#101 2007-05-28 08:02:18

kensei_satori
Użytkownik

Odp: Jaka jest twoja ulubiona książka

lektura : Kordian ojej

Do not only follow the footsteps of your masters, but search what they were searching for...

#102 2007-05-28 09:23:07

Zeus
Użytkownik

Cardo, jakie nudne "medaliony",  czyta sie w chwilke, bardzo fajna ksiazka, a "Inny świat" to juz w ogole, porownujac to do wczesniejszych lektur z innych epok to mamy tu jakas akcje:)

A co do polonistki:p Jak przyjemnosc dla ucznia gdy musi czytac ja pod przymusem, i nie sadze,aby polonistka była zadowolona bo w zależnosci od ilu lat uczy to pewnie juz wymiotuje tymi lekturami, ktore powtarza kilku klasamo co rok i tak przez lata:D

#103 2007-05-28 10:29:54

Dragmaru
Użytkownik

Tak jak w gimnazjum czytałem prawie każdą lekturę, tak w liceum przeczytałem tylko "Inny świat". Raz wziąłem "Potop" do ręki, ale odłożyłem po przeczytaniu pół strony. A z matury, na której był właśnie "Potop" i tak dostałem 78% smile_big. Sam dla siebie przeważnie czytam fantasy. A spośród tego preferuję kilkutomowe sagi, niż pojedyncze tytuły. Polecam w szczególności cykl "Miecz Prawdy" Goodkind'a, który powoli zbliża się do końca. Za rok wychodzi ostatni 11 tom. Swego czasu czytałem też trylogię "Rapsodii" Haydon. Cykl niezwykle zabawny i oryginalny. Ze znanych nam rzeczy to mamy tylko rasę ludzi i smoków-reszta została całkowicie wymyślona przez autorkę. Z początku można się pogubić w opisie nowych ras, lądów i systemów religijno-politycznych, ale jak już się przebrnie przez pierwszy tom, to nie można sie już oderwać. Do tego przeczytałem jeszcze kilka ładnych tomów sagi "Dragonlance". Do dzisiaj mam mieszane uczucia, co do tych książek. Z jednej strony są strasznie płytkie, schematyczne i przewidywalne, a z drugiej mają w sobie to coś. Gdyby ktoś chciał się bliżej zapoznać to polecam trylogię "Wojny Lancy"-Smoki Jesiennego Zmierzchu, Smoki Zimowej Nocy i Smoki Wiosennego Świtu. Teraz zabrałem się za "Mroczną Wieżę" King'a. Na razie mam za sobą tylko I tom, ale wiem już że na pewno przeczytam pozostałe 6. Książka wydaje się zakręcona, także w pewnym momencie można pogubić się w fabule i nie wiadomo o co chodzi, ale tak jak prawie każde dzieło King'a wciąga jak odkurzacz. Pozostałe tomy mam nadzieje wszystko wyjaśnią. No i oczywiście czytało się też "Harrego Pottera". Do dziś nie rozumiem, czemu te książki budzą tyle kontrowersji. Mi się ten cykl bardzo podoba i już nie mogę się doczekać ostatniego tomu.

#104 2007-05-28 10:36:19

Winged
Użytkownik

Dragmaru napisał:

Tak jak w gimnazjum czytałem prawie każdą lekturę, tak w liceum przeczytałem tylko "Inny świat". Raz wziąłem "Potop" do ręki, ale odłożyłem po przeczytaniu pół strony.

Kurde, zapomniałem o Sienkiewiczu. Cała trylogia to dla mnie bardzo przyjemna lektura - od wyrazistych postaci, poprzez humor, na przygodzie i romansach kończąc. Kiedyś mając prelekcję na temat powieści napisanych "ku pokrzepieniu serc", stwierdziłem za krytykami literatury, że powieści historyczne Sienkiewicza to bieg z przeszkodami, gdzie na mecie staje się na ślubnym kobiercu. smile Mimo tej schematyczności polecam gorąco. smile

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#105 2007-05-28 10:38:27

Zeus
Użytkownik

Winged napisał:
Dragmaru napisał:

Tak jak w gimnazjum czytałem prawie każdą lekturę, tak w liceum przeczytałem tylko "Inny świat". Raz wziąłem "Potop" do ręki, ale odłożyłem po przeczytaniu pół strony.

Kurde, zapomniałem o Sienkiewiczu. Cała trylogia to dla mnie bardzo przyjemna lektura - od wyrazistych postaci, poprzez humor, na przygodzie i romansach kończąc. Kiedyś mając prelekcję na temat powieści napisanych "ku pokrzepieniu serc", stwierdziłem za krytykami literatury, że powieści historyczne Sienkiewicza to bieg z przeszkodami, gdzie na mecie staje się na ślubnym kobiercu. smile Mimo tej schematyczności polecam gorąco. smile

Jak dla mnie Sienkiewicz pisał zbyt rozciagle. Wiadomo, ze jego ksiazki były ku pokrzepieniu sercc, ale Potop, jakos mi sie nie podobał, Krzyzacy to juz cos:)

#106 2007-05-28 15:09:46

KamiloS
Użytkownik

Podziemny krąg Chuck'a Palahniuka. Ciekawa książka na podstawie której nakręcono film "Fight club", lecz książka pomimo zakończenia jest znacznie lepsza.

