#101 2007-01-24 13:44:55

Varda_Morrigan
Użytkownik

Odp: Książki fantasy - co polecicie?

Ja polecam sagę Valdemar autorstwa Mercedes Lackey - szczególnie trylogię o Heroldach.
Oraz książki Orson Scott Carda - świetne książki, chociaż rzadko do nich wracam ponieważ autor ma wredną skłoność zabijania moich ulubionych bohaterów oczkod. Na początek sugeruje Zaginionych chłopców.

Ostatnio edytowany przez Varda_Morrigan (2007-01-24 13:45:16)

#102 2007-01-24 13:57:23

Noctis
Użytkownik

fuchikoma napisał:
amarthar napisał:

Jeszcze bylbym zapomnial.
Polecam tez cykl "Czarnej Wiezy" Stephena Kinga. Taki postapokaliptyczny fantasy-western-horror

MROCZNA nie "czarna" smile_big
ale TAK JEST! Świetna opowieść, którą czytam po raz drugi w oczekiwaniu aż ostatni tom do mnie dotrze
(a to już za tydzień smile).

Co ciekawe w "Black Lagoon" są nawiązania do Mrocznej Wieży, co nie tylko ja zauważyłem jezor
-Dwuręka jest mocno podobna do Rolanda, a co najmniej jest rewolwerowcem.
-W którymś epku widać wiadomości w TV, które prezentuje Jake Chambers, tak samo nazywa się
jeden z bohaterów Mrocznej Wieży.
-A pod koniec drugiej serii BL ( SPOJLER? ) jak wchodzą do kręgielni chyba, pada zdanie, że to mroczna wieża,
niestety nie sprawdziłem, czy w jap i eng było tak samo, ale w polskich napisach chyba się to z księżyca nie pojawiło smile
może jest ich więcej? smile_big

no i MW jest straszliwie rozbudowana, łączy chyba wszystkie gatunki powieściowe i jest ciekawa
na tyle, że wczoraj czytałem ją do 5:45AM smile_big

Prawdę mówisz, dzięki ci sai.

Ja kilka dni temu skończyłem czytać ostatni tom (znowu cegła, hurra!) i muszę przyznać, że jest to (chyba) najlepsza część całego cyklu smile Ta książka czyta się sama.

#103 2007-01-24 14:00:12

khadzad
Użytkownik

Młot na Czarownice piekary?? Koleś nie umie nawet wymyślić własnego tytułu:/ już jest taka książka i bynajmniej do fantasy sie nie zalicza:/i ma jakies...400-500 latek xD(no może troche przesadziłem xD)

#104 2007-01-24 14:03:29

Obiwanshinobi
Użytkownik

Varda_Morrigan napisał:

Ja polecam sagę Valdemar autorstwa Mercedes Lackey - szczególnie trylogię o Heroldach.
Oraz książki Orson Scott Carda - świetne książki, chociaż rzadko do nich wracam ponieważ autor ma wredną skłoność zabijania moich ulubionych bohaterów oczkod. Na początek sugeruje Zaginionych chłopców.

O prozie Carda (syf i lis moim zdaniem) już wypowiadałem się niejednokrotnie, natomiast książki Mercedes Lackey też są zdumiewająco złe, choć z innych powodów. Kogoś jara "AGD-fantasy", rozwlekłe opisy umeblowania, czy też armatury sanitarnej, tudzież kąpiele opisywane w czasie rzeczywistym? Po kolei: zatykanie odpływu wanny korkiem, napuszczanie wody, wejście do wody, namydlanie się, szorowanie gąbką, leżenie w stygnącej wodzie, wyciągnianie korka, wycieranie się ręcznikiem... To było streszczenie zaledwie jednego ze znacznie dłuższych w oryginale, za to kompletnie pozbawionych literackiej urody opisów (tak tak, właśnie z sagi o Heroldach), których proza Lackey pełna jest. Literacki megalit. Hartowany, zimny makaron bez omasty.

#105 2007-01-24 14:04:37

Robin Jones
Użytkownik

Skoro o King'u mowa polecam "Oczy smoka". z tego co wiem to jego jedyne fantasy.
A Osobiście też jestem za "Eragorn" ale uwaga, po przeczytaniu książki niech Bóg was broni iść na ten kiczowaty film!!
"Arthemis Foul" też podchodzi pod fantasy, fajne zwroty akcji itp.

#106 2007-01-24 14:07:43

Obiwanshinobi
Użytkownik

Robin Jones napisał:

A Osobiście też jestem za "Eragorn" ale uwaga, po przeczytaniu książki niech Bóg was broni iść na ten kiczowaty film!!

Eragorn?! Jakieś combo Eragona z Aragornem?

#107 2007-01-24 14:23:16

Freeman
Użytkownik

Cały Eragon to jest combo, o ile się orientuję.
Dla przeciwwagi powiem, że moim zdaniem książki Carda są całkiem dobre (fantastyczne ma lepsze, ale fantasy, np Glizdawce, też są ok).

#108 2007-01-24 14:24:04

Anaka
Użytkownik

Czytałam oba tomy trylogii Dziedzictwo i mówiąc szczerze, uważam to za mierne "dzieło".
I jeszcze jedno... nie cierpię Sapkowskiego. jezor
Aha, ktoś pisał o Le Guin... na jesieni zeszłego roku wyszły "Dary" tej autorki. Bardzo przyjemna, choć cieniutka powieść.

