#21 2007-01-31 16:21:05

Jasmine
Użytkownik

Odp: Grupy softubberskie

Z tym tłumaczem to był przykład oczkod A firmy jednoosobowe jak na mój gust trochę się różnią od grup fansubberskich. Póki co my na szczęście nie musimy rejestrować naszej działalności i płacić podatków <choć oczywiście nie wiadomo, co będzie w przyszłości jezor>. Ale nie ma się co spierać. Dla mnie grupa to min. 2 osoby działające pod wspólną nazwą, a jedna osoba to po prostu solowy twórca soft- lub hardsubów. Możecie się ze mną nie zgadzać jezor

#22 2007-01-31 16:43:44

songoku
Użytkownik

Mnie chodzilo o porownanie grupy anime do firmy w sensie jej struktury kadrowej. Tu jest jedna osoba i tam rowniez.
Co do tego to sie zgadzam: "jedna osoba to po prostu solowy twórca soft- lub hardsubów" (nazwa jak nazwa - mnie to jest obojetne), tylko, ze w tym serwisie nie ma akurat wyszczegolnien na grupy robiace soft. Natomiast na ANFO juz jest i nie wyobrazam sobie jaki balagan by sie zrobil gdyby powstal podzial na grupy i "solowych twórcow hardsubów". Dlatego tez pojedyncze osby sa brane pod uwage jako grupa.

Ostatnio edytowany przez songoku (2007-01-31 16:44:39)

#23 2007-01-31 17:06:57

Jasmine
Użytkownik

Rozumiem. Po prostu trudno uważać za grupę kogoś, kto robi suby do jakiejś serii od połowy i co drugi epek jezor Jeżeli zabiera się za jakieś serie od początku do końca w sposób zorganizowany, to wiadomo, że w jakichś spisach grup można go śmiało wypisać. To tyle offtopu oczkod

#24 2007-01-31 18:44:51

Fantazyn
Użytkownik

Jasmine... zresztą jak ktoś się dołączy do "grupy" jednoosobowej (a o to chyba chodzi) to wtedy będzie już będzie pełnowartościowa grupa i tak : D.

Winged... a może sam stwórz grupę : ), wtedy ktoś się do Ciebie dołączy : D.

W każdym razie powodzenia ...

#25 2007-01-31 20:52:24

desarian
Użytkownik

Ja robie napisy sam ale już od dłuższego czasu poszukuje jakiejś drugiej osoby która zechciała by ze mną współpracować.
Wiadomo co dwie głowy to nie jedna i zawsze ta druga osoba może wynaleść jakieś błędy, których czasami osoba tłumacząca nie widzi lub nie wie że jest to błąd.

Ostatnio edytowany przez desarian (2007-01-31 20:53:00)

#26 2007-01-31 21:29:07

Rekid
Użytkownik

a czemu to nikt nie wymienil anime people czy tez tych od gundamow smile to juz sa 2 grupy wiecej hardki i soft robia smile_

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#27 2007-02-11 15:56:43

Winged
Użytkownik

Byłem 10 dni w domu ucząc się na egzamin z historii administracji. smile_big
Już dążę z odpowiedziami na co poniektóre posty. smile

1.

lb333 napisał:

Hmm, sam się ostatnio zastanawiam czy nie dołączyć do jakiejś grupy (o ile któraś mnie zechce jezor), ale muszę jeszcze zobaczyć jak będę godził obowiązki w szkole z tłumaczeniem, bo wróciłem do tworzenia subów kilka dni temu, a cały miniony semestr... hmm... leniłem się.:P

Co do Ciebie to istnieje plan. smile_big Wszystko wskazuje na to, że wkrótce ponownie ruszą prace nad najświetniejszymi napisami do BECKa. smile_big Pracowałeś ze mną i z Waskim, więc będzie mi zależało na podtrzymaniu tej jednoprojektowej współpracy. smile Zobaczy się co z tego planowania wyjdzie, ale spodziewaj się kiedyś PW w tej sprawie. smile

[EDIT] Widzę, że już znalazłeś grupę. smile_big

2. Co do "sporu" ~Jasmine i ~songoku to się nie wtrącam.

3.

Fantazyn napisał:

Winged... a może sam stwórz grupę : ), wtedy ktoś się do Ciebie dołączy : D.

W każdym razie powodzenia ...

