Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Mowiles ze nie ma przeplotu, a stosujesz yatta :/
Co do ustawien x264, to od nich az tak duzo nie zalezy (tzn. jak juz dobierzesz oczywiscie odp. bitrate, najwzaniejsze jest aby odp. przygotowac material do kompresji ;]
~Hatake -> ja dopiero zaczynam kodowac ty jak chcesz to sciagaj
Eee... no to omg... było powiedzieć, że nie muszę, że ty chcesz to ripować... ja napisałem, że mogę, żadnego sprzeciwu nie dostałem, to stwierdziłem, że pasi... Tak jakbym został po prostu olany:P
Ostatnio edytowany przez Hatake (2007-11-24 22:19:43)
Ja nie chwaląc się posiadam wszystkie 3 vole (chyba 4 w drodze albo już jest) w DVD9 i planuję je wydać jako hardsuby pod szyldem StrayLife już od dłuższego czasu (tak planowałem gdzieś już z rok temu, ale czekałem aż wyjdzie amerykańskie DVD).
BTW, nie spodziewajcie się po Beck DVD9 cudów, ponieważ i tak i tak Beck nie będzie wyglądał przecudnie, ale przyznaję, że wygląda za to conajmniej dobrze :]. No i znośny przeplot (łatwy do usunięcia).
Jednakże póki wydam tego Becka (lub jak kto woli - zacznę wydawać) muszę wydać swój zaległy projekt Le Chevalier d'Eon - wszystko w swoim czasie ;] ale DVDISO już kolekcjonuję, więc prawdopodobnie będzie w formatach załóżmy MP4 i AVI - oba hardsuby ale jeden w x264 a drugi w Xvidzie :] (ostatnio nabrałem wstrętu do softsubów, dlatego tak spekuluję, ale to nie na 100%:D).
Kilgur napisał:~Hatake -> ja dopiero zaczynam kodowac ty jak chcesz to sciagaj
Eee... no to omg... było powiedzieć, że nie muszę, że ty chcesz to ripować... ja napisałem, że mogę, żadnego sprzeciwu nie dostałem, to stwierdziłem, że pasi... Tak jakbym został po prostu olany:P
chodzi o to ze ja dopiero ucze sie kodowac i calkowicie nie wiem kiedy mi wyjdzie moze mi nie wyjdzie
btw. songoku przeplot jest wlasnie niedawno sprawdzilem dlatego mam takie klopoty
ara ara...
odswiezam zna ktos dobrze YATTA ?? albo wie ktos co mozna zrobic z patternem ccccccc......
edit. znalazlem rozwiazanie http://forum.doom9.org/showthread.php?t=64314
teraz tylko musze to rozszyfrowac WTF
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-11-26 03:40:49)
ara ara...
to juz opanowalem
Jest maly problem gdyz na DVD op i end jest kodowany w 29.97, a film w 23.976 i bede musial ripa z VFR zrobic w mkv juz prawie wiem jak. Do tego sprawdzalem to DVD 1 w MPC, KMplayer i WMP 10 i okazuje sie ze OP wyglada strasznie !!! zaleznie od programu, bardziej lub mniej, widac przeplot !! poprostu tragedia sprawdze jeszcze w powerDVD, ale watpie czy to cos zmieni. Wiec potrzebuje jakis dobry filtr ktorym mozna by ten pokazany na screenie efekt "schodkow" poprawic, film jest dobrze tylko ten op jest kaszana.
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-11-26 08:09:24)
ara ara...
W playerach masz fatalnie, bo jak widzisz, materiał masz ciągle z przeplotem i jest on "odprzeplatany" przy odtwarzaniu, a że masz różne patterny, to player się gubi i usuwa przeplot dominującym paternem.
BTW, możesz mi odesłać PM w tej samej postaci co ci wysłałem? chciałem coś sprawdzić.
P.S.
I koduj do x264 na quant 18 lub 20 oraz dźwięk 5.1 na VBR. To powinno dać najlepszą jakość przy rozsądnej wielkości pliku.
Ostatnio edytowany przez Suchy (2007-11-26 10:15:33)
edit. okazalo sie ze on zakodowal sam op z innego voba wiec to co bylo poprzednio nie jest wazne
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-11-26 12:37:07)
ara ara...
Kilgur a ja bym wolał nie zripowane;P ot zboczenie xD walne sobie okładki ,nadrukuje na płytke obrazek i bede miał jak oryginalne DVD z polskimi napisami xD
P.S.
I koduj do x264 na quant 18 lub 20 oraz dźwięk 5.1 na VBR. To powinno dać najlepszą jakość przy rozsądnej wielkości pliku.
