#1 2008-04-10 07:54:59

Sir Mavins
Użytkownik

Shakugan no Shana S1

Ani złe ani dobre

Chyba popełniłem błąd i dlatego moja opinia o Shanie będzie dość krótka.
Błędem było obejrzenie Zero no Tsukaima i reszty, a dopiero teraz Ognistookiej.
Mówi się trudno.

Błąd ów polega na tym, ze teraz te tytuły są zbieżne, żeby nie powiedzieć bliźniacze.
Lecz przejdźmy do sedna.

Graficznie i muzycznie seria nie wyróżnia się niczym.
No bo tak: w dużej mierze akcja dzieje się wewnątrz pieczęci, w których obraz jest nieco zamazany.
Powiedzmy ogólnie, niedokładny - 7/10.
A muzyka zaś nie porywa, taka sobie. A i owszem, są momenty całkiem ciekawe, wciągające.
Mnie najbardziej podobał się ending oraz podkład pod walkę. Reszta ujdzie w tłoku. 7/10.

Fabuła.
Dziwna. Z jednej strony mamy ludzi i ich świat, z drugiej magię.
Nakładanie bariery na obszar działań już było, m. in. w serii X.
To dobrze, że jedynym problemem było posprzątanie po sobie, ale z drugiej strony gdyby szkody były widoczne seria była by pełniejsza, ciekawsza, bardziej zagmatwana.
Historia jest dość prosta i nie ma jakichś elementów zaskoczeń. A to czasem bywa nudne.
Jako plusy wymieniłbym stosunkowo dużą liczbę postaci, w miarę dobrze pokazane ich historie oraz dość specyficzny rozwój uczuć. A niech to 8/10.
Co do bohaterów to króluje Margery Daw. I to bezapelacyjnie.
Reszta, w tym Shana i inne "pierniczki" ujdą w tłoku.
No, ale te duże oczy to WON!!!
Ponieważ wyrażenie "zamknij się!" wystąpiło w natłoku w ZnoT, więc daruje sobie komentarz odnośnie miłości Shany i Yuujiego.

Ogólnie serie oceniam na 7,5/10.

A teraz wydanie polskie.
Mam zastrzeżenia co do tłumaczenia.
Jest bardzo dobre, z małymi wyjątkami:
Tę, a nie Tą - powtarzane wielokrotnie. Imię Yuuji czasem Juji oraz timing, zwłaszcza od odcinka 7, lekko przesunięty.

Tak więc ostatecznie serię oceniam na 6,5/10.

PS. Znalazłem tylko temat o S2. Proszę bardzo moderatorów o ewentualne przesunięcie w odpowiednie miejsce. Dziękuję.

#2 2008-04-11 09:52:34

shirouchi
Użytkownik

Odp: Shakugan no Shana S1

Sądziłem że mówisz o jakimś specialu 1. To S1 niepotrzebne bo II sezon ma inną nazwę niż pierwszy.
Ja z perspektwy obydwu serii sądzę że druga była lepsza, ale w jednej kwestii nie masz racji czyli że muzyka była taka sobie. Bo akurat cała oprawa dźwiękowa szczególnie podczas akcji była na najwyższym poziomie.

#3 2008-04-11 11:39:39

Sir Mavins
Użytkownik

Sezon 1:SHAKUGAN no SHANA
Sezon 2;SHAKUGAN no SHANA SECOND

No więc nie bardzo mają różne tytuły.
"Second" oznacza, że musiało być "First".

#4 2008-04-11 12:22:01

animetwelve
Użytkownik

Nie sądziłem że pojawi się taki temat tak późno, ale Second oznacza następny. Więc każdy wie o co chodzi.

Ostatnio edytowany przez animetwelve (2008-04-11 12:23:08)

#5 2008-04-11 12:45:53

yunik
Użytkownik

Sir Mavins napisał:

Ani złe ani dobre

Chyba popełniłem błąd i dlatego moja opinia o Shanie będzie dość krótka.
Błędem było obejrzenie Zero no Tsukaima i reszty, a dopiero teraz Ognistookiej.
Mówi się trudno.

Jak to było błędem, bo nie do końca rozumiem, o co chodzi z tą wypowiedzią. Masz może na myśli fakt, że Zero no Tsukime i te inne anime, o których wspomniałeś, były tak dobre, że od razu podniosły poprzeczkę innym i dlatego Shana wydaje się słaba? Czy coś innego??

