Nie jesteś zalogowany.
Hejka wlansie jestem po formacie i postanawiam od wnoa zainstalwoac kodeki. Wczesniej mial divxa 5.05,xvida,fddshow i kodec pack z kilkoma innymi. Poradzcie mi ktore kdoeki najlepsze akie zeby tlkyo te zainstalowac i nic wiecej nie zasmiecac sobie kompa. Ktore najlepsze do ogladania anime i tworzenia hardkow,teledyskow itp. Bede wdzieczny za proady. Wczesniejsze dobrze sie spisywaly ale mysle ze pomozecie wybrac lepsze.
zainstaluj K-Lite Codec Pack, wszystko będzie działać bez problemów
http://underpl.org/main.php?d=1&cat … dfile=2458
k-lite i wszystko działa, tylko samemu trzeba sobie pare rzeczy zanzaczyć
Najbardziej polecam:
KLite + Real i QuickTime Alternative
Nie mniej jeśli tylko odtwarzasz (nie kompresujesz) to bardziej polecam:
FFDshow (koniecznie najnowszy) + Real i QuickTime Alternative
Nie polecam K-Lite Codec Pack. Otóż ten pack posiada tych kodeków za dużo przez co się gryzą wzajemnie.
FFDshow+ AC3 Filter= na takim duecie odtworzysz wszystko bez żadnych nieprzyjemności.
Ja ostatnio bazuję na kodekach pleconych mi przez Freeman'a. Zainstalowałem je wtedy, gdy k-little codec pack nie dały rady jednemu filmowi. Klikaj http://www.kickassanime.org/wiki/index. … Here.21.29 Po raz pierwszy zamieściłem linka i nie wiem, czy działa.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Frioniel, FFDshow to (o ile wiem) filtry, a kolega pytał o kodeki.
Winged, no git z tym linkiem, ale trza go było nazwać jakoś cwaniej, np: kodeki Wingeda
Imperare sibi maximum est imperium
Frioniel:
Normalnie rotfl.. kodeków jest tam tyle ile trzeba.. nikt nie każde instalować wszystkich (zresztą nikt przy zdrowych zmysłach tego nie robi).. dziwne, że osoby które znam i które zainstalowały KLite i odpowiednio go skonfigurowały nie narzekają na niego.
Co się tyczy FFDShow to o ile wiem, to w nowszych wersjach jest już ok z dekodowanie AC3 więc ten filtr nie jest potrzebny. Poza tym zastanawia mnie jak chcesz otwierać kontenery Matroski (w innym sofie niż MPC)?
No chciałem klikaj tu, ale nie wiem jeszcze jak. Przy następnym to juz się llepiej postaram.:D
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Przy mojej wcześniejszej wypowiedzi kierowałem się o dośwaidczenia zarówno własne jak innych. Mając wcześniej K-Lite Codec Pack pierwsze kilka odcinków takiego Naruto otwierały się bezproblemowo, jednak od któregoś odcinka obraz był zamazany na... różowo. Zainstalowałem ffdshow + ac3filter i wszystko ładnie śmigało. Polecam zapoznać się z:
http://www.searchengines.pl/phpbb203/in … hl=ffdshow
i na hardki i na oglądanie? Więc opis będzie troszkę bardziej skomplikowany niż: weź to to i to"
Więc tak:
1) Jeśli masz zamiar oglądać filmy skompresowane H264/x264 (mają spore wymagania sprzętowe) to musisz zainstalować najnowszy FFDShow i w nim ustawić w "Video decoder configuration" oraz w "VFW configuration->Decoder" przy AVC/H264 na libavcodec. Ewentualnie zainstalowac Nero Video Decoder (był chyba dodawany do Nero Recode)
2) Jeśli masz zamiar kodować w H264/x264 to zdecydowanie polecam zainstalować x264 ze strony: http://forum.doom9.org/showthread.php?s … adid=89979
3) Dla kodeków DivX, XviD itp. ustawić w FFDShow w "Video decoder configuration" przy odpowiednich nazwach libavcodec
UWAGA:
Jeśli pomijasz punkt 1 to w sumie punkt 3 też można pominąć.
