Nie jesteś zalogowany.
macie tu gorącą bułeczke:D http://www.allegro.pl/item148059075_nee … anio_.html
ech... pamietam te czasy... bazary i wirusy na dysku...
Ostatnio na aukcjach z odcinkami roznych anime spotkalem sie z takim oto dodatkiem w opisie przedmiotu "Ta aukcja jest w 100 procentach legalna. Serie Dragon Ball nie posiadają licencji autorskiej w Polsce. Dzieki temu mam pełne prawo do ich rozpowszechniania na użytek własny (kupującego). Jest to zgodne z art. 23, pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.) (sprost.: z 1994, Nr 43, poz. 170, zm. z 1997 r. Nr 43)." co otym sadzicie czy to w pel;ni zezwala na takowa sprzedaz przezco na allegro zrobi sie bum na odcinki anime ?
Bzdura.
Ostatnio na aukcjach z odcinkami roznych anime spotkalem sie z takim oto dodatkiem w opisie przedmiotu "Ta aukcja jest w 100 procentach legalna. Serie Dragon Ball nie posiadają licencji autorskiej w Polsce. Dzieki temu mam pełne prawo do ich rozpowszechniania na użytek własny (kupującego). Jest to zgodne z art. 23, pkt.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.) (sprost.: z 1994, Nr 43, poz. 170, zm. z 1997 r. Nr 43)." co otym sadzicie czy to w pel;ni zezwala na takowa sprzedaz przezco na allegro zrobi sie bum na odcinki anime ?
Przecie to ustawa o becikowym:P
No cóż faktycznie to zaczyna być uciążliwe. Jak kupowałem pare tomików DB to zaraz napisało do mnie z 5 osób z zapytaniem o zakup anime. Niekonieczne sprzedają anime w postaci aukcji bo wystarczy, że obserwują kto co kupuje i piszą do niego. Ale widze, że ta akcja odnosi skutek. Jeszcze niedawno bylo chyba z 11 sprzedających. Bravo
Ostatnio edytowany przez Endru (2007-01-02 12:21:56)
mencio napisał:ale IMO po prostu nie wierza ze w tym kraju to jest mozliwe
A jednak jest. Nawet na tym forum jest prowadzona bardzo duża akcja dla tych, którzy nie mają możliwości/chęci itp. na zdobycie jakiegoś tytułu i jest całkowicie za FREE!
Akcja nie jest całkowicie za FREE bo przesyłka + koperta to koszt ok 8 zł. I jak widać pojawiają się i takie osoby dla których jest to za duży wydatek
Z drugiej strony dziwie się troche ludziom sprzedającym pirackie kopie na allegro. Przecież oni podają najczęściej numer konta a i po pobraniu pocztowym można delikwenta namierzyć więc wystarczy takie coś kupić i zgłosić policji, że zostaliście oszukani[kombinuje]
Nie wiem tylko jak wygląda sprawa i czy wcześniej nie było by dobrze kompa przeczyścić:(
Nie wiem tylko jak wygląda sprawa i czy wcześniej nie było by dobrze kompa przeczyścić:(
A może anonimowy mail z kafejki?[gwizdze]
tylko ze najlepiej by w poblizu nie bylo zadnych kamer
Nie wiem co by to dało, chodziło mi raczej o opcje, że zgłasza się policji przypadek transakcji naruszającej prawa autorskie. Kupowałeś przez allegro więc teoretyczne jesteś czysty bo nie mogłeś wiedzieć, że pirata Ci sprzedadzą (przecież sprzedawca tego nie ogłosi na aukcji). W tym momencie policja nie powinna mieć problemów z dostaniem nakazu rewizji.
Do tej pory kupiłem kilka gier na Allegro i jeśli by mi się za którymś razem trafił pirat to dość szybko bym się znalazł na komendzie (nie to bym był takim antypiratem, ale nie lubię jak mnie ktoś oszukuje).
Dlatego niektórzy piszą, że proszą o kontakt przed licytacją.
Jeśli jescze ktoś się bawi w tropienie piratów to mam tu pare pozycji
http://allegro.pl/item156057548_naruto_ … anime.html
http://allegro.pl/item156005850_wszystk … aniej.html
http://allegro.pl/item156091066_wszystk … azja_.html
NameLess One napisał:Nie wiem tylko jak wygląda sprawa i czy wcześniej nie było by dobrze kompa przeczyścić:(
Prowokacje zostawiłbym policji, która za to bierze pieniądze. Tylko czekać, aż jakiś Gutek Roman doniesie na akcję "Anime za free", w związku z czym organa spróbują prowokacji... Albo i nie Gutek Roman, tylko kasztan dąsający się, że (na przykład) w paczce nie było czegoś, co zamówił (i tłumaczta się potem na zdrowie, że to nie był handel). Już wyrażałem swoje zdanie na temat podobnych metod walki ze złem (zwłaszcza, gdy jest ono w gruncie rzeczy niezbyt szkodliwe).