Tak po za tym to lubię serie Adrian'a Mole'a. Wg. mnie chwilami przezabawna książka.

#107 2007-05-28 22:45:52

kensei_satori
Użytkownik

Czas cappucino tylko MOle'a przeczytalem ale tej wczesniejszej nigdzie nie moge znalezc smutny

Do not only follow the footsteps of your masters, but search what they were searching for...

#108 2007-06-02 19:30:13

liq
Użytkownik

Bridget Jones - niesamowity humor, no i w ogóle... jak tego można nie lubić? xD
Hrabia Monte Christo - prześwietna książka, aż ją kupiłam xD lektura na wiele długich wieczorów smile_big
Mroczna Wieża - niesamowity klimat, wciąga jak cholera. Tom 5 pochłonęłam migiem, przy okazji opalania się(co zaowocowało spaleniem xD)
No i Harry Potter za boskiego Snape'a :* xDD

co do Sienkiewicza... to ostatnio mam za sobą lekturę "Potopu", nie wierzyłam, że doczytam. Powiem, że nie wierzyłam, że zacznę czytać - a tu okazała się naprawdę świetna książka, z sprytnym Zagłobą na czele smile_big polecam jezor

#109 2007-11-17 23:03:59

liia
Użytkownik

Freeman napisał:
liia napisał:

Szczególnie w świeżutkim wydaniu Rebisu z opracowaniem graficznym Wojciecha Siudmaka smile_big

Zgadza się, wydanie jest eleganckie. Czekam na takie wydanie Hyperiona (najlepiej z nowym tłumaczeniem), za nówki w twardej oprawie byłbym gotów zapłacić sporo.

No proszę, i się doczekałeś smile Zapowiedź, Merlin. Chyba zrobię sobie prezent na Mikołajki smile_big

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#110 2007-11-17 23:11:58

belghart
Użytkownik

hmmmm jezor Z polskich książek to chyba :
- Cykl Jakuba Wędrowycza
- Wiedzmni
- Kłamca jezor
-Liżąc Ostrze

a z zagranicznych to :
- Legendę Mrocznego Elfa ^^ jezor
- Belgariade jezor

#111 2007-11-17 23:16:07

RiXeD
Użytkownik

Twórczość Tolkiena (wyświechtany LOTR, Łazikanty, boski Silmarillion)
Tanigawa Nagaru - Suzumiya Haruhi No Yuutsu
Pratchett - ksiązki z serii Świata Dysku
Andrzej Sapkowski - Saga O Białym Wilku (Wiedźmin)

Ostatnio edytowany przez RiXeD (2007-11-17 23:16:43)

#112 2007-11-17 23:56:32

Freeman
Użytkownik

liia napisał:
Freeman napisał:
liia napisał:

Szczególnie w świeżutkim wydaniu Rebisu z opracowaniem graficznym Wojciecha Siudmaka smile_big

Zgadza się, wydanie jest eleganckie. Czekam na takie wydanie Hyperiona (najlepiej z nowym tłumaczeniem), za nówki w twardej oprawie byłbym gotów zapłacić sporo.

No proszę, i się doczekałeś smile Zapowiedź, Merlin. Chyba zrobię sobie prezent na Mikołajki smile_big

O mój Boże jak ja Cię kocham w tej chwili za tę informację smile_big Ależ będzie piękne wydanie na półeczce, twarda okładka, a co najważniejsze - poprawione tłumaczenie (jak wynika z zapowiedzi) smile_big To na pewno też wydadzą Upadek Hyperiona, Endymiona i Triumf Endymiona później smile_big Kupa kasy na to też pójdzie, ale za takie wydanie dam bez mrugnięcia okiem smile_big O radości, iskro Bogów smile_big I wydanie (w każdym razie okładka) wygląda przepięknie, taki Shrike może być smile_big

I pojawia się tu nawet ta plotka(?) o kinowej ekranizacji smile

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-11-18 00:03:44)