Ostatnio edytowany przez yunik (2008-04-11 12:52:21)

#6 2008-04-11 13:18:59

Sir Mavins
Użytkownik

animetwelve:
no to nie first, tylko previous.

yunik:
Tak, ZnoT było potem.
Taka niby zasada, żeby oglądać wg kolejności wydania.

Ostatnio edytowany przez Sir Mavins (2008-04-11 13:19:16)

#7 2008-04-11 13:53:59

yunik
Użytkownik

Ostatnio oglądałem 5 serii:
Podane wedłud kolejności, od najlepszego anime do najgorszego...(oczywiście to tylko moja opinia:))
1 Zero no Tsukaime
2 Fate Stay Night
3 Rosario + Vampire
4 They are my noble masters
5 Nagasarete...coś tam...

I teraz pytanko, co w takim razie lepsze ZNoT czy Shana??

Ostatnio edytowany przez yunik (2008-04-11 13:55:59)

#8 2008-04-11 14:13:19

zergadis0
Użytkownik

Jak dla mnie lepsze jest Shakugan no Shana (zwłaszcza jak bierzemy pod uwagę pierwszy sezon ZnT i pierwszy sezon Shany), aczkolwiek u ciebie może być inaczej, bo dla mnie Fate/Stay Night > Shakugan no Shana >> Zero no Tsukaima (ale licząc drugie sezony przepaść pomiędzy tymi dwiema seriami jest już dużo mniejsza, bo Shana II jest nieco słabsza od pierwszej serii, a kontynuacja ZnT jest dużo lepsza od poprzednika).

#9 2008-04-11 15:25:11

Cybrag
Użytkownik

Ja uważam, że lepsze jest ZnT. Schemat jest podobny, ale Saito jest super, a Yuuji czasem mnie denerwuje:P

#10 2008-04-11 16:00:24

yunik
Użytkownik

Jeżeli Shana chodziasz trochę przypomina ZNoT to pewnie z przyjemnością obejrzę to anime (tym bardziej, że na kompie mam już całą I serię:))

Dzięki Cybrag i Zergadi0

PS. Mimo wszystko sądzę,że i tak nic nie zmieni mojej opini, co do tego, że Shana, choć może być naprawdę fajnym anime nie przebije ZNoT:)

#11 2008-04-11 16:24:44

RiXeD
Użytkownik

Cybrag napisał:

Ja uważam, że lepsze jest ZnT. Schemat jest podobny, ale Saito jest super, a Yuuji czasem mnie denerwuje:P

Taa, Yuuji w nowelce jest o niebo lepszy... Nie dość że całkiem sam obronił się przed Wilhelminą i prawie ją zabił (Blutsaugerem), to jeszcze te ambicje... No, chłopak chce przewrócić cały świat do góry nogami, a to raczej poważny cel, prawda? Jedyne miejsce w anime gdzie Yuuji rzeczywiście się zachowywał po "nowelkowemu", to ep 17 w SECOND... No cóż, nie można mieć wszystkiego. Mam tylko nadzieję, że w sezonie trzecim zrobią z niego porządnego Seirei No Hebi (kto wie to wie) i nie zredukują go do jeszcze-jednego-bossa.

A przy okazji, jawna przechwałka.

10-04-08_1704.jpg

Dzięki, Empik!

EDIT: Tylko jestem ciekaw, kiedy VIZ wypuści więcej przetłumaczonych tomików...

Ostatnio edytowany przez RiXeD (2008-04-11 16:26:09)

#12 2008-04-11 19:28:21

Cybrag
Użytkownik

yunik napisał:

PS. Mimo wszystko sądzę,że i tak nic nie zmieni mojej opini, co do tego, że Shana, choć może być naprawdę fajnym anime nie przebije ZNoT:)

ZnT jest w większej części komedią, a SnS stara się raczej zachować pewną powagę, więc jeśli cenisz w ZnT humor, to SnS jest pod tym względem o wiele uboższe;)

#13 2008-04-11 19:33:26

m_jay
Użytkownik

RiXeD napisał:

Rozumiem ze NHK sie chwalisz, bo shana to w mojej opinii nie ma co ;-).

Z ciekawosci ile kosztuje taka przyjemnosc?

