Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Pracuję od niedawna w pilzeńskim Muzeum Lalek. Tak się składa, ze maja tam pokazna wystawe japonskich lalek. (bodaj jedna z najwiekszych w kraju)
Właściciel Muzeum jest ogromnym pasjonatem japońskiej kultury, legend i mitologii, a w tej chwili przygotowuje się do wydania książki na ten temat. Nakład będzie generalnie mały, bo zainteresowanych może być mało - wąska grupa pasjonatów samej japonii, oraz potencjalna grupa zapaleńców anime.
Ale będzie to pierwsza tego typu publikacja w kraju.
Moje pytanie brzmi: Czy w grupie forumowiczów są jacyś ludzie interesujący się tą tematyką?
(Aha, moje pytanie ma charakter czysto orientacyjny i ankietowy, to nie jest żadna reklama;))
(Zresztą na mojej głowie będą ilustracje i DTP:-D)
Czego dokładnie dotyczyć będzie książka? Może jakiś orientacyjny spis poruszonych tematów?
Ksiazke chetnie bym zakupil. Daj znac jak wyjdzie ok?
Czego dokładnie dotyczyć będzie książka? Może jakiś orientacyjny spis poruszonych tematów?
Dokładnie to będzie coś jak opis legend i mitologii, w odniesieniu do samych lalek.
Ze względu na mały nakład, zdjęcia lalek będą w formie kolorowych wkładek (odtłuszczony papier, wysokiej jakości)
Kilka przykładów:
Lalki Hakata. Przykłady, fotografie (jako załącznik), opis jak powstawały, gdzie leży Hakata (bo to jest miejscowość), i ewentualne legendy związane z lalkami które tam powstają. Zdjęcie:Haftująca Kobieta (styl Hakata)
albo:
Lalki Gosho. Czym są, czemu wyglądają jak wyglądają. itp;
Inne typy lalek, odpowiedniki tych Bóstw.
Przykład (szef wie kto to jest, ja nie wiem:p)
Ostatnio edytowany przez Tulix (2007-11-10 12:01:00)
Ja się piszę na jeden egzemplarz. Wiadomo coś odnośnie ceny?
Też bym chętnie zakupił takie cuś. Jak wyjdzie, to chętnie zamówię.
"Skazany na zajebistość"
Na ogół czytam książki z biblioteki, ale może reflektowałbym na własny egzemplarz.
O cenie zadecyduje nakład, (na razie bliżej jeszcze nieznany:p, dlatego robię rekonesans;))
W każdym razie, jeśli do grudnia podpiszą umowę z drukarnią, będę wiedział na pewno i na pewno dam znać.
Cena... Trudno jeszcze powiedzieć.
A dokładnie: Publikacja z bibliografią zajmuje ok 60 stron. Nam zależy, żeby to wydać jak najtaniej, dlatego zdjęcia będą w formie wkładek. I tak po orientacyjnych rozmowach z drukarniami, za 60 stron + okładka i wkładki (to się jeszcze dopracuje) cena nie powinna przekroczyć 30-40zł przy nakładzie mniejszym jak 1000 sztuk. Ale zapewnić nie mogę, na razie przeprowadzam ankietę:) [bo gdyby okazało się, że całość cieszyłaby się dużym zainteresowaniem, możnaby zaryzykować większy nakład, a co za tym idzie - niższą cenę.]
(A dlaczego w takie formie - bo gdyby to wydać jako album w całości na wysokiej jakości błyszczącym papierze, wyszłoby blisko 100zł...
W naszym cudownym Nadwiślańskim nie opłaca się wydawać ksiązek nawet...)
Ho, ho! To może być całkiem ciekawe A jak jeszcze cena ma być tak mała, to tym bardziej warto byłoby się zaopatrzyć w taką książkę :]
Mam nadzieję, że wszystko się Wam uda, powodzenia!
Ok. Mamy styczeń, a umowa z drukarnią miała być podpisana w grudniu. Jakieś wieści?
Hej, witam witam:)
No więc mam złe wieści. Sprawa się troszke rypła, i na książeczkę trzeba będzie poczekać:(
Nie znam szczegółów, ale końcem listopada redakcja jednej z gazet wydała inną publikację o Japonii, w której dosyć obszernie opisała zagadnienie lalek. Pojawił się problem, bo było w niej masę rozbieżności w stosunku do tego, co miało się ukazać i w ogóle do faktów historycznych (!) I teraz wygląda to mniej więcej tak, że ponownie autor książeczki analizuje dostępne źródła i próbuje nawiązać kontakt z ludźmi odpowiedzialnymi za tamto, co to oni popełnili. (Bo w sumie nie byłaby to ciekawa sytuacja, gdyby równolegle wydane dwie publikacje przeczyły sobie nawzajem..)
Tak więc na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć nic na temat jej wydania, za co zainteresowane osoby bardzo przepraszam. Ale obiecuję, że napiszę tutaj informację zaraz po wydaniu tej książeczki. Proszę Was o cierpliwość.
Czyli w praktyce nie ma co liczyć na wydanie w ciągu najbliższych kilku miesięcy. Szkoda. Została tylko literatura z zachodu. :/
Strony 1