Nie jesteś zalogowany.
Problem pewnie jest znany . A wiec tak czy sa jakies nikłe szanse abybśmy zobaczyli anime z wysokiej pólki w polsce w naszej telewizji ?
Stacje które emituja anime to zwykle jest to anime słabe( nieraz z powodu dabingu) jedynym wyjatkiem jest hyper (lecz on ostatno też nic nadzwyczajnego nie zrobił poszczajac nam powtórki {nieraz gorsze od pierwszej emisji np. Last Exille które jest powtarzane niewiem poco ale jest puszczany z dabingien co zniczyło cała frajde ogładania tej być niebyć dobrej animacji .} Mam nadzieje ze to chwilowa niedysozycja zwiazana za letnim okresem i zaraz po GTO wypuszczą coś nowego) Niestety reszta staciji odstaje np. wielce jestem zawiedzony postawa tvn 7 które kiedyś było "prekursorem" anime w polsce a teraz sami wecie co tam leci ([placze] telenowele[placze]), dalej Polsat oni maja wzloty i upadki z naciskem na upadki, nawet jak coś wyoszcza to nawet dobra serie skopia swojim tłymaczenem ( notabene mogliby sie uczyć od niejednego "tłumacza" z animesub) o poloni1 zapomnijmy a TVP nieraz zabłyśnie jakimś filmem
Teraz mam pytanie co wy myslicie na temat anime w polskiej telewizji i czy macie jakieś pomysły aby zaradzić tej tragicznej sytuacji? (czy zostalo nam tylko zbieranie anime sie na własną rękę?)
Moim zdaniem zostało zbieranie anime na własną ręke... Czasy kiedy puszczali na TVN7 (raczej RTL7 ) DB były git... teraz już wątpie żeby puścili co ciekawego... A mógłbym sie ząłożyć, że gdyby któraś stacja puśćiła lepsze anime powiedzmy Naruto, to z pewnością oglaalność podskoczyłaby kilkakrotnie... A tak wogóle to tłumaczenia są do gitu, szczególnei w DB, ale to da się jakoś znieść...
P.S. Dużo ludzi robi petycje na stronach ale i tak wątpie żeby to poskutkowało...
Na AXN od jutra macie Samurai 7, jakby ktoś miał tą płatną stację.
Jeszcze na Canal+ czasem coś fajnego może poleci, chociaz ostatnio dałem sobie spokój z wyszukiwaniem anime w telewizji, czekam co najwyżej na to co puszczą na Hyperze. Niestety dopuki nie doczekamy się kanału z kreskówkami z prawdziwego zdarzenia (a nie polskiej wersji karton network czy jetix'a) nie mamy co liczyć na regularne oglądanie anime w tv.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
kiedyś na cyfrze+ był program Mangaz i tam podobno sporo anime leciało i głównie z napisami.... ale nie wiem czy jeszcze ten program istnieje bo kumpel jush nie ma cyfry:P
ja mam Mangas Anime od rana do nocy:D
jest tam Wolf Rein, Iria, Escaflowne, Ranma, You're Under Arrest, Lady Oscar
był
Vandread (2 seria), Witch Hunter Robin, Cats Eyes (nie jestem pewien czy dobrze zapisałem) i inne których nie pamięam
do tej firmy należy też NT1 i AB1 im też zdaża się coś póścić
Fantasy - sama erotyka yoai hentai yuri itp
Mam pytanie co do tej stacji. ( bo kiedyś szukałem go i nie mogłem znaleść )
1 To jest polski program ?
2 Jest w poakiecie Cyfry + czy może dekodera Polsatu ?
3 jak cyfry to na jakim kanale lub jaki pakiet ?
Z góry dzienki
Bardzo mi się tęskni do czsów gdy było RTL7:) wtedy to był puszczali pasmo anime przez 2 godzinki, a teraz???? Nie ma już RTL7 tylko TVN7 i jestk ompletna klapa!!!![placze] Bardzo u mnie przez to stracili. Zbieram anime przez to na własną rękę.
