Nie jesteś zalogowany.
Mnie osobiście Clannad zawiódł. Spodziewałem się czegoś oryginalniejszego (co można było zrobić, Air i Kanon łączy bardzo niewiele), jednak wątek z Fuko to połączenie wątków Makoto i Ayu z Kanona, natomiast wątek Kotomi to wątek Mai. Szczytem wszystkiego jest Sunohara, który wygląda identycznie jak Kitagawa, a i ich charaktery niewiele się różnią. Równie dobrze Clannad mógłby się nazywać Kanon 2007.
Jeśli o mnie chodzi to Clannad bardzo przypadł do gustu, uwielbiam ten humor
Mam to "szczęście" serię korekcić, co nie każdemu się podoba (pozdrawiam wszystkich tych, którzy klną na mnie na PW ) Jak dla mnie mocno średnie, ale oglądające się dobrze. Są motywy lepsze (nawiązania do RPG, szczególnie w tłumaczeniu Deshiego), są też gorsze (spoiler historia tej laski, której zginęli rodzice w wypadku lotniczym koniec spoilera). W sumie lubię ten projekt, choć wiecznie na niego narzekam. Dla niecierpliwych - do końca tygodnia odeślę Deshiemu poprawki dwóch epków, więc nie spamujcie mi skrzynki
"Skazany na zajebistość"
Dla mnie jest ciekawe. Lubie tego typu klimat. Fabuła wciągam (czasem). Nie każdy odcinek to rewelacja. Ale oglądam z chęcią. Polecam tym co nie widzieli.
Dla mnie bardzo przyjemnie ogląda się to Anime mimo że jestem po airze jak i po obydwu kanonach - niej jest to seria tak oryginalna jak Air ale przyjemniejsza od kannonów
Póki co jak dla mnie seria reprezentuje dobry poziom. Jest taka jak oczekiwałem oglądając już wcześniej Air i Kanon. Choć przyznam, że boli mnie trochę schematyczność względem Air i Kanon, które zostały stworzone przez tych samych twórców, co Clannad. Podobnie jak w dwóch wcześniej wymienionych tytułach, główny bohater poznaje kilka dziewczyn i po kolei odkrywa skrywany przez każdą z osobna jakiś dramat. Nie chodzi mi o to, że nie lubię dramatów, ale jeśli ktoś oglądał już wcześniej Air i Kanon, taka schematyczność może się rzucać w oczy. Zastanawia za to mnie wątek tej tajemniczej dziewczyny i tego robota, którzy pojawiają się od czasu do czasu na początku jakiegoś odcinka.
Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie interesuje. Jak zapewne większość z Was wie, Clannad powstał na podstawie gry z gatunku visual novel o tym samym tytule, autorstwa Studia Key. To samo studio wydało także później grę o nazwie "Tomoyo After -It's a Wonderful Life-", która kontynuuje wątek fabularny Tomoyo Sakagami. Później została również wydana Manga na podstawie tej gry. Więc może kiedyś Studio Key oraz Kyoto Animation pokuszą się o to, aby wydać anime, które będzie adaptacją właśnie tej gry.
Jeśli chcecie mogę Wam przybliżyć co nieco fabułę, a także pokazać kilka screenów z tej gry, które znalazłem w internecie. Tylko mam nadzieję, że nie zostanę oskarżony o zbytnie spoilerowanie. Mam tą grę już od pewnego czasu i jeszcze nie znalazłem czasu, aby w nią zagrać, ale wkrótce się za nią zabiorę.
Ostatnio edytowany przez Deshirey (2008-02-22 18:39:48)
Dla mnie Clannad jest nieco nierówny - wątki komediowe są rewelacyjne, ale z poważnymi jest już różnie. Inna sprawa, że o ile wątki w Fuko i Kotomi średnio mi się spodobały, o tyle najnowsze odcinki są dla mnie przecudne, nie ma obecnie żadnej serii, na której następny odcinek czekałbym bym z taką niecierpliwością (choć to pewnie po części zasługa mojej sympatii do Tomoyo:D). Jak dla mnie wszystko idzie w dobrym kierunku i Clannad ma jeszcze spore szanse na stanie się jednym z moich ulubionych anime. A co do wtórności - ja jej tak bardzo nie czuję, więc mi nie przeszkadza. No i oczywiście oprawa - absolutnie pierwszoligowa, zarówno pod względem muzyki jak i rysunków (no, tła mogłyby być lepsze, ale nadrabia zdecydowanie lepszymi rysunkami postaci niż w Kanonie i Airze).
odcinek 17 był fajniutki
...a 18 był po prostu piękny !
Myślałem, że nie wyrobią się z serią w 24 odcinkach, ale po obejrzeniu 18 uważam, że mogli by serię zakończyć nawet w 20.
czyli warto ssać?
wyrobią się w 22, 23 i 24 to będą jakieś speciale może omeke
uuu szkoda, ze tak szybko koniec, ja chce jeszcze
iglasty napisał:czyli warto ssać?
Lol, coś se pomyślał.
Też uważam, że to idiotyzm kończyć serię w momencie, kiedy się na dobre rozkręciła:(. Obecnie uważam Clannad za bdb anime (i chyba się to nie zmieni), ale do mojego top 10 się raczej nie załapie, i to właśnie z powodu zbyt szybkiego zakończenia (no, jeszcze z powodu zbyt małego czasu poświęconego Tomoyo:P).
Tak się czepiałem tej krótkości, ale właśnie zauważyłem że niewłaściwie, ponieważ (przynajmniej wierząc newsowi na anime-dan.net)... zapowiedziano drugi sezon[yahoo]! I do tego ma wystartować już latem:D.
Tak się czepiałem tej krótkości, ale właśnie zauważyłem że niewłaściwie, ponieważ (przynajmniej wierząc newsowi na anime-dan.net)... zapowiedziano drugi sezon[yahoo]! I do tego ma wystartować już latem:D.
Oby Deshi nie zaprosił do korekty, oby Deshi nie zaprosił do korekty...
"Skazany na zajebistość"
No właśnie. Jestem na 22 a dalej nie wiadomo co w sprawie Fuko. Nowy sezonik nie zaszkodzi.
Ostatnio edytowany przez kiczowatykoles (2008-03-27 22:56:03)