#1 2007-08-14 15:20:04

Zjadacz
Użytkownik

Pomoc w sprawie Neozdrady

Wiem, że nie jest to forum przeznaczone do tego typu pytań, ale was znam i mam nadzieję, że mi pomożecie.

Otóż mam problem. Moja Neozdrada zaczęła ostatnio ostro szaleć. Gdy włączam torrenty, to po jakiejś godzinie zwiesza się najpierw net, a później cały komp. Gdy próbuję go zrestartować, to zatrzymuje się na "zapisywanie ustawień" i za cholerę nie pójdzie dalej, muszę go restartować ręcznie. Dzwoniłem do tych pedałów z pomocy technicznej, ale powiedzieli coś genialnego, a mianowicie, że "oni nie zalecają używania programów p2p" okej. Pobluzgałem trochę przez telefon i postanowiłem zajrzeć tu. Może miał ktoś podobny problem i jakoś się z nim uporał? Byłbym wdzięczny za pomoc smile

BTW
Ciekawe info: zmieniałem niedawno kompa i na pewno cała ta sytuacja się jakoś wiąże.

"Skazany na zajebistość"

#2 2007-08-14 15:28:57

mariodreamer
Użytkownik

Odp: Pomoc w sprawie Neozdrady

Wiesz co Zjadasz najpierw przeskanuj kompa czy nie masz czasem jakis " trojanów " czy " robaczków ". Na starym kompie tez miałem podobny problem jak ty tzn. zwiecha neta i ręczny restart kompa. Sprawdz tez jaki masz tryb pracy dysku. Na starym kompie to mialem cały czas PIO. Jak chciałem włączyc jakies anime to sciaganie zawieszalo mi sie jezor ( 500 MHZ & 256 SDR RAM )

EDIT:
W biosie ustaw także: 32 Bit Transfer Mode > Enable

Raczej to nie jest wina neo tak jak DiamondBack wspomniał

Ostatnio edytowany przez mariodreamer (2007-08-14 15:34:49)

#3 2007-08-14 15:30:28

DiamondBack
Użytkownik

hehe wiem, że wszystko neo jest be ale w tym wypadku nie winił bym neozdrady jak powiadasz smile

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#4 2007-08-14 15:51:31

shinma
Użytkownik

wszystkie laty masz zainstalowane i co jakis czas defragmentujesz dysk?

#5 2007-08-14 16:06:19

zergadis0
Użytkownik

DiamondBack napisał:

hehe wiem, że wszystko neo jest be ale w tym wypadku nie winił bym neozdrady jak powiadasz smile

Raczej nie jest to wina Neozdrady, ale fakt że jej stery to szajs jakich mało, i potrafią nieźle w systemie namieszać.

#6 2007-08-14 16:10:42

DiamondBack
Użytkownik

Zjadacz napisał:

Dzwoniłem do tych pedałów z pomocy technicznej, ale powiedzieli coś genialnego, a mianowicie, że "oni nie zalecają używania programów p2p" okej

zadzwon jeszcze raz do nich i jak uslyszysz cos podobnego odpowiedz "a wie pan/pani co? Mnie znajomi nie zalecali uzywania neostrady bo ciąglę są z nią problemy i widze, że oni znają sie bardziej na rzeczy jak wy"

#7 2007-08-14 16:52:21

Zjadacz
Użytkownik

mariodreamer napisał:

Wiesz co Zjadasz najpierw przeskanuj kompa czy nie masz czasem jakis " trojanów " czy " robaczków ".

Zjadacz, kolego smile_lol Wirusów nie mam, posprawdzałem wszystko.

mariodreamer napisał:

Sprawdz tez jaki masz tryb pracy dysku. Na starym kompie to mialem cały czas PIO. Jak chciałem włączyc jakies anime to sciaganie zawieszalo mi sie jezor ( 500 MHZ & 256 SDR RAM )

Mam od tygodnia nowego kompa i wszystko jest dobrze ustawione w trybie pracy.

mariodreamer napisał:

EDIT:
W biosie ustaw także: 32 Bit Transfer Mode > Enable

To zaraz rozlukam.

