#121 2009-12-25 13:46:23

MasterPLASTER
Użytkownik

Odp: Darker Than Black 2

Obejrzałem wczoraj rawa ostatniego odcinka i tak:

Pokaż spoiler
2252.jpg

Stwierdziłem, że trzeba się z tym przespać. Po tym, jak śniło mi się, że kumpel dzwoni do mnie z dramatycznie pilną sprawą, a ja gnam do niego jak Ato Boldon, w środku zimy 1000-lecia, gdzie na miejscu okazuje się, że jego wujkami są te dwa pajace z Kevina samego w domu, a wszystko rozchodzi się o to, że kumpel zaraz idzie na swój ślub, ino jeszcze nie wie gdzie, i usmażył za dużo frytek i się pyta czy nie chce trochę, a następnie obudziłem się razem z moim łóżkiem, pod ambonom, w środku mszy, uznałem, że moja podświadomość daje mi wyraźne znaki, iż komentarz do tego ostatniego odcinka może być tylko jeden:
Pokaż spoiler
wtf_is_this_shit2.jpg

Do połowy odcinka, a w zasadzie to prawie pod sam koniec, wszystko leciało tak, jakby później miały być jeszcze z co najmniej dwa odcinki, a potem nagle dwie ostatnie minuty, rach ciach, i po bólu. W dodatku to zakończenie było tak kosmicznie tandetne, że nawet Polski Związek Sprzedawców Bazarowych&Straganowych byłby zawstydzony. Nie dość, że zabrali Hei'owi moce, to teraz co? Posłali go w kosmos?! Noż, kuRRRRRRR Warszawa nie hoduje, ino jajek potrzebuje, patrz obrazek wyżej. Jeden ciekawy zwrot akcji, a reszta na straty. Jeszcze sobie muszę całą serię raz, na spokojnie obejrzeć. Może będę w stanie ogarnąć to głębiej, może akurat przegapiłem coś ważnego. Acha, no i co tam, do ciężkiej Wielkiej Matki, patronki wszystkich grzybiarek, przy drogowych nimf leśnych i dobrych wróżek, opiekujących się latarniami po zmroku, robi ten cały "coperfield"? Coś mnie tu z lekka, aczkolwiek trochę nachalnie zalatuje trzecim sezonem. Jak sobie zrobię rewatcha całości, to napiszę (może) coś więcej. Szkoda, że śnieg już stopniał, bo bym się wyżył przy odśnieżaniu, a teraz to mogę, co najwyżej, katować się świątecznymi hitami z eremefa, żeby jakoś zbić ten fury level. oczkod

#122 2009-12-26 23:06:53

Zarathustra
Użytkownik

To zakończenie było tak suche, że nie mam już teraz nawet ochoty obejrzeć tych OVA jakie mają wychodzić razem z kolejnymi częściami DVD/BD.

Najlepszym momentem z tego ostatniego odcinka było pokazanie się Golgo 13...

#123 2009-12-27 03:54:54

Isao
Użytkownik

Zarathustra napisał:

To zakończenie było tak suche, że nie mam już teraz nawet ochoty obejrzeć tych OVA jakie mają wychodzić razem z kolejnymi częściami DVD/BD.

Jestem podobnego zdania... tak jak dla mnie osobiście sama w sobie pierwsza seria jakiś poziom trzymała (choć szału nie robiła), tak cała druga jako jej uzupełnienie aż do właśnie tego ostatniego odcinka stała na dość wysokim poziomie... Jednak po obejrzeniu odcinka 12 mogę szczerze powiedzieć, że tak na dobrą sprawę kompletnie nic się nie wyjaśniło i tylko można snuć domysły o co tak naprawdę w tym chodziło Oo (nie wspomnę o nagłym wtrąceniu i wyjaśnieniu śmierci Youko takim naprawdę z dupy, że niby CIA etc, podwójni szpiedzy, zimna wojna Oo wtf. brakowało tylko ruskich i SSmanów). Zawiodłem się i to strasznie. Widać, że wydawca poczuł zapach wszechobecnego $$ tak więc nie wierzę, że nie będzie nam dane uświadczyć 3 serii (jak to ładnie amerykance ślicznie zwią, istną 'cash cow' pykną nam z tej serii, jak nic)... zwłaszcza, że wspomniane wcześniej OVA mają wyjaśniać jakieś wątki z pomiędzy serii 1 i 2... jak dla mnie czysta kpina i zawód na całej linii... niestety... kolejny :/

