Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Wreszcie mam okazje przeczytać pierwsze dwa tomy tej wspaniałej mangi.
Zastanawia mnie sposób mówienia jednego z bohaterów - Cry - jak i mieszkańców pierwszego kręgu piekieł. Czy jest on wzorowany na którymś z znanych nam dialektów?
Z tego co wiem to jest to po prostu gwara poznańska O ile nie mylę teraz postaci, tej
Koleżanka jest konsultantką od tej gwary dla wydawnictwa
"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."
O, to jednak ktos sie interesuje ta seria ^^
Swoja droga szkoda ze jest dostepna tylko w wersji mangowej, bo anime skonczyli na 3 epku :/
Ktoś.. jakaś niewinna osóbka silnie zarażona teges serią mnie tym natchnęła. Konwenty to strasznie niebezpieczne dla finansów imprezy ^^
Gwara poznańska? Potrzebuję nauczyć się pisać w ten sposób. Jest na necie jakiś spis reguł rządzących się tego 'wymową'?
Oj nie wiem, jakieś słowniki są. Ewentualnie polecam książkę "Blubry Starego Marycha". Np tutaj masz fragment
"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."
Dzięki :*
Po zapoznaniu się z gwarą mam wrażenie, że w mandze jest jedynie ~30% teges sposobu mówienia. Zostawili te fajniejsze zwroty. Yosha Yosha. Uczyć się - uczyć się ^-^
Strony 1