#41 2007-04-11 17:49:24

Hybrid
Użytkownik

Odp: Bardzo ciekawe pytanie

ja mowie o wszystkich tych cechach na raz![moze i niespotykane ale to pytanie z seri co by bylo gdyby] czytaj dobrze zanim zaczniesz glupoty wypisywać.
To co taka osoba moze zrobić? nie moze sie ruszac, nic nie widzi, nie slyszy nie mowi nie rozumie co sie w okol niej dzieje... stąd moje pytanie

#42 2007-04-11 17:52:19

khadzad
Użytkownik

Roślinki z nich tylko troche brzydko pachną...takich ludzi aż szkoda zostawiać przy życiu...

#43 2007-04-11 17:54:48

Zress
Użytkownik

Hikikomori poruszała kwestie słyszenia we śnie, a jak to jest z narodowością osoby niesłyszącej.
Ja jakbym stracił słuch myślałbym ciągle polskimi słowami. Zastanawia mnie w jakim języku myśli osoba niesłysząca od urodzenia?

#44 2007-04-11 17:55:07

Freeman
Użytkownik

khadzad napisał:

Roślinki z nich tylko troche brzydko pachną...takich ludzi aż szkoda zostawiać przy życiu...

Niektórych "zdrowych" najwyraźniej też.

#45 2007-04-11 17:58:05

khadzad
Użytkownik

Mówię to dlatego że co może mieć z życia taka osoba?? spójrzcie na tego motocykliste sparaliżowanego od szyi w dół on już woła o śmierć czy sądzicie że te roślinki gdyby mogły to nie prosiły by o śmierć?? co do koloru lustra to dowiecie sie w 3 klasie gimnazjum na fizyce^^

#46 2007-04-11 18:00:30

Sevortharte
Użytkownik

khadzad napisał:

co do koloru lustra to dowiecie sie w 3 klasie gimnazjum na fizyce^^

To musiał bym się w czasie cofać teraz.

#47 2007-04-11 18:02:28

Zress
Użytkownik

khadzad napisał:

Mówię to dlatego że co może mieć z życia taka osoba?? spójrzcie na tego motocykliste sparaliżowanego od szyi w dół on już woła o śmierć czy sądzicie że te roślinki gdyby mogły to nie prosiły by o śmierć?? co do koloru lustra to dowiecie sie w 3 klasie gimnazjum na fizyce^^

Dostał prace w fundacji Dymnej, czuje się potrzebny, od tego czasu nie wspomina o eutanazji.
Takim ludziom jest potrzebny psycholog, powód do życia i poczucie że jest się potrzebnym. Wystarczy dać im szanse.

#48 2007-04-11 18:04:11

Freeman
Użytkownik

khadzad napisał:

Między "takich ludzi aż szkoda zostawiać przy życiu" a "takim ludziom powinno się pozwolić umrzeć, jeśli tego chcą" jest zajebiście wręcz wielka różnica.
"Roślinki prosiłyby o śmierć"? Dla ciebie to jest powód do żartów naprawdę?

#49 2007-04-11 18:38:45

Farfarello
Użytkownik

MasterJabko napisał:

A ja mam pytanie trochę z innej beczki Jakiego Koloru Jest Lustro

normalnie warstwę spodnią lustra robi się ze srebra, albo aluminium, więc tradycyjne lustro ma kolor szary. jeśli użyć innego materiału, które nie rozprasza zbyt mocno światła, można uzyskać inne kolory (złoto-żółty).

#50 2007-04-11 18:43:05

Hybrid
Użytkownik

Freeman, on widział słyszał i mogl mowic.
teraz wyobraz sobie takiego czlowieka jak on ktory na dodatek nie moze mowic, nie widzi i nie slyszy

#51 2007-04-11 18:51:40

Freeman
Użytkownik

Hybrid napisał:

Freeman, on widział słyszał i mogl mowic.
teraz wyobraz sobie takiego czlowieka jak on ktory na dodatek nie moze mowic, nie widzi i nie slyszy

Rozumiem, że w związku z tym nazwanie go "roślinką" jest usprawiedliwione i tak byś się do takiej osoby zwracał.

#52 2007-04-11 19:10:08

Obiwanshinobi
Użytkownik

Zress napisał:

Hikikomori poruszała kwestie słyszenia we śnie, a jak to jest z narodowością osoby niesłyszącej.
Ja jakbym stracił słuch myślałbym ciągle polskimi słowami. Zastanawia mnie w jakim języku myśli osoba niesłysząca od urodzenia?