4) Do kompresowania XViDem sugeruje zainstalować osobno najnowszą betę XviDa (kompilacja Koepi'ego). Co prawda w KLite jest XviD, ale wersja 1.0.3 która ma 2 dość niekorzystne dla kompresowania anime błędu (m. in. z Cartoon Mode). Przy okazji dojdzie odtwarzanie filmów skompresowanych XviDem
5) Do wyświetlania napisów polecam VSFilter, a do nakładania TextSub
6) Do kompresji pozostałymi kodekami oraz do obsługi odtwarzania i kompresji audio oraz obsługi kontenerów zdecydowanie wystarczy KLite. A oto co sugeruję zaznaczyć:
VIDEO:
======
- DivX Encoding (głównie gdy będziesz kompresował na potrzeby stacjonarek)
- DivX Decoding (tylko gdy pominąłeś punkt 3)
- 3viX Encoding (tylko gdy chcesz z tym kodekiem eksperymentować, bo jest raczej słaby)
- 3viX Decoding (gdy wiesz że będziesz miał stycznośc z materiałem skompresowanym tym kodekiem i gdy pominąłeś punkt 3)
- WindowsMedia 9 VCM (dobra alternatywa dla XviDa a na pewno lepsza od DivX - może wymagać doinstalowania bibliotek ze strony MS)
- On2 VP3 (gdy będziesz miał materiał skompresowany tym kodekiem i gdy pominąłeś punkt 3)
- On2 VP6 Encoding (gdy chcesz eksperymentować, plusy to małe wymagania, minus to długi czas kodowania)
- On2 VP6 Decoding (gdy spotkasz się z materiałem kompresowanym tym kodekiem i gdy pominąłeś punkt 3)
- Indeo: wszystkie 3 (polecane, gdyż niektóre programy/gry zawierają materiał kompresowany tym kodekiem)
- Intel I.263 (jeśli eksperymentujesz i gdy pominąłeś punkt 3)
- huffyuv (polecany - kodek bezstratny)
- MS MPEG4 (przy dość archaicznych filmach skompresowanych tym kodekiem i gdy pominąłeś punkt 3 - praktycznie to samo co DivX 3,11)
- MPEG Demuxer i Decoder (zalecane do programowego odtwarzania DVD w innych programach niż specjalnie do tego przeznaczonych)
AUDIO:
======
- AC3 Filter
- Vorbis
- AAC (3vix Pro) Encoding
- AAC (3vix Pro) Decoding
- MusePack (jeśli masz styczność z alternatywnymi formatami kompresji dźwięku)
- Monkey's Audio (jeśli masz styczność z alternatywnymi formatami kompresji dźwięku)
- WavPack (jeśli masz styczność z alternatywnymi formatami kompresji dźwięku)
- FLAC (jeśli masz styczność z alternatywnymi formatami kompresji dźwięku - bezstratny)
- Voxware (jeśli masz styczność z alternatywnymi formatami kompresji dźwięku)
- DivX Audio (czyli tak na prawdę WMA2, niektóre stare hardki były tym kompresowane)
- LAME MP3 (w sumie najlepszy encoder MP3 - polecany)
SPLITTERY/MUXERY/FILTRY:
=======================
- MP4 Splitter
- OGG Tobias
- MKV Haali
NARZĘDZIA:
==========
- GSpot (do sprawdzabnia czym skompresowani AVI lub MPEG i jakie mają parametry)
- Sherlock (do wygodnego wyświetlania zainstalowanych kodeków i filtrów)
- GraphEdit (do edycji algorytmu przetwarzania obrazu)
- VobSubStrip
7) Do tego do obróbki obrazu zdecydowanie AVISynth
8) Do odtwarzania przede wszystkim polecam MPC
9) I byłbym zapomniał. Real Alternative oraz QuickTime Alternative
Taką konfigurację mam ja (no jest tam jeszcze trochę więcej, ale nie będe już wam mieszał) i wszystko chodzi pięknie i mam narzędzia za pomocą których mogę obrabiać audio/video.
Coś z tego tekstu na pewno wykorzystam w "podręczniku fansubbera v 2.0"
P.S.
Jeśli chcesz tylko oglądać to dobrym wyjściem jest też CCCP, który tak de fact jest FFDShow + Splittery i VSFilter
odkopuje temat ze względów oczywistych ;] a więc pytanie jak w temacie... tylko z 2008 prosze
Your Sin is my Sin because of Destiny to the Last Judgement.
Raison D'etre
Ja wcześniej używałem pakietu K-Lite, teraz używam CCCP (nawet nie jest to najnowsza wersja chyba) i wszystko działa mi bez problemu. W całych tych technikaliach się nie orientuję ale to chyba najlepszy pakiet kodeków jaki jest.
Ja używam CCCP i XP Codecs (z tych instaluję tylko kodeki RealMedia) i wszystko działa jak trza.
czyste cccp+coreavc, doinstalowujesz cos innego tylko wtedy kiedy potrzebujesz
czyste cccp+coreavc, doinstalowujesz cos innego tylko wtedy kiedy potrzebujesz
dla niewtajemniczonych dodam, że należy wyłączyć dekodowanie H.264 w CCCP aby używać w tandemie CoreAVC (najnowsza wersja to 1.7.0.0)
edit: używam ww. konfiguracji i z powodzeniem (nawet na starszym sprzęcie) płynie odtwarzane są anime w rozdzielczości powyżej 1024
Ostatnio edytowany przez shinma (2008-06-01 11:14:58)
Ja stanowczo odradzam codec packi. Instaluje się nie potrzebny shit. Lepiej stworzyć codec packa według własnych wymagań.