Nie jesteś zalogowany.
Zaczynam już powoli łapać o co chodzi z MPC i KMPlayer, ale dalej mam kilka drobnych problemów. W MPC nieprzeźroczyste tło nie obejmuje do końca napisów, mniej więcej tak to wygląda : obrazek i nie potrafię nic z tym zrobić poratuje ktoś?
A po wyczerpującym tutorialu który sprezentował mi Obiwanshinobi KMPlayer nie jest już dla mnie taką tajemnicą, chociaż dalej nie ma nieprzeźroczystego tła xD
A jeśli chodzi o tego vobsuba, zainstalowałam go, ale problemy coś znikać nie myślą.
A zapomniałam, dalej nie mogę dopasować napisów do Sumomomo, ciągle są na pół ekranu, a czarne tło się nie pojawia, nawet kiedy jest zaznaczone czy za pomocą vobsuba da się coś z nimi zrobić, żeby nadawały się do SE?
Ostatnio edytowany przez Sayuri (2007-07-01 14:58:22)
Nie ma mnie teraz w domu, ale jak bede, to zobacze co i jak i jak nadal bedziesz miala problem, to sprobuje ci pomoc. Co do ustawien vobsuba, to masz tutaj wszystko opisane: LINK
~ddarek oswiece cie i zrobie ci screeny
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-07-01 15:10:41)
Songoku naprawdę będę wdzięczna za pomoc. Do tego napisy w MPC zaczęły się wyświetlać szare. Vobsub jest dla mnie za trudny, dalej za bardzo nie wiem o co w nim chodzi . Czyli nie ma innej możliwości odtwarzania napisów ASS/SSA w SubEdit? Bo MPC do gustu mi za bardzo nie przypadł, oglądanie w nim filmu z napisami to dla mnie lekka katorga
Ostatnio edytowany przez Sayuri (2007-07-01 15:53:30)
hint aby SE odtwarzał napisy w ass/ssa plik tłumaczenia musi się nazywać dokładnie tak samo jak film, który odtwarzasz. Ładuje wtedy z automatu, pod warunkiem że masz VobSub.
VobSub instaluje się np. z paczki CCCP. Wszystkie kodeki tutaj oprócz paczki CCCP, a gdzie jest wystarczy wpisać w google
Sayuri, jeśli boisz się instalować CCCP (albo inny codec-pack), radzę PRZED instalacją utworzyć punkt przywracania systemu. Jeśli PO instalacji będzie gorzej, niż było PRZED instalacją, przywrócenie systemu powinno cofnąć wszelkie zmiany.
Ale ja mam zainstalowany CCCP,a wcześniej miałam K-lite codek pack.
Ale ja mam zainstalowany CCCP,a wcześniej miałam K-lite codek pack.
Moja rada dotyczyła wszelkich eksperymentów z kodekami, które to eksperymenty nie zawsze kończą się szczęśliwie.
Nie używam ani VobSuba, ani SEP, ale w teorii, jeśli masz CCCP razem z VobSubem właśnie i nic przy nim nie ruszałaś, to domyślnie powinien mieć włączoną funkcję ładowania napisów (jeśli nazywają się tak samo, jak film). Wtedy wyłączasz ich wyświetlanie w SEP i oglądasz tylko te z VobSuba, ale z twojego opisu wnioskuję, że sprawa wygląda inaczej (VobSub nie ładuje napisów). Hmm... Aha, w MPC oczywiście można regulować wielkość czcionki w optionsach subtitlesów.
No właśnie, VobSub nie ładuje napisów. I film i napisy nazywają się tak samo, SEP sam je ładuje, ale znaków PL nie ma. Spróbowałam dla odmiany z subami do DMC w formacie subrip, i też to samo. Ja naprawdę nie rozumiem dlaczego brak tych znaków PL i do tego brak wybiórczo. Miałam już do czynienia z tymi formatami, oglądałam z nimi ale nigdy czegoś takiego nie było
I #Freeman wiem, że można czcionkę regulować, ale coś za bardzo mi to nie wychodzi, bo czcionka jak była mała tak jest i do tego ma ciemny, szary kolor. Albo jest ogromna i za nic w świecie nie pojawia się czarny pasek zakrywający hradsuby.
Ostatnio edytowany przez Sayuri (2007-07-01 22:31:02)
@Obiwanshinobi: Nie ma sensu przywracać systemu. To dość inwazyjny proces. O wiele lepiej jest korzystać ze zwyczajnego rejestrowania kodeków. Zoomplayer posiada opcję "Unregister all codecs"(albo coś w ten deseń) a sam CCCP ma "re-register", dzięki czemu oszczędzamy masę czasu, i wszystko przebiega stabilnie.
@Individual : Dobrze gada!!!
Jesli nie laduje ci vobsub napisow, to upewnij sie najpierw czy on w ogole sie uruchamia przy wlaczaniu filmu (musi byc taka zielona strzalka kolo zegara na pasku zadan). Jesli sie strzalka uruchamia, a napisow wciaz nie ma to sama podaj mu sciezke dost., czyli: na zielonej strzalce wciskasz prawy klawisz i wybierasz DirectVobSub.
W vobsubie w zakladce "main" masz "open" i wczytujesz napisy. Jesli to wszysko nie pomaga, to znaczy, ze cos namieszalas (dzis wgrywalas dosc duzo softu), wiec radze odinstaluj wszystkie kodeki i zainstaluj K-Lite pack lub cccp mysle, ze warto tak zrobic, niz szukac przyczyny itd. Moze to czasem dluzej zajac niz reinstalacja.
DMC w subripie to moje napisy i na pewno dzialaja poprawnie. Ja uzywam vobsuba i w nim na 100% wszystko chodzi ok.
Teraz wracajac do problemu "Opaque box" - ten nieszczesliwy, czarny prostokat, ktory jest tlem dla napisow w MPC. U mnie jest wszystko ok., ale podany przez ciebie przyklad wystepuje, gdy nierownomiernie rozciagam czcionke, czyli "scale x" jest mniejsze niz "scale y" np. "scale x" =80, a "scale y" =100.
Jesli oba zrobisz na 100, to powinnas miec wszystko ok.
Poza tym zmiana kodowania znakow jest tez w MPC, w tej samej zakladce, polskie znaki ustawiasz: w czesci "Font" jest najpierw miejsce do wyboru czcionki itd. a poniezej pole wyboru, w ktorym to polskie znaki mozna ustawic, wybierajac: "EASTEUROPE (238)".
~ddariuszu teraz niespodzianka dla ciebie
Edycja w MPC:
[URL=http://img240.imageshack.us/my.php?image=mpcws6.jpg][/URL]
Mozna zmieniac przy liniach nawet style i kody. :]
Edycja w dziadku Bestplayerze 1.0:
[URL=http://img180.imageshack.us/my.php?image=bestplayerdq5.jpg][/URL]
Innych playerow niestety nie posiadam, wiec nie wiem czy maja, ale mysle, ze jeszcze kilka pewnie ma tylko trzeba by sie troszke nimi zainteresowac
Jesli nie laduje ci vobsub napisow, to upewnij sie najpierw czy on w ogole sie uruchamia przy wlaczaniu filmu (musi byc taka zielona strzalka kolo zegara na pasku zadan).
Menu start->CCCP->VSFilter Configuration. Ma być ustawione tak, jak na tym obrazku:
http://www.gtw.avx.pl/images/podrecznik … eneral.jpg
Napisy muszą być w jednym katalogu z filmem i posiadać tę samą nazwę.
wiec radze odinstaluj wszystkie kodeki i zainstaluj K-Lite pack lub cccp mysle, ze warto tak zrobic, niz szukac przyczyny itd.
Trzeba ściągnąć i odpalić CCCP-Insurgent. Odinstalować wszystko, co będzie w lewym oknie. Potem reset i instalka CCCP. Opis instalacji jest tutaj [obrazki są ze starszej wersji ale opcje zostały te same].
~ddariuszu teraz niespodzianka dla ciebie
Edycja w MPC:Mozna zmieniac przy liniach nawet style i kody. :]
Można zmienić wszystko:
http://ard.internetdsl.pl/PFv2_beta/MPC … cionka.htm
Opis jest dla MKV ale softy tak samo się ustawia.
Innych playerow niestety nie posiadam,
Bo po co?
Jeszce jedno, MPC należy skonfigurować, zakładka output.
Sayuri:
- Masz starą wersję VSFilter.
- K-lite zostawia czasem śmieci w rejestrach.
- Nie jest to wina napisów, skrypt jest poprawny.
- SE nie obsługuje ASS.
- Ściągnij napisy jeszcze raz i wywal tamte, prawdopodobnie przy grzebaniu, nadpisałeś sobie je.
@Obiwanshinobi: Nie ma sensu przywracać systemu. To dość inwazyjny proces.
Może inwazyjny, ale zaznaczyłem, że chodzi o przywracanie do punktu zapobiegliwie utworzonego przed samą instalacją czegoś, co może sprawiać kłopoty, a nie do stanu sprzed kilku dni. Osobie niedoświadczonej doradzałbym raczej opisany przeze mnie środek ostrożności, niż np. ręczną modyfikację rejestru. No i samo utworzenie punktu przywracania, tak na wszelki wypadek, nie jest niczym ryzykownym.
Menu start->CCCP->VSFilter Configuration. Ma być ustawione tak, jak na tym obrazku:
http://www.gtw.avx.pl/images/podrecznik … eneral.jpg
Napisy muszą być w jednym katalogu z filmem i posiadać tę samą nazwę.
Nie musza miec tej samej nazwy i nie musza byc w tym samym katalogu.
Mozna to zrobic manualnie ;]
~Ard WTF, co ty tutaj robisz?? :/
I co najwazniejsze dlaczego to wszystko adresujesz do mnie, ja to wszystko wiem.
W końcu udało mi się z tym uporać. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, bez niej nie udałoby mi się rozwiązać tego problemu jestem ogromnie wdzięczna
Nie trzymaj nas w niepewnosci i zdradz co takiego zrobilas, byc moze przyda sie innym
Z racji, że miałam już zainstalowanego CCCP to go odinstalowałam i zainstalowałam jeszcze raz. Vobsub dalej nie wyświetlał napisów, więc zrobiłam tak jak radziłeś ~songoku. I to pomogło. W ED suby wyświetlane przez vobsub wyświetlały się nad hardkiem, więc przeniosłam się z tym do MPC, który w końcu zaczął się mnie słuchać xD. Chyba muszę go polubić.