Nie jesteś zalogowany.
Witam !
Tak wpadłem an pomysł zeby napisac taki temat ;>
Ze względu za sam kiedys ogladałem torche anime.. tak na komórce xD
To jestem ciekawy czy ktos byłby zainteresowany zebym powrzucał tutaj anime (nawet całe serie) z polkimi napisami
Nizej daje przykłda:
w pliku rar: Rozen Maiden - odcinek pierwszy oraz Fate Stay Night odcinek pierwszy...
http://rapidshare.com/files/74259002/rm_i_fsn.rar
Screeny:
Ostatnio edytowany przez tymek88 (2007-12-04 18:36:12)
Łooo... kto zrobił taki fajowy type do Fate @_@? Z tego co pamietam to byl arial xD . Swoja droga... widac cos na komorce ? @_@ I jaka to musi byc komorka zeby odpalac anime @_@
Duzo to zajmuje miejsca ? I czy cos widac na malym monitorku komorki ?
Wystarczy zainstalować na komórkę program zplay czy jakoś tak i można w nim napisy dodać do odtwarzanego pliku.
Pomysl nice.
Ale tak jak napisal Virus..
Na kom ciezko bedzie przeczytac cos.. ale sprawdze na k800i.
Oczywiście, że da się oglądać i to całkiem wygodnie. Do oglądania filmów wystarczy już np nokia 6630 + SmartMovie (co prawda darmowy nie jest, ale dla chcącego nic trudnego ) Owy programik umożliwia odtwarzanie softsubów w formacie .sub (wystarczy mieć napisy w MicroDVD i zmienić rozszerzenie z .txt na .sub - działa w 100%).
Sam od czasu do czasu coś sobie oglądam w ten sposób (jakoś trzeba sobie radzić w szkole na wykładach ) i tak obejrzałem np, całą serię Samurai7 oraz Afro Samurai.
Tłumaczenia są jak kobiety. Wierne nie są piękne, a piękne nie są wierne.
Pomysł anime na komórkę jest ciekawy, ale trzeba by zadbać o kilka najpowszechniejszych wersji uwzgędniających:
- max rozdzielczość komórki
- obsługiwany kontener (90% obsługuje quick time'owy 3GP, w lepszym sprzęcie można dać MP4)
- obsługiwany format kompresji dźwięku i obrazu (najpewniejsze to AMR + Ms MPG4, a dla lepszego sprzętu można dać AAC + H264)
- dostosować napisy nie względem anime, lecz względem komórki (to że napis przed przeskalowaniem wygląda ładnie, nie znaczy, że na komórce będzie czytelny)
- dostosować tm i type względem komórki, a nie anime (czyli by tekstu było możliwie niezbędne minimum i type był czytelny przy małych fontach i deformacjach wynikających z kompresji i rozdzielczości).
- dwa powyższe punkty mają na celu zapewnienie jaknajwiększej czytelności napisów
- no i rozmiar, by to nie miało ponad 100 MB ale nei było tez pełne bamkro bloków
Słowem, można to zrobić lepiej niż tutaj.
Ale pomysł ciekawy.
P.S.
Kiedyś w ramach zabawy przerobiłem tak występ JeffaDunhama i było gicior
Ostatnio edytowany przez Suchy (2007-12-04 20:50:22)
Teraz tak:
@Suchy
1. Wiem ze mozna to zrobić lepiej niz tutaj
;p To robiłem na szybko.. z tego co pamietam kodowałem w H254, dzwiek aac. Napisy (zmieniłem czcionke jesli chodzi o fate ;p) własnie zmieniłem czcionke z tej orginalnej.. po to zeby była bardziej i lepiej widoczna na komie... Co do widoczności- mam SE K750i i jesli chodzi o napisy to sa widoczne i to w miare dobrze (jesli brac pod uwage- przeczytaj napisy na takim małym wyświetlaczu)nie sa oczywiscie tak "ostre" jak na kompie ale spokojnie da sie przeczytac i ogladac(przynajmniej ja nie miałęm z tym problemow xD) + przy przerabianiu na 3gp ustawiłem bitrate na 160, szczerze duzej roznicy nie widziąłem przy zwiekszaniu tego, ale przy 200 juz w pewn uych momentach zaczeło sie ciąć... Co do wielkośći- wiadomo im wiekszy bitrate tym wieksza waga pliku. Narazie mam (niestetyxD) w tel 64 MB karte planowałem kupic z 2gb ale to nie ma sensu bo i tak miałem niedługo zmieniac tel. wiec tez miałem problem/dylemat z wielkością pliku. i tak własnie przy tym bitrate 160 przecietny odcinek (ok. 25 min) na około 30 MB. Przy czym.. nie wiem jak to bedzie u innych..(mozecie sprawdzic) ale u mnie, gdy wgrałem anime na karte i ogladałem było wwszystko wporzadku i ładnie chodziło.. ale jak wgrałem na pamiec telefonu i z niej chciałem oglądać to aniem juz sie zacinało.. systematycznie co pare sekund było przycięcie.
@Klapo na k800i spokojnie bedziesz mogl ogladac i bedzie to ładmnie wygladało
Moim zdaniem oglądanie na ekranach zwykłych komórek to jest jakaś desperacja, ale rzecz jasna nie jest to zabronione.
Freeman, niektorzy anime ogladaja w rmvb, to co komus innego przeszkadza ogladac na komporce a moze kied bedzie mozna w zegarku BUHAHAH.
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
Niektórzy nie mogą żyć bez anime:D
Żeby na telefonie oglądać, phi:P
Freeman, niektorzy anime ogladaja w rmvb, to co komus innego przeszkadza ogladac na komporce a moze kied bedzie mozna w zegarku BUHAHAH.
Na dnie kieliszka.
Pomysł dobry i jeśli będą chętni mogę konwertować filmy przy okazji robiąc hardusby. wg mnie (wybrane) telefony z wyswietlaczami 176x208 to minimum by móc oglądać w spokoju filmy i miec wyrazne napisy.
[cytuj=Freeman]Moim zdaniem oglądanie na ekranach zwykłych komórek to jest jakaś desperacja, ale rzecz jasna nie jest to zabronione.[/quote]
Dla mnie raczej wygoda. W moim wypadku nie muszę nawet filmów konwertować, spokojnie mogę oglądać Anime w rozdziałce 640x480 (oczywiscie format avi - mkv rowniez).
Wracając jak ktoś chce niech podaje model komórki i oczywiście Anime jakie chce mieć
ps.3gp odpada (jakość tragiczna) tylko mp4 i avi
Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2007-12-05 09:04:34)
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Czasem w podróźy lub na wykladzie to moze być ciekawe zajęcie.
Myślę, w tel. kom. które mają duże ekrany, z duża rozdzielczością -(np: 320 x 240), to widac wyraźnie .
Freeman napisał:Moim zdaniem oglądanie na ekranach zwykłych komórek to jest jakaś desperacja, ale rzecz jasna nie jest to zabronione.
Dla mnie raczej wygoda.
Dla mnie "wygoda oglądania" oznacza co innego zatem.
@Klapo na k800i spokojnie bedziesz mogl ogladac i bedzie to ładmnie wygladało
Nom, sprawdzilem :p
Podoba mi sie ten pomysl ;]
Popieram takie przerabianie ;p
Jaki polecacie konwerter do kodowania avi do mp4? Tak aby ładnie hulało na komórce.
Ja tam na moim palmtocku o przekątnej 3.5 cala oglądam a i nawet tłumaczyłem anime do konwersji używam PocketDivxEncoder, proste w obsłudze a i napisy można wstawić do pliku wideo.
Ja tam na moim palmtocku o przekątnej 3.5 cala oglądam a i nawet tłumaczyłem anime do konwersji używam PocketDivxEncoder, proste w obsłudze a i napisy można wstawić do pliku wideo.
Masz palma czy pocketa? Rozdziałka 320x240? Na moim palmie da sie tylko chyba oglądać z pl lektorem... Rozdzielczość 160x160 robi swoje...
Jaki polecacie konwerter do kodowania avi do mp4? Tak aby ładnie hulało na komórce.
Ja używałem Kinoma Producer 3, i niedawno wypuścili 4. Bardzo solidne narzędzie ale bez opcji wgrania napisów.
Masz palma czy pocketa? Rozdziałka 320x240? Na moim palmie da sie tylko chyba oglądać z pl lektorem... Rozdzielczość 160x160 robi swoje...
Pocketa, MIO P350 konkretnie, tak rozdziałka 320x240 więc daje radę, brakuje mi tylko playera z wbudowanym edytorem napisów...