#141 2008-08-02 18:56:40

Freeman
Użytkownik

Odp: Bo MicroDVD mi się nie podoba...

lb333 napisał:

Ma możliwość dodania bajerów, tak jak napisałeś. Np. karaoke można uznać za bajer. Ale pozycjonowania napisów raczej nie. I szkoda, że poza naszym światkiem nie znają .ass, bo można by go używać np. w filmach do naklejenia na drogowskaz, tłumaczenie tekstu gazety, którą czyta bohater itd. itd.

To chyba nigdy nie oglądałeś filmu live action z profesjonalnie zrobionymi napisami. Są w nich zawarte wszystkie informacje, jakie widzowi są potrzebne do zrozumienia filmu, a tłumaczenie każdego drogowskazu i szyldu to jest moim osobistym zdaniem jakaś perwersja i najzwyklejsze robienie z widza idioty. Do tego po prostu bez pauzy często nie da się tego ogarnąć ("przeciętnemu widzowi"), a to jest imo największy grzech twórcy napisów.

lb333 napisał:

I żadne "moim zdaniem". smile_big Masz dokładnie takie samo. Różnimy się tylko w definicji słowa "lepsze".

No raczej się różnimy smile Ty traktujesz "lepsze" w kategoriach absolutu; ja, słysząc "lepsze", pytam się: "do czego".

#142 2008-08-02 18:58:48

maniekes
Użytkownik

hm dziwne porownania ;]
co do standalone playera... widziales taki ktory odtwarza mkv z h264? ;> na anfo chyba pisali ze jest jeden taki model i wcale do tanich nie nalezy ;p jak kogos stac na taki odtwarzacz dvd to raczej tez stac go na dobrego kompa ;p
ale przyjmijmy ze sciagneles divx/xvid... np ja jak sobie nagrywam cos co mam w planie obejrzec na tv to profilaktycznie uzywam subtitleworkshop i opcji 'konwersja wielu plikow' nagrywam plytke z napisami w ass, srt, mdvd, tmp uwierz nie zajmuje to wiecej niz minute ;] ani wiecej niz 2mb miejsca na plycie... ;p

a tak przy okazji... jak w kazdej paczce z napisami do animesub bedziesz mial synchra do np 3 wersji(np eclipse osu kuroneko), kazdy w 3ch formatach(np ass srt mdvd) to na kazdy odcinek bedziesz miec 9 plikow, a odcinkow mozesz miec nawet 50 i sie robi ladny burdel w folderze ;p zwlaszcza ze nie wszyscy tlumacze nazywaja ladnie pliki i mogles np kilka tlumaczen sciagnac od roznych grup ;p

#143 2008-08-02 19:01:42

DiamondBack
Użytkownik

lb333 napisał:
Smoczek napisał:

lb333... znasz takie powiedzonka jak "nie strzelaj z armaty do wróbli", etc.? To apropo kalkulatora.

Powiedzenia bywają głupie. Jak chcesz porządnie wykończyć wróbla, to trzeba mu czasem przywalić z armaty. smile_big

Pytanie tylko jeste nastepujące po co? Gdzie tu jest ekonomiczny sens? Naprawde caly czas ten argument sie sprowadza do "jest i ch"

lb333 napisał:

Krótka piłka - lepszy jest kalkulator czy komputer?

Kalkulator.
Nie? A niby dlaczego nie?
Jesteś na wykładach/zajęciach z matmy. Masz szybko obliczyc proste dzialanie. A ty idziesz do domu włączyć kompa obliczyc wrocic po czym i tak zapomniec wynik/wyjąć laptopa i dostac zj..ke od nauczyciela ze grasz na kompie.
Pojmujesz? Mogę zrobić to w wersji komiksowej ale już nie za darmo.

lb333 napisał:

To może palmtop w takim razie. xD

Palmtop nie sluzy do obliczania

Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2008-08-02 19:05:28)

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#144 2008-08-02 19:03:10

Nighthanter
Użytkownik

Tylko Freeman zapomniałeś o czymś, właśnie zrobiłeś to samo co ja. Uznałeś format mDVD za lepszy, tylko dlatego, że odtwarza go jakiś stacjonarny śmieć. W takim razie musimy zadać sobie pytanie, co jest wyznacznikiem tego, czy coś jest lepsze czy nie? Jeżeli uważasz kompatybilność formatu ze stacjonarnymi odtwarzaczami za wyznacznik jakości, to tak mDVD jest lepsze, ale jeśli jego możliwości to wtedy wygrywa ASS. Skoro więc obiektywnie nie można ocenić czy coś jest lepsze czy nie, to czemu ludzie pokroju KKnD i tym podobnych, co jakiś czas próbują nas nawracać na jedyną i słuszną wiarę, a ASS każą uznać za zło?

#145 2008-08-02 19:06:33

Supprzem
Użytkownik

Oj tu się mylisz można określić co jest leprze. Sam to określiłeś. Chyba zapominasz o celu powstawania napisów. Chyba nie jest to by w każdym napisie była jakaś  ,,fontanna" Z ASS jest taki problem, że mało kto go rozumie natyle by się w nim bawić. Mówię o odbiorcach. Jeżeli to taki problem to wystarczy ASS do twojej wersji filmu a do reszty mDVD. ASS to nie jest zło. Idealnie zrobione jest wspaniałe i wygląda jakby oglądało się polskiego harda. Jednak gdy pojawia się jakaś niezgodność to większość musi znaleźć kogoś kto pomorze mu to poprawić bo samemu nie umie tego zrobić.

Ostatnio edytowany przez Supprzem (2008-08-02 19:08:08)

mod-vs-spam.gif

#146 2008-08-02 19:08:40

DiamondBack
Użytkownik

Nighthanter napisał:

Tylko Freeman zapomniałeś o czymś, właśnie zrobiłeś to samo co ja. Uznałeś format mDVD za lepszy, tylko dlatego, że odtwarza go jakiś stacjonarny śmieć. W takim razie musimy zadać sobie pytanie, co jest wyznacznikiem tego, czy coś jest lepsze czy nie? Jeżeli uważasz kompatybilność formatu ze stacjonarnymi odtwarzaczami za wyznacznik jakości, to tak mDVD jest lepsze, ale jeśli jego możliwości to wtedy wygrywa ASS. Skoro więc obiektywnie nie można ocenić czy coś jest lepsze czy nie, to czemu ludzie pokroju KKnD i tym podobnych, co jakiś czas próbują nas nawracać na jedyną i słuszną wiarę, a ASS każą uznać za zło?

Osłabia mnie ten narod. Kłania się niskie IQ i brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem.

To wy nie pojmujecie sensu słowa "lepszy"!
Odwołuję ponownie do mojego postu z cytatem wiki

#147 2008-08-02 19:09:05

lb333
Użytkownik

Freeman napisał:

To chyba nigdy nie oglądałeś filmu live action z profesjonalnie zrobionymi napisami. Są w nich zawarte wszystkie informacje, jakie widzowi są potrzebne do zrozumienia filmu, a tłumaczenie każdego drogowskazu i szyldu to jest moim osobistym zdaniem jakaś perwersja i najzwyklejsze robienie z widza idioty. Do tego po prostu bez pauzy często nie da się tego ogarnąć ("przeciętnemu widzowi"), a to jest imo największy grzech twórcy napisów

Zejdziemy z tematu, ale chyba nie widziałem takiego filmu. Nie puszczają takich w telewizji (naszej). Jak coś musi być czytelne dla widza zagranicznego (np. naprawdę ważny drogowskaz - bohater poszedł nie w tę stronę jezor), to widz spokojnie to ogarnie, bo będzie na ekranie wystarczającą ilość czasu (nie róbmy idiotów z filmowców smile_big). Przyklejanie przydaje się w sytuacjach, gdzie jeszcze prowadzą dialog przy pokazaniu na ekranie czegoś ważnego, co trzeba przeczytać. Ale przecież nie wszystkie filmy są dla dorosłych. Są też filmy dla dzieci, gdzie, jasne, bywa dubbing, lektor czyta np. drogowskazy, ale spełniają też jakąś funkcję edukacyjną. Napis "Bajkolandia" na drogowskazie + przeczytanie go przez lektora są lepsze niż sam lektor.

