#1 2008-05-08 20:03:51

Nariko
Użytkownik

Problem z odtwarzaniem plików avi XVID z płyty

Mam taki problem: jak oglądam anime z płyt to przycinają mi się na początku, a w szczególności opening i ending gdzie są wybajerzone efekty. A to samo anime znajdujące się na kompie podczas odtwarzanie nie zacina się w ogóle. Próbowałam nagrywać na różnego rodzaju płyty i ciągle to samo.
Więc pytanie za sto punktów czy tak po prostu musi być czy można z tym coś zrobić??

#2 2008-05-08 20:22:19

ziom6270
Użytkownik

Odp: Problem z odtwarzaniem plików avi XVID z płyty

Albo za dużo kodeków, albo komp za słaby.

#3 2008-05-08 20:37:58

Hatake
Użytkownik

ziom6270 napisał:

Czytasz, a nawet nie wiesz co...

Wiedz, że odczyt z płytki zawsze jest wolniejszy, aniżeli bezpośrednio z twardego. Możesz spróbować nagrać trochę szybciej płytkę, albo odpalić w innym napędzie, o ile masz, bo jest też możliwość, że napęd powoli siada. Mniej drastyczną możliwością jest zaktualizowanie sterowników do niej.

#4 2008-05-08 22:18:29

Nariko
Użytkownik

Hatake napisał:
ziom6270 napisał:

Wiedz, że odczyt z płytki zawsze jest wolniejszy, aniżeli bezpośrednio z twardego. Możesz spróbować nagrać trochę szybciej płytkę, albo odpalić w innym napędzie, o ile masz, bo jest też możliwość, że napęd powoli siada. Mniej drastyczną możliwością jest zaktualizowanie sterowników do niej.

Spróbuje jeszcze pokombinować...
A jak zaktualizować sterowniki? Z menadżera urządzeń?

#5 2008-05-08 22:27:23

luki349
Użytkownik

Nariko napisał:

A jak zaktualizować sterowniki? Z menadżera urządzeń?

tak, znajdz tam swój napęd i "aktualizuj sterowniki" problem jest taki, że najprawdopodobniej ich nie znajdziesz w necie hehe Ale jak coś to masz na płycie z windowsem ! blee
Jak nam życie to nic nie da (mam ten sam problem), to wina albo:
a) płyty - zarysowana/brudna (tu może ten laserek w napędzie padać)
b) masz naćpane w systemie i komp nie wie co ma robić... Jak jesteś hardkorowcem co ma DUŻO czasu to propnuję format - jak nic nie da to patrz pkt a)

#6 2008-05-08 22:49:47

Hatake
Użytkownik

Jak chce to się znajdzie wszystko:)
Punkt B z wypowiedzi lukiego też może być, aczkolwiek stawiałbym go na ostateczność.

#7 2008-05-08 22:54:14

Michaello
Użytkownik

co z tego, że płyta jest nagrana wolniej? To nie ma nic do rzeczy. Według mnie to wina nagrywarki (jej czas juz jest bliski), lub taśmy ATA.

#8 2008-05-08 22:57:52

Quithe
Użytkownik

Masz problem? Życie ci się nie układa? CD-ROM cię nie kocha? Internet jest przeciw tobie? Jeżeli lubisz anime i Japonię, zrób to co tamtejsze nastolatki, chwyć za nożyk do tapet smile_big

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#9 2008-05-08 23:00:22

Brylant
Użytkownik

Jeżeli Ci przycina płytę podczas odtwarzania to przyczyny mogą być dwie:
pierwsza: płyta, ale to eliminujemy bo mówiłeś, że nagrywałeś na różnych płytach i było tak samo;
druga: napęd za wolno szczytuje dane z płyty i player nie ma co odtwarzać, więc się zatrzymuje - stąd to przycinanie;
trzeci: napęd siada
Rozwiązanie (może ale nie musi pomóc):
a) użyj programu Nero DriveSpeed - ustaw prędkość napędu na max
b) uaktualnij firmware napędu DVD (wewnętrzne oprogramowanie DVD)
c) sprawdź we właściwościach w menadżerze urządzeń w kontrolerach IDE w jakim trybie pracuje napęd: PIO czy (Ultra)DMA jak w PIO przestaw na DMA;
d) wyczyść soczewkę napędu specjalną płytą do czyszczenia.
To tyle ode mnie może coś poskutkuje.

#10 2008-05-08 23:23:18

Hatake
Użytkownik

Michaello napisał:

co z tego, że płyta jest nagrana wolniej? To nie ma nic do rzeczy. Według mnie to wina nagrywarki (jej czas juz jest bliski), lub taśmy ATA.

Co z tego? To odpal mi na kilkuletniej wieży lub DVD stacjonarnym poprawnie płytę nagraną szybciej niż 8 razy.

#11 2008-05-08 23:27:25

ziom6270
Użytkownik

Hatake napisał:
ziom6270 napisał:

Gapa ze mnie.
A co do tematu, to jeśli nie napęd i nie komp, to stawiałbym na sterowniki lub kodeki [raczej na to drugie]. Również doradzałbym format kompa i po problemie.

Według mnie prędkość nagrywania płytek ma bardzoooo duże znaczenie, wiem z własnego doświadczenia, im wolniej tym lepiej jakościowo.

Ostatnio edytowany przez ziom6270 (2008-05-08 23:31:24)

#12 2008-05-08 23:28:37

Michaello
Użytkownik

Hatake napisał:
Michaello napisał:

Co z tego? To odpal mi na kilkuletniej wieży lub DVD stacjonarnym poprawnie płytę nagraną szybciej niż 8 razy.

heh, mam wieże z 1999 roku, i do tej pory służy mojej mamie do słuchania jej przebojów , płytki nagrywam na 32x i nie ma żadnych problemów !

#13 2008-05-09 03:48:15

Kilgur
Użytkownik

Jak masz naped, podejrzewam ze dvd smile, to sprawdz jak jest podpiety smile czasem sa duze problemy jak ma sie podpiety hdd i dvd na tej samej tasmie, transfer jest tez wolniejszy smile Spotkalem kilka plyt glownych w ktorych na ktorych nie dalo sie zainstalowac windy jak mialo sie hdd i dvd na tej samej tasmie bledy wywalalo podczas instalacji jezor Mozesz wlaczyc tez DMA.
btw. im wolniej sie nagrywa plyty tym lepsza jakosc i trwalosc "nagrania", ale to tez zalezy od plyt na jakich sie nagrywa smile

Ostatnio edytowany przez Kilgur (2008-05-09 03:49:35)

ara ara...

#14 2008-05-09 06:59:06

luki349
Użytkownik

Michaello napisał:
Hatake napisał:
Michaello napisał:

heh, mam wieże z 1999 roku, i do tej pory służy mojej mamie do słuchania jej przebojów , płytki nagrywam na 32x i nie ma żadnych problemów !

Racja, co ma prędkość nagrywania - wypalania danych na płycie, do ich odczytu baka, to czy nagrasz z prędkością 2x czy 32x to nie ma znaczenia jeśli twój odtwarzacz ma prędkość odczytu 8x to z taką to odczyta.
Możliwe też, że masz rupiecia który za wolno odtwarza płyty (problem będzie przy dobrych jakościowo filmach). Jaką ma prędkość odczytu ?!
~Hatake odpal format płyty DVD+R na starej wierzy, która odczytuje tylko DVD-R (nie wina prędkości lecz formatu jezor)

Ostatnio edytowany przez luki349 (2008-05-09 07:01:52)

#15 2008-05-09 07:31:12

Hatake
Użytkownik

Skoro nie ma nic, to po co w ogóle istnieje takie coś, jak prędkość nagrywania, co? Przecież może być ustalona jedna...

Do tych wszystkich problemów tu wypisanych można zaliczyć też jeszcze jeden najbardziej pospolity, szczególnie wśród laików komputerowych: płyty wypalane z ich maxem. Tak jak to kumpel robił... 52x i nie daje rady w napędzie:D Wielu takim osobom płyta bardzo wolno wtedy czytała, cieły się różne rzeczy, kopiować się nie dało i takie tam różne.

Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-05-09 07:33:13)

#16 2008-05-09 07:51:49

turunks
Użytkownik

[cytuj]Skoro nie ma nic, to po co w ogóle istnieje takie coś, jak prędkość nagrywania, co? Przecież może być ustalona jedna...[/quote]
do nagrywania audio CD predkosc nagrywania ma znaczenie, na stronkach różnych zalecają nagrywać z predkoscią 8, no powiedzmy nie wiecej jak 16 - ustrzega to od błędów i niby lepsza jakość. Co do wypalania jakiegos video CD to nie wiem. Do wypalania normalnych plików danych nie ma to znaczenia co do jakosci i jak nagrało bez błędów to i musi odczytać, a jeśli rwie a płytka nieporysowana to znaczy DVD słabnie.
[cytuj]a w szczególności opening i ending gdzie są wybajerzone efekty[/quote]

#17 2008-05-09 09:42:27

zergadis0
Użytkownik

Tyle tutaj wymyślacie, a przecież jest jeden bardzo prosty, w 100% skuteczny sposób, z którego sam zawsze korzystam (bo mam podobne problemy - czasem filmy z płyty mi potrafią przycinać), a mianowicie - kopiuj pliki na dysk, potem je odtwarzaj:D.

#18 2008-05-09 11:27:40

Kilgur
Użytkownik

turunks napisał:

[cytuj]Skoro nie ma nic, to po co w ogóle istnieje takie coś, jak prędkość nagrywania, co? Przecież może być ustalona jedna...

do nagrywania audio CD predkosc nagrywania ma znaczenie, na stronkach różnych zalecają nagrywać z predkoscią 8, no powiedzmy nie wiecej jak 16 - ustrzega to od błędów i niby lepsza jakość. Co do wypalania jakiegos video CD to nie wiem. Do wypalania normalnych plików danych nie ma to znaczenia co do jakosci i jak nagrało bez błędów to i musi odczytać, a jeśli rwie a płytka nieporysowana to znaczy DVD słabnie.
[cytuj]a w szczególności opening i ending gdzie są wybajerzone efekty

Wiesz co to jest korekcja bledow w napedach optycznych ? jezor plyte nagrana z bledami czy porysowana do pewnego stopnia da sie odczytac tylko bedzie to trwalo o wiele dluzej. Niewiem czy wiesz jak zapisuja nagrywarki cd/dvd, ale im wieksza predkosc zapisu tym wieksza musi byc moc lasera i podczas zapisu wystepuja bledy, oczywiscie bledy nie dyskwalifikuja plyty, ale odczyt takiej plyty moze potrwac dluzej.

ara ara...

#19 2008-05-09 11:53:52

Suchy
Użytkownik

A pomyślał ktoś by sprawdzić czy napęd CD chodzi w trybie DMA?
Często przy problemach z odczytem, tryb jest zmniejszany o jeden stopień w dół i tak aż do trybu PIO.
Sprawdź czy masz tryb Ultra DMA (UDMA), lub chociaż DMA albo Multi-Word PIO (ale nie samo PIO).

P.S.
Nagranie płyty wolniej daje i ma do rzeczy.
Podczas wolniejszego nagrywania, na płycie powstaje mniej błędów dzięki czemu podczas odczytu napęd ma mniej korygowania na podstawie danych do korekcji błędów. Stąd mówi się, że płyty audio najlepiej wypalać 8 max 16tką (bo czytniki CDaudio w nie najnowszych sprzętach, gorzej radzą sobie z korekcją błędów).

Edit: eee.. widze, że Brylant napisał o PIO/DMA jezor Sorki

Ostatnio edytowany przez Suchy (2008-05-09 11:54:42)

#20 2008-05-09 12:37:46

turunks
Użytkownik

[cytuj]Niewiem czy wiesz jak zapisuja nagrywarki cd/dvd, ale im wieksza predkosc zapisu tym wieksza musi byc moc lasera i podczas zapisu wystepuja bledy, oczywiscie bledy nie dyskwalifikuja plyty, ale odczyt takiej plyty moze potrwac dluzej.[/quote]
no to potwierdza tylko to co napisałem przeciez smile

Stopka forum

© Animesub.info 2024