#1 2007-06-10 09:54:05

cieslak
Użytkownik

Wangan Midnight, czyli anime typu Initial D xD

10009fa8.jpg
Yo.
Właśnie pokazał się pierwszy odcinek tegoż oto anime. smile Jest to na razie raw od Q-R.
Nie wiem jaka jakość, bo dopiero zasysam, ale mam wielką nadzieję, że anime będzie super i będzie mi się tak podobało, jak Initial D, które było po prostu boskie pod każdym względem. smile Super muza, napięcie w każdym wyścigu, no i super skill Takumiego. xD

Coż mogę jeszcze powiedzieć, jeżeli anime przypadnie mi bardzo do gustu, to zabieram się za tłumaczenie. smile Ale tylko wtedy, kiedy mi bardzo przypadnie do gustu, bo już mam sporo na głowie. xD

Link do AniDB.

BTW: Nawet postać na obrazku wygląda jak starszy Takumi. smile

Ostatnio edytowany przez cieslak (2007-06-10 13:37:00)

#2 2007-06-10 10:40:59

Fantazyn
Użytkownik

Odp: Wangan Midnight, czyli anime typu Initial D xD

Mam wrażenie, że Twoj avatar wyraza entuzjazm z możliwosci pojawienia sie podobnego anime do Initial D  : ).
Oczywiscie mamy nadzieje ze po obejrzeniu podzielisz sie wrazeniami ... : ).

#3 2007-06-10 10:55:07

cieslak
Użytkownik

Lukłem na ten raw i muszę powiedzieć, że drugie Initial D. smile Muza boska, kreska prawie identyczna, napięcie to samo, i te odgłosy silników. smile Parę screenów:

[URL=http://img104.imageshack.us/my.php?image=qrwanganmidnightep01anicb2.png]qrwanganmidnightep01anicb2.th.png[/URL][URL=http://img104.imageshack.us/my.php?image=qrwanganmidnightep01anise8.png]qrwanganmidnightep01anise8.th.png[/URL]
[URL=http://img408.imageshack.us/my.php?image=qrwanganmidnightep01animt1.png]qrwanganmidnightep01animt1.th.png[/URL][URL=http://img408.imageshack.us/my.php?image=qrwanganmidnightep01anics0.png]qrwanganmidnightep01anics0.th.png[/URL]
[URL=http://img408.imageshack.us/my.php?image=qrwanganmidnightep01aniox8.png]qrwanganmidnightep01aniox8.th.png[/URL]

Niech już wyjdzie dobry hardek i zabieram się za tłumaczenie. smile

#4 2007-06-10 11:08:18

Yaku
Użytkownik

Myaaa.. Jeśli to ty tłumaczyłeś Initial D (nie licząc początkowych epów 4(chyba) stake) to spox.

Jednak jeśli to nie byłeś ty dla bezpieczeństwa zostawiłbym tłumaczenie tamtej osobie. Te z pierwszego stage jeszcze dobrze pamiętam - rewelacyjnie wgłębiały oglądającego w klimat anime i technikę samochodów.

center

#5 2007-06-10 11:25:42

cieslak
Użytkownik

Właśnie to może być lekkim problemem, ale poczekamy na pierwszy hardek. smile Co do ~mruq'a i ~Cain'a, bo to oni tłumaczyli Initial D, i z tego co wiem, to mruq ma na głowie OverDrive, a co do Caina, to nie wiem. smile Ale jak chłopaki będą chętni do tłumaczenia, to nie widzę problemy, aby im to pozostawić. smile Oczywiście jak chcą, to mogę robić im korektę. smile

Ostatnio edytowany przez cieslak (2007-06-10 11:26:09)

#6 2007-06-10 11:59:44

Yaku
Użytkownik

nie będę sie wypowiadał za nich ale czuje wydobywające się z głębi pragnienie by i napisy do tego anime były rewelacyjne.
Napisów Caina nie pamiętam. Nie wiem też jaki był jego wkład w korekcie. Ale mruq zrobił niesamowite txt.ki do pierwszego epa i tego sie trzymam.

