Nie jesteś zalogowany.
W koncu obejrzalem ostatni odcinek serii tj. 25. i z tego wzgledu mam
pytanie: czemu seria tak beznadziejnie sie konczy ? prosze pominac
odpowiedzi w stylu: wynika to ze slow wypowiadanych na poczatku kazdego
odcinka oraz z przepowiedni jaka Gatz otrzyma od... itd
wolalbym sie dowiedziec od kogos kto czytal mange co jest z tym
Berserkiem a moze jest jeszcze druga seria albo jakis film czy oavki ?
W sumie seria byla nudnawa ale ciekawa, intrygi i przygody ktore
spotykaly Bande Jastrzebia zapowiadaly cos bardziej interesujacego
niz ten koncowy efekt jaki oferuje 25 odcinek.
O ile wiem to nie koniec Berserka, manga ciągnie się dalej,
BTW ciekaw jestem czy i kiedy zrobią resztę jako Anime
Ma ktoś może jakieś dane na ten temat??
Imperare sibi maximum est imperium
Tak manga zaczyna się tam gdzie kończy anime. Guts łazi po kraju i niszczy demony piekieł . Manga rządzi i mam nadzieję że ją z ekranizują !!!
Jako że czytałem wszystkie obecnie dostępne tomy mangi (27 + 1 rozdział 28) może wyjaśnie pewne nieścisłości które tutaj zostały przedstawione.
W 1 ep macie przedstawione co było po eclipse, kiedy to guts podróżował sobie po świecie poszukując sług apostołów. Tak samo jest w mandze. Czyli najpierw przedstawiana jest historia odległa, a potem cofamy się do odległej przeszłości i poznajemy historię kryjąca się za tą ciemną postacią (Guts ). Jednak tomy 1-13 generalnie pokrywają się z treścią mangi, z tą różnicą, że są znaaaacznie bardziej rozbudowane. W anime zrezygnowano z paru postaci, przez co stało się mniej krwawe, mniej śmieszne (co prawda czarny humor, ale zawsze ), postacie są płytsze. Powiem wam że pomimo obejrzenia całego anime (1-25 w jednej sesji) jakoś nie mogłem się oderwać od mangi (całe szczęście nad ranem już bolą oczy i łzy z wysiłku, napływające do oczu zmuszały mnie do pójścia spać ).
Dobra dość tych ogólników, pora przejść do:
[size=15]SPOJLER[/size]
W anime nie ma kluczowej postaci. Skull Knight. Chociaż w mandze występuje dosyć często, i zaczyna odgrywać coraz większą role, w anime zostaje całkowicie pominięty. On to w momencie w którym się kończy 25 ep anime, wpada do wymiaru w którym jest eclipse i wyciąga z tamtąd Gutsa i Caske. Jednak Caska z powodu gwałtu traci zdrowe zmysły i potem jest "zdrowo szurnięta" . Guts po takim szoku wyrusza by zabić Grifitha, jednak nie wiedząc jak do niego dotrzeć, eliminuje po koleji sługi ciemności (czyli 5-u apostołów). Jednego z takich sług widzimy na początku 1 ep. A jeszcze w anime na początku 1 ep Guts nie ratuje dziewczynki, tylko elfa - Puka. Postać niezwykle humorystyczna, od tamtego momentu czasami nie idzie wyrobić ze śmiechu. Później pojawiają się kolejni bohaterowie, przez co unika się schematu - polazł gdzieś, znalazł kolesia, zaczął z nim walczyć, dostał baty a potem go pokonał . Nie będę zdradzał reszty fabuły (czyli powyżej tomu 13 ) bo naprawdę warto ją poznać.
Tak przy okazji, polecam wersje od Hawksów, ponieważ trzymają najwyższą jakość scanowania i tłumaczenia (przynajmniej z tych wersji co widziałem). Nie zamieszczam linka do torentów z mangą "Berserk" ponieważ nie jestem pewien czy to nie narusza regulaminu. Jak by co, to piszcie maila . Jednak u hawksów są tylko 4-26 tomy, reszte z emule mam (niestety gorsza jakość ).
Nie narusza, mozesz spokojnie podac linka w dziale "O mandze > Skąd wziąć?" .
Wracajac do tematu, anime Berserk jest swietne, ale jak to czesto bywa nie dorownuje mandze. Jest to jedna z niewielu serii, która trzyma swoj mroczny klimat od pierwszego do ostatniego epizodu. Nie mamy tu zadnych wstawek humorystycznych i bardzo dobrze, dzieki temu serial trzyma poziom. Oczywiscie nie mam nic do Puka, w mandze jest on jak najbardziej potrzebny, bez niego komiks byl by strasznie ciezszki, czyli zbyt brutalny, krwawy i mroczny a taki elfik rozladowuje troszke napiecie.
No jak nie ma problemu, to może podam tutaj
http://www.thehawks.org/hawks/bt/index. … %2FBerserk
Tutaj macie tomy 4-26 (polecam ten hq 26 ). Co do pozostałych, to trzeba samemu poszukać.
