#1 2008-03-05 16:17:29

Rhita
Użytkownik

Prośba o pomoc przy pracy magisterskiej

Witajcie!
W tym roku kończę studia, a studiuję socjologię na UMK w Toruniu i jak to zwykle bywa na ostatnim roku, muszę najpierw napisać, a potem obronić swoją magisterkę.
Piszę pracę o fanach mangi i anime (tak, zgodzili się na taki temat), a ściślej - piszę pracę o fansuberach.
W związku z tym mam do Was ogromną prośbę.
Potrzebuję pomocy kilku (kilkunastu) osób, które zajmują się napisami (tłumaczenie, korekta itp. itd. rodzaj pracy nie ma znaczenia, ani to czy ktoś to robi sam ew. w dwie osoby czy jest członkiem grupy) i które zgodziłyby się ze mną porozmawiać na GG i odpowiedzieć na zestaw trudnych/nietrudnych pytań.
Z góry mówię, że info zdobyte nie zostanie użyte nigdzie indziej, jak tylko w mojej pracy, dane tych osób, które się wypowiedzą, zostaną ukryte (tj. nie będzie nawet Waszych nicków tylko bezpłciowe cyferki i literki) plus praca przed oddaniem zostanie pokazana tymże osobom, żeby sobie mogły popatrzeć i poczytać, co tam wypisałam.
Zależy mi szczególnie na kontakcie z tymi, którzy siedzą przy napisach już od pewnego czasu (np. co najmniej pół roku).
Oczywiście zakładam wielki odzew smile_big
A tak na poważnie, to jeśli zgłosi się dużo osób, decyduje kolejność, bo ja też cyborgiem nie jestem i ze wszystkimi pogadać nie dam rady.
Ok, to tyle. Na wszelkie pytania/wątpliwości oczywiście odpowiem.
Analogiczny post umieszczam też na anfo.

#2 2008-03-05 16:34:06

Deshirey
Użytkownik

Odp: Prośba o pomoc przy pracy magisterskiej

Hej.

Ja chętnie odpowiem na pytania. W napisach do anime siedzę już prawie rok i jestem zarówno tłumaczem jak i korektorem. Mam nadzieję, że pytania nie będą zbyt trudne, hehe. smile

PS. Później odezwę się do Ciebie na GG.

Ostatnio edytowany przez Deshirey (2008-03-05 16:41:24)

#3 2008-03-05 16:34:28

mkriso
Użytkownik

Podobny temat chyba już był na ANSI, ale chyba związany z innym tematem. W każdym razie w kwestii pytań pisz na moje gg (numer pod avatarem) po godz. 17.

#4 2008-03-05 16:49:18

Rhita
Użytkownik

Mkriso, Ciebie to ja znam i do Ciebie już wysłałam info, dojdzie po 17 zapewne smile

#5 2008-03-05 16:52:48

Rein
Moderator

Pomagałem poprzednio, mogę pomóc również teraz. Jakby co wieczorem znajdę chwilę oczkod

#6 2008-03-05 16:56:28

shiba
Użytkownik

człowieku socjologia jak to zrobiłes jutro mam z tego 3 poprawke po nocach nie spie przez tą socjologie

#7 2008-03-05 16:57:26

mkriso
Użytkownik

shiba napisał:

człowieku socjologia jak to zrobiłes jutro mam z tego 3 poprawke po nocach nie spie przez tą socjologie

~Rhita to kobieta oczkod

#8 2008-03-05 16:59:31

Rhita
Użytkownik

shiba napisał:

Bo u nas trzeba "sprawiać wrażenie" smile Poza tym to sama się sobie intensywnie dziwię od 3 lat, na co mi to było.

#9 2008-03-05 17:30:24

Shinma86
Użytkownik

Nie wiem, czy moja pomoc byłaby miarodajna, gdyż do tej pory udostępniłam jedynie 2 napisy, ale stażem siedzę w tłumaczeniach już jakieś 2 lata. W każdym razie, jeśli uznasz, że mogę się na coś przydać, to pisz śmiało na gg (pod avkiem). Zwykle można mnie złapać w godzinach od 17 do 22. Pozdrawiam:)

#10 2008-03-05 17:35:13

radziocd
Użytkownik

Też mogę pomóc. Może przy okazji sam zacznę pisać mojego mgr-a.

