#1 2005-07-21 22:17:49

uzumaki174
Użytkownik

Kodeki ktore najlepsze?

Hejka wlansie jestem po formacie i postanawiam od wnoa zainstalwoac kodeki. Wczesniej mial divxa 5.05,xvida,fddshow i kodec pack z kilkoma innymi. Poradzcie mi ktore kdoeki najlepsze akie zeby tlkyo te zainstalowac i nic wiecej nie zasmiecac sobie kompa. Ktore najlepsze do ogladania anime i tworzenia hardkow,teledyskow itp. Bede wdzieczny za proady. Wczesniejsze dobrze sie spisywaly ale mysle ze pomozecie wybrac lepsze.

userbarg.jpg

#2 2005-07-21 22:22:00

lisiec
Użytkownik

Odp: Kodeki ktore najlepsze?

zainstaluj K-Lite Codec Pack, wszystko będzie działać bez problemów
http://underpl.org/main.php?d=1&cat … dfile=2458

#3 2005-07-21 22:56:55

kamehameha
Użytkownik

k-lite i wszystko działa, tylko samemu trzeba sobie pare rzeczy zanzaczyć

#4 2005-07-22 00:15:34

Suchy
Użytkownik

Najbardziej polecam:
KLite + Real i QuickTime Alternative

Nie mniej jeśli tylko odtwarzasz (nie kompresujesz) to bardziej polecam:
FFDshow (koniecznie najnowszy) + Real i QuickTime Alternative

#5 2005-07-22 11:12:33

Frioniel
Użytkownik

Nie polecam K-Lite Codec Pack. Otóż ten pack posiada tych kodeków za dużo przez co się gryzą wzajemnie.

FFDshow+ AC3 Filter= na takim duecie odtworzysz wszystko bez żadnych nieprzyjemności.

#6 2005-07-22 11:43:28

Winged
Użytkownik

Ja ostatnio bazuję na kodekach pleconych mi przez Freeman'a. Zainstalowałem je wtedy, gdy k-little codec pack nie dały rady jednemu filmowi. Klikaj http://www.kickassanime.org/wiki/index. … Here.21.29 Po raz pierwszy zamieściłem linka i nie wiem, czy działa.

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#7 2005-07-22 11:50:39

Kane
Administrator

Frioniel, FFDshow to (o ile wiem) filtry, a kolega pytał o kodeki.

Winged, no git z tym linkiem, ale trza go było nazwać jakoś cwaniej, np: kodeki Wingeda

Imperare sibi maximum est imperium

#8 2005-07-22 12:02:17

Suchy
Użytkownik

Frioniel:
Normalnie rotfl.. kodeków jest tam tyle ile trzeba.. nikt nie każde instalować wszystkich (zresztą nikt przy zdrowych zmysłach tego nie robi).. dziwne, że osoby które znam i które zainstalowały KLite i odpowiednio go skonfigurowały nie narzekają na niego.

Co się tyczy FFDShow to o ile wiem, to w nowszych wersjach jest już ok z dekodowanie AC3 więc ten filtr nie jest potrzebny. Poza tym zastanawia mnie jak chcesz otwierać kontenery Matroski (w innym sofie niż MPC)?

#9 2005-07-22 12:53:28

uzumaki174
Użytkownik

Fajnie dzieki za sporo odpowiedzi ale Suchy jak najlepiej zainstalowac Klite co wybrac? Aby bylo i do tworzenia hardkow,obrobki itp no i ogladania. I potem tak ustawic aby wszystko bylo super. Poradz. Thx

userbarg.jpg

#10 2005-07-22 14:21:03

Winged
Użytkownik

No chciałem klikaj tu, ale nie wiem jeszcze jak. Przy następnym to juz się llepiej postaram.:D