Shinma napisał:

wszystkie laty masz zainstalowane i co jakis czas defragmentujesz dysk?

Jeden dysk (systemowy) jest nowy, drugi jest defragmentowany systematycznie. Co do łat, to   nie wiem jezor

DiamondBack napisał:

zadzwon jeszcze raz do nich i jak uslyszysz cos podobnego odpowiedz "a wie pan/pani co? Mnie znajomi nie zalecali uzywania neostrady bo ciąglę są z nią problemy i widze, że oni znają sie bardziej na rzeczy jak wy"

Jakbyś słyszał, jak na nich kląłem przez fona, to byś się za głowę złapał.

Dlaczego podejrzewam neo? Otóż poszukałem trochę w google i znalazłem gościa, który miał identyczny problem (klik).
Sprawdzałem wszystkie podane tam sposoby i nic nie pomogło. Dzięki jednak za odpowiedzi, może jeszcze znajdziemy jakieś rozwiązania smile

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2007-08-14 16:52:47)

"Skazany na zajebistość"

#8 2007-08-14 20:29:35

Endru
Użytkownik

Ja miałem podobny problem. Modem neostrady to szit. Od teraz mam liveboxa i jak na razie nie miałem z nią żadnych problemów.

Ps: Dzisiaj rano go instalowałem smile

#9 2007-08-14 23:59:03

Hybrid
Użytkownik

Masz modem sagem? Jesli tak to da sie zainstalowac wyłącznie sterowniki majac win XP. Nie instalujesz oprogramowania od TP a łącze konfigurujesz w windowsie. Sproboj tak zrobic.

#10 2007-08-15 00:04:57

Krzyżu
Użytkownik

To samo da się chyba na speedtouchu'u...sam próbowałem.
Ja z neo akurat mam inne problemy.

BTW: a upgrade'owałeś sterowniki do modemu, USB i instalowałeś aktualizacje do Windowsa?
...ja bym raczej w tym upatrywał przyczyny.

Ostatnio edytowany przez VanTheTandeta (2007-08-15 00:10:07)

lastfmbuttonbykiokuh.png

#11 2007-08-15 00:16:41

songoku
Użytkownik

Taki sam problem mialem tylko, ze ja mam internet puszczony przez router. Pomogl upgrade firmware. ;]
Routera rzecz jasna, a u ciebie bedzie modemu.

Ostatnio edytowany przez songoku (2007-08-15 00:17:22)

#12 2007-08-15 00:27:46

Hybrid
Użytkownik

bardzo watpie zeby to byla sprawa firmewareu. Jesli to by byla jego wina to problemy bylyby juz od samego poczatku. A Zjadacz pisze ze niedawno sie zaczely czyli przedtem wszystko bylo ok. Skoro tak to cos sie musialo stac w tym czasie. A firmeware sam sie nie zmienia/modyfikuje [poza paroma wyjatkami]. Tak wiec stawiam na jakis softwareowy problem typu sterowniki. Podam przyklad. Sterowniki Dlinka dla mojej karty Wifi [Dlink] powoduja czasami bluescreen kiedy proboje sie coś sciagac z torrenta. Pomagaja odpowiednio zmodyfikowane sterowniki realteka. Wiec przypuszczam ze nowsza wersja sterownikow powinna zalatwic sprawe - nie mylic bialego/niebieskiego gowna od TP ze sterownikami!

#13 2007-08-15 00:36:34

Tulix
Użytkownik

Przy okazji Waszej rozmowy pozwole sobie na mały offtopic, chodzi o torrenty na neostradzie.

Otóz sam wszedłem kilka dni temu w posiadanie neostrady 512 (nie oczekuję niczyjego współczucia:) Ilekroć coś ściągam via uTorrent(góra trzy pliki), to mi wszystko strasznie muli, a na www nie ma nawet co zaglądać...

Sytuacja ma się tak, że jak zciągam to z max prędkością 24kbp/s (średnio 8-10kbp/s), a ode mnie drą z 16kbp/s (a w porywach 18 kbp/s, czyli więcej jak max przeznaczone na upload) Wiem ze w programie mozna ustawic limity, ale limit na upload decyduje o predkosci sciagania, i to dosyc znacznie. A nie da się w tym czasie przeglądać stron, bo brakuje chyba dla nich przepustowości.