Złamie się
Gdy rzesze fanów będą szturmować jego dom może chociaż zerknie na wasze prace wprowadzając korektę.

center

#7 2007-06-10 12:33:10

Wasiu
Użytkownik

[cytuj]Ale mruq zrobił niesamowite txt.ki do pierwszego epa i tego sie trzymam. [/quote]

Tutaj bym polemizował, otóż są one najlepsze z dostępnych. Jednak jak oglądałem z nimi odcinek to teksty były drętwe (od strony nazw technicznych sie nie mogę przyczepić), a nawet zdarzyło się że zatracony był sens wypowiedzi (np: Mogi rozmawawia z alfonsem w mercu i wg. tłumaczenia mówi do niego tatku, zaś w oryginale mówi papo, co oznacza właśnie w zdrobnieniu alfonsa). Do wymienionej przez Ciebie rzeszy fanów nie będę się zaliczał, bo uważam że można było zrobić to lepiej.

Fakt faktem dało się obejrzeć to wciągające anime z jego napisami, nie mówię że są one tragiczne, blee itp., ale nie wychwalałbym ich tak.

#8 2007-06-10 12:39:58

Yaku
Użytkownik

wow! jaki mity puszcza!
lepsze od tych co są dało by się zrobić?
wybacz ale nie wierze - to niemożliwe xD

center

#9 2007-06-10 13:18:01

Yaku
Użytkownik

ej no.. bo mnie tera ludzie butują
Cieślak - jeśli naprawdę robisz gitesowe napisy pokaż co potrafisz *-*
Po pierwszym odcinku japońskim stwierdzam że ten japoński jest dużo prostszy od tego Initialowego. (tj. w większosci kumałem mniej więcej o czym gadają).
Gambatte - pokaz co potrafisz.
W końcu tworząc anime nie wykupujesz na nie monopolu. Jeśli te będą kiepskie ktoś inny może zrobi lepsze.

center

#10 2007-06-10 13:25:34

Yaqb
Użytkownik

Super wiadomość! Już ściągam :)Jak będzie choć w połowie tak dobra jak Initial [1 stage!!!] to chętnie będę oglądał smile. Ciekawe tylko ile odcinków.

#11 2007-06-10 13:31:53

cieslak
Użytkownik

Z tego co pamiętam, to napisy nie były tak idealne jak mówisz, Yaku. smile Było sporo niedociągnięć, ale tak jak powiedziałem, piszę się jak coś na współpracę. smile Jednakże trzeba poczekać na wypowiedz mruqa i Caina. Na stronce Caina jest głośny o tym tytule i wygląda na to, że chcą robić softy'hardki. smile A teraz najważniejsze Yaku. smile Dałoby się zrobić lepsze subki od tych, co są na ANSI. smile

Yaku napisał:

Kto powiedział, że takie robię? smile

Ostatnio edytowany przez cieslak (2007-06-10 13:37:22)

#12 2007-06-10 14:04:57

Wasiu
Użytkownik

Yaku napisał:

wow! jaki mity puszcza!
lepsze od tych co są dało by się zrobić?
wybacz ale nie wierze - to niemożliwe xD

Typowy przykład fanboy'stwa jezor. do strony technicznej opisu samochodów, technik driftu itp nie mam zastrzeżeń. Chodziło mi o składnię, oraz o przekręcenie treści. Klimat we mnie bardziej wzbudzało samo anime, dobrze dobrane kawałki eurobeatu, napisy były tylko wisienka na szczycie tortu.

btw nie ma rzeczy idealnych, więc uważam że wszystko można zrobić lepiej. Jestem perfekcjonistą oczkod

ed:

cieslak napisał:
Yaku napisał:

ja nic takiego nie mówiłem oczkod

Ostatnio edytowany przez Wasiu (2007-06-10 14:08:51)

#13 2007-06-10 15:20:04

Yaku
Użytkownik

cieslak napisał:

(..)A teraz najważniejsze Yaku. smile Dałoby się zrobić lepsze subki od tych, co są na ANSI. smile

Już nie takie mity słyszałem jezor

cieslak napisał:

Nie będę wskazywał paluchami jeśli chcą niech się sami ujawnią ^^ ale skoro twierdzą że tak jest pewnie mają rację.

