Nie jesteś zalogowany.
lektura : Kordian
Do not only follow the footsteps of your masters, but search what they were searching for...
Cardo, jakie nudne "medaliony", czyta sie w chwilke, bardzo fajna ksiazka, a "Inny świat" to juz w ogole, porownujac to do wczesniejszych lektur z innych epok to mamy tu jakas akcje:)
A co do polonistki:p Jak przyjemnosc dla ucznia gdy musi czytac ja pod przymusem, i nie sadze,aby polonistka była zadowolona bo w zależnosci od ilu lat uczy to pewnie juz wymiotuje tymi lekturami, ktore powtarza kilku klasamo co rok i tak przez lata:D
Tak jak w gimnazjum czytałem prawie każdą lekturę, tak w liceum przeczytałem tylko "Inny świat". Raz wziąłem "Potop" do ręki, ale odłożyłem po przeczytaniu pół strony. A z matury, na której był właśnie "Potop" i tak dostałem 78% . Sam dla siebie przeważnie czytam fantasy. A spośród tego preferuję kilkutomowe sagi, niż pojedyncze tytuły. Polecam w szczególności cykl "Miecz Prawdy" Goodkind'a, który powoli zbliża się do końca. Za rok wychodzi ostatni 11 tom. Swego czasu czytałem też trylogię "Rapsodii" Haydon. Cykl niezwykle zabawny i oryginalny. Ze znanych nam rzeczy to mamy tylko rasę ludzi i smoków-reszta została całkowicie wymyślona przez autorkę. Z początku można się pogubić w opisie nowych ras, lądów i systemów religijno-politycznych, ale jak już się przebrnie przez pierwszy tom, to nie można sie już oderwać. Do tego przeczytałem jeszcze kilka ładnych tomów sagi "Dragonlance". Do dzisiaj mam mieszane uczucia, co do tych książek. Z jednej strony są strasznie płytkie, schematyczne i przewidywalne, a z drugiej mają w sobie to coś. Gdyby ktoś chciał się bliżej zapoznać to polecam trylogię "Wojny Lancy"-Smoki Jesiennego Zmierzchu, Smoki Zimowej Nocy i Smoki Wiosennego Świtu. Teraz zabrałem się za "Mroczną Wieżę" King'a. Na razie mam za sobą tylko I tom, ale wiem już że na pewno przeczytam pozostałe 6. Książka wydaje się zakręcona, także w pewnym momencie można pogubić się w fabule i nie wiadomo o co chodzi, ale tak jak prawie każde dzieło King'a wciąga jak odkurzacz. Pozostałe tomy mam nadzieje wszystko wyjaśnią. No i oczywiście czytało się też "Harrego Pottera". Do dziś nie rozumiem, czemu te książki budzą tyle kontrowersji. Mi się ten cykl bardzo podoba i już nie mogę się doczekać ostatniego tomu.
Tak jak w gimnazjum czytałem prawie każdą lekturę, tak w liceum przeczytałem tylko "Inny świat". Raz wziąłem "Potop" do ręki, ale odłożyłem po przeczytaniu pół strony.
Kurde, zapomniałem o Sienkiewiczu. Cała trylogia to dla mnie bardzo przyjemna lektura - od wyrazistych postaci, poprzez humor, na przygodzie i romansach kończąc. Kiedyś mając prelekcję na temat powieści napisanych "ku pokrzepieniu serc", stwierdziłem za krytykami literatury, że powieści historyczne Sienkiewicza to bieg z przeszkodami, gdzie na mecie staje się na ślubnym kobiercu. Mimo tej schematyczności polecam gorąco.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Dragmaru napisał:Tak jak w gimnazjum czytałem prawie każdą lekturę, tak w liceum przeczytałem tylko "Inny świat". Raz wziąłem "Potop" do ręki, ale odłożyłem po przeczytaniu pół strony.
Kurde, zapomniałem o Sienkiewiczu. Cała trylogia to dla mnie bardzo przyjemna lektura - od wyrazistych postaci, poprzez humor, na przygodzie i romansach kończąc. Kiedyś mając prelekcję na temat powieści napisanych "ku pokrzepieniu serc", stwierdziłem za krytykami literatury, że powieści historyczne Sienkiewicza to bieg z przeszkodami, gdzie na mecie staje się na ślubnym kobiercu. Mimo tej schematyczności polecam gorąco.
