Nie jesteś zalogowany.
Mam taki problem: jak oglądam anime z płyt to przycinają mi się na początku, a w szczególności opening i ending gdzie są wybajerzone efekty. A to samo anime znajdujące się na kompie podczas odtwarzanie nie zacina się w ogóle. Próbowałam nagrywać na różnego rodzaju płyty i ciągle to samo.
Więc pytanie za sto punktów czy tak po prostu musi być czy można z tym coś zrobić??
Albo za dużo kodeków, albo komp za słaby.
Albo za dużo kodeków, albo komp za słaby.
Czytasz, a nawet nie wiesz co...
Wiedz, że odczyt z płytki zawsze jest wolniejszy, aniżeli bezpośrednio z twardego. Możesz spróbować nagrać trochę szybciej płytkę, albo odpalić w innym napędzie, o ile masz, bo jest też możliwość, że napęd powoli siada. Mniej drastyczną możliwością jest zaktualizowanie sterowników do niej.
ziom6270 napisał:Albo za dużo kodeków, albo komp za słaby.
Wiedz, że odczyt z płytki zawsze jest wolniejszy, aniżeli bezpośrednio z twardego. Możesz spróbować nagrać trochę szybciej płytkę, albo odpalić w innym napędzie, o ile masz, bo jest też możliwość, że napęd powoli siada. Mniej drastyczną możliwością jest zaktualizowanie sterowników do niej.
Spróbuje jeszcze pokombinować...
A jak zaktualizować sterowniki? Z menadżera urządzeń?
A jak zaktualizować sterowniki? Z menadżera urządzeń?
tak, znajdz tam swój napęd i "aktualizuj sterowniki" problem jest taki, że najprawdopodobniej ich nie znajdziesz w necie Ale jak coś to masz na płycie z windowsem !
Jak nam życie to nic nie da (mam ten sam problem), to wina albo:
a) płyty - zarysowana/brudna (tu może ten laserek w napędzie padać)
b) masz naćpane w systemie i komp nie wie co ma robić... Jak jesteś hardkorowcem co ma DUŻO czasu to propnuję format - jak nic nie da to patrz pkt a)
Jak chce to się znajdzie wszystko:)
Punkt B z wypowiedzi lukiego też może być, aczkolwiek stawiałbym go na ostateczność.
co z tego, że płyta jest nagrana wolniej? To nie ma nic do rzeczy. Według mnie to wina nagrywarki (jej czas juz jest bliski), lub taśmy ATA.
Masz problem? Życie ci się nie układa? CD-ROM cię nie kocha? Internet jest przeciw tobie? Jeżeli lubisz anime i Japonię, zrób to co tamtejsze nastolatki, chwyć za nożyk do tapet
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Jeżeli Ci przycina płytę podczas odtwarzania to przyczyny mogą być dwie:
pierwsza: płyta, ale to eliminujemy bo mówiłeś, że nagrywałeś na różnych płytach i było tak samo;
druga: napęd za wolno szczytuje dane z płyty i player nie ma co odtwarzać, więc się zatrzymuje - stąd to przycinanie;
trzeci: napęd siada
Rozwiązanie (może ale nie musi pomóc):
a) użyj programu Nero DriveSpeed - ustaw prędkość napędu na max
b) uaktualnij firmware napędu DVD (wewnętrzne oprogramowanie DVD)
c) sprawdź we właściwościach w menadżerze urządzeń w kontrolerach IDE w jakim trybie pracuje napęd: PIO czy (Ultra)DMA jak w PIO przestaw na DMA;
d) wyczyść soczewkę napędu specjalną płytą do czyszczenia.
To tyle ode mnie może coś poskutkuje.
co z tego, że płyta jest nagrana wolniej? To nie ma nic do rzeczy. Według mnie to wina nagrywarki (jej czas juz jest bliski), lub taśmy ATA.
Co z tego? To odpal mi na kilkuletniej wieży lub DVD stacjonarnym poprawnie płytę nagraną szybciej niż 8 razy.
ziom6270 napisał:Albo za dużo kodeków, albo komp za słaby.
Gapa ze mnie.
A co do tematu, to jeśli nie napęd i nie komp, to stawiałbym na sterowniki lub kodeki [raczej na to drugie]. Również doradzałbym format kompa i po problemie.
Według mnie prędkość nagrywania płytek ma bardzoooo duże znaczenie, wiem z własnego doświadczenia, im wolniej tym lepiej jakościowo.
Ostatnio edytowany przez ziom6270 (2008-05-08 23:31:24)
Michaello napisał:co z tego, że płyta jest nagrana wolniej? To nie ma nic do rzeczy. Według mnie to wina nagrywarki (jej czas juz jest bliski), lub taśmy ATA.
Co z tego? To odpal mi na kilkuletniej wieży lub DVD stacjonarnym poprawnie płytę nagraną szybciej niż 8 razy.
heh, mam wieże z 1999 roku, i do tej pory służy mojej mamie do słuchania jej przebojów , płytki nagrywam na 32x i nie ma żadnych problemów !
Jak masz naped, podejrzewam ze dvd , to sprawdz jak jest podpiety czasem sa duze problemy jak ma sie podpiety hdd i dvd na tej samej tasmie, transfer jest tez wolniejszy Spotkalem kilka plyt glownych w ktorych na ktorych nie dalo sie zainstalowac windy jak mialo sie hdd i dvd na tej samej tasmie bledy wywalalo podczas instalacji Mozesz wlaczyc tez DMA.
btw. im wolniej sie nagrywa plyty tym lepsza jakosc i trwalosc "nagrania", ale to tez zalezy od plyt na jakich sie nagrywa
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2008-05-09 03:49:35)
ara ara...
