#161 2006-10-12 14:35:21

Dżibril
Użytkownik

Odp: Wegetarianizm.

hikikomori napisał:

Dajcie spokój. Jakie tygrysy, jakie niepamiętne czasy? Tu chodzi o etykę i współczucie, nie tylko o żołądek. Wyszliśmy z jaskini wieki temu, a cywilizacja to nie tylko zdobycze techniki, ale również rozwój umysłowy i emocjonalny, który pomaga zwalczać barbarzyńskie instynkty. Chyba.

Nie ma argumentu który by mnie zniechęcił do jedzenia mięsa . Mięso to u mnie podstawa i b. dobrze mi z tym. A jak miałbym się zadręczać takimi rzeczami jak cierpienie zwierząt to chyba życia bym nie miał. Bo nie tylko zwierzęta cierpią i potrzebują pomocy . A żeby pomóc wszystkim potrzebującym musiałbym wyrzec sie chyba wszystkich przyjemności i poświęcić mój czas wolny na pomoc charytatywną. A na to za bardzo ochoty nie mam oczkod.

#162 2006-10-12 15:12:01

BeAsTMaStEr
Użytkownik

tzra chronic zwierzeta ale nie hodowane które ida na ubuj bez przesady w takim wypadku zamiast pomagac takim zwierzeta nalezy pomagac ludzia bo sa wazniejsi

#163 2006-10-12 15:12:17

Obiwanshinobi
Użytkownik

Dżibril napisał:
hikikomori napisał:

Dajcie spokój. Jakie tygrysy, jakie niepamiętne czasy? Tu chodzi o etykę i współczucie, nie tylko o żołądek. Wyszliśmy z jaskini wieki temu, a cywilizacja to nie tylko zdobycze techniki, ale również rozwój umysłowy i emocjonalny, który pomaga zwalczać barbarzyńskie instynkty. Chyba.

Nie ma argumentu który by mnie zniechęcił do jedzenia mięsa . Mięso to u mnie podstawa i b. dobrze mi z tym. A jak miałbym się zadręczać takimi rzeczami jak cierpienie zwierząt to chyba życia bym nie miał. Bo nie tylko zwierzęta cierpią i potrzebują pomocy .

Co ma piernik do wiatraka? Zwierzęta znakomicie obejdą się bez Twojej pomocy. Ja nie twierdzę, że pomagam wszystkim istotom, których nie zabijam i nie zjadam.

#164 2006-10-13 08:45:00

Beavis
Zbanowany

Nikt nikomu tutaj nie nakazuje (ba! nawet nie zachęca) do zaprzestania jedzenia mięsa.
Wegetarianizm to coś głębszego niż tylko ograniczenie się do produktów roślinnych - to filozofia bycia, świadomy wybór, alternatywa, bunt. A spożywanie mięcha to tylko nie liczna z form tegoż wyrazu.

papa

#165 2006-10-13 09:50:28

mbell
Użytkownik

@Beavis ,Hikikomori...
Miło dowiedzieć się, że jednak jest kilka osób które to rozumieją.
Pozdrawiam Serdecznie
papa

gg - już działa
Google+     m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny

#166 2006-10-13 11:04:56

yuuki
Użytkownik

hikikomori napisał:

To może najpierw zaczełabyś od "swoich"?? Skoro to "etyka i wsółczucie" czemu nie pomagasz schorowanym, cirpiacym ludzkim biedakom, ktorzy sami sobie pomóc nie potrafią? "Chcesz zmieniać świat? -zacznij od siebie", w tym wypadku od swoich.

Stopka forum

© Animesub.info 2024