A jeśli szukacie czego innego, to z tego linka tylko o jeden poziom wyżej i tam można znaleźć sporo kolejnych, ciekawych rzeczy.
A że Puke jest potrzebny to widać, chociażby w jednym dialogu z Gutsem, gdzie gadają o tym, że od tego by ten "komiks" miał swoich czytelników, zależy ich dalszy byt (nie podam dokładnie, bo nie chce mi się teraz przeglać tych wszystkich tomów by znaleźć tą scenkę ).
Anime jest prostrze, łatwiejsze w odbiorze i mroczne, jednak kończy się tam gdzie manga zaczyna się robić bardziej urozmaicona. Jednak w anime za bardzo ludzko jest, bo nikt poza ludzmi i demonami nie wystepuje, a w mandze to cała gama postaci z świata fanasy. No i anime jest mniej szkodliwe. Bo przez nie straciłem tylko jedną noc, a przez mangę kilka (jak już zaczniesz, to nie możesz przerwać ).
Właśnie zassałem sobie wszystkie części mangi i pochłaniam je wszystkie jak szybko tylko moge:D Macie racje tego nie można zatrzymać:P czeka mnie jeszcze kilka nieprzespanych nocy:) Pozdro dla wszystkich fanów Berserka!!!
Spokojnie. To nie jest takie groźne. Dostępne jest tylko 27 tomów, więc licząc po 1 tomie na godzinke wychodzi co najwyżej 27 godzin . Niestety tempo wychodzenia nowych tomów nie jest zbyt oszałamiające i pewnie z rok poczekamy na nastepny
Z ułożenia gwiazd na niebie, kretowin w mym ogródku oraz przebiegu pęknięcia jakie dziś rano powstało na mej pięknej, porcelanowej muszli, wychodzi mi, że należałoby obejrzeć teraz właśnie to anime.
I tu pojawia się majestatyczne me pytanie:
relase której grupy* uwzniośliłby mi me oglądanie?
_______________________________________________________________________________________________________
* - TkOm_Anime-Stop | Real-Anime Xtreme | AnimeCorpX | Dream-Anime | AnimeSkyScraper | AnimeXPlosion | Bakaneko no Litterbox
_______________________________________________________________________________________________________
TkOm ma niby wyższą rozdziałkę, ale np Dream-Anime ma wszystkie dodatki i max gwiazdek w "Qual", więc pochwalicie się ludzie, co Wy macie, a co polecacie.
Osobiście oglądałem wersję od AXP, i właśnie ją polecam, obraz i dźwięk nawet nawet, co do tego release nie mam żadnych zastrzeżeń. A jakbyś chciał coś polskiego to Kami Squad wydało hardka, lecz niestety obraz ssie.
Czekam i czekam na kolejną serię, a tu nic – szkoda. Są jakieś informację na temat nowej wersji?
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
nic nowego chyba nie ma, podobno weźmie się za to Studio 4°C. kilka splotów na neciie jest jak to będzie wyglądać, podobno ma być to OVA - mama nadzieje tylko że to nie głupie plotki
na stronie studio4c nic nie znalazłem
Na niemal każdej stronie/forum zw. z tematyką anime - wszędzie ta sama podpucha...
Sądzę, że to jednak był autentyk, według tego typa co te cztery zdjęcia zapodał mają one ponad rok. To był prawdopodobnie teaser mający zachęcić firmy z branży do wyłożenia kasy na OVA (żadna kontynuacja TV w tym przypadku nie powinna mieć miejsca, wszystko trzeba by zrobić od nowa). Biorąc jednak pod uwagę, kiedy to zostało niby zrobione można uznać że projekt zdechł lub w najlepszym wypadku dalej się łudzą, że będzie jakiś sponsor.
Jak by zrobili anime na podstawie mangi to by był hit światowy ludzie nie są na to gotowi jeszcze zostaje delektować się Mangą
Stało się, kontynuacja Berserka zapowiedziana!!
http://www.animenewsnetwork.com/news/20 … -launching
ŁI, ŁA, ŁOŁ! Najlepsza wiadomość w naszym świadku m&a, jaką mnie uraczono od czasów, gdy po raz pierwszy na moim ekranie monitora zagościł Berserk. Nasuwa się pytanie, czy to nie fake? A jeśli nie, to na kiedy są plany wydania tego i w jakiej formie ma ujrzeć światło dzienne (ova, tv)?
Ja tam zachowuję dystans, to najbardziej wyczekiwana adaptacja mangi u mnie. Jeśli się okaże, że to nie będzie seria OVA trzymającą się wiernie mangi, a za produkcją nie stoi jakieś dobre studio (czytaj ludzie pokroju Madhouse lub Studio 4°C) z pokaźnym budżetem to w sumie wolę iść skosić trawę.
Zajebista wiadomość, Berserka oglądałem non stop 25 odcinków, tak mnie wciągneło te anime. Tylko, żeby tego nie spieprzyli, bo ich......