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#11 2005-07-22 15:02:48

Frioniel
Użytkownik

Przy mojej wcześniejszej wypowiedzi kierowałem się o dośwaidczenia zarówno własne jak innych. Mając wcześniej K-Lite Codec Pack pierwsze kilka odcinków takiego Naruto otwierały się bezproblemowo, jednak od któregoś odcinka obraz był zamazany na... różowo. Zainstalowałem ffdshow + ac3filter i wszystko ładnie śmigało. Polecam zapoznać się z:
http://www.searchengines.pl/phpbb203/in … hl=ffdshow

#12 2005-07-22 16:57:08

Suchy
Użytkownik

i na hardki i na oglądanie? Więc opis będzie troszkę bardziej skomplikowany niż: weź to to i to" smile_big

Więc tak:

1) Jeśli masz zamiar oglądać filmy skompresowane H264/x264 (mają spore wymagania sprzętowe) to musisz zainstalować najnowszy FFDShow i w nim ustawić w "Video decoder configuration" oraz w "VFW configuration->Decoder" przy AVC/H264 na libavcodec. Ewentualnie zainstalowac Nero Video Decoder (był chyba dodawany do Nero Recode)

2) Jeśli masz zamiar kodować w H264/x264 to zdecydowanie polecam zainstalować x264 ze strony: http://forum.doom9.org/showthread.php?s … adid=89979

3) Dla kodeków DivX, XviD itp. ustawić w FFDShow w "Video decoder configuration" przy odpowiednich nazwach libavcodec

UWAGA:
Jeśli pomijasz punkt 1 to w sumie punkt 3 też można pominąć.

4) Do kompresowania XViDem sugeruje zainstalować osobno najnowszą betę XviDa (kompilacja Koepi'ego). Co prawda w KLite jest XviD, ale wersja 1.0.3 która ma 2 dość niekorzystne dla kompresowania anime błędu (m. in. z Cartoon Mode). Przy okazji dojdzie odtwarzanie filmów skompresowanych XviDem

5) Do wyświetlania napisów polecam VSFilter, a do nakładania TextSub

6) Do kompresji pozostałymi kodekami oraz do obsługi odtwarzania i kompresji audio oraz obsługi kontenerów zdecydowanie wystarczy KLite. A oto co sugeruję zaznaczyć:

VIDEO:
======
- DivX Encoding (głównie gdy będziesz kompresował na potrzeby stacjonarek)
- DivX Decoding (tylko gdy pominąłeś punkt 3)

- 3viX Encoding (tylko gdy chcesz z tym kodekiem eksperymentować, bo jest raczej słaby)
- 3viX Decoding (gdy wiesz że będziesz miał stycznośc z materiałem skompresowanym tym kodekiem i gdy pominąłeś punkt 3)

- WindowsMedia 9 VCM (dobra alternatywa dla XviDa a na pewno lepsza od DivX - może wymagać doinstalowania bibliotek ze strony MS)

- On2 VP3 (gdy będziesz miał materiał skompresowany tym kodekiem i gdy pominąłeś punkt 3)
- On2 VP6 Encoding (gdy chcesz eksperymentować, plusy to małe wymagania, minus to długi czas kodowania)
- On2 VP6 Decoding (gdy spotkasz się z materiałem kompresowanym tym kodekiem i gdy pominąłeś punkt 3)

- Indeo: wszystkie 3 (polecane, gdyż niektóre programy/gry zawierają materiał kompresowany tym kodekiem)

- Intel I.263 (jeśli eksperymentujesz i gdy pominąłeś punkt 3)

- huffyuv (polecany - kodek bezstratny)

- MS MPEG4 (przy dość archaicznych filmach skompresowanych tym kodekiem i gdy pominąłeś punkt 3 - praktycznie to samo co DivX 3,11)

- MPEG Demuxer i Decoder (zalecane do programowego odtwarzania DVD w innych programach niż specjalnie do tego przeznaczonych)

AUDIO:
======
- AC3 Filter

- Vorbis

- AAC (3vix Pro) Encoding
- AAC (3vix Pro) Decoding

- MusePack (jeśli masz styczność z alternatywnymi formatami kompresji dźwięku)