Ostatnio edytowany przez Anaka (2007-01-24 14:43:01)

#109 2007-01-24 14:40:46

Obiwanshinobi
Użytkownik

Anaka napisał:

Czytałam oba tomy trylogii Dziedzictwo i mówiąc szczerze, uważam to za mierne "dzieło".
I jeszcze jedno... nie cierpię Sapkowskiego. jezor

Ja zmogłem całą onego "trylogię śląską", co mnie skutecznie zraziło do prozy tego pisarza i legło ponurym cieniem na jego wcześniejszych dokonaniach (raczej do nich nie wrócę, choć swego czasu to była rewelacja).

#110 2007-01-24 23:47:05

Maggie
Użytkownik

Wymieniono tu już prawie wszystko, co tylko można było smile
Ostatnio natknęłam się jednak na książki ciekawe, chociaż może nie na miarę arcydzieł... Polecam dla odprężenia i dobrej zabawy - Jakub Ćwiek: "Kłamca" i "Kłamca 2. Bóg marnotrawny". Komu podobała się Maja Lidia Kossakowska z jej aniołami - to również przypadnie mu do gustu. Dodatkowo połączenie legend celtyckich(Ragnarok,Loki,Odyn), greckich(Herkules,Hermes,Eros i inni) oraz aniołów daje fajny efekt. Na drugiej części śmiałam się do rozpuku. Więcej nie piszę, bo mam brzydki nawyk opowiadania całej fabuły książki jezor

#111 2007-01-24 23:48:46

Obiwanshinobi
Użytkownik

Maggie napisał:

Może nawet padły tytuły wszystkich książek wydanych w dziejach piśmiennictwa?

#112 2007-01-24 23:58:10

Maggie
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
Maggie napisał:

Może nawet padły tytuły wszystkich książek wydanych w dziejach piśmiennictwa?

Hmmm, jak ktoś kiedyś powiedział:"prawie" robi wielką różnicę.
A jeżeli wiesz, skąd można ewentualnie wziąć księgi związane z początkiem piśmiennictwa, to podziel się tą wiedzą z resztą społeczeństwa, a wtedy stwierdzimy,czy są godne polecenia.

Ostatnio edytowany przez Maggie (2007-01-25 14:20:25)

#113 2007-01-25 00:00:17

Anaka
Użytkownik

Maggie napisał:

Ostatnio natknęłam się jednak na książki ciekawe, chociaż może nie na miarę arcydzieł... Polecam dla odprężenia i dobrej zabawy - Jakub Ćwiek: "Kłamca" i "Kłamca 2. Bóg marnotrawny". [...]

Czytałam, też podobało mi się... zwłaszcza pluszak Kłamcy (pojawił się w 2 tomie). smile_big

#114 2007-01-25 00:01:44

Maggie
Użytkownik

Tak, Kłamczuch był boski... smile

Spojrzałam na swoją półkę i zobaczyłam jeszcze jedną trylogię, którą wg mnie można polecić - Jacqueline Carey - Strzała Kusziela, Wybranka Kusziela i Wcielenie Kusziela - przygody, intrygi, miłość, nienawiść, gra w trony - jednym słowem wszystko co dobre, a na dodatek oryginalne podejście do sfery zmysłowej smile

Ostatnio edytowany przez Maggie (2007-01-25 01:15:31)

#115 2007-01-25 00:08:23

teusz
Użytkownik

pluszak był fajny:) dostałem podobnego na gwiazdke, a na urodzinach kumpla ktos mi go do kurtki przyszył:) (tak już został:P ) a wracając do tematu to polecam Achaje i wymienionego już Kłamce, zapomniałbym dodać Nocarza:P

#116 2007-01-25 00:13:33

suzaku
Użytkownik

Ja polecam następujące fantasy:
"Historia żółtej ciżemki"
"O psie, który jeździł koleją"
i na deser "Nasza szkapa".

#117 2007-01-25 00:27:50

szefu
Zbanowany

a czy miałby ktoś na sprzedaż kłamce ?? albo za anime jakies ? chętnie zapłace lub wymienie się

#118 2007-01-25 01:53:59

Gniewek26
Użytkownik

idz do empiku albo pierwszej ksiegarni i kup bez problemu mozna dostac

#119 2007-01-25 02:36:12

khadzad
Użytkownik

ponowie pytanie xD czy zna ktos fajne ciekawe dobre i co najwazniejsze PO POLSKU xD książki o wampirach??(tzn takie w fantastyce mieszczacej sie xD choc naukowe moga byc ale to nie tutaj xd)

#120 2007-01-25 04:10:36

Gniewek26
Użytkownik

Jak już pisalem bardzo dobrym cyklem ksiazek o wampirach jest pietnasto ksiag pod tytułem "NEKROSKOP" autorstwa Braiana Lumleya. Wydarzenia w tym cyklu obejmuja lata od 300 r.p.n.e. do około 2013 r.n.e. ale wiekszosc opisanych wydarzen ma miejsce w okresie zimnej wojny i po niej w naszym swiecie i swiecie alternatywnym (inny wymiar przypominajacy sredniowiecze). Odrazu zaznaczam nie jest to s-f.

Jeszcze jeden bardzo dobry cykl powiesci o wampirach to cyklu o Anicie Blake, zabójcy wampirów. W polsce zostały wydane trzy tomy:
1)Grzeszne rozkosze
2)Uśmiechnięty nieboszczyk
3)Cyrk potępieńców
Autorstwa Laurell K. Hamilton.

Ostatnio edytowany przez Gniewek26 (2007-01-25 04:22:19)

Stopka forum

© Animesub.info 2024