Nie jesteś zalogowany.
Witam, mam następujący problem... a mianowicie:
w swoich animacjach (zrobionych z .gif'ów w moviemakerze) musze zawrzeć informacje o czasie, który przechowywany jest w postaci liczb rzeczywistych w pliku tekstowym, tzn. w całej animacji ma sie pojawić okienko z tekstem gdzie co klatke bedzie zmieniany czas z odpowiednim krokiem(krok jak już wspomniałem bedzie zapisany w *.txt). Czy istnieją programy które umożliwią mi zautomatyzowanie procesu wpisywania czasu "klatka po klatce" do animacji?? Nie chodzi mi o ręczne wpisywanie tych wartości z "palca"!! Pozdrawiam.
Do tego przyda ci się avisynth, ale to już guru Suchy niech potwierdzi ;]
Owe czasy najlepiej wrenderować tak samo jak napisy ASS. Zatem plik z czasami najlepiej zrobić jako ASS. Do utworzenia takiego pliku możesz posłużyć się automatyzacją (pliki lua) w Aegisub. Kiedy będziesz już miał taki ASS, to najlepiej za pomocą AVISynth połączyć ze sobą owe GIFy i na koniec nałożyć plik ASS (pluginem VSFliter). Całość zapisać za pomocą VDMod do AVI, MKV czy co tam będziesz wolał.
DZięki. Będe walczył, jak znajde jakiś problem to myśle że moge na Was liczyć panowie ??
POzdro
Hej ... wczytałem wartości czasów ( te liczby rzeczywiste )do AEGIsub'a ale nie wiem jak nadać im odpowiednie wartości i jak cały proces zautomatyzować aby jeden czas był wyświetlany dokładnie dla jednej klatki...Powiem szczerze że nie używałem żadnego z tych programów i czytanie manuali zajmie zbyt dużo czasu. Pomóżcie bo właśnie czas mnie ogranicza do tego stopnia ,że musze równolegle zrobić inne rzeczy.Dla ścisłości dodam, że animacje mam już porobione, chodzi o to aby teraz teksty z wartościami czasu wrenderować.
W takim razie spróbuj Virtual dub modem z pluginem TextSub wystarczy mieć ten plugin a plik ass zapisany w UNICODE i taki plik możesz spokojnie wrenderować otwierasz VDM potem na pasku narzędzi u góry masz tak:
VIDEO > FILTES... następnie klikasz na add wybierasz z listy plugin Textsub i w nim otwierasz pliczek ass, następnie klikasz na ok i teraz tak, Musisz wybrać rodzaj kompresji więc: VIDEO > Compression... i tutaj z listy możesz uzyć XviD'a skonfigurowanego na single pass, gdy wszystko, już ustawiane to zapisujesz plik jako... np.Avi i czekasz, aż kompresja wideo dobiegnie końca
Hej... chyba zostałem źle zrozumiany... wczytałem dane z pliku *.txt ale nie udało mi sie utworzyć pliku *.ass, nie wiem jak tam czas automatycznie ustawiać dla poszczególnych klatek!!
Witam problem rozwiązałem następująco ... plik .ass stworzyłem w subedicie uprzednio przygotowując go w excelu ( nie było dużo roboty ) w formacie mikroDVD.Następnie tak jak pisał kolega wyżej uzyłem VirtualDM z filtrem Subtitler. DZięki za sugestie...