- Monkey's Audio (jeśli masz styczność z alternatywnymi formatami kompresji dźwięku)

- WavPack (jeśli masz styczność z alternatywnymi formatami kompresji dźwięku)

- FLAC (jeśli masz styczność z alternatywnymi formatami kompresji dźwięku - bezstratny)

- Voxware (jeśli masz styczność z alternatywnymi formatami kompresji dźwięku)

- DivX Audio (czyli tak na prawdę WMA2, niektóre stare hardki były tym kompresowane)

- LAME MP3 (w sumie najlepszy encoder MP3 - polecany)

SPLITTERY/MUXERY/FILTRY:
=======================
- MP4 Splitter
- OGG Tobias
- MKV Haali

NARZĘDZIA:
==========
- GSpot (do sprawdzabnia czym skompresowani AVI lub MPEG i jakie mają parametry)
- Sherlock (do wygodnego wyświetlania zainstalowanych kodeków i filtrów)
- GraphEdit (do edycji algorytmu przetwarzania obrazu)
- VobSubStrip

7) Do tego do obróbki obrazu zdecydowanie AVISynth

8) Do odtwarzania przede wszystkim polecam MPC

9) I byłbym zapomniał. Real Alternative oraz QuickTime Alternative

Taką konfigurację mam ja (no jest tam jeszcze trochę więcej, ale nie będe już wam mieszał) i wszystko chodzi pięknie i mam narzędzia za pomocą których mogę obrabiać audio/video.

#13 2005-07-22 22:01:37

uzumaki174
Użytkownik

Dzieki Suchy za wyczerpujace wiadomsoc. Wlasnie to studiuje. Zawsze umiesz pomoc. I mozna by ten post jako przyklejony dobra porada i dla innych.

userbarg.jpg

#14 2005-07-23 00:21:54

Suchy
Użytkownik

Coś z tego tekstu na pewno wykorzystam w "podręczniku fansubbera v 2.0" oczkod

P.S.
Jeśli chcesz tylko oglądać to dobrym wyjściem jest też CCCP, który tak de fact jest FFDShow + Splittery i VSFilter

#15 2008-06-01 02:02:12

Sen
Użytkownik

odkopuje temat ze względów oczywistych ;] a więc pytanie jak w temacie... tylko z 2008 prosze smile

Your Sin is my Sin because of Destiny to the Last Judgement.
Raison D'etre

#16 2008-06-01 02:07:26

Zarathustra
Użytkownik

Ja wcześniej używałem pakietu K-Lite, teraz używam CCCP (nawet nie jest to najnowsza wersja chyba) i wszystko działa mi bez problemu. W całych tych technikaliach się nie orientuję ale to chyba najlepszy pakiet kodeków jaki jest.

#17 2008-06-01 03:11:57

pawello86
Użytkownik

Ja używam CCCP i XP Codecs (z tych instaluję tylko kodeki RealMedia) i wszystko działa jak trza.

#18 2008-06-01 10:58:21

grejpfrut
Użytkownik

czyste cccp+coreavc, doinstalowujesz cos innego tylko wtedy kiedy potrzebujesz

#19 2008-06-01 11:12:43

shinma
Użytkownik

grejpfrut napisał:

czyste cccp+coreavc, doinstalowujesz cos innego tylko wtedy kiedy potrzebujesz

dla niewtajemniczonych dodam, że należy wyłączyć dekodowanie H.264 w CCCP aby używać w tandemie CoreAVC (najnowsza wersja to 1.7.0.0)

edit: używam ww. konfiguracji i z powodzeniem (nawet na starszym sprzęcie) płynie odtwarzane są anime w rozdzielczości powyżej 1024

Ostatnio edytowany przez shinma (2008-06-01 11:14:58)

#20 2008-06-01 11:59:08

NoPasaran
Użytkownik

Ja stanowczo odradzam codec packi. Instaluje się nie potrzebny shit. Lepiej stworzyć codec packa według własnych wymagań.

Stopka forum

© Animesub.info 2024