#113 2007-11-18 00:25:14

yumiyoshi
Użytkownik

Przejrzałam pobierznie pojawiające się wypowiedzi i jednak doszukałam się osoby, która miała w rękach książki Murakamiego smile Nie ukrywam, że specyficzne, ale większość czyta się dobrze. Może odnoszę takie wrażenie, że ciężko mi w tej chwili znaleźć coś wykraczającego poza typową, książkę, która nie powielałaby tego, co już wcześniej nie zostało opisane. A nie ukrywam, że sporo się w moim krótkim życiu naczytałam smile
Polecam książki Jodi Picoult. Pisze ona o trudnych tematach, ale w taki sposób, że książki czyta się jednym tchem. Nie wiem czy wszystkie, ale na pewno polecam "Bez mojej zgody". Płakałam na końcu.
Podone emocje (tzn. płacz oczkod) wywołała u mnie książka "PS. Kocham Cię". Nie pamiętam autorki ale znaleźć ją można w każdej dobrej księgarni. Naprawdę jedna z najlepszych książek jakie miałam w łapkach. Podobała sie nawet mężczyznom smile_big
Naprawdę mogłabym tu jeszcze wypisywać i wypisywać ale za dużo by tego było więc ograniczę się tylko do kilku pozycji, które przychodzą mi w tej chwili do głowy:
- "Traveler" John Twelve Hawks, pierwsza część trylogii, kolejnych jeszcze w Polsce nie wydano smutny genialne połączenie świata realnego z sf. Trzeba przyznać ze autor się postarał. Taka alternatywna rzeczywistość trochę...
- "Po prostu razem" Anna Gavalda, w tej chwili wchodzi do kin ekranizacja
- "Cień wiatru" Carlos Ruiz Zafon, niedawno wydana. Po prostu polecam, a jak tylko ktoś będzie miał okazję dostać w swoje ręce - nie wypuszczać aż się przeczyta :]
Poza tym jeszcze książko p. Coelho. Np zbiór opowiadań, króciusieńkich, ale czasami tak trafiających do serca... "Być, jak płynąca rzeka"
A skoro widzę, że jednak wielu ludzi przyznaje się do lektury Harrego Portiera oczkod to też nie będę gorsza. Przeczytałam i bardzo mi się podobało. Parodia tego również smile_big a nosi ona tytuł "Barry Trotter i bezczelna parodia" Michael Gerber
To tyle na razie. Więcej nie pamiętam i za wszystkie grzechy... yyy... to nie ta kwestia chyba jezor
Pozdrowionka

Herbata jest dobra na wszystko :]

#114 2007-11-18 00:36:27

khadzad
Użytkownik

Hmm...z zagranicznych to ogólnie twórczość R.A. Salvatore:) z japońskich książek moją ulubioną jest bez wątpienia Goth. Za to z polskich hm...chyba wiedźmin;P

#115 2007-11-18 00:44:07

Ichigo_Bleach
Użytkownik

hehe jak tylko popatrzyłem na ten temat od razu pomyślałem o wspaniałych powieściach R.A. Salvatore i jego Drizzt Do'Urden. Pozdro khadzad XD

metallica0005.jpg

#116 2007-11-18 00:55:46

Belraist
Użytkownik

Hmm...

Jeszcze przed filmem - wszystko Tolkiena.
Sapkowski ! Great !
Andrzej Ziemiański - Achaja
Londonistan - niepamiętam autora
Krzyżacy - Sienkiewicz
Paulo Coelho - Alchemik
Martin George R. R. - Cykl: Pieśń lodu i ognia

Manga:
Berserk, Tenjou Tenge, Bad Company - moje ulubione smile_big
Do poczytania dla relaksu: Naruto - choć ostatnio coraz coraz mniej mi się podoba.

Polecam ! Może mi się jeszcze coś przypomni.

Ostatnio edytowany przez Belraist (2007-11-18 01:59:48)

#117 2007-11-18 01:48:32

Roni1001
Użytkownik

Wiedźmin wszystkie części, Harry Potter też wszystkie, Eragon i jego kontyunacja Najstarszy

#118 2007-11-18 14:03:11

Rekid
Użytkownik

Saga Wiedźmina - ogólnie wszytsko Sapkowskiego.
Saga Amberu - oraz inne książki Żelaznego.

To jest w sumie moich dwóch ulubionych autorów. Oprócz tego, genialne [imo] "Pieprzony los kataryniarzy" [klmaty GITS-a] oraz "Walc stulecia" R.Ziemkiewicz.

"IT" oraz "Lśnienie" dwa kultowe horrory Kinga.A z ostatnio przeczytanych to Murakami, strasznie zakręcony gość.
Polecam szczególnie książke o Ptaku Nakręcaczu smile Gwarantowany shiz oraz inne spojrzenie na świat.

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#119 2007-11-18 14:19:34

Sir_Ace
Użytkownik

Przede wszystkim wszystkie części cyklu "Diuna" Franka Herbera - tam jest wszystko (właśnie czytam chyba z 10 raz oczkod).

#120 2007-11-18 14:43:47

UcheJ
Użytkownik

justynapl napisał:
Psychopata napisał:

1. Achaja - Andrzej Ziemiański <-- polecam z całego serca
2. Władca Pierścieni

Ja także polecam książkę Achaja, naprawdę świetna, dawno żadna książka mnie tak nie wciągnęła smile

Także polecam Achaje właśnie czytam 3 Tom i jestem strasznie zadowolony...

Stopka forum

© Animesub.info 2024