Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Chciałem się zapytać jak stworzyć film w tymże formacie z dwiema ścieżkami dźwiękowymi oraz dwiema ścieżkami z napisami ???
Taka instrukcja bez bardziej zaawansowaych czynności, dla początkujących (jeśli napisałem coś niejasno - pytaj :
Co potrzebne:
1) Zakładam, że masz DVD/VCD/SVCD z którego chcesz zgrać ten film oraz ścieżki dźwiękowe, oraz ewentualnie napisy..
2) VirtualDubMod (poszukaj na Google), VirtualDubMPEG (opcjonalnie)
3) MKVToolnix + MKV Runtime (oba na www.matroska.org)
4) GordianKnot + Auto GordianKnot (dalej AGK)
5) Subripper
Rzecz jasna, czym nowsze wersje tychże programów tym lepiej
Przygotowania:
1) Za pomocą AGK zgrywasz z płyty DVD strumień video i zapisujesz do pliku AVI. Ofkoz przed zgraniem ustawiasz w AGK kodek i ewentualne parametry kompresji.
2) Jeśli przy zgrywaniu strumienia wideo nie zgrałeś też strumieni aduio to za pomocą AGK lub za pomocą VirtualDubMPEG, bądź BeSweet wyciągasz interesujące Cię strumienie audio i zapisujesz w jako odrębne pliki. Ofkoz format kompresji sam wybierasz (najczęściej AC3, Mp3 lub OGG - ja polecam AC3 jeśli chcesz to rozplanować na 2 CD, a jeśli na 1 CD to Lame MP3 VBR).
3) Za pomocą SubRipper wyciągasz interesujące Cię napisy.
MKV:
1) MKV Runtme wrzucasz do katalogu WindowsSystem32 (jeśli masz WinNT/XP/2k/2k3) bądź do WindowsSystem (jeśli masz Win95/98/Me)
2) Wypakowywujesz MKVToolnix i uruchamiasz mmg.exe
3) W zakładce Settings podajesz adres do pliku mkvmerge.exe
4) W zakładce Input za pomocą przycisku Add dodajesz zgrane strumienie i napisy, pamiętając o tym by pierwszy w kolejności był strumień wideo, potem strumienie audio i na końcu strumienie z napisami (MKV przyjmuje napisy w formacie ssa i srt)
5) Ustawiasz język i nazwy poszczególnych ścieżek i napisów
6) Jeśli chcesz to w zakładce Attachments dodajesz dodatkowe bajery (np: pliki jpg z okładkami, pliki txt z piosenkami, cokolwiek, dowolne pliki jakie chcesz)
7) W zakładce Chapter tworzysz ewentualny podział filmu na rozdziały (będzie 1 plik, ale z kilkoma rozdziałami)
8) W Output filename ustawiasz gdzie i pod jaką nazwą ma zapisać plik wynikowy
9) Dajesz na StartMuxing i czekasz
OGM:
1) Uruchamiasz VirtualDubMod
2) Otwierasz plik AVI
3) Ustawiasz Video->DirectStreamCopy
4) Streams->Stream list
5) Jeśli masz już jakiś strumień audio to dajesz na niego prawym i ustawiasz na DirectStreamCopy
6) Za pomocą Add dodajesz alternatywne strumienie audio oraz napisy (tylko format SRT)
7) File->SaveAs i zapisujesz jako OGM
Szczegółowe instrukcje masz pod tymi adresami:
http://www.divx.howto.pl/
http://www.divx.pl/
Hmm zapodal bys jeszcze jak mozna do gotowego OGMa wlorzyc swoje napisy :]
Hmm, jak by ci to wyjaśnić? Patrzysz na ten fragment odnośnie OGM i zamiast słowa "avi" wstawiasz "ogm" i już masz gotową istrukcje do wrzucania napisów do ogm
niom dokładnie tak jak dopisał Yang, tylko, że zamiast ścieżki aduio dodajesz napisy.. ale sugeruje wmuxować napisy do MKV za pomocą MKVToolnix.. znacznie prościej i szybciej
P.S.
Widzę że funkcja cenzurująca musi być jeszcze poprawiona
Heh , thx brothers of Blood . Dziwne bo w 1h later znalazlem odpowiedz na moja prosbe w watku znajdujacym sie w temacie : Tworzenie napisów :] . Wiec sie nieco pospieszylem z pytaniem wyjasniajacym :D
hmmm no niby wszystko wpozadku ale cos mi sie zwalilo. Wiec mam kilka pytan.
Po pierwsze gdzie sie ustawia ktora sciezka dzwiekowa (jak jest ang i jap) i ktory tekst maja byc wlaczane automatycznie?
Po drugie jak dodalem swoj tekst to po zapisaniu wyswietlanie tekstu zwariowalo i tekst byl wyswietlany w zabojczym tempie.
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
Strony 1