Oczywiście w asemblerze.
Istnieje Polski Język Migowy (PJM) który - jak czytamy w pol. Wikipedii, bywa czasem pierwszym językiem osób słyszących (fajny niemiecki film pamiętam o słyszącej córce głuchych rodziców, jeno tytuł przepomniałem - tam jadźka zapoznała typa w ten sposób, że obydwoje dogadali się na migi, co uzasadniono bez przykrych deusów, po czym wyszło na jaw, że oboje słyszą).
PJM nie jest "konwersją" mówionego języka polskiego na pozbawiony fonemów (wtedy byłby po prostu sposobem nietrwałego zapisu mowy), tylko całkiem innym (obcym dla większości Polaków) językiem. Zmierzam do tego, że podobnie jak słyszący może się nauczyć PJM, tak głuchy może się nauczyć języka polskiego nie słysząc go. "Osoba niesłysząca od urodzenia" myśli najprawdopodobniej w takim języku, jakiego nauczy się jako pierwszego - choćby to był SJM, rozumiany jako "wizualno-przestrzenny odpowiednik polszczyzny pisanej". Nie ma to nic wspólnego z akademickimi rozważaniami, czy o narodowości człowieka stanowi pierwszy opanowany przezeń język.

#53 2007-04-11 19:12:08

Ociesek
Użytkownik

Hybrid napisał:

ja mowie o wszystkich tych cechach na raz![moze i niespotykane ale to pytanie z seri co by bylo gdyby] czytaj dobrze zanim zaczniesz glupoty wypisywać.
To co taka osoba moze zrobić? nie moze sie ruszac, nic nie widzi, nie slyszy nie mowi nie rozumie co sie w okol niej dzieje... stąd moje pytanie

Chyba nie za bardzo masz rozeznanie w ludzkim organizmie... Nie pisales tam nic o mozgu, nawet sparalizowanie dlaes od szyi w dol!Czyli z mozgiem nic sie praktycznie nie dzieje (nie wliczajac oczywiscie rdzenia, ktory w takiej sytuacji bylby sparalizowany...).

Ta cala "roslinka" mnie po prostu zabila...[cholera]

#54 2007-04-11 19:47:12

Dżibril
Użytkownik

Hybrid ma rację nazywając taką osobę tzw. 'roślinką' , jeżeli od wieku dziecięcego mózg danej osoby nie był stymulowany przez żadne doznania zmysłowe śmiem wątpić w jakąkolwiek inteligencje danej osoby. Nie czuje , nie myśli , emocje są jej obce , to mniej niż zwierzątko.

#55 2007-04-11 19:49:48

Freeman
Użytkownik

Ale ja nie twierdzę, że to określenie jest "błędne". Nie podoba mi się tylko sposób jego użycia.

#56 2007-04-11 19:58:52

khadzad
Użytkownik

wątpie żeby taka osoba miała coś przeciwko...

#57 2007-04-11 20:08:48

Freeman
Użytkownik

Przykre.

#58 2007-04-11 21:16:37

Ociesek
Użytkownik

Freeman napisał:

Przykre.

No wlasnie o to mi chodzi...

#59 2007-04-11 23:30:39

Hybrid
Użytkownik

A kto powiedzial ze zycie jest sielanką? jak słusznie ktoś tu zauważył funkcje życiowe takiej osoby pozostają na poziomie roślin, dlatego też, nie tylko ja ale to calkiem ogolnoprzyjete okreslenie, nazywa sie ich roślinami a ich życie wegetacją. Nie wyobrazam sobie takiego życia, dla mnie przynajmniej lepsza byłaby śmierć.

#60 2007-04-11 23:36:50

Obiwanshinobi
Użytkownik

Hybrid napisał:

A kto powiedzial ze zycie jest sielanką? jak słusznie ktoś tu zauważył funkcje życiowe takiej osoby pozostają na poziomie roślin, dlatego też, nie tylko ja ale to calkiem ogolnoprzyjete okreslenie, nazywa sie ich roślinami a ich życie wegetacją. Nie wyobrazam sobie takiego życia, dla mnie przynajmniej lepsza byłaby śmierć.

A śmierć sobie wyobrażasz?

Stopka forum

© Animesub.info 2024