Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Jak obciąć końcówke filmu(najlepiej w VirtualDubie lub innym programie) ???
1) Przechodzi do klatki która jest na początku tego co chcesz wyciąć
2) Edit-> Set Selection Start
3) Przechodzisz do osatnij kaltki tego co chcesz wyciąć
4) Edit-> Set Selection End
5) Edit-> Delete
Może się okazać że niezbędna będzie rekompresja... zależy jak trafisz z klatkami i to w jakim kodeku/formacie jest film...
Rekompresja jest konieczna przy obcinaniu poczatku. Jak przycinasz końcówke to tniesz w dowolnym miejscu i zawszę będzie dobrze.
Problem jest jeżeli chcesz wyciąć klatkękluczową i pare klatek dalszych, jednak to co jest pomiędzy następną klatką kluczową a tym co wyciąłeś chcesz zostawić. Wtedy trzeba zrekompresować ten fragment i zapisać osobno (z dokładnie takimi samymi ustawieniami jak reszta filmu) i wtedy od klatki kluczowej wybierasz direct stream. Zapisane osobno fragmentyu łaczysz w virtualdub.
Jednak jeśli robisz tylko na klatkach kluczowych to lecisz direct stream.
Dzięki doszedłem do tego sam zeobiłem to troche inaczej wyciołem cały fragment który potrzebowałm od początku(rekompresja nie była potrzebna) jak by ktoś jeszcze potrzebował to zrobiłem to tak:
1.Otworzyłem avi w VirtualDubie (jeśli wyskoczy komunikat z związany z dzwiękiem w mp3 przyciskamy NIE)
2.Odrazu po wczytanu pliku wciskamy HOME (zaznaczamy poczatek filmu)
3. Wyszukujemy miejsce na sówaku w którym film ma się skończyć i naciskamy END(w tym momęcie powinniśmy mieć zaznaczony cały fragment bez końcówki która wytniemy)
4. Teraz pozostało nam zapisać ten fragment 'File->Save as... i KONIECZNIE w rozwijanym menu ' Video mode:' wybieramy DIRECT STREAM COPY(dzieki temu unikniemy rekompresji)
To co opisałeś to podstawy użytkowania virtualdub. Czy zaznaczysz czego nie chcesz i wciśniejsz delete, czy zaznaczysz to co chcesz i wciśniesz save as nie ma znaczenia. Efekt będzie ten sam. Problemy zaczynają się tylko i wyłacznie wtedy, gdy początkowa klatka kluczowa nie pasuje.
A to pytanie odnośnie dzwięku występuje tylko gdy dzięk jest zapisany w formacie VBR a nie CBR. W tym wypadku nie zawsze wciśnięcie nie zadziała. Tak właściwie czasami przez to nie można użyć virtualduba bo dzwięk zgubi synchro. W takich wypadkach lepszy jest nandub (prawie to samo, tylko bardziej pod dzwięk).
witam @ll. Jak rozumiem z wcześniejszych rozmów dotyczyło to plików (AVI) ,moje pytanie brzmi Czy istnieje program do obcinania filmów w formacie MKV jesli istnieje to uprzejmie proszę o podanie nazwy i ewentualnie krótkie wyjaśnienie ja obciąć końcówke filmu. Z góry dzięki.
To co wyżej + mkvextract Matroszka to KONTENER
Baa.. przy MKV wystarczy nawet sam MKVToolnix i opcja jego Split
dzięki zobacze co mi wyjdzie .
Strony 1