Ostatnio edytowany przez m_jay (2008-04-11 19:35:13)

WoodenJesus.png

#14 2008-04-11 20:44:25

OniiSan
Użytkownik

m_jay napisał:
RiXeD napisał:

Ciach

#15 2008-04-11 22:31:24

kiczowatykoles
Użytkownik

OniiSan napisał:
m_jay napisał:
RiXeD napisał:

Ciach

Można jaśniej?

#16 2008-04-11 22:56:03

RiXeD
Użytkownik

NHK: http://www.empik.com/welcome-to-the-nhk,2883532,p
Shana novel vol 1: http://www.empik.com/shakugan-no-shana- … y=21000000
Shana novel vol 2: http://www.empik.com/shakugan-no-shana- … y=21000000

Taniocha, jeśli zamówicie do swojego lokalnego salonu empiku. NHK ma wprawdzie dość niską jakość papieru, ale da radę to przeboleć, a poza tym to wina Tokyopop, nie Empiku.

EDIT: Aha, i NHK nie ma opisu ani zdjęcia na serwisie, ale to jest to - znaczy nowelka tom pierwszy. Nie przejmujcie się tą białą pustką na stronie.

Ostatnio edytowany przez RiXeD (2008-04-11 22:57:26)

#17 2008-04-11 23:01:50

Wanderer
Użytkownik

RiXeD napisał:

Taniocha, jeśli zamówicie do swojego lokalnego salonu empiku. NHK ma wprawdzie dość niską jakość papieru, ale da radę to przeboleć, a poza tym to wina Tokyopop, nie Empiku.

Od TokyoPop wziąłem całego Blame! i całkiem podobało mi się to wydanie... z początku. Ostatnie trzy tomy, to drukarska porażka. Niektóre strony są tak ciemne, że widać tylko dymki z napisami. Na szczęście kreska końcówki Blame! jest nieco uproszczona a ciemne rastry pojawiają się trochę rzadziej, ale i tak sumując te 3 tomy na około 30 stronach G widać.

"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats

#18 2008-04-12 11:45:18

RiXeD
Użytkownik

Wanderer napisał:
RiXeD napisał:

Od TokyoPop wziąłem całego Blame! i całkiem podobało mi się to wydanie... z początku. Ostatnie trzy tomy, to drukarska porażka. Niektóre strony są tak ciemne, że widać tylko dymki z napisami. Na szczęście kreska końcówki Blame! jest nieco uproszczona a ciemne rastry pojawiają się trochę rzadziej, ale i tak sumując te 3 tomy na około 30 stronach G widać.

Ano właśnie, z Tokyopop tak jest. Niby ładnie, schludnie i tak dalej, aż tu nagle mamy zamazaną stronę...

Na szczęście książki trochę trudniej spartolić. Mój NHK calutki jest czysty, nie ma żadnych plam itp, ale tak jak mówiłem - jakość papieru tak na poziomie gazety wyborczej. No, może troszkę wyżej. Kiedy porównuję z SnS vol 2 Viz`a, to przeeeeeepaść.

Cóż, nie można mieć wszystkiego.

#19 2008-04-12 13:04:05

Wanderer
Użytkownik

RiXeD napisał:

Kiedy porównuję z SnS vol 2 Viz`a, to przeeeeeepaść.

Czyli że wydania Viza są lepsze i nie trzeba się bać, że dostaniesz bubla?

PS. Właśnie zamówiłem Anne Freaks wydanie od Adv Manga. Ciekawe jak u nich z jakością wydania.

Ostatnio edytowany przez Wanderer (2008-04-12 13:23:06)

"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats

#20 2008-04-13 18:36:08

RiXeD
Użytkownik

Wanderer napisał:
RiXeD napisał:

Kiedy porównuję z SnS vol 2 Viz`a, to przeeeeeepaść.

Czyli że wydania Viza są lepsze i nie trzeba się bać, że dostaniesz bubla?

No, Viz może się nie śpieszy z wydawaniem (2 tomiki przez 2 lata...), ale jakość trzeba przyznać ma dobrą. Nie mówię, że Tokyopop sprzedaje same śmiecie, ale tak to już jest z dużymi firmami - masówka. Nigdy nie wiadomo co ci się trafi.

Stopka forum

© Animesub.info 2024