#1 2006-11-07 21:19:34

Goopie
Użytkownik

Jak wczytać napisy z pliku txt do animacji w wmv?

Witam, mam następujący problem... a mianowicie:
w swoich animacjach (zrobionych z .gif'ów w moviemakerze) musze zawrzeć informacje o czasie, który przechowywany jest w postaci liczb rzeczywistych w pliku tekstowym, tzn. w całej animacji ma sie pojawić okienko z tekstem gdzie co klatke bedzie zmieniany czas z odpowiednim krokiem(krok jak już wspomniałem bedzie zapisany w *.txt). Czy istnieją programy które umożliwią mi zautomatyzowanie procesu wpisywania czasu "klatka po klatce" do animacji?? Nie chodzi mi o ręczne wpisywanie tych wartości z "palca"!! Pozdrawiam.

#2 2006-11-07 21:21:42

gracol
Użytkownik

Odp: Jak wczytać napisy z pliku txt do animacji w wmv?

Do tego przyda ci się avisynth, ale to już guru Suchy niech potwierdzi ;]

#3 2006-11-07 22:28:14

Suchy
Użytkownik

Owe czasy najlepiej wrenderować tak samo jak napisy ASS. Zatem plik z czasami najlepiej zrobić jako ASS. Do utworzenia takiego pliku możesz posłużyć się automatyzacją (pliki lua) w Aegisub. Kiedy będziesz już miał taki ASS, to najlepiej za pomocą AVISynth połączyć ze sobą owe GIFy i na koniec nałożyć plik ASS (pluginem VSFliter). Całość zapisać za pomocą VDMod do AVI, MKV czy co tam będziesz wolał.

#4 2006-11-08 02:25:10

Goopie
Użytkownik

DZięki. Będe walczył, jak znajde jakiś problem to myśle że moge na Was liczyć panowie ??
POzdro

#5 2006-11-09 00:47:02

Goopie
Użytkownik

Hej ... wczytałem wartości czasów ( te liczby rzeczywiste )do AEGIsub'a ale nie wiem jak nadać im odpowiednie wartości i jak cały proces zautomatyzować aby jeden czas był wyświetlany dokładnie dla jednej klatki...Powiem szczerze że nie używałem żadnego z tych programów i czytanie manuali zajmie zbyt dużo czasu. Pomóżcie bo właśnie czas mnie ogranicza do tego stopnia ,że musze równolegle zrobić inne rzeczy.Dla ścisłości dodam, że animacje mam już porobione, chodzi o to aby teraz teksty z wartościami czasu wrenderować.

#6 2006-11-09 01:23:55

Bekon
Użytkownik

W takim razie spróbuj Virtual dub modem z pluginem TextSub wystarczy mieć ten plugin a plik ass zapisany w UNICODE i taki plik możesz spokojnie wrenderować otwierasz VDM potem na pasku narzędzi u góry masz tak:
VIDEO > FILTES... następnie klikasz na add wybierasz z listy plugin Textsub i w nim otwierasz pliczek ass, następnie klikasz na ok i teraz tak, Musisz wybrać rodzaj kompresji więc: VIDEO > Compression... i tutaj z listy możesz uzyć XviD'a skonfigurowanego na single pass, gdy wszystko, już ustawiane to zapisujesz plik jako... np.Avi i czekasz, aż kompresja wideo dobiegnie końca smile

#7 2006-11-09 02:29:32

Goopie
Użytkownik

Hej... chyba zostałem źle zrozumiany... wczytałem dane z pliku *.txt ale nie udało mi sie utworzyć pliku *.ass, nie wiem jak tam czas automatycznie ustawiać dla poszczególnych klatek!!

#8 2006-11-16 13:27:18

Goopie
Użytkownik

Witam problem rozwiązałem następująco ... plik .ass stworzyłem w subedicie uprzednio przygotowując go w excelu ( nie było dużo roboty ) w formacie mikroDVD.Następnie tak jak pisał kolega wyżej uzyłem VirtualDM z filtrem Subtitler. DZięki za sugestie...

Stopka forum

© Animesub.info 2024