model, który ja chcę niestety, ale jest trudno dostać już z SATA1 bo producent go wycofał
raczej powinno to chodzić normalnie tyle że zamiast 300 bedzie 150...:) Ale do końca nie jestem pewien...
Bedzie chodzilo tylko, ze jako SATA1.
Sytuacja podobna jak z dyskami IDE 100 a 133.
Będzie działało na 100%. Sam miałem podobny problem dysk działa, ale "wolniej" niż powinien, chociaż jakiejś kosmicznej różnicy nie widzę....
Tłumaczenia są jak kobiety. Wierne nie są piękne, a piękne nie są wierne.
Bo miedzy SATA1 a IDE nie bylo praktycznie zadnej roznicy, jest ona kompletnie nieodczuwalna (jesli chodzi o transfer )
Bo miedzy SATA1 a IDE nie bylo praktycznie zadnej roznicy, jest ona kompletnie nieodczuwalna (jesli chodzi o transfer )
Wybacz, ale się z tobą nie zgodzę. Jest ona odczuwalna i to bardzo wyraźnie. 2 dyski 1 ata133 drygi sata1 8MB/c - różnica w przędkości około 8000kbytes/s - przetestowane empirycznie na 5 komopach przy takiej samej konfiguracji.
~Gracol mnie chodziło o SATA1 vs. ATA, a nie SATA2. Robione przez mnie testy wykazaly minimalne roznice (zauwazalne sa dopiero w SATA2), wiele testow w necie rowniez pokazuje minimalna dominacje nad ATA, oto dwa z nich:
LINK
Test zostal przeprowadzony na 4 programach i wykazal doslownie minimalna roznice.
Drugi artykuł testujący tez mowi o znikomych roznicach:
LINK
Artykułów\testów takich znajdziesz jeszcze wiecej i wszystkie mniej wiecej mowia o tym samym.
Jestes pewny ~Gracol, że na ten test predkosci mial wplyw, ze uzyles SATA? Moze to, ze okazal sie szybszy sprawilo, ze dysk byl zdefragmentowany\zoptymalizowany (ten ATA byl tez nowy czy juz uzywany?), a moze zageszczenie danych na dyskach bylo inne?
W kazdym razie ja nie odczulem przy porownaniach\testach roznicy w predkosciach. Wiadomo z innych powodow SATA jest lepszy wynika to ze specyfikacji nowych standardow i dobrze, ze sie to dalej rozwija
Ostatnio edytowany przez songoku (2006-09-14 01:54:43)
U mnie też szybciej chodzi SATA od IDE. I to SATAI (czyli 150).
SATAII na kontrolerach do SATAII jest ponoć bardziej stabilna niż SATAI na kontrolerach do SATAI.
Na niektórych dyskach SATAII jest możłiwość przełączenia w tryb kompatybilnośći z SATAI (za pomocą zworki).
P.S.
Ja bym na twoim miejscu zastanowił się nad kupnem kontrolera SATAII (jeśli nie wyjdzie drogo).
Drogo właśnie nie wyjdzie tylko chciałem się upewnić czy to będzie działać, bo nawet w sklepie koleś nie mógł mi na 100% odpowiedzieć czy to będzie działać czy też nie, ale wielkie dzięki wszystkim
Wow, stary widze, ze ten problem nie dawal ci spac (post o 05:00! )
U mnie też szybciej chodzi SATA od IDE.
~Suchy u mnie tez o 0,4-0,8%
@dziku8
tylko upewnij sie, cy przy dysku jest zworka "zwalniajaca" dysk do SATA 1
u mnie dopiero przy przestawieniu zaczal chodzic OK
a moze to zalezy od dysku?
Rzeczywiscie dodaje sie takie zworki do dyskow. SATA II jest kompatybilne w dół, a zworke dodaje sie w celu wymuszenia wspolpracy z chipsetami VIA (z plytami wyposazonymi w ten wlasnie chipset pojawialy sie problemy z kompatybilnoscia w dol). Ja nie mam takiego problemu bo preferuje chipset Intela
Najlepszy jest chipset nVidii, ale niestety z racji na Penituma mam Intelowski i właśnie nie za stabilnie mi działa, bo dyski mają tendencje do znikania z systemu (2 dyski SATAI Seagate Baracuda na kontrolerze SATAII). Poprostu potrafią ni z tego ni z owego zniknąć z systemu (w menadzerach urządzeń znikają z wykrytych dysków). Pomaga restart, ewentualnie restart bez podłączonych tych dysków, a potem z dyskami.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Wow, stary widze, ze ten problem nie dawal ci spac (post o 05:00! )
Nie poprostu o tej godzinie wstaję bo na 6:00 muszę być w robocie. A co do tego to ja mam płytę Abita VIA KT600 Based AMD K7 i teraz to jeszczę musze sie tylko dowiedzieć czy dysk ma zworkę:D
Najlepszy jest chipset nVidii, ale niestety z racji na Penituma mam Intelowski i właśnie nie za stabilnie mi działa, bo dyski mają tendencje do znikania z systemu (2 dyski SATAI Seagate Baracuda na kontrolerze SATAII). Poprostu potrafią ni z tego ni z owego zniknąć z systemu (w menadzerach urządzeń znikają z wykrytych dysków). Pomaga restart, ewentualnie restart bez podłączonych tych dysków, a potem z dyskami.
Ma ktoś jakiś pomysł?
No tak tylko, ze chpset nVidia, to chipset graficzny, nie jest odpowiedzialny za kontrolery, mostki itd. (tych zadań nie rozdziela).
Co do pytania: po pierwsze uaktualnić bios (jesli jest nowy). W biosie ustawic w sata2 - sata1 compatible. Jesli to nie pomoze poszukac nowych sterownikow do chipsetu.
Jak to nie pomoze to zmienic ustawienie master\slave napedow optycznych (no wlasnie co z nimi ile ich masz i jak sa poustawiane).
Poza tym czy ten kontroler sata2 jest juz na plycie oryginalnie usadowiony, czy dokupiony?
~dziku8 wspolczuje wstawania o tej godzinie
Ma ktoś jakiś pomysł?
No tak tylko, ze chpset nVidia, to chipset graficzny, nie jest odpowiedzialny za kontrolery, mostki itd. (tych zadań nie rozdziela).
Co do pytania: po pierwsze uaktualnić bios (jesli jest nowy). W biosie ustawic w sata2 - sata1 compatible. Jesli to nie pomoze poszukac nowych sterownikow do chipsetu.
Jak to nie pomoze to zmienic ustawienie master\slave napedow optycznych (no wlasnie co z nimi ile ich masz i jak sa poustawiane).
Poza tym czy ten kontroler sata2 jest juz na plycie oryginalnie usadowiony, czy dokupiony?
Edit:
~Suchy na pewno nie masz wira jakiegos?
Druga sprawa, to czy jeden z dysków nie jest w kieszeni? (mialem kiedys problem podobny, ale z dyskami IDE i okazalo sie ze kieszen była uszkodzona)
Da się przyzwyczaić do takiego wstawania
Ma ktoś jakiś pomysł?
Sprawdż jak masz ustawienia biosu bo mnie tez znikał i okazało się że miałem gniazda SATA wyłączone w nim
Ostatnio edytowany przez dziku8 (2006-09-14 21:02:33)
Strony 1