Kupowałeś przez allegro więc teoretyczne jesteś czysty bo nie mogłeś wiedzieć, że pirata Ci sprzedadzą (przecież sprzedawca tego nie ogłosi na aukcji).
"I oczywiście założyłeś, że skoro sprzedawca tego nie ogłosił - ma do sprzedania oryginał." Jasne. Teoretycznie jasne.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-01-07 23:51:52)
Prowokacje zostawiłbym policji, która za to bierze pieniądze. Tylko czekać, aż jakiś Gutek Roman doniesie na akcję "Anime za free", w związku z czym organa spróbują prowokacji...
Ale przecież ta akcja jest chyba legalna. Przecież nie dochodzi tutaj do handlowania anime lecz legalną wymianą anime, które w Polsce nie zostało wykupione. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Obiwanshinobi napisał:Prowokacje zostawiłbym policji, która za to bierze pieniądze. Tylko czekać, aż jakiś Gutek Roman doniesie na akcję "Anime za free", w związku z czym organa spróbują prowokacji...
Ale przecież ta akcja jest chyba legalna. Przecież nie dochodzi tutaj do handlowania anime lecz legalną wymianą anime, które w Polsce nie zostało wykupione. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Niestety, to pobożne życzenia tzw. dobrych fanów. Jeśli nawet żaden dystrybutor nie wykupił praw do rozpowszechniania danego anime w Polsce, to możesz być pewien, że ktoś te prawa posiada (tylko nikomu jeszcze nie sprzedał licencji), i ów ktoś teoretycznie może się nadąsać a zeźlić, i zasadzić dobrym, dobrze chcącym fanom kopa z całej pety na mocy umowy o ochronie praw autorskich (czy jak się tam ona nazywa), którą Polska zawarła z innymi krajami (nie wyłączając Japonii).
P.S. Czy na pewno w tej akcji nie krążą anime, na które już ktoś w Polsce wykupił licencję?
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-01-07 23:51:20)
http://www.noein.neostrada.pl/listapaczek2.html
Możesz sprawdzić sam
Dziwię się tylko czemu Dragonball jest jeszcze na licencji. Przecież go chyba porzucono po upadku RTL7 a TVN7 już raczej nie pali się do wyemitowania go. Pozostała tylko manga jeśli to może by podstawa do zlicencjonowania.
moim zdaniem powinniscie wszyscy pomyslec dobrze.rozumiem jezli jakis koles na allegro jest klamca i kupujesz od niego placisz i dostajesz nic.ale jezeli jest wporzo to co wy od tych ludzi chcecie.kazdy chce jakos zarobic.czepiacie sie ze to jest nielegalne albo niedladne?nie kazdy ma super internet i czas by sciagac.a nielegalne hmmmm.wy tez napewno macie na kompie zeczy nielegalne."anime"kazdy z was i ja jezeli ktos by przypatrzyl sie naszym kompom pewnie bysmy dostali takie grzywne ze niepozbieralibysmy sie do konca zycia.teraz wyraze swoje zdanie :dajcie temu spokoj lepiej martwcie sie o wlasne dupy.jezeli kogos urazilem to sory ale to jest moja opinnia.chyba mam do niej prawo;)
moim zdaniem powinniscie wszyscy pomyslec dobrze.rozumiem jezli jakis koles na allegro jest klamca i kupujesz od niego placisz i dostajesz nic.ale jezeli jest wporzo to co wy od tych ludzi chcecie.kazdy chce jakos zarobic.czepiacie sie ze to jest nielegalne albo niedladne?nie kazdy ma super internet i czas by sciagac.a nielegalne hmmmm.wy tez napewno macie na kompie zeczy nielegalne."anime"kazdy z was i ja jezeli ktos by przypatrzyl sie naszym kompom pewnie bysmy dostali takie grzywne ze niepozbieralibysmy sie do konca zycia.teraz wyraze swoje zdanie :dajcie temu spokoj lepiej martwcie sie o wlasne dupy.jezeli kogos urazilem to sory ale to jest moja opinnia.chyba mam do niej prawo;)
Wlasnie w tym jest problem ze na tym zarabiaja, choc nie maja do tego prawa. Moza byloby rozwijac ten teman bez konca, ale po co, kazda nielegalna aukcja powinna byc zglaszana, to jest moje zdanie tez mam do niego prawo jak i ty nataku_mj
Ostatnio edytowany przez WIEKO (2007-01-17 09:46:21)
Polecam tego: