#21 2006-12-24 02:20:37

fillip75
Użytkownik

Odp: Czy Sake jest dobre??

Ja tam bym przeterminowanego (z pleśniom) winka nie chciał w prezencie. A spodnie? Jeżeli to Czarne RedStar 311 to się piszę.

#22 2006-12-24 03:43:10

wilczy_deszcz
Użytkownik

mi by się spodobał taki prezent! kolejny alko do kolekcji. warto spróbować.

#23 2007-12-28 13:10:50

Shinuta
Użytkownik

Yo, wie ktoś może gdzie i czy w ogóle idzie kupić Sake na terenie lub okolicach poznania?? A jeśli nie idzie to czy zna ktoś jakiś przepis aby go zrobić?

Albo wie ktoś czy wyjdzie mi szke z takiego przepisu bo to jedyny jaki znalazłem

Składniki:
7 l wody przegotowanej
3 kg cukru
8 dkg drożdży - zwykłych
1 kg ryżu
30 ziaren goździków
10 ziaren ziela angielskiego
2 torebki cukru waniliowego
sok z 1 cytryny
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki tymianku
1/2 łyżki imbiru
8 ziaren pieprzu naturalnego
10 dkg rodzynek

Przepis:
wodę (przegotowaną) wymieszać z cukrem, ostudzić,
drożdże rozpuścić w letnim syropie,
dodać resztę składników
całość przelać do baniaka
i nastawić jak zwykłe wino (rurka)
po 6-ciu tygodniach przecedzić
i zlać do butelek (zakręcanych)
aby lepiej klarowało do każdej butelki wsypać po 3 kryształki cukru (nie więcej)

(butelki muszą być zakręcane bo winko jeszcze będzie troszkę pracować przy klarowaniu ale do picia już się na daje)
================UWAGA================
uwaga: winko jest cichaczem
(pije się lekko i zwala z nóg)
================UWAGA================
Uwaga przepis ten jest jedynie czysto informacyjny serwis
ohayo-nippon.net nie ponosi żadnych konsekwencji ani odpowiedzialności za ten przepis !!!!!!!!!

========================================
Drugi przepis:
Przepis z przedwojennego podręcznika:

"2kg ryżu gotować tak długo w 12l wody, aż zostanie tylko 8l płynu. Przecedzić przez gęste płótno, lecz nie wygniatać a po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży, dodać soku z ośmiu cytryn i 2,1kg cukru oraz 3g pożywki i 0,5g taniny."

Istnieje też inny, dużo prostszy sposób na otrzymanie wina z ryżu:
Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.

Ostatnio edytowany przez Shinuta (2007-12-28 13:13:42)

722396467d834906med.jpg
We will continue to exist, we haven't finished what we have to do yet.

#24 2007-12-28 13:26:24

Rekid
Użytkownik

co do przepisu to nie wiem bo sie nie znam smile

Co do zakupu stary nie rob z siebie glupa. Wyjdz na miasto udaj sie do Alkocholi Świata bądź jakiejs wariacji i tam znajdziesz ten alkochol, nawet w duzych marketach jak tesco czy cos w ten desen.

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#25 2007-12-28 13:53:29

darkschab
Użytkownik

sake smakuje jak zwykły winiacz tylko ze z takim dziwnym posmakiem

aha na ciepło(tak powinno sie pić) jest o wiele lepsze co nie znaczy ze jest pyszne smile

#26 2007-12-28 13:54:32

Tulix
Użytkownik

Hmm. Jakieś dwa miesiące temu w mojej okolicy, (po podkarpackiej stronie) robiłem zakupy w "Delikatesach Centrum".
Na najwyższej półce, w ślicznym, japońskawym drewnianym pudełeczku stało sobie zapakowane 0,7L sake. cena: 45.90;- Co Wy na to? smile_big

#27 2007-12-28 14:05:53

Lala_17
Użytkownik

A ja myśle,ze musi byc dobre:)ale pewnie z 40 zł kosztuje[slina]

#28 2007-12-28 14:15:15

Hyuga
Użytkownik

ja w angli  pierwsze sake kupielem  pozniej okazalo sie ze jest napisane made in USA ! smakuje jak spirytus tylko taki 15%:P a drogi dostalem od znajomych juz made in japan! i nie jest takie zle ale spodziewalem sie czegos lepszego:P znacie jakies drinki pod sake jezor???jezeli ktos jest w angli to cena sake to 10funtow

#29 2007-12-28 14:15:46

Supprzem
Użytkownik

Cena jak nie za Sake. Napewno jakaś podróbka.

mod-vs-spam.gif

#30 2007-12-28 14:36:16

Beavis
Zbanowany

a czy ktoś z was spotkał się z chińską wódką? Nie chodzi mi o alkohole typu "made in China" smile_big tylko oryginalnie sporządzane z tego kraju. Mam jeszcze jedną dużą butelkę i jedną małą na specjalne okazje, bo ciężko to gdziekolwiek znaleźć smutny

Sake natomiast można zamówić przez internet od polskich dystrybutorów - no problem smile

papa

#31 2007-12-28 14:50:29

khadzad
Użytkownik

Tulix napisał:

Hmm. Jakieś dwa miesiące temu w mojej okolicy, (po podkarpackiej stronie) robiłem zakupy w "Delikatesach Centrum".
Na najwyższej półce, w ślicznym, japońskawym drewnianym pudełeczku stało sobie zapakowane 0,7L sake. cena: 45.90;- Co Wy na to? smile_big

~Lala_17 napisał:

A ja myśle,ze musi byc dobreale pewnie z 40 zł kosztuje

Nie no jak na to wpadłeś watsonie?