~Suchy dlaczego mowisz, zeby kodowal na single pass - quantizer zamiast zastosowania dwoch przebiegow?
Czy jakosc na 18 - 21 jest zblizona do 2 pass i po prostu zaoszczedza sie czasu, czy nawet lepiej to wychodzi?
Pytam, bo w sumie nigdy nie stosowalem quant, praktycznie zawsze robie dwa przebiegi ;]
Jesli chodzi o 5.1, to chyba nie ma sensu jesli AC3 ma w stereo
Kilgur a ja bym wolał nie zripowane;P ot zboczenie xD walne sobie okładki ,nadrukuje na płytke obrazek i bede miał jak oryginalne DVD z polskimi napisami xD
Proste DVD z prostym menu mozna zrobic w 20 min moze w 30, ale ja tyle miejsca wolnego nie mam no i dla 2-3 osob nie wiem czy mi sie bedzie chcialo w tym momencie na 95% bedzie to DVDrip w mkv
ara ara...
I tego powinienes sie trzymac
Dlatego, bo przy kompresji na quant kryterium jest jakość (tak upraszczając) a nei rozmiar, a przy kompresji 2 przebiegowej kryterium jest rozmiar, a nie jakość. Oznacza to, że przy kompresji 2 przebiegowej możesz otrzymać gorsza jakość, lub też odwrotnie, jakość może być za dobra. Wiem, głupio to brzmi. Chodzi o to, że rozmiar jaki wymusisz można by zredukować zmniejszając jakość na tyle, że nie będzie to wizualnie widoczne (stawiam piwo temu kto mi wizualnie rozpozna klatkę z quant2 od klatki z quant 1 ), a różnica w rozmiarze klatek będzie już odczuwalna.
Podsumowując jeśli nie zależy Ci na ścisłym rozmiarze, to najoptymalniejsza kompresją jest kompresowanie na quant. Najefektywniejszą zaś (ale baaardzo długą, więc zdecydowanie mniej optymalną) jest estymacja na dany quant, a potem kompresja n-przebiegowa do rozmiaru takiego jaki otrzymałeś przy estymacji. Jeśli zaś zależy Ci na rozmiarze, to kompresja 2 przebiegowa jest w zupełności wystarczająca.
czyli rozumiem, że nici z DVD? szkoda[placze]
straszna szkoda:( a już robiłem miejsce na pułce
Swietne Suchy tylko umnie przy quant 20 lub 18 plik mial 280mb, biorac pod uwage ze to dvdrip to za duzo tak mi sie wydaje
Najefektywniejszą zaś (ale baaardzo długą, więc zdecydowanie mniej optymalną) jest estymacja na dany quant, a potem kompresja n-przebiegowa do rozmiaru takiego jaki otrzymałeś przy estymacji.
jak mam takie cos wykonac ?
ara ara...
Dlatego, bo przy kompresji na quant kryterium jest jakość (tak upraszczając) a nei rozmiar, a przy kompresji 2 przebiegowej kryterium jest rozmiar, a nie jakość. Oznacza to, że przy kompresji 2 przebiegowej możesz otrzymać gorsza jakość, lub też odwrotnie, jakość może być za dobra. Wiem, głupio to brzmi. Chodzi o to, że rozmiar jaki wymusisz można by zredukować zmniejszając jakość na tyle, że nie będzie to wizualnie widoczne (stawiam piwo temu kto mi wizualnie rozpozna klatkę z quant2 od klatki z quant 1 ), a różnica w rozmiarze klatek będzie już odczuwalna.
Podsumowując jeśli nie zależy Ci na ścisłym rozmiarze, to najoptymalniejsza kompresją jest kompresowanie na quant. Najefektywniejszą zaś (ale baaardzo długą, więc zdecydowanie mniej optymalną) jest estymacja na dany quant, a potem kompresja n-przebiegowa do rozmiaru takiego jaki otrzymałeś przy estymacji. Jeśli zaś zależy Ci na rozmiarze, to kompresja 2 przebiegowa jest w zupełności wystarczająca.
Understood.
Musze sobie sprobowac, jak to wyjdzie przy nast epku Shigurui
~Kilgur kompresujesz quantem, nastepnie rozmiar wideo jaki ci z tego wyjdzie przeliczasz na bitrate i kompresujesz n-pass, wszycho
EDIT
Sorry za dwa posty pod rzad, ale jestem dzisiaj jakis zakrecony, to przez to slonce
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-11-26 17:36:35)
Jak stoii projekt?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna