Nie jesteś zalogowany.
Jak najbardziej. A o ironii kiedyś słyszałeś?
Sir_Ace, a czy ktoś przy zdrowych zmysłach może czegoś gratulować dupkowi? Chyba tylko tego, że jest dupkiem. ;D
jak najbardziej "Gratuluje Ci dupku, nikt jeszcze nie zrobił czegoś tak głupiego".
Jeżeli chcę kogoś obrazić to celowo piszę małą literą zaimki. Co do Widziałem Jego i To była Ona to on i ona nie są osobami, z którymi rozmawiam więc zapisuję małą.
Sir_Ace, myślę, że to Ty masz rację, natomiast co do Wojcireja, to on się myli.
O coś takiego mi chodzi.
A napisałbyś np "Gratuluję Ci, dupku" ? No i dlaczego nie od razu "Widziałem Jego" albo "To była Ona" ?
Jego? Boga ? xD
Ona można jako wykrzyknienie, kiedy pokazuję ją paluchem w towarzystwie.
Na siłe wszystko można nagiąć
~Sousuke_PL, tu się zgadzam
Do Panów lingwistów, poprawniejszą formą jest małą literą a nie z małej litery. Ja zawsze jak z kimś rozmawiam (sms, gg, forum itp), to zapisuję zaimek ci dużą literą. Dla mnie to tak jakby zamiast tego zaimka wstawić czyjeś imię/nick, też zapisujesz go małą jak z kimś rozmawiasz? W subach oczywiście wszystko małą literą, nie są to Twoje bezpośrednie słowa do kogoś.
Kurczę, jednak nasz język jest jednym z najtrudniejszych(nie tylko mówionych) :/
~Envie, no jedno drugiego nie wypiera
Jak rysa na szkle(w kształcie czegoś), podoba się, lecz jednocześnie oszpeca całokształt.
Jak rysa na szkle(w kształcie czegoś), podoba się, lecz jednocześnie oszpeca całokształt.
Rysa na lakierze swojego samochodu nigdy się nie podoba.
Ostatnio edytowany przez Nighthanter (2009-02-21 23:40:39)
Ludzie, sprostujcie sobie dyskusję, bo popadacie w zatracenie...
PS: Jeśli chodzi o SMS'y, to te "Ci, Tobie" piszę małą. Czemu? Nie szpuncę szybkością pisania na niej, a i po prostu tak jest wygodniej, SMS'a traktuję jak coś, co ma krótko przekazać daną wiadomość, a nie ładnie i poprawnie językowo wyglądać. Od tego mam książki, listy, podania, wypracowania, eseje, a jeśli o akustykę chodzi to struny głosowe.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2009-02-22 03:18:56)
Hatake napisał:a nie ładnie i poprawnie językowo wyglądać.
Orty też sadzisz, bo z zajmuje mniej niż rz? Sorki, ale tak to brzmi
Każdy ma swoje podejście, a to jest już zwykłe czepianie się bez podstaw.:P
Nie, nie sadzę ortów.
Jak pisze esa do kogoś, to nie piszę: "Słuchaj, chciałbym Ci powiedzieć, byś przyszedł pod Biedronkę o godz. 12, bo mam do Ciebie sprawę. Oddzwoń, jeśli możesz. Dziękuję, blabla."
Tylko: "przyjdź pod biedronkę o 12" <- cała treść smsu.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2009-02-22 12:20:51)