Pokaż spoiler

I ten dzieciak w tej pseudo trumnie na końcu odcinka, który wyssał 'życie' z tych agentów, mega fail oO

Ostatnio edytowany przez Isao (2009-12-27 03:56:01)

#124 2009-12-27 05:02:29

KKnD
Zbanowany

Toż to widzę że ładna sraka "wyszedła"
Zastanawiam się czy nie odpuść oglądanie tego, jeśli mam mieć wyraz twarzy jak Rowan Atkinson podczas patrzania...

fontani32678yp1.gif

#125 2009-12-27 11:02:09

Arst
Użytkownik

A w trzeciej serii pojawi się tajemniczy człowiek w masce o imieniu "Zero", który będzie kierował resztkami syndykatu i paroma kontraktorami w celu wygnania Amerykańców z Japonii xD

Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.

#126 2009-12-28 21:00:38

DaBiDo
Użytkownik

Nie no zawiodłem się strasznie. Pierwsza seria mi się podobała, ale tylko podobała. Druga nie była taka zła, gdyby nie to zakończenie, którego tak na prawdę wcale nie był, znaczy zakończenie było, ale tego co powinno przed nim nasępić, czyli rozwiązanie wszystkiego. to anime, nie jest dla mnie do końca zrozumiałe i czekam na OVA, żeby właśnie dowiedzieć się co było pomiędzy.
Liczę na to, że pojawi się może jeszcze jedna seria, która to wszystko ładnie uporządkuje i porządnie zakończy.

#127 2009-12-28 21:54:25

ODIN
Użytkownik

Zakończenie raczej sugeruje że będzie ciąg dalszy:)

Moje życzenia są piękne jak marzenia lecz moje marzenia są nie do spełnienia...

#128 2009-12-28 23:25:42

KKnD
Zbanowany

ODIN napisał:

Zakończenie raczej sugeruje że będzie ciąg dalszy:)

Ten ":)" raczej jest nie na miejscu...
Ech ten wyzysk dla kasy, to niszczy wszystko :/

Z tego co piszecie, to nie ma sensu aż nie wyjdzie 5 seria...

fontani32678yp1.gif

#129 2009-12-29 00:43:14

xtab
Użytkownik

Ehh... to wszystko to czysta symbolika i mity ^.^ nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego że historia Izanami i Izanagi to japoński mit kosmogoniczny, więc to zakończenie jest wystarczająco spójne i przemyślane (aczkolwiek fakt że troszkę sztampowe)

#130 2009-12-29 01:02:44

Isao
Użytkownik

Coś poniekąd w tym racji jest... faktycznie zaczerpuje nieco prócz samych imion postaci (jak zresztą większość serii anime), ale taki przeciętny widz nie jest w stanie tego dostrzec jeśli nie zmusi się do wygogoglowania czegokolwiek (o ile nie mieszka w 'kraju kwitnącej wiśnii' i jest bardziej zaznajomiony z ich kulturą)... Dla przykładu taki Evangelion przesiąknięty do szpiku różnymi przesłankami jak i smaczkami nawiązującymi do biblii czy też II wojny światowej.

Co też nie zmienia faktu, że naprawdę nie do końca chyba autorom udało się przekazać to co tak naprawdę chcieli i osobiście wciąż uważam, że naprawdę schrzanili serię z bardzo dużym potencjałem. kombinuje

tutaj jeszcze quote z wypowiedzią znajomego, który konta zakładać nie chciał zbyt dla jednego postu ot temat go zainteresował pobieżnie z racji iż seria mu się podobała (w zasadzie obie):

Val napisał:

a co do Izanami i Izanagi to faktycznie jest taki mit, i dtb do niego nawiazuje, ale nie wystarczajaco dobrze, i dlatego druga seria, choc imo fabularnie swietna (nie porownam do jedynki, bo jedynka to jednak niemal kazdy jeden ep = inna historia; a gemini to juz jedna spojna calosc) to jednak zakonczenie jest niegodne poprzedzajacych je odcinkow

Ostatnio edytowany przez Isao (2009-12-29 01:27:07)

#131 2009-12-29 14:14:54

Rose
Użytkownik

Cóż muszę przyznać, że skopali tą serie, ale zobaczymy co wycisną z tych dvd, bo ta zapowiedź, która się ukazała nie była taka zła.
Pożyjemy zobaczymy.

