Nie jesteś zalogowany.
mam problem, jak zrobic w (sub-edit) zeby w tym samym momencie pojawiały sie teksty 2 osob, które mówia jednoczesnie, bądz na dole dialog właściwy a na górze ekranu dodatkowa informacja. (wszystko w tym samym momencie) z gory dzieki
p.s nie wiesz nie pisz, a inf typu to juz bylo itp zachowaj dla siebie. bo szukalem znalezc nie moge więc zwracam sie z prosba :]
Zastosować format ASS lub SSA przy tworzeniu napisów oraz funkcje an i/lub pos. XD
Ostatnio edytowany przez Anaka (2006-05-10 12:36:51)
Wystarczy podział linii | i tekst jednej osoby wyróżnić nieco innym kolorem (mDVD)
Imperare sibi maximum est imperium
a ja mam takie pytanko. wiem że mam od tego specyfikacje SSA w medusie, ale ma ktoś zapodać jakimś linkiem do stronygdzie są wypisane wszystkie komendy jakie można użyć w sub station i jak ich używać itp. i co one robią o.
ABCFansubera lub w Aegisub też coś jest (nawet z jakimiś przykładami).
Ostatnio edytowany przez Anaka (2006-05-10 14:35:19)
Również mam takie małe pytanko Jak można zrobić (tyle że w Aegisub ) taki bajer jak,np:
a.)w czasie trwania jednego napisu w połowie pojawia się drugi, później żeby ten pierwszy napis na dole wygasł, a ten na górze dalej trwał.
b.)w czasie trwania pierwszego napisu pojawił się gdzieś tak w połowie na krótki okres czasu drugi, ten drugi wygasł a pierwszy dalej trwał.
Pewnie to będzie ta sama funkcja, ale podałem takie dwie możliwe opcje
Z góry dziex
Ostatnio edytowany przez Grey (2008-02-01 20:55:38)
Nie potrzebna jest żadna funkcja w tym wypadku, po prostu ustaw czasy wyświetlania takie jakie chcesz, a napisy będa odpowiednio się pojawiać (napis późniejszy pojawi się nad wcześniejszym). A jeśli chcesz mieć pewność co do miejsca ich pojawienia się to korzystasz z funkcji \pos (była ona już wspomniana w tym temacie, zobacz drugi post).
Ostatnio edytowany przez Nighthanter (2008-02-01 21:03:09)
Robisz dwie osobne linie tekstu i dla obydwu ustalasz czasy. W obu przypadkach, żadne funkcje nie są potrzebne.
...
Nie potrzebna jest żadna funkcja w tym wypadku, po prostu ustaw czasy wyświetlania takie jakie chcesz, a napisy będa odpowiednio się pojawiać (napis późniejszy pojawi się nad wcześniejszym). A jeśli chcesz mieć pewność co do miejsca ich pojawienia się to korzystasz z funkcji \pos (była ona już wspomniana w tym temacie, zobacz drugi post).
Gorzej jak ktoś odpali na pliku z inną rozdzielczością;)
Również mam takie małe pytanko Jak można zrobić (tyle że w Aegisub ) taki bajer jak,np:
a.)w czasie trwania jednego napisu w połowie pojawia się drugi, później żeby ten pierwszy napis na dole wygasł, a ten na górze dalej trwał.
b.)w czasie trwania pierwszego napisu pojawił się gdzieś tak w połowie na krótki okres czasu drugi, ten drugi wygasł a pierwszy dalej trwał.Pewnie to będzie ta sama funkcja, ale podałem takie dwie możliwe opcje
Z góry dziex
W tym, jak i w wielu innych przypadkach wystarczy trochę pobudzić szare komórki;)
Serdeczne dziex wszystkim za pomoc
Nighthanter napisał:Nie potrzebna jest żadna funkcja w tym wypadku, po prostu ustaw czasy wyświetlania takie jakie chcesz, a napisy będa odpowiednio się pojawiać (napis późniejszy pojawi się nad wcześniejszym). A jeśli chcesz mieć pewność co do miejsca ich pojawienia się to korzystasz z funkcji \pos (była ona już wspomniana w tym temacie, zobacz drugi post).
Gorzej jak ktoś odpali na pliku z inną rozdzielczością;)
Ale to chyba zależy od tego jaką rozdzielczość masz ustawioną w pliku ASS, a nie od rozdzielczości samego filmu .
Ostatnio edytowany przez Nighthanter (2008-02-01 23:05:47)
A on nie miał na myśli fade in/out?
Niet, mi tylko chodziło o to, jak zrobić napisy, żeby w połowie jednego wyświetlał się drugi i trwał dłużej niż ten pierwszy.:)
Mój sposób:
{28533}{28554}- Next, views from across the country...| | |
{28554}{28577}/- Next, views from across the country.../| |- I think I met him once before.
{28577}{28666}- I think I met him once before.
I już.
To ja mam takie pytanie: Jak w AVI ReComp (albo jakimś innym programie) mogę wstawić napisy na samej górze (normalnie mogę tylko do połowy)?
A nie da się tam po prostu wczytać odpowiednio spozycjonowanego ({\an8}) napisu w ASS ?
Sprawdziłem co to za program i tak, musisz się nauczyć obsługi ASS (szczegóły w FAQ, na forum i google, żeby nie mnożyć zbędnych postów)
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA