Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Zastanawia mnie czy 9 demonów, które Akatsuki łapie niczym Pokemony jest czystym wymysłem Kishimoto czy są wzorowane na jakiejś legendzie. Kiedyś znalazłem ten "artyuł" jednak jakoś nie mogę do niego podejść ze 100% zaufaniem. Jak sądzicie czy owe demony to wymysł Kishimoto czy jest legenda na ich temat? Kiedyś szukałem jakiś większych info ale znalazłem tylko to o czym pisałem wcześniej. Oto link: http://forums.narutofan.com/showthread.php?t=57918
na 100% to wymysł i wsyztko zrżnię te z pokemonów
jest w tym coś prawdy, a mianowicie część o demonach zwanych bogami i wojnie między nimi, reszta to bzdury (chyba)
A zdziwił byś się bo kishimoto wzoruje się na różnych legendach japońskich, ale więcej nie papiszę, bo się tym nigdy nie interesowałem...
Oczywiście nie wszystko ale korzysta...
The Hate U Give Little Infants F*ck Everybody
Legendy o Jiraji oraz Żabie, Ślimaku i Wężu znam ale dla przykładu jak wpisze część nazwy tych demonów z Naruto do googli to mi same strony o owym anime wyskakują wyskakują i zero innych info.
W Japonii jest legenda o Demonie lisie i pokrewne ale jak głęboko jest to powiązane niewiem
Naruto naszpikowane jest odniesieniami do legend japońskich i chińskich.
Sadzę że koloryzują raczej rzeczy już znane niż wymyślają nowe. Znacznie to mniej pracochłonne.
Mam znajomych (rodzina japońsko-polska : ona japonka on polak) którzy oglądają to anime z dziećmi w oryginale.
Z tego co mi opowiadali o Naruto, wywnioskowałem że ponad 30% rzeczy nie jest w ogóle wychwytywane przez angielskich tłumaczy a wiele części nie ma sensu tłumaczyć bo są całkowicie niezrozumiałe dla odbiorcy nie azjatyckiego.
( tzn wyjaśnienie sensu jakiegoś zwrotu czy przedmiotu wymagało by dość pokaźnego opracowania - jak np czajnik pokazany we retrospekcji Gaary).
Ostatnio edytowany przez mbell (2008-04-29 19:48:53)
gg - już działa
Google+ m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny
Obecnie chodzi mi o Shukaku to czy rzeczywiście istniał taki demon (bo dla przykładu o Nekomacie, Yamata no Orochi i Isonade znalazłem info) czy jest on tylko zmienioną formą Tanuki, którą Kishimoto stworzył na własne potrzeby.
Strony 1