Mangas?? A to jest polska stacja? Najgorsze dla mnie jest to że ja mam tylko TVP 1, TVP 2, Polsat i TVN, a tam jak coś kiedyś poleci (prócz Pokemonów i innych Yugi Oh'ów) to będzie cud. Mi na razie pozostaje internet. Oyasuminasai
nie no kiedyś to były czasy... na poloni poloni1 i rtl7 zawsze leciało jakieś fajnie anime <od czasu do czasu puścili cos na naszej telewizji albo późniejszej tv4> a teraz pozostał polsat który same denne serie puszcza np. duel masters nie wiem co może być w tym anime ciekawego.... do tego jeszcze ten denny polski dubbing
Mangas to kanał francuski, a przez to francuskojęzyczny,w poprzednie wakacje zdarzyło mi sie go ogladądać (nie całkiem legalnie )i rzeczywiście anime fajne tyle że nic ni w ząb zrozumieć nie szło.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Mangas jest stacją niekodowaną, więc jakbyś miał tuner cyfrowy to to masz. Niestety ale jest to stacja francuska, a u mnie kiepsko z językiem żabojadów. Na canal+ do teraz chyba raz w miesiącu leci anime. Teraz chyba kończą Wolf's Rain. Nie moge sie już doczekać jutra i pierwszej emisji Samurai 7 na AXN. Ciekawe czy ich tłumaczeni dorówna tłumaczeniu Anime-People
no. polski dubbing dobija.Lektor lepszy. Wole nie myśleć co by było jak by polsat wykupił jakies dobre anime . np. Naruto (pewnie by te same osoby do dubbingu wzieli-koszmar)
Mi tam nie przeszkadza że nie ma anime w polskiej TV i tak TV nie oglądam Pozatym jak by puścili naruto to był by taki szał jak z DB I znowu internet zalała by masa stron o naruto
Coraz więcej jest dostępnych DVD po polsku i głownie w ten spośób można zdobyć anime. A telewizji nie oglądam więc mnie nie interesuje. Chociaz tak właściwie przydało by się sprawdzić poziom tłumaczenia GTO .
Wie ktoś czy tłumaczą chociaż z japoskiego czy może z angielskiego ?? Bo u nas to sie można wszystkiego spodziewać
A TV podobnie jak Yang nie oglądam już jakieś 4 lata Czasami tylko jak jestem u kogoś i leci coś to zerkne ale nie mam potrzeby samemu podejść do telewizora i oglądać coś
Jeśli z angielskiego to nie jest tak źle. W końcu prawie wszyscy którzy udostępniają tutaj napiski, tłumaczą z angielskiego. Tak więc tu nie chodzi o źródło z jakiego się tłumaczy, ale poziom tłumacza, jak również jego profesjonalizm i przykładanie się do pracy. Bo jesli tłumaczy tylko na odwal się i nie ma pojęcia co tłumaczy (czyli tylko dostaje skrypt, który tłumaczy bez znajomości obrazu) to nie ma szans by to miało ręce i nogi. A jak dojdzie do tego potrzeba "cenzurowania" to już w ogóle możemy zapomnieć o dobrym przekładzie.
o której będzie Samurai 7 na AXN?
Dragon Ball'a tłumaczyli z francuskiego... A te nazewnictwo jest do bani, a nawet gorzej...
oni sie nawet sami wpakowali... wszystkoi próbowali na logike przetłumaczyć...
np. z "kamehameha" zrobili "fale uderzeniową", a był inny atak który właśnei nazywał sie fala uderzeniowa (kioho konkretnie) i dwa ataki miały nazwe fala uderzeniowa
na Game One (francuskie) odkryłem anime:o
przełaczyłem na sam koniec więc nieznam nazwy ani nie wiem o czym to jest:(