Jak dla mnie Sienkiewicz pisał zbyt rozciagle. Wiadomo, ze jego ksiazki były ku pokrzepieniu sercc, ale Potop, jakos mi sie nie podobał, Krzyzacy to juz cos:)
Podziemny krąg Chuck'a Palahniuka. Ciekawa książka na podstawie której nakręcono film "Fight club", lecz książka pomimo zakończenia jest znacznie lepsza.
Tak po za tym to lubię serie Adrian'a Mole'a. Wg. mnie chwilami przezabawna książka.
Czas cappucino tylko MOle'a przeczytalem ale tej wczesniejszej nigdzie nie moge znalezc
Do not only follow the footsteps of your masters, but search what they were searching for...
Bridget Jones - niesamowity humor, no i w ogóle... jak tego można nie lubić? xD
Hrabia Monte Christo - prześwietna książka, aż ją kupiłam xD lektura na wiele długich wieczorów
Mroczna Wieża - niesamowity klimat, wciąga jak cholera. Tom 5 pochłonęłam migiem, przy okazji opalania się(co zaowocowało spaleniem xD)
No i Harry Potter za boskiego Snape'a :* xDD
co do Sienkiewicza... to ostatnio mam za sobą lekturę "Potopu", nie wierzyłam, że doczytam. Powiem, że nie wierzyłam, że zacznę czytać - a tu okazała się naprawdę świetna książka, z sprytnym Zagłobą na czele polecam
liia napisał:Szczególnie w świeżutkim wydaniu Rebisu z opracowaniem graficznym Wojciecha Siudmaka
Zgadza się, wydanie jest eleganckie. Czekam na takie wydanie Hyperiona (najlepiej z nowym tłumaczeniem), za nówki w twardej oprawie byłbym gotów zapłacić sporo.
No proszę, i się doczekałeś Zapowiedź, Merlin. Chyba zrobię sobie prezent na Mikołajki
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)
hmmmm Z polskich książek to chyba :
- Cykl Jakuba Wędrowycza
- Wiedzmni
- Kłamca
-Liżąc Ostrze
a z zagranicznych to :
- Legendę Mrocznego Elfa ^^
- Belgariade
Twórczość Tolkiena (wyświechtany LOTR, Łazikanty, boski Silmarillion)
Tanigawa Nagaru - Suzumiya Haruhi No Yuutsu
Pratchett - ksiązki z serii Świata Dysku
Andrzej Sapkowski - Saga O Białym Wilku (Wiedźmin)
Ostatnio edytowany przez RiXeD (2007-11-17 23:16:43)
Freeman napisał:liia napisał:Szczególnie w świeżutkim wydaniu Rebisu z opracowaniem graficznym Wojciecha Siudmaka
Zgadza się, wydanie jest eleganckie. Czekam na takie wydanie Hyperiona (najlepiej z nowym tłumaczeniem), za nówki w twardej oprawie byłbym gotów zapłacić sporo.
No proszę, i się doczekałeś Zapowiedź, Merlin. Chyba zrobię sobie prezent na Mikołajki
O mój Boże jak ja Cię kocham w tej chwili za tę informację Ależ będzie piękne wydanie na półeczce, twarda okładka, a co najważniejsze - poprawione tłumaczenie (jak wynika z zapowiedzi) To na pewno też wydadzą Upadek Hyperiona, Endymiona i Triumf Endymiona później Kupa kasy na to też pójdzie, ale za takie wydanie dam bez mrugnięcia okiem O radości, iskro Bogów I wydanie (w każdym razie okładka) wygląda przepięknie, taki Shrike może być
I pojawia się tu nawet ta plotka(?) o kinowej ekranizacji
Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-11-18 00:03:44)
Przejrzałam pobierznie pojawiające się wypowiedzi i jednak doszukałam się osoby, która miała w rękach książki Murakamiego Nie ukrywam, że specyficzne, ale większość czyta się dobrze. Może odnoszę takie wrażenie, że ciężko mi w tej chwili znaleźć coś wykraczającego poza typową, książkę, która nie powielałaby tego, co już wcześniej nie zostało opisane. A nie ukrywam, że sporo się w moim krótkim życiu naczytałam
Polecam książki Jodi Picoult. Pisze ona o trudnych tematach, ale w taki sposób, że książki czyta się jednym tchem. Nie wiem czy wszystkie, ale na pewno polecam "Bez mojej zgody". Płakałam na końcu.
