#1 2006-09-13 23:18:47

dziku8
Użytkownik

Dysk SATA

Chcę kupić sobie dysk tylko, że mam jeden problem ja mam gniazda SATA 150mb/s (SATA1) a dysk, który chce zakupić ma SATA 300mb/s (SATA2) i nie wiem czy kiedy podepnę taki dysk do swojej płyty głównej to czy będzie działał i czy będę, (jeśli będzie działać) to czy nie będzie z nim żadnych problemów. Tylko prosiłbym bez zdań typu "To kup sobie SATA1" gdyż dla mnie liczy sie też cena a ten model, który ja chcę niestety, ale jest trudno dostać już z SATA1 bo producent go wycofał shithappens

#2 2006-09-13 23:28:12

bafiakb
Użytkownik

Odp: Dysk SATA

raczej powinno to chodzić normalnie tyle że zamiast 300 bedzie 150...:) Ale do końca nie jestem pewien...

#3 2006-09-13 23:36:45

songoku
Użytkownik

Bedzie chodzilo tylko, ze jako SATA1.
Sytuacja podobna jak z dyskami IDE 100 a 133.

#4 2006-09-13 23:53:10

Hiroyuki
Użytkownik

Będzie działało na 100%. Sam miałem podobny problem jezor dysk działa, ale "wolniej" niż powinien, chociaż jakiejś kosmicznej różnicy nie widzę....

Tłumaczenia są jak kobiety. Wierne nie są piękne, a piękne nie są wierne.
ub-3.gif

#5 2006-09-13 23:59:58

songoku
Użytkownik

Bo miedzy SATA1 a IDE nie bylo praktycznie zadnej roznicy, jest ona kompletnie nieodczuwalna (jesli chodzi o transfer oczkod )

#6 2006-09-14 00:36:07

gracol
Użytkownik

songoku napisał:

Bo miedzy SATA1 a IDE nie bylo praktycznie zadnej roznicy, jest ona kompletnie nieodczuwalna (jesli chodzi o transfer oczkod )

Wybacz, ale się z tobą nie zgodzę. Jest ona odczuwalna i to bardzo wyraźnie. 2 dyski 1 ata133 drygi sata1 8MB/c - różnica w przędkości około 8000kbytes/s - przetestowane empirycznie na 5 komopach przy takiej samej konfiguracji.

#7 2006-09-14 01:54:13

songoku
Użytkownik

~Gracol mnie chodziło o SATA1 vs. ATA, a nie SATA2. Robione przez mnie testy wykazaly minimalne roznice (zauwazalne sa dopiero w SATA2), wiele testow w necie rowniez pokazuje minimalna dominacje nad ATA, oto dwa z nich:
LINK
Test zostal przeprowadzony na 4 programach i wykazal doslownie minimalna roznice.

Drugi artykuł testujący tez mowi o znikomych roznicach:
LINK

Artykułów\testów takich znajdziesz jeszcze wiecej i wszystkie mniej wiecej mowia o tym samym.

Jestes pewny ~Gracol, że na ten test predkosci mial wplyw, ze uzyles SATA? Moze to, ze okazal sie szybszy sprawilo, ze dysk byl zdefragmentowany\zoptymalizowany (ten ATA byl tez nowy czy juz uzywany?), a moze zageszczenie danych na dyskach bylo inne?

W kazdym razie ja nie odczulem przy porownaniach\testach roznicy w predkosciach. Wiadomo z innych powodow SATA jest lepszy wynika to ze specyfikacji nowych standardow i dobrze, ze sie to dalej rozwija oczkod

Ostatnio edytowany przez songoku (2006-09-14 01:54:43)

#8 2006-09-14 03:18:21

Suchy
Użytkownik

U mnie też szybciej chodzi SATA od IDE. I to SATAI (czyli 150).
SATAII na kontrolerach do SATAII jest ponoć bardziej stabilna niż SATAI na kontrolerach do SATAI.

Na niektórych dyskach SATAII jest możłiwość przełączenia w tryb kompatybilnośći z SATAI (za pomocą zworki).

P.S.
Ja bym na twoim miejscu zastanowił się nad kupnem kontrolera SATAII (jeśli nie wyjdzie drogo).

#9 2006-09-14 05:00:15

dziku8
Użytkownik

Drogo właśnie nie wyjdzie tylko chciałem się upewnić czy to będzie działać, bo nawet w sklepie koleś nie mógł mi na 100% odpowiedzieć czy to będzie działać czy też nie, ale wielkie dzięki wszystkim respekt

#10 2006-09-14 10:38:55

songoku
Użytkownik

Wow, stary widze, ze ten problem nie dawal ci spac (post o 05:00! smile_big )

Suchy napisał:

U mnie też szybciej chodzi SATA od IDE.

