Nie jesteś zalogowany.
Wiem, że nie jest to forum przeznaczone do tego typu pytań, ale was znam i mam nadzieję, że mi pomożecie.
Otóż mam problem. Moja Neozdrada zaczęła ostatnio ostro szaleć. Gdy włączam torrenty, to po jakiejś godzinie zwiesza się najpierw net, a później cały komp. Gdy próbuję go zrestartować, to zatrzymuje się na "zapisywanie ustawień" i za cholerę nie pójdzie dalej, muszę go restartować ręcznie. Dzwoniłem do tych pedałów z pomocy technicznej, ale powiedzieli coś genialnego, a mianowicie, że "oni nie zalecają używania programów p2p" . Pobluzgałem trochę przez telefon i postanowiłem zajrzeć tu. Może miał ktoś podobny problem i jakoś się z nim uporał? Byłbym wdzięczny za pomoc
BTW
Ciekawe info: zmieniałem niedawno kompa i na pewno cała ta sytuacja się jakoś wiąże.
"Skazany na zajebistość"
Wiesz co Zjadasz najpierw przeskanuj kompa czy nie masz czasem jakis " trojanów " czy " robaczków ". Na starym kompie tez miałem podobny problem jak ty tzn. zwiecha neta i ręczny restart kompa. Sprawdz tez jaki masz tryb pracy dysku. Na starym kompie to mialem cały czas PIO. Jak chciałem włączyc jakies anime to sciaganie zawieszalo mi sie ( 500 MHZ & 256 SDR RAM )
EDIT:
W biosie ustaw także: 32 Bit Transfer Mode > Enable
Raczej to nie jest wina neo tak jak DiamondBack wspomniał
Ostatnio edytowany przez mariodreamer (2007-08-14 15:34:49)
hehe wiem, że wszystko neo jest be ale w tym wypadku nie winił bym neozdrady jak powiadasz
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
wszystkie laty masz zainstalowane i co jakis czas defragmentujesz dysk?
hehe wiem, że wszystko neo jest be ale w tym wypadku nie winił bym neozdrady jak powiadasz
Raczej nie jest to wina Neozdrady, ale fakt że jej stery to szajs jakich mało, i potrafią nieźle w systemie namieszać.
Dzwoniłem do tych pedałów z pomocy technicznej, ale powiedzieli coś genialnego, a mianowicie, że "oni nie zalecają używania programów p2p"
zadzwon jeszcze raz do nich i jak uslyszysz cos podobnego odpowiedz "a wie pan/pani co? Mnie znajomi nie zalecali uzywania neostrady bo ciąglę są z nią problemy i widze, że oni znają sie bardziej na rzeczy jak wy"
Wiesz co Zjadasz najpierw przeskanuj kompa czy nie masz czasem jakis " trojanów " czy " robaczków ".
Zjadacz, kolego Wirusów nie mam, posprawdzałem wszystko.
Sprawdz tez jaki masz tryb pracy dysku. Na starym kompie to mialem cały czas PIO. Jak chciałem włączyc jakies anime to sciaganie zawieszalo mi sie ( 500 MHZ & 256 SDR RAM )
Mam od tygodnia nowego kompa i wszystko jest dobrze ustawione w trybie pracy.
EDIT:
W biosie ustaw także: 32 Bit Transfer Mode > Enable
To zaraz rozlukam.
wszystkie laty masz zainstalowane i co jakis czas defragmentujesz dysk?
Jeden dysk (systemowy) jest nowy, drugi jest defragmentowany systematycznie. Co do łat, to nie wiem
zadzwon jeszcze raz do nich i jak uslyszysz cos podobnego odpowiedz "a wie pan/pani co? Mnie znajomi nie zalecali uzywania neostrady bo ciąglę są z nią problemy i widze, że oni znają sie bardziej na rzeczy jak wy"
Jakbyś słyszał, jak na nich kląłem przez fona, to byś się za głowę złapał.
Dlaczego podejrzewam neo? Otóż poszukałem trochę w google i znalazłem gościa, który miał identyczny problem (klik).
Sprawdzałem wszystkie podane tam sposoby i nic nie pomogło. Dzięki jednak za odpowiedzi, może jeszcze znajdziemy jakieś rozwiązania
Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2007-08-14 16:52:47)
"Skazany na zajebistość"
Ja miałem podobny problem. Modem neostrady to szit. Od teraz mam liveboxa i jak na razie nie miałem z nią żadnych problemów.
Ps: Dzisiaj rano go instalowałem
Masz modem sagem? Jesli tak to da sie zainstalowac wyłącznie sterowniki majac win XP. Nie instalujesz oprogramowania od TP a łącze konfigurujesz w windowsie. Sproboj tak zrobic.
To samo da się chyba na speedtouchu'u...sam próbowałem.
Ja z neo akurat mam inne problemy.
BTW: a upgrade'owałeś sterowniki do modemu, USB i instalowałeś aktualizacje do Windowsa?
...ja bym raczej w tym upatrywał przyczyny.
