Nie jesteś zalogowany.
Czuje się zagrozona A poza tym chyba teraz w ogóle usunięto ranking kto ile dodał fansubów, haha. Paranoja.
Lol... ale paranoja... @taipan usuwa napisy, info zniknęło, lista uploaderów też, co tu sie kur...a dzieje?! czy aby to nie lekka przesada? Co z ta Polską?! że zacytuje Lisa. No, ale wszyscy zostali zaszczuci prze tą cała aferę, lol... to już nawet nie można tłumaczyć filmów bo do pierdla sie idzie.
Chcąc nie chcąc muszę przyznać, że pan Jakub Duszyński ma całkowitą rację.
W całym tym zamieszaniu interesuje mnie najbardziej kwestia prawna.
Bo kurcze każdy mówi co innego. Dla przykładu, w powyższym tekście czytamy:
[cytuj]Z prawnego punktu widzenia dystrybutorzy posiadają wyłączne prawo udzielone przez producenta filmu do eksploatacji w okresie licencji filmu na terytorium Polski utworu w polskiej wersji językowej. Upublicznianie w jakikolwiek sposób w okresie licencji całości utworu, jego fragmentów, poszczególnych składników (w tym listy dialogowej i jej tłumaczenia) bez zgody dystrybutora jest naruszeniem jego umowy licencyjnej.
Natomiast w stopce ANSI pisze:
[cytuj]dokonanie tłumaczenia warstwy słownej utworu audiowizualnego nie stanowi jego opracowania jako całości. Łączne zezwolenie producenta i twórców filmów na opracowanie utworu jest potrzebne tylko wtedy, gdy przekształcenie prowadzi do opracowania nowego dzieła. Tak więc, tłumaczenie list dialogowych jest zgodne z prawem, ponieważ nie zmienia w sposób zasadniczy istoty filmu.
Widać zatem, że zdania te wykluczają się.
Jak to właściwie jest od strony prawnej?
Edit: Hmm.. chociaż wczytując się bardziej, wynika, że tłumaczenie list dialogowych jest legalne, natomiast ich udostępnianie już nie. Dobrze rozumiem?
Ostatnio edytowany przez AceMan (2007-05-17 16:59:57)
[cytuj]Akcja stanowiła element ogólnopolskich działań, podjętych przez Komendę Główną Policji. Funkcjonariusze Wydziału ds. Przestępczości Gospodarczej KWP w Katowicach, przy współpracy przedstawicieli Fundacji Ochrony Twórczości Audiowizualnej, zatrzymali sześciu mieszkańców Zabrza, Bielska-Białej i Jastrzębia Zdroju. Wiek zatrzymanych to 20 - 30 lat.[/quote]
@_@ Nie zbliżać się do mnie! Jak Jastrzębie, czyli moje miasto, to pewnie centrum, czyli rzut beretem, jak nie kamykiem ode mnie... Czyli mogę czuć się zagrożony, tak?
Strzeżonego Pan Bóg strzeże... lepiej niech @taipan i @Kain poukrywają co nieco ;] Tak na wszelki wypadek.
~Hatake ty, z racji wieku to najwyzej kuratora dostaniesz
hehe taipan po ukrywal po ukrywal i sam sie w kopal . Biorac pod uwage ze zniknol news ktory jak by niepatrzec mowil o przekazaniu wladzy to wychodzi na to ze taipan za wszystko w tej chwili oberwie
//edit:
jak ukrywac to tylko na jakis czas i zglowa
Ostatnio edytowany przez kafej666 (2007-05-17 17:06:11)
~Hatake ty, z racji wieku to najwyzej kuratora dostaniesz
W sumie racja, w końcu mam jeszcze 5 tygodni zanim obejmie mnie takie "prawdziwe" prawo:D
To tak przez 5 tygodni sobie nafansubuje ile się da, a potem pzrestanę.
..a sprawy w sądzie trwają latami ;D
Ciekawe jaka zapadnie decyzja sądu w tej sprawie ?!
Ciekawi mnie sytuacja napisy.info? Przecież tam jest podobno jakiś przerąbany koleś... "Szklarski".
I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain, Eyes that lie
Break on through to the other side
Witać, że władze Ansi są bardzo wystraszone.. ~Taipan już pozbył się wszystkich swoich napisów...
Napisy.info juz sa
Rzeczywiście, Taipan usunął wszystkie swoje napisy O_o
[cytuj]Po pierwsze dlaczego w Polsce nigdy nie ukazały się na DVD kolekcje filmów Godarda, Rohmera, manga,
A tu widać nieznajomość tematu, po którym ten człowiek się porusza. Wydawać mangi na DVD?
A czemu nie? Lasów mało, recykling to w Polsce tylko to tylko mit, a na taką płytkę nagrać 10 mangi tomów w BDB jakości i na odtwarzaczu DVD lub na kompie czytać, a tak by całe drzewo by poszło
Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.
miejmy tylko nadzieje ze te napisy pojawia sie lada moment spowrotem
no bez jaj... rozumiem aby ukryc na chwile "Lista Uploaderow" ale pochowac napisy?
Czy mam juz sciagac jak popadnie wszystkie napisy na zapas ;|?
fakt to juz jak nie raz padalo paranoja
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Trzeba mieć nadzieję, że rynek anime w Polsce jest za mały i tu nie wejdą (choć nadzieja matką głupich ).
Żeby nie kusić losu... wysłałem zgłoszenie o usunięciu dwóch pozycji z moich, udostępnionych tłumaczeń... o które chodzi, łatwo się domyślić Więcej już tutaj nie powrócą.