Sake piłem kilka razy jako że przez pewien okres czasu miałem sąsiadów japończyków:)
I musze przyznać ze to sake bardzo mi smakowało;P(choć własciel był zdzwiony że tak szybko oprozniam butelke i nic mi nie jest xD gdyz oni przez te ich diete(ryż, owoce morza) są strasznie podatni na działanie alkoholu)

Ostatnio edytowany przez khadzad (2007-12-28 14:53:18)

#32 2007-12-28 14:56:18

mkriso
Użytkownik

Przykładowe ceny: 1,8L i 0.7L

#33 2007-12-28 14:58:41

Franko
Użytkownik

Co do sake, to mi nie smakowało, fakt faktem, że pewnie wszystko zależy od marki, rodzaju itd itp etc, ale to nie zmienia faktu, że jest słabe i jakieś takie dziwne, nijakie, bo np: piwo jest dobre do grilla, czy do popijania przy bilardzie, wino... do jedzenia, kieliszek, jak najbardziej, jabol/nalewka do tego by wypić w 10min pod płotem i spać na słoneczku, z resztą tak jak mówią "tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie", wódka zawsze i wszędzie(mój gust jest staropolski jezor ). Natomiast sake... i tu zonk, chyba tylko na próbę się nadaje, bo nic więcej z tego nie zrobisz (przynajmniej ja nie mam pomysłów). Ale jak zawsze, wszystko kwestia gustu.

~Jubei: dostać sake to nie jest problem, a co do przepisu nr 1 i 3. Zapomnij stary, to chyba nie tak się robi, z resztą: drożdże zwykłe, czyli jeśli dobrze rozumiem takie z biedronki (czyt: piekarskie)... to już ci gwarantuje, że sake z tego nie będzie(drożdże zdominują smak). Robiłem kiedyś coś z podobnego przepisu, gdy było młode było fajne, mocy miało z 20-25% (tak na oko, nie sprawdzałem), wchodziło jak woda, no i na upartego może to i miało coś z sake, ale o niebo mocniejsze. Z tym, że jak się odstało to do dzisiaj jakieś 10-20l stoi i czeka, aż się ktoś nad tym zlituje, takie niedobre się zrobiło(nie wiem czemu). Co do 2 przepisu, to nie znam, nic podobnego nie próbowałem robić, więc się nie wypowiem.

#34 2007-12-28 15:09:34

Shinuta
Użytkownik

mkriso napisał:

Przykładowe ceny: 1,8L i 0.7L

A w tych butelkach jest Sake czy to tylko pojemnik na nie który jest pusty??

Franko napisał:

~Jubei: dostać sake to nie jest problem, a co do przepisu nr 1 i 3. Zapomnij stary, to chyba nie tak się robi, z resztą: drożdże zwykłe, czyli jeśli dobrze rozumiem takie z biedronki (czyt: piekarskie)... to już ci gwarantuje, że sake z tego nie będzie(drożdże zdominują smak). Robiłem kiedyś coś z podobnego przepisu, gdy było młode było fajne, mocy miało z 20-25% (tak na oko, nie sprawdzałem), wchodziło jak woda, no i na upartego może to i miało coś z sake, ale o niebo mocniejsze. Z tym, że jak się odstało to do dzisiaj jakieś 10-20l stoi i czeka, aż się ktoś nad tym zlituje, takie niedobre się zrobiło(nie wiem czemu). Co do 2 przepisu, to nie znam, nic podobnego nie próbowałem robić, więc się nie wypowiem.

Skoro tak mówisz, to może zrobię tylko troszeczkę na spróbę i aby sprawdzić jak się będzie różnić od oryginalnej kupionej bo napoczątku chciałem kilkadziesiąt litrów sobie zrobić ale skoro już próbowałeś to myślę że 10 wystarczy.

722396467d834906med.jpg
We will continue to exist, we haven't finished what we have to do yet.

#35 2007-12-28 15:34:15

mkriso
Użytkownik

[cytuj]Opis produktu:
Najwyższej jakości oryginalna japońska sake "Gekkeikan Barrel" wyprodukowana i zabutelkowana w Japonii. Pojemność 1.8l.[/quote]

[cytuj]Opis produktu:
Najwyższej jakości oryginalna japońska sake "Gekkeikan Black&Gold" wyprodukowana i zabutelkowana w Japonii. Pojemność 0.7l[/quote]

#36 2007-12-28 16:08:30

Hyuga
Użytkownik

http://www.oddbins.com/products/product … code=29223 to jest sake ktore dostalem od znajomych! cena zaledwie 9funtow za 720ml.to chyba dobra cenna??? smakuje jak "szampan bez bombelkow z odrobinka spirytusiku" jezor

#37 2007-12-28 16:31:04

Zjadacz
Użytkownik

Hyuga, w Anglii kiedyś też tę łoiłem smile_big Słaba jakość, ale da się pić. Jak dorwę aparat, to zrobię ci zdjęcie butelki po sake, którą za bodajże sześć funtów kupiłem, a dawała radę po całości.

"Skazany na zajebistość"

#38 2007-12-28 18:11:27

Lala_17
Użytkownik

Z tym ze sake kosztuje 40 zeta to zartowałam tylko[roftl]

Stopka forum

© Animesub.info 2024