Hatake napisał:Michaello napisał:co z tego, że płyta jest nagrana wolniej? To nie ma nic do rzeczy. Według mnie to wina nagrywarki (jej czas juz jest bliski), lub taśmy ATA.
heh, mam wieże z 1999 roku, i do tej pory służy mojej mamie do słuchania jej przebojów , płytki nagrywam na 32x i nie ma żadnych problemów !
Racja, co ma prędkość nagrywania - wypalania danych na płycie, do ich odczytu , to czy nagrasz z prędkością 2x czy 32x to nie ma znaczenia jeśli twój odtwarzacz ma prędkość odczytu 8x to z taką to odczyta.
Możliwe też, że masz rupiecia który za wolno odtwarza płyty (problem będzie przy dobrych jakościowo filmach). Jaką ma prędkość odczytu ?!
~Hatake odpal format płyty DVD+R na starej wierzy, która odczytuje tylko DVD-R (nie wina prędkości lecz formatu )
Ostatnio edytowany przez luki349 (2008-05-09 07:01:52)
Skoro nie ma nic, to po co w ogóle istnieje takie coś, jak prędkość nagrywania, co? Przecież może być ustalona jedna...
Do tych wszystkich problemów tu wypisanych można zaliczyć też jeszcze jeden najbardziej pospolity, szczególnie wśród laików komputerowych: płyty wypalane z ich maxem. Tak jak to kumpel robił... 52x i nie daje rady w napędzie:D Wielu takim osobom płyta bardzo wolno wtedy czytała, cieły się różne rzeczy, kopiować się nie dało i takie tam różne.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-05-09 07:33:13)
[cytuj]Skoro nie ma nic, to po co w ogóle istnieje takie coś, jak prędkość nagrywania, co? Przecież może być ustalona jedna...[/quote]
do nagrywania audio CD predkosc nagrywania ma znaczenie, na stronkach różnych zalecają nagrywać z predkoscią 8, no powiedzmy nie wiecej jak 16 - ustrzega to od błędów i niby lepsza jakość. Co do wypalania jakiegos video CD to nie wiem. Do wypalania normalnych plików danych nie ma to znaczenia co do jakosci i jak nagrało bez błędów to i musi odczytać, a jeśli rwie a płytka nieporysowana to znaczy DVD słabnie.
[cytuj]a w szczególności opening i ending gdzie są wybajerzone efekty[/quote]
Tyle tutaj wymyślacie, a przecież jest jeden bardzo prosty, w 100% skuteczny sposób, z którego sam zawsze korzystam (bo mam podobne problemy - czasem filmy z płyty mi potrafią przycinać), a mianowicie - kopiuj pliki na dysk, potem je odtwarzaj:D.
[cytuj]Skoro nie ma nic, to po co w ogóle istnieje takie coś, jak prędkość nagrywania, co? Przecież może być ustalona jedna...
do nagrywania audio CD predkosc nagrywania ma znaczenie, na stronkach różnych zalecają nagrywać z predkoscią 8, no powiedzmy nie wiecej jak 16 - ustrzega to od błędów i niby lepsza jakość. Co do wypalania jakiegos video CD to nie wiem. Do wypalania normalnych plików danych nie ma to znaczenia co do jakosci i jak nagrało bez błędów to i musi odczytać, a jeśli rwie a płytka nieporysowana to znaczy DVD słabnie.
[cytuj]a w szczególności opening i ending gdzie są wybajerzone efekty
Wiesz co to jest korekcja bledow w napedach optycznych ? plyte nagrana z bledami czy porysowana do pewnego stopnia da sie odczytac tylko bedzie to trwalo o wiele dluzej. Niewiem czy wiesz jak zapisuja nagrywarki cd/dvd, ale im wieksza predkosc zapisu tym wieksza musi byc moc lasera i podczas zapisu wystepuja bledy, oczywiscie bledy nie dyskwalifikuja plyty, ale odczyt takiej plyty moze potrwac dluzej.
ara ara...
A pomyślał ktoś by sprawdzić czy napęd CD chodzi w trybie DMA?
Często przy problemach z odczytem, tryb jest zmniejszany o jeden stopień w dół i tak aż do trybu PIO.
Sprawdź czy masz tryb Ultra DMA (UDMA), lub chociaż DMA albo Multi-Word PIO (ale nie samo PIO).
P.S.
Nagranie płyty wolniej daje i ma do rzeczy.
Podczas wolniejszego nagrywania, na płycie powstaje mniej błędów dzięki czemu podczas odczytu napęd ma mniej korygowania na podstawie danych do korekcji błędów. Stąd mówi się, że płyty audio najlepiej wypalać 8 max 16tką (bo czytniki CDaudio w nie najnowszych sprzętach, gorzej radzą sobie z korekcją błędów).
Edit: eee.. widze, że Brylant napisał o PIO/DMA Sorki
Ostatnio edytowany przez Suchy (2008-05-09 11:54:42)
[cytuj]Niewiem czy wiesz jak zapisuja nagrywarki cd/dvd, ale im wieksza predkosc zapisu tym wieksza musi byc moc lasera i podczas zapisu wystepuja bledy, oczywiscie bledy nie dyskwalifikuja plyty, ale odczyt takiej plyty moze potrwac dluzej.[/quote]
no to potwierdza tylko to co napisałem przeciez