Zdecydowanie odpada. Nie mam na to najmniejszej ochoty, ani zdolności, chociaż kiedyś bardzo chciałem.
Za powodzenia dziękuję.

4.

desarian napisał:

Ja robie napisy sam ale już od dłuższego czasu poszukuje jakiejś drugiej osoby która zechciała by ze mną współpracować.
Wiadomo co dwie głowy to nie jedna i zawsze ta druga osoba może wynaleść jakieś błędy, których czasami osoba tłumacząca nie widzi lub nie wie że jest to błąd.

W takim razie nasze drogi może kiedyś się spotkają, ale na pewno nie nastąpi to w najbliższym czasie. Wynika to z  mojego zaangażowania w dwa projekty, a za dużo czasu na fansubbing przeznaczać zamiaru nie mam. smile
Dzięki za propozycję. smile
Od razu powiem, że jeśli chodzi o mnie, to na razie do żadnej grupy się nie przyłączę, ale jeśli ktoś jakąś zna to niech pisze.

5.

Rekid napisał:

a czemu to nikt nie wymienil anime people czy tez tych od gundamow smile to juz sa 2 grupy wiecej hardki i soft robia smile_

A-P robią softy, czy udostępniają tylko skrypty. Nie wiem za bardzo na czym opiera się ich współpraca z AGarden, ale nie chce mi się na razie zgłębiać. Zresztą A-P to dla mnie za wysokie progi. jezor
A o tych od Gundamów to pierwsze słyszę. jezor

Ostatnio edytowany przez Winged (2007-02-11 16:08:45)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#28 2007-02-11 16:11:23

lb333
Użytkownik

Winged napisał:

1.

lb333 napisał:

Hmm, sam się ostatnio zastanawiam czy nie dołączyć do jakiejś grupy (o ile któraś mnie zechce jezor), ale muszę jeszcze zobaczyć jak będę godził obowiązki w szkole z tłumaczeniem, bo wróciłem do tworzenia subów kilka dni temu, a cały miniony semestr... hmm... leniłem się.:P

Co do Ciebie to istnieje plan. smile_big Wszystko wskazuje na to, że wkrótce ponownie ruszą prace nad najświetniejszymi napisami do BECKa. smile_big Pracowałeś ze mną i z Waskim, więc będzie mi zależało na podtrzymaniu tej jednoprojektowej współpracy. smile Zobaczy się co z tego planowania wyjdzie, ale spodziewaj się kiedyś PW w tej sprawie. smile

[EDIT] Widzę, że już znalazłeś grupę. smile_big

Właśnie miałem to napisać. jezor Co do Becka, to myślałem, że to już nie aktualne, ale skoro chcesz kontynuować, to fajnie (Mam gdzieś prawie gotowe napisy do 9 epka, tylko czy je znajdę?).

Ostatnio edytowany przez lb333 (2007-02-11 16:11:45)

#29 2007-02-11 17:11:39

Quithe
Użytkownik

~Winged, współpraca z A-P i Akatsuki przy Death Note polega na tym, że brane jest udostępnione przez nas tłumaczenie. Resztą, w postaci spraw technicznych, zajmują się członkowie grup robiących hardki.
Na podobnej zasadzie wyglądała współpraca z Ubique przy Ayakashi i obecnie z (cholera, zapomniałem nazwy grupy xD), która wzięła tłumaczenie suzaku do Kanona 2006.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#30 2007-02-11 17:20:56

Winged
Użytkownik

Quithe napisał:

~Winged, współpraca z A-P i Akatsuki przy Death Note polega na tym, że brane jest udostępnione przez nas tłumaczenie. Resztą, w postaci spraw technicznych, zajmują się członkowie grup robiących hardki.
Na podobnej zasadzie wyglądała współpraca z Ubique przy Ayakashi i obecnie z (cholera, zapomniałem nazwy grupy xD), która wzięła tłumaczenie suzaku do Kanona 2006.

No czyli to nie są grupy, które zajmowałyby się softami.
Dziękuję za szybkie wytłumaczenie. smile

Hardek Ayakashi? Hmm... będzie trzeba obczaić. smile_big

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#31 2007-02-11 19:12:33

Quithe
Użytkownik

Winged napisał:

Hardek Ayakashi? Hmm... będzie trzeba obczaić. smile_big

Polecam, świetna robota chłopaków z Ubique respekt

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

Stopka forum

© Animesub.info 2024