Jest tu ktoś kto ściąga z torrentów z większą przepustowością przy tych samych parametrach łącza?

(ze stronek np. nie ma problemu i jest średnio 60kbp/s)

(Mój system to WinXP SP1 na duronku 850 256 RAM(płyta główna ma 2 lata, dotąd hulało aż miło (wbrew oględnej opinii tych którzy tego sprzętu w akcji nie widzieli i chyba prawom fizyki:) modem to Thomson speedtouch (trzystacoś, innych Thomsonów chyba nie dają)

#14 2007-08-15 00:36:55

Kilgur
Użytkownik

http://neostrada.info/instalacja.php tu masz jak zainstalowac modemy bez sterow TP ktore smierdza smile jak masz modem z portem ethernet to jest bajecznie proste w Xp nie trzeba robic nic smile jak tylko USB to nalezy miec odpowiedni porgram/sterownik do danego medemu smile Ta strona to niezla kopalnia wiedzy o neo smile

Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-08-15 00:37:51)

ara ara...

#15 2007-08-15 00:38:05

songoku
Użytkownik

Ja napisalem, jak u mnie bylo i tyle. Po upgracie problem jak reka odjac. Moze ~Zjadacz zaczal wiecej sciagac, moze co innego, a moze dopiero sie zorientowal (ja wlasnie tak mialem z poczatku niby bylo wsystko ok, a pozniej okazalo sie inaczej).
Idac tym samy tropem, to jesli nic nie robil, to co maja do tego sterowniki? Przeciez przedtem ich nie zmienial i tez bylo niby dobrze, wiec dlaczego ich nowsza wersja mialaby teraz pomoc?
Nie sprobuje, nie bedzie wiedzial, to sa problemy, ktorych nie zrowiaze sie samym dumaniem, a przyczyn moze byc wiecej, wcale nie musi byc jedna.

#16 2007-08-15 00:42:17

Hybrid
Użytkownik

owszem, jest szansa ze to bedzie wina firmwareu ale jesli mialbym obstawiac to bylaby mniejsza niz w przypadku sterownikow. W kazdym razie niech sproboje najnowszych sterownikow bez niebieskiego gowna od TP. To napewno nie zaszkodzi a jesli również nie pomoże to bedziemy sie zastanawiac dalej. Nie ma sensu zgadywac. Niech Zjadacz sproboje a potem bedziemy ewentualnie kombinowac dalej.

#17 2007-08-15 00:44:44

Krzyżu
Użytkownik

Ja dalej obstawiam przy swoim. Zrób upgrade sterów do wszystkiego.

~Tulix, ja też mam neo 512. W BitLordzie mam zazwyczaj ustawione:
-max download: bez limitu
-max upload: 9-10 KB/S
Jeżeli jest odpowiednia ilość seedów, to wyciągam max z łącza(64 KB/S). A to, że nie można przeglądać wwww to normalka, w końcu cała przepustowość idzie na torrenty.

lastfmbuttonbykiokuh.png

#18 2007-08-15 00:44:51

DiamondBack
Użytkownik

[cytuj]tu masz jak zainstalowac modemy bez sterow TP ktore smierdza[/quote]
lol smile_big a tak w ogole to po chu tyle tych sterow programow od neo?! ja mam kablowke i jedyne co wpisuje to ip i śmigam ;|

~Tulix widzę, że mamy tu fana seri Kunio smile_big

jakby ktos sie pytał seria Kunio to najlepsze jap gry na nes-a smile_big

#19 2007-08-15 00:50:41

Tulix
Użytkownik

DiamondBack: masz u mnie plusza:D

VanTheTandeta: Czyli zmieniam uTorrent na BitLorda[kombinuje] W takim razie wiem wszystko. Dzięki za pomoc i pozdrawiam

#20 2007-08-15 02:47:03

camel
Użytkownik

a tryb oszczędmościowy na portach USB masz wyłączony? bo domyślnie jest ON

MADLAX.jpg

Stopka forum

© Animesub.info 2024