Freeman napisał:
lb333 napisał:

I żadne "moim zdaniem". smile_big Masz dokładnie takie samo. Różnimy się tylko w definicji słowa "lepsze".

No raczej się różnimy smile Ty traktujesz "lepsze" w kategoriach absolutu; ja, słysząc "lepsze", pytam się: "do czego".

No, dałem zły przykład. Jakbym dał z palmtopem, to byście mi nie udowodnili jego wyższości nad kalkulatorem. Chyba że przyczepilibyście się ceny albo tego, że kalkulatora ci łobuz nie zabierze, a palmtopa strach przy nim wyjąć. xD

DiamondBack napisał:
lb333 napisał:
Smoczek napisał:

lb333... znasz takie powiedzonka jak "nie strzelaj z armaty do wróbli", etc.? To apropo kalkulatora.

Powiedzenia bywają głupie. Jak chcesz porządnie wykończyć wróbla, to trzeba mu czasem przywalić z armaty. smile_big

Pytanie tylko jeste nastepujące po co? Gdzie tu jest ekonomiczny sens? Naprawde caly czas ten argument sie sprowadza do "jest i ch"

A na przykład po to, że z wiatrówki ci wróbel spieprzy, jak nie trafisz, a jak mu z armaty walniesz, to możesz trafić i kilka metrów dalej, a go zabijesz.

DiamondBack napisał:
lb333 napisał:

To może palmtop w takim razie. xD

Palmtop nie sluzy do obliczania

Nie ma kalkulatorów na palmtopy? smile_big

Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-08-02 19:11:55)

#148 2008-08-02 19:14:35

Nighthanter
Użytkownik

Aries napisał:

Oj tu się mylisz można określić co jest leprze. Sam to określiłeś. Chyba zapominasz o celu powstawania napisów. Chyba nie jest to by w każdym napisie była jakaś  ,,fontanna"

Wiesz, Freeman napisał, że on uważa iż pozycjonowanie tekstu na drokowskazie to perwersja, jak dla mnie jest lepsze niż czytanie na dole tekstu, a potem szukanie do którego drokowskaza może się to odnosić (bo jak jest ich kilka to co?)

DiamondBack napisał:

Osłabia mnie ten narod. Kłania się niskie IQ i brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem.

Chyba u ciebie

Freeman napisał:

Trudno tu mówić o byciu "lepszym", ale skoro prosisz, to udowadniam: biorę anime sztuk jeden, nagrywam je na dwie płytki, na jednym z napisami w mDVD, na drugim z napisami w ASS, po czym obie płytki kolejno umieszczam w standardowym stand alone playerze. Następnie jedną płytkę posyłam lotem koszącym w kierunku kubła na śmieci. Pytanie: którą?

#149 2008-08-02 19:14:44

FAiM
Użytkownik

czym ASS jest lepsze od mDVD? proste pytanie...
gdy wyrzucimy wszelkie bajery, to zostaje nam jedno:
mDVD to format klatkowy, który będzie pasował tylko przy danym fps...
ASS to format czasowy, który będzie pasował przy różnych fps...

biorąc pod uwagę, że:
na necie szerzą się wszelkie shit-ripy (rmvb i inne wynalazki), które nie zawsze zachowują oryginalny fps
oraz istnieje coś takiego jak vfr
wygrywają formaty czasowe, czy to MPL2, Subrip, SubStationAlpha, czy Advanced SSA...

ps. TMPlayer nie uznaję za żaden format, ba nawet napisów w TMPlayer nie uznaje za napisy jezor

K5Cqyo6.png?1

#150 2008-08-02 19:18:17

DiamondBack
Użytkownik

lb333 napisał:

Chodziło mi raczej o to, że nie kupuje się palmtopa by korzystać z kalkulatora. Tak samo Komputera by korzystać z kalendarza.
Pocągnij dalej moją myśl do Twojego porownania z armatą i wiatrowką.

Nighthanter napisał:
DiamondBack napisał:

Chyba u ciebie

Freeman napisał:

Trudno tu mówić o byciu "lepszym", ale skoro prosisz, to udowadniam: biorę anime sztuk jeden, nagrywam je na dwie płytki, na jednym z napisami w mDVD, na drugim z napisami w ASS, po czym obie płytki kolejno umieszczam w standardowym stand alone playerze. Następnie jedną płytkę posyłam lotem koszącym w kierunku kubła na śmieci. Pytanie: którą?

Jśli tym cytatem Freemana chcesz mi udowodnić, że się mylę to nie pozostaje mi nic innego jak zacytowanie samego siebie.

DiamondBack napisał:

Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2008-08-02 19:20:30)

#151 2008-08-02 19:23:53

lb333
Użytkownik

DiamondBack napisał:
lb333 napisał:

Chodziło mi raczej o to, że nie kupuje się palmtopa by korzystać z kalkulatora. Tak samo Komputera by korzystać z kalendarza.
Pocągnij dalej moją myśl do Twojego porownania z armatą i wiatrowką.

Wygrałeś palmtopa i masz wielką niepowtarzalną okazję, żeby zamienić go na kalkulator. Oczywiście to robisz, bo przecież chcesz tylko obliczyć, załóżmy, ile klatek różni się twoja wersja filmu od posiadanych napisów w mdvd. smile
Co do porównania z armatą i wiatrówką - sam sobie odpowiedz na to, co ja sobie "pocągnąłe"(sorry, że się czepiam literówek, ale nie zrozumiałem).

Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-08-02 19:24:40)

#152 2008-08-02 19:34:19

Freeman
Użytkownik

maniekes napisał:

hm dziwne porownania ;]
co do standalone playera... widziales taki ktory odtwarza mkv z h264? ;>

To jest dopiero dziwne porównanie. Nie widziałem, ale co to ma do rzeczy? Gdzieś jest napisane, że ASS nadaje się tylko do mkv/h264?
A swoją drogą, to chyba nie jest argument, że "h264 jest lepszy niż xvid", prawda? oczkod

maniekes napisał:

np ja jak sobie nagrywam cos co mam w planie obejrzec na tv to profilaktycznie uzywam subtitleworkshop i opcji 'konwersja wielu plikow' nagrywam plytke z napisami w ass, srt, mdvd, tmp uwierz nie zajmuje to wiecej niz minute ;] ani wiecej niz 2mb miejsca na plycie... ;p

Uwierz mi na słowo, że mnie nie musisz tego mówić. Z drugiej strony znów można zapytać, czy to aby na pewno jest argument przemawiający za "lepszością" ASS?

Nighthanter napisał:

Tylko Freeman zapomniałeś o czymś, właśnie zrobiłeś to samo co ja. Uznałeś format mDVD za lepszy, tylko dlatego, że odtwarza go jakiś stacjonarny śmieć. W takim razie musimy zadać sobie pytanie, co jest wyznacznikiem tego, czy coś jest lepsze czy nie? Jeżeli uważasz kompatybilność formatu ze stacjonarnymi odtwarzaczami za wyznacznik jakości, to tak mDVD jest lepsze, ale jeśli jego możliwości to wtedy wygrywa ASS.

Hm, widzę, że w dyskusję wkradają się emocje, więc pewnie trzeba ją będzie przerwać. Po pierwsze, jak napisał już wyżej kolega DiamondBack, nie uznałem formatu mDVD za lepszy (tym bardziej, że ty najwyraźniej też traktujesz słowo "lepszy" bezwarunkowo). Po drugie - stacjonarny odtwarzacz dobrej klasy i renomowanej firmy, obsługujący wiele formatów i standardów to "śmieć" tylko dlatego, że nie czyta ASS? Raczysz żartować, a do tego sam, chyba nie do końca świadomie, wbijasz w ASS szpile.

Nighthanter napisał:

Skoro więc obiektywnie nie można ocenić czy coś jest lepsze czy nie, to czemu ludzie pokroju KKnD i tym podobnych, co jakiś czas próbują nas nawracać na jedyną i słuszną wiarę, a ASS każą uznać za zło?