Podone emocje (tzn. płacz ) wywołała u mnie książka "PS. Kocham Cię". Nie pamiętam autorki ale znaleźć ją można w każdej dobrej księgarni. Naprawdę jedna z najlepszych książek jakie miałam w łapkach. Podobała sie nawet mężczyznom
Naprawdę mogłabym tu jeszcze wypisywać i wypisywać ale za dużo by tego było więc ograniczę się tylko do kilku pozycji, które przychodzą mi w tej chwili do głowy:
- "Traveler" John Twelve Hawks, pierwsza część trylogii, kolejnych jeszcze w Polsce nie wydano genialne połączenie świata realnego z sf. Trzeba przyznać ze autor się postarał. Taka alternatywna rzeczywistość trochę...
- "Po prostu razem" Anna Gavalda, w tej chwili wchodzi do kin ekranizacja
- "Cień wiatru" Carlos Ruiz Zafon, niedawno wydana. Po prostu polecam, a jak tylko ktoś będzie miał okazję dostać w swoje ręce - nie wypuszczać aż się przeczyta :]
Poza tym jeszcze książko p. Coelho. Np zbiór opowiadań, króciusieńkich, ale czasami tak trafiających do serca... "Być, jak płynąca rzeka"
A skoro widzę, że jednak wielu ludzi przyznaje się do lektury Harrego Portiera to też nie będę gorsza. Przeczytałam i bardzo mi się podobało. Parodia tego również a nosi ona tytuł "Barry Trotter i bezczelna parodia" Michael Gerber
To tyle na razie. Więcej nie pamiętam i za wszystkie grzechy... yyy... to nie ta kwestia chyba
Pozdrowionka
Herbata jest dobra na wszystko :]
Hmm...z zagranicznych to ogólnie twórczość R.A. Salvatore:) z japońskich książek moją ulubioną jest bez wątpienia Goth. Za to z polskich hm...chyba wiedźmin;P
Hmm...
Jeszcze przed filmem - wszystko Tolkiena.
Sapkowski ! Great !
Andrzej Ziemiański - Achaja
Londonistan - niepamiętam autora
Krzyżacy - Sienkiewicz
Paulo Coelho - Alchemik
Martin George R. R. - Cykl: Pieśń lodu i ognia
Manga:
Berserk, Tenjou Tenge, Bad Company - moje ulubione
Do poczytania dla relaksu: Naruto - choć ostatnio coraz coraz mniej mi się podoba.
Polecam ! Może mi się jeszcze coś przypomni.
Ostatnio edytowany przez Belraist (2007-11-18 01:59:48)
Wiedźmin wszystkie części, Harry Potter też wszystkie, Eragon i jego kontyunacja Najstarszy
Saga Wiedźmina - ogólnie wszytsko Sapkowskiego.
Saga Amberu - oraz inne książki Żelaznego.
To jest w sumie moich dwóch ulubionych autorów. Oprócz tego, genialne [imo] "Pieprzony los kataryniarzy" [klmaty GITS-a] oraz "Walc stulecia" R.Ziemkiewicz.
"IT" oraz "Lśnienie" dwa kultowe horrory Kinga.A z ostatnio przeczytanych to Murakami, strasznie zakręcony gość.
Polecam szczególnie książke o Ptaku Nakręcaczu Gwarantowany shiz oraz inne spojrzenie na świat.
Przede wszystkim wszystkie części cyklu "Diuna" Franka Herbera - tam jest wszystko (właśnie czytam chyba z 10 raz ).
Psychopata napisał:1. Achaja - Andrzej Ziemiański <-- polecam z całego serca
2. Władca PierścieniJa także polecam książkę Achaja, naprawdę świetna, dawno żadna książka mnie tak nie wciągnęła
Także polecam Achaje właśnie czytam 3 Tom i jestem strasznie zadowolony...