Ostatnio edytowany przez VanTheTandeta (2007-08-15 00:10:07)
Taki sam problem mialem tylko, ze ja mam internet puszczony przez router. Pomogl upgrade firmware. ;]
Routera rzecz jasna, a u ciebie bedzie modemu.
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-08-15 00:17:22)
bardzo watpie zeby to byla sprawa firmewareu. Jesli to by byla jego wina to problemy bylyby juz od samego poczatku. A Zjadacz pisze ze niedawno sie zaczely czyli przedtem wszystko bylo ok. Skoro tak to cos sie musialo stac w tym czasie. A firmeware sam sie nie zmienia/modyfikuje [poza paroma wyjatkami]. Tak wiec stawiam na jakis softwareowy problem typu sterowniki. Podam przyklad. Sterowniki Dlinka dla mojej karty Wifi [Dlink] powoduja czasami bluescreen kiedy proboje sie coś sciagac z torrenta. Pomagaja odpowiednio zmodyfikowane sterowniki realteka. Wiec przypuszczam ze nowsza wersja sterownikow powinna zalatwic sprawe - nie mylic bialego/niebieskiego gowna od TP ze sterownikami!
Przy okazji Waszej rozmowy pozwole sobie na mały offtopic, chodzi o torrenty na neostradzie.
Otóz sam wszedłem kilka dni temu w posiadanie neostrady 512 (nie oczekuję niczyjego współczucia:) Ilekroć coś ściągam via uTorrent(góra trzy pliki), to mi wszystko strasznie muli, a na www nie ma nawet co zaglądać...
Sytuacja ma się tak, że jak zciągam to z max prędkością 24kbp/s (średnio 8-10kbp/s), a ode mnie drą z 16kbp/s (a w porywach 18 kbp/s, czyli więcej jak max przeznaczone na upload) Wiem ze w programie mozna ustawic limity, ale limit na upload decyduje o predkosci sciagania, i to dosyc znacznie. A nie da się w tym czasie przeglądać stron, bo brakuje chyba dla nich przepustowości.
Jest tu ktoś kto ściąga z torrentów z większą przepustowością przy tych samych parametrach łącza?
(ze stronek np. nie ma problemu i jest średnio 60kbp/s)
(Mój system to WinXP SP1 na duronku 850 256 RAM(płyta główna ma 2 lata, dotąd hulało aż miło (wbrew oględnej opinii tych którzy tego sprzętu w akcji nie widzieli i chyba prawom fizyki:) modem to Thomson speedtouch (trzystacoś, innych Thomsonów chyba nie dają)
http://neostrada.info/instalacja.php tu masz jak zainstalowac modemy bez sterow TP ktore smierdza jak masz modem z portem ethernet to jest bajecznie proste w Xp nie trzeba robic nic jak tylko USB to nalezy miec odpowiedni porgram/sterownik do danego medemu Ta strona to niezla kopalnia wiedzy o neo
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-08-15 00:37:51)
ara ara...
Ja napisalem, jak u mnie bylo i tyle. Po upgracie problem jak reka odjac. Moze ~Zjadacz zaczal wiecej sciagac, moze co innego, a moze dopiero sie zorientowal (ja wlasnie tak mialem z poczatku niby bylo wsystko ok, a pozniej okazalo sie inaczej).
Idac tym samy tropem, to jesli nic nie robil, to co maja do tego sterowniki? Przeciez przedtem ich nie zmienial i tez bylo niby dobrze, wiec dlaczego ich nowsza wersja mialaby teraz pomoc?
Nie sprobuje, nie bedzie wiedzial, to sa problemy, ktorych nie zrowiaze sie samym dumaniem, a przyczyn moze byc wiecej, wcale nie musi byc jedna.
owszem, jest szansa ze to bedzie wina firmwareu ale jesli mialbym obstawiac to bylaby mniejsza niz w przypadku sterownikow. W kazdym razie niech sproboje najnowszych sterownikow bez niebieskiego gowna od TP. To napewno nie zaszkodzi a jesli również nie pomoże to bedziemy sie zastanawiac dalej. Nie ma sensu zgadywac. Niech Zjadacz sproboje a potem bedziemy ewentualnie kombinowac dalej.
Ja dalej obstawiam przy swoim. Zrób upgrade sterów do wszystkiego.
~Tulix, ja też mam neo 512. W BitLordzie mam zazwyczaj ustawione:
-max download: bez limitu
-max upload: 9-10 KB/S
Jeżeli jest odpowiednia ilość seedów, to wyciągam max z łącza(64 KB/S). A to, że nie można przeglądać wwww to normalka, w końcu cała przepustowość idzie na torrenty.
[cytuj]tu masz jak zainstalowac modemy bez sterow TP ktore smierdza[/quote]
lol a tak w ogole to po chu tyle tych sterow programow od neo?! ja mam kablowke i jedyne co wpisuje to ip i śmigam ;|
~Tulix widzę, że mamy tu fana seri Kunio
jakby ktos sie pytał seria Kunio to najlepsze jap gry na nes-a
DiamondBack: masz u mnie plusza:D
VanTheTandeta: Czyli zmieniam uTorrent na BitLorda[kombinuje] W takim razie wiem wszystko. Dzięki za pomoc i pozdrawiam