A czemu ludzie tacy jak Nightander próbują nas nawracać na jedyną i słuszną wiarę, a ASS każą uznać za dobro?

lb333 napisał:

Zejdziemy z tematu, ale chyba nie widziałem takiego filmu.

Nie no stary, to było pytanie retoryczne, a ty mi z takim tekstem oczkod

lb333 napisał:

No, dałem zły przykład. Jakbym dał z palmtopem, to byście mi nie udowodnili jego wyższości nad kalkulatorem. Chyba że przyczepilibyście się ceny albo tego, że kalkulatora ci łobuz nie zabierze, a palmtopa strach przy nim wyjąć. xD

No też nie smile Po prostu takie porównanie jest z gruntu błędne, więc cokolwiek byś wymyślił, nadal będzie to pozbawione sensu smile DiamondBack już to tłumaczył (i inne kwestie tego typu, jak ta wiatrówka) i się z nim zgadzam. Pomyśl: jesteś w pracy, gdzie pod koniec zmiany musisz policzyć przychód i rozchód. Zastanawiasz się, co kupić, co będzie lepsze. Kupisz kalkulator, czy palmtopa?

lb333 napisał:

Wygrałeś palmtopa i masz wielką niepowtarzalną okazję, żeby zamienić go na kalkulator. Oczywiście to robisz, bo przecież chcesz tylko obliczyć, załóżmy, ile klatek różni się twoja wersja filmu od posiadanych napisów w mdvd. smile

Brniesz w to dalej, widzę, ale wybacz: w twojej argumentacji brak logiki smile Nie zamieniasz palmtopa na kalkulator, bo to by było głupie. Tak samo głupie jak kupno palmtopa, gdy masz tylko coś policzyć.

#153 2008-08-02 19:39:38

Nighthanter
Użytkownik

Freeman napisał:
Nighthanter napisał:

Skoro więc obiektywnie nie można ocenić czy coś jest lepsze czy nie, to czemu ludzie pokroju KKnD i tym podobnych, co jakiś czas próbują nas nawracać na jedyną i słuszną wiarę, a ASS każą uznać za zło?

A czemu ludzie tacy jak Nightander próbują nas nawracać na jedyną i słuszną wiarę, a ASS każą uznać za dobro?

Przepraszam, ale czy ja gdzieś napisałem, że wszyscy powinniśmy przerzucić się na ASS? Czy zakładam tematy w stylu "Ludzie czemu robicie w mDVD, a nie w ASS"?

Ostatnio edytowany przez Nighthanter (2008-08-02 19:43:34)

#154 2008-08-02 19:40:39

Smoczek
Użytkownik

lb333 widać, że nie masz argumentów, bo wyciągasz przykład z kosmosu i w dodatku cąłkowicie odsunięty od tematu przewodniego.
Oczywiście, że jak się wygra palmtopa, to się go nie odda za kalkulator, ale nadal pozostaje faktem to, że główną funkcją palmtopa nie jest kalkulator. A co do porównania palmtopa z kalkulatorem - sam podałeś argument przemawiający za tym, że kalkulator w niektórych sytuacjach jest lepszy.
Freeman dobrze to ujął:
"słysząc "lepsze", pytam się: "do czego"."
Ja bym jeszcze dodał "dla kogo".

#155 2008-08-02 19:47:20

Freeman
Użytkownik

Nighthanter napisał:

Przeprasza, ale czy ja gdzieś napisałem, że wszyscy powinniśmy przerzucić się na ASS? Czy zakładam tematy w stylu "Ludzie czemu robicie w mDVD, a nie w ASS"?

Za wysoki już poziom agresji smile Spójrz na to spokojnie, naprawdę, przecież ja tak naprawdę nawet nie staję po niczyjej stronie smile Po prostu używajmy głowy, to się wszędzie przydaje smile

#156 2008-08-02 19:55:00

Nighthanter
Użytkownik

Freeman, oboje się uspokujmy i porozmawiajmy normalnie. Dlaczego widzisz w moich postach agresję? Ja się tylko zapytałem, dlaczego uważasz, że próbuję kogoś nawracać.

#157 2008-08-02 19:56:04

lb333
Użytkownik

Nie, po prostu przez Wasze argumenty przemawia jakiś... minimalizm. Kupujesz palmtopa, gdy masz coś policzyć, bo może Ci posłużyć do wielu różnych rzeczy (wygoda podobna, bo ma dotykowy ekran). I nie chodzi o to, że musisz wykorzystać go do granic możliwości. Ale możesz. Kalkulator ma te granice przesunięte daleko do tyłu. To czyni go gorszym.

Smoczek - z kosmosu? Jest mnóstwo analogii do napisów w porównaniu kakulatora do palmtopa. Choćby to, że jak się zepsuje, to trudniej go naprawić tak jak napisy w ass z błędami. Ale zgłasza się problem do producenta (autora napisów) i on to naprawia. jezor Nieanalogiczne są tylko, argumenty, które sam podałem i które mi wypomniałeś, bo przecież napisów nikt Ci nie ukradnie (w taki sposób, żebyś ich nie miał jezor).

I jak mówisz, skoro pytasz "do czego", to jest to jakiś warunek słowa "lepsze", a nie samo "lepsze". Pisząc, że ass jest lepsze, miałem na myśli taką definicję tego słowa, jaką podałem.

#158 2008-08-02 20:00:56

DiamondBack
Użytkownik

Staram się unikać głupoty i po postach typu selfowned nie kontynuuję dyskusji ale przychylam się do prośby Freemana. Zacznijcie mysleć a nie ślepo upierać się przy jednej tezie. ...
dalej była tylko moja chilowa flustracja oczkod

Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2008-08-02 20:26:56)

#159 2008-08-02 20:14:57

Freeman
Użytkownik

Nighthanter napisał:

Freeman, oboje się uspokujmy i porozmawiajmy normalnie. Dlaczego widzisz w moich postach agresję? Ja się tylko zapytałem, dlaczego uważasz, że próbuję kogoś nawracać.

Ja jestem perfekcyjnie spokojny smile Widzę w twoich postach agresję, bo po prostu ją tam widać oczkod Piszesz, że nie wychwalasz ASS, ale stacjonarki nie obsługujące tego formatu nazywasz śmieciem... oczkod

lb333 napisał:

Nie, po prostu przez Wasze argumenty przemawia jakiś... minimalizm. Kupujesz palmtopa, gdy masz coś policzyć, bo może Ci posłużyć do wielu różnych rzeczy (wygoda podobna, bo ma dotykowy ekran). I nie chodzi o to, że musisz wykorzystać go do granic możliwości. Ale możesz. Kalkulator ma te granice przesunięte daleko do tyłu. To czyni go gorszym.

To nie jest żaden minimalizm, to jest logika smile Naprawdę, przecież to jest bardzo proste. Masz coś policzyć. Kupisz do tego celu kalkulator czy palmtopa? Masz coś policzyć i prowadzić swój terminarz - kupisz do tego celu kalkulator czy palmtopa? Oczywiście nawet do samego liczenia może kupić superkomputer od NSA, tylko... po co? Bo jest "lepszy" od kalkulatora? Możesz do samego liczenia kupić palmtopa i nie korzystać w związku z tym z innych jego funkcji - tylko czy to ma sens, jeśli potrzebowałeś czegoś do liczenia? Gdyby to, co mówisz, było prawdą, to po prostu kalkulatorów nie byłoby już na rynku, to wszystko.

#160 2008-08-02 20:20:05

Smoczek
Użytkownik

Sęk w tym, że trzeba określić cechę względem której porównujemy obydwa przedmioty, Ty uznajesz, że lepszym formatem napisów jest ten, który ma większe możliwości... no i zgoda, masz do tego prawo i faktycznie, w tym przypadku jest to lepszy format, ale uszanuj, że dla innych co innego ma znaczenie priorytetowe ^^.
"Z kosmosu" tyczyło się przykładu z oddaniem palmtopa xD.

Stopka forum

© Animesub.info 2024