~Suchy u mnie tez o  0,4-0,8% oczkod

#11 2006-09-14 11:07:12

thomazo
Użytkownik

@dziku8
tylko upewnij sie, cy przy dysku jest zworka "zwalniajaca" dysk do SATA 1
u mnie dopiero przy przestawieniu zaczal chodzic OK

a moze to zalezy od dysku?

#12 2006-09-14 11:37:30

songoku
Użytkownik

Rzeczywiscie dodaje sie takie zworki do dyskow. SATA II jest kompatybilne w dół, a zworke dodaje sie w celu wymuszenia wspolpracy z chipsetami VIA (z plytami wyposazonymi w ten wlasnie chipset pojawialy sie problemy z kompatybilnoscia w dol). Ja nie mam takiego problemu bo preferuje chipset Intela jezor

#13 2006-09-14 13:23:55

Suchy
Użytkownik

Najlepszy jest chipset nVidii, ale niestety z racji na Penituma mam Intelowski i właśnie nie za stabilnie mi działa, bo dyski mają tendencje do znikania z systemu (2 dyski SATAI Seagate Baracuda na kontrolerze SATAII). Poprostu potrafią ni z tego ni z owego zniknąć z systemu (w menadzerach urządzeń znikają z wykrytych dysków). Pomaga restart, ewentualnie restart bez podłączonych tych dysków, a potem z dyskami.

Ma ktoś jakiś pomysł?

#14 2006-09-14 14:38:37

dziku8
Użytkownik

songoku napisał:

Wow, stary widze, ze ten problem nie dawal ci spac (post o 05:00! smile_big )

Nie poprostu o tej godzinie wstaję bo na 6:00 muszę być w robocie. A co do tego to ja mam płytę Abita VIA KT600 Based AMD K7 i teraz to jeszczę musze sie tylko dowiedzieć czy dysk ma zworkę:D

#15 2006-09-14 17:21:50

songoku
Użytkownik

Suchy napisał:

Najlepszy jest chipset nVidii, ale niestety z racji na Penituma mam Intelowski i właśnie nie za stabilnie mi działa, bo dyski mają tendencje do znikania z systemu (2 dyski SATAI Seagate Baracuda na kontrolerze SATAII). Poprostu potrafią ni z tego ni z owego zniknąć z systemu (w menadzerach urządzeń znikają z wykrytych dysków). Pomaga restart, ewentualnie restart bez podłączonych tych dysków, a potem z dyskami.

Ma ktoś jakiś pomysł?

No tak tylko, ze chpset nVidia, to chipset graficzny, nie jest odpowiedzialny za kontrolery, mostki itd. (tych zadań nie rozdziela).
Co do pytania: po pierwsze uaktualnić bios (jesli jest nowy). W biosie ustawic w sata2 - sata1 compatible. Jesli to nie pomoze poszukac nowych sterownikow do chipsetu.
Jak to nie pomoze to zmienic ustawienie master\slave napedow optycznych (no wlasnie co z nimi ile ich masz i jak sa poustawiane).
Poza tym czy ten kontroler sata2 jest juz na plycie oryginalnie usadowiony, czy dokupiony?

~dziku8 wspolczuje wstawania o tej godzinie placze

#16 2006-09-14 17:46:39

songoku
Użytkownik

Suchy napisał:

Ma ktoś jakiś pomysł?

No tak tylko, ze chpset nVidia, to chipset graficzny, nie jest odpowiedzialny za kontrolery, mostki itd. (tych zadań nie rozdziela).
Co do pytania: po pierwsze uaktualnić bios (jesli jest nowy). W biosie ustawic w sata2 - sata1 compatible. Jesli to nie pomoze poszukac nowych sterownikow do chipsetu.
Jak to nie pomoze to zmienic ustawienie master\slave napedow optycznych (no wlasnie co z nimi ile ich masz i jak sa poustawiane).
Poza tym czy ten kontroler sata2 jest juz na plycie oryginalnie usadowiony, czy dokupiony?

Edit:
~Suchy na pewno nie masz wira jakiegos?
Druga sprawa, to czy jeden z dysków nie jest w kieszeni? (mialem kiedys problem podobny, ale z dyskami IDE i okazalo sie ze kieszen była uszkodzona)

#17 2006-09-14 20:57:08

dziku8
Użytkownik

songoku napisał:

Da się przyzwyczaić do takiego wstawania smile

Suchy napisał:

Ma ktoś jakiś pomysł?

Sprawdż jak masz ustawienia biosu bo mnie tez znikał i okazało się że miałem gniazda SATA wyłączone w nim smile

Ostatnio edytowany przez dziku8 (2006-09-14 21:02:33)

Stopka forum

© Animesub.info 2024