Wasiu napisał:

(..)napisy były tylko wisienka na szczycie tortu.

Tort bez wisienki to już nie ten tort ;P (ja zawsze zaczynam od wisienki xD)
Dla nieznających dobrze japońskiego napisy są bardzo ważne a nawte priorytetowe. Dlatego wkurzam się gdy znacznie odbiegają od oryginalnej treści.
I.D miało jakiś dziwny 'akcent'/slang/tym słownictwa. Niewiele z tamtego japońskiego rozumiem. Trudno mi choć poddać w przypuszczenie że dało by się trafniej tłumaczyć tamten tekst i na pewno takie napisy by mnie mile zaskoczyły.

Wasiu napisał:

btw nie ma rzeczy idealnych, więc uważam że wszystko można zrobić lepiej. Jestem perfekcjonistą oczkod

Wiec znam już jedną cechę jaka nas łączy. Mimo to trudno dać mi wiarę w to co piszesz.

Wasiu napisał:

ja nic takiego nie mówiłem oczkod

No tak. Niektórzy przemilczeli inni wyrazili by to innymi słowami jezor

center

#14 2007-06-10 15:27:03

xpax
Użytkownik

a widział ktoś do tego napisy angielskie do szarpnięcia czy coś bo nówka sztuka to to mam wrażenie nie jest ew ile zwykle czeka sie na hardsuby??

#15 2007-06-10 15:43:10

cieslak
Użytkownik

xpax napisał:

a widział ktoś do tego napisy angielskie do szarpnięcia czy coś bo nówka sztuka to to mam wrażenie nie jest ew ile zwykle czeka sie na hardsuby??

Raz czekasz kilka godzin, raz czekasz kilka dni, raz czekasz kilka miesięcy... xD

Yaku napisał:
cieslak napisał:

Nie będę wskazywał paluchami jeśli chcą niech się sami ujawnią ^^ ale skoro twierdzą że tak jest pewnie mają rację.

Tell me. smile

Ostatnio edytowany przez cieslak (2007-06-10 15:45:01)

#16 2007-06-10 16:27:10

Cain
Użytkownik

Witam
Oficjalne stanowisko grupy Noizy Tribe:
Napewno wydamy softy, i napewno będziemy to tłumaczyli (a najprawdopodobniej ja, tak jak o tym wspomniałem w temacie "Co kto tłumaczy). Jakość tłumaczenia Initial D można sprawdzić w naszych hardkach dostępnych na stronie i napisami do reszty Initial D nie należy się przejmować, gdyż wraz z wydawaniem hardków sukcesywnie poprawiamy nasze błędy. Jeśli cieślak bardzo chce to oczywiście niech tłumaczy. Nie mamy monopolu na dane anime i raczej nie będziemy mieć. Jeśli cieślak wyraziłby chęć to nie można mu tego zabronić.

Pozdrawiam fanów nocnych wyścigów.

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#17 2007-06-10 16:34:32

cieslak
Użytkownik

Czyli ja rezygnuję z tłumaczenia, ale po rozmowie z Cain'em, zdecydowaliśmy, że będę wspomagał go korektą. smile Mam nadzieję, że wydamy dobre subki. smile

Ostatnio edytowany przez cieslak (2007-06-10 16:34:43)

#18 2007-06-10 17:27:03

Yaku
Użytkownik

Łączę się z wami w nadziejach, baaa.. nawet mogę coś od czasu do czasu dorzucić by płomień nie przygasł smile_big

cieslak - to tylko zwykli zakręceni w jednym lub drugim kierunku otaku płci różnej. Nie zdradzę osób które tak rzeczowo mnie zbutowały. Co jeśli się narażę? xD

center

#19 2007-06-10 18:34:22

cieslak
Użytkownik

Wiesz, możesz mi napisać na PW ksywki. smile

#20 2007-06-11 20:18:57

cieslak
Użytkownik

Pokazał się pierwszy hardek. smile
Wangan_Midnight_-_01