#132 2009-12-29 17:34:09

horo
Użytkownik

Wreszcie obejrzałam ostatni odcinek i tym razem zniechęcili mnie do DtB chyba na dobre. Bardzo wyraźnie zapowiedzieli 3 serie ale co niby miałoby w niej być nowy "syndykat" walczący z nowym niebieskowłosym bohaterem beznadzieja Oczywiście nadzieja umiera ostatnia więc OVA jeszcze obejrzę ale wole się po nich nie spodziewać niczego specjalnego.

e4d5147510fece6emed.jpg

#133 2009-12-29 17:47:07

Roval
Użytkownik

Dla mnie nie było źle. Wszystko w miarę się kupy trzymało do... końca?:P No bo końcówki nie zrozumiałem w ogóle. I wątpię by ktokolwiek to zrozumiał. W ciągu ostatnich 60 sekund potrafili pokazać więcej niż przez cały odcinek. Jeżeli powstanie nowa seria - pewnie obejrzę, ale gdy będą tak dalej zbywać widza pewnie sobie daruję.

Roval.png

#134 2009-12-29 18:25:04

predini
Użytkownik

To powinno mieć minimum ~20 odcinków by się kupy trzymało. Mnóstwo chwilowych bohaterów i watków z czego żaden nie wyjaśniony lub w taki sposób(co z tym chuliganem zakochanym w Suou?), że nawet twórca nie wiem o co w tym chodzi bo Darker Than Black ma być tajemniczy z zasady, tak poprostu, nawet jak się nie klei kupy. "Brama jest miejscem gdzie spełniają się marzenia" piękne podkładka dla bezsensownych i nie trzymających się kupy zagrań.

3 Obejrzę napewno. Pierwsza seria bardzo mi się podobała, druga też byla niezła do... pewnego momentu.

Pokaż spoiler
mam tylko nadzieje, że ten maly białowłosy potwór z trumny nie powstał z połączenia Yin i Heia... bardziej już Yin i Suou lub Shiona, choć stawiam na tą pierwszą bo jak wiemy Shion umarł. A tak piękna podkładka na 3 serię. Dwie osoby których losem Hei się interesował i do których coś czuł stały się jednością, nie mogę się doczekać tych wzruszających scen i filozofowania nowej istoty nad tym czym lub kim bardziej jest ej .

Ostatnio edytowany przez predini (2009-12-29 18:25:58)

#135 2009-12-29 20:27:11

m_jay
Użytkownik

Wtf. O ile seria była znośna (przyjemna dla oka i nawet wciągająca) to końcówka jest co najmniej przesadzona :/. Rozumiem że to tylko 12 epów i nie ma czasu zagłębiać się w niektóre wątki ale to jest przesada. Wymuszony dramatyzm, zakończenie na siłę, a czarę goryczy przelewają kiczowate zabawki Madame Oreille (Lazer Gun? LOL). Mimo wszystko sam fakt powstania DtB2 oceniam pozytywnie, a to ze względu na zajefajny ost, z którym się raczej zaprzyjaźnię na dłużej (imo już od samego początku muzyka świetnie komponowała się z akcją).

WoodenJesus.png

#136 2009-12-29 21:46:54

pawello86
Użytkownik

Może dokończycie Fate/Stay Night rozpoczęte przez akumę?

#137 2010-02-01 20:51:46

ODIN
Użytkownik

Darker Than Black: Gaiden OVA
Ktoś mógłby napisać o tym coś więcej smile Byłbym wdzięczny smile

Moje życzenia są piękne jak marzenia lecz moje marzenia są nie do spełnienia...

#138 2010-02-01 22:49:49

sokolb
Użytkownik

Z tego co było mówione wcześniej to w OVA miał być ukazany czas pomiędzy pierwszą, a drugą serią.

sokolb.jpg

#139 2010-02-02 02:48:59

pawello86
Użytkownik

Na AniDB w jednym z postów przeczytałem, że ma być 5 odcinków OAV dołączanych do kolejnych płyt począwszy od vol.2.

#140 2010-02-02 16:57:40

Diomedes/Dyum
Użytkownik

To OVA już wychodzi. I ma 4 epki, a nie 5. Jasno stoi na MAL'u xD

Dyum97.png

Stopka forum

© Animesub.info 2024