#11 2008-03-05 19:33:00

KAT
Użytkownik

Z checia pomoge oczkod Spelniam wsie warunki jezor

#12 2008-03-05 19:38:08

dulu
Moderator

Do mnie też możesz napisać.:)

#13 2008-03-05 20:26:53

bodzio
Użytkownik

Też mam jakieś tam doświadczenie przy tłumaczeniu ^^ Jako coś to pisz, ale moje gg może ci podać np. dulu ;]

wladza1.png

#14 2008-03-05 20:31:10

Quithe
Użytkownik

~Shinma86, w jaki sposób siedzisz? Udostępnianie napisów z przepisanym tekstami z mangi raczej nie podlega pod temat oczkod

Jak Ci się uda mnie trafić w czasie to też mogę odpowiedzieć na kilka pytań. A nie łatwiej byłoby Ci zrobić ankietę? Powinnaś wiedzieć, że wywiady przeprowadza się w cztery oczy. Chociaż sam wywiady wysłałem przez neta, to jednak wcześniej miałem bezpośredni kontakt z wypełniającymi kwestionariusz osobami (uroki praktyk xD). Pytania otwarte również możesz w niej zamieścić, a przy tym łatwiej byłoby Ci zebrać dane statystyczne spod znaku metryczkowego i innych. W ten sposób zaoszczędzisz na czasie i łatwiej przerobisz 50 osób (z tego co pamiętam, to minimum i to przy licencjacie).

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#15 2008-03-05 21:36:19

Rhita
Użytkownik

Quithe, wbrew temu, co się powszechnie myśli, można robić wywiady pogłębione przez Sieć, nawet grupowe smile Mają one inną specyfikę, pewnych rzeczy im brakuje, to prawda, ale powiedziałabym raczej, że są po prostu inne, a nie gorsze. Zresztą zasadne jest rozmawianie w Sieci z ludźmi, którzy w Sieci egzystują. Ankieta nic mi nie da. Metryczki w  zasadzie nie potrzebuję. Do pracy mam zamiar zrobić około 15-20 wywiadów, ale to jest liczba orientacyjna, może być więcej lub mniej, zależy... Przy ankietach potrzeba więcej, ale ankiety robi się zwykle szybko. Przy wywiadach wychodzą różne rzeczy, których nie da rady zebrać w ankiecie i nie do końca da się je przewidzieć, więc nawet zakładana długość może się zmienić.

#16 2008-03-05 22:03:26

Obiwanshinobi
Użytkownik

Odpowiadałby mi wywiad pod postacią wątku gmailowego. Też jest to rozmowa, tylko formalnie i merytorycznie mniej szmatława od czatu. No i można poświęcić na nią skrawki tzw. czasu wolnego.

#17 2008-03-05 22:10:37

dziku8
Użytkownik

Tez moge pomoc jesli oczywiscie bedziesz chciala to odezwij sie do mnie na GG w godzinach od 15 do 21.

#18 2008-03-05 22:14:35

DUDi
Użytkownik

Jeśli jeszcze potrzebne Ci szczury do badania, to też chętnie pomogę (o ile się nadam).

#19 2008-03-05 22:18:06

Quithe
Użytkownik

~Rhita, ja się tych ankiet chyba tak uczepiłem, bo robiłem je w swoim licencjacie xD Chociaż miałem też wywiad. No i niestety w jednym z dwóch przypadków nie uzyskałem tego, co chciałem, musiałem z wiedzy własnej dopisać kilka zdań odnośnie pewnej instytucji filmowej. Ale masz rację, patrząc pod kątem swojej pracy.

Odzywając się do mnie uzyskać też wywiad z ~hikikomori, która to stwierdziła, że będziesz miała pogląd niemiłej tłumaczki smile_big Mało będziesz miała dziewczyn tłumaczących pewnie, więc to też in plus będzie.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#20 2008-03-05 22:24:10

Obiwanshinobi
Użytkownik

Quithe napisał:

Odzywając się do mnie uzyskać też wywiad z ~hikikomori, która to stwierdziła, że będziesz miała pogląd niemiłej tłumaczki smile_big Mało będziesz miała dziewczyn tłumaczących pewnie, więc to też in plus będzie.

Czy ja wiem? Środowisko fansaberskie jest dość sfeminizowane.

Stopka forum

© Animesub.info 2024