#181 2010-01-10 11:28:07

dagomir
Użytkownik

Odp: Książki fantasy - co polecicie?

Jeźdźców smoków z Pern moim skromnym zdaniem zarżnęło tłumaczenie, a raczej tłumaczenia, które robili ludzie, którzy w życiu nie powinni się za to zabierać. Bo jak wyjaśnić kilkukrotną zmianę nazwy jednego miejsca nie z tomu na tom (co też jest błędem), ale na przestrzeni jednego tomu? Sama historia jest dość ciekawa, przynajmniej dopóki nie pojawia się ten superkomputer jezor

A Czarnoksiężnik z Archipelagu jest mocno specyficzny i czasami ciężko się go czyta.

Osobiście podpiszę się pod poleceniem Świata Czarownic Andre Norton - boskie połączenie przygody i romansu jezor

#182 2010-01-10 12:08:50

kalus
Użytkownik

Hmm... Ja ci polecam Wszystkie 3 tomy "Pana Lodowego Ogrodu" , Wszystkie książki w których występuje Mordimer Madderin ( nie będę ich wypisywał bo trochę ich jest), " Malowany Człowiek" <- może trochę krótsza i "banalniejsza" ale też mi przypadła do gustu..
A poza tym wszystkie książki wydawnictwa ISA

#183 2010-01-10 14:54:36

Oin
Użytkownik

Revan, czytałem 2 tomy Warcrafta, znajomy mi pożyczył... Odradzam. Drugi zacząłem czytać mając nadzieję, że może potem jest lepiej, a niestety nie jest. Trzeciego tomu postanowiłem nie ruszać i całej trylogii nigdy nie kończyć. Tragedia.
Trylogię Mrocznego Elfa z Zapomnianych Krain też bym raczej odraczał, choć to już bardziej zjadliwe było i jakoś przełknąłem całość.

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#184 2010-01-10 15:56:35

Revan
Użytkownik

No to raczej nie będę się za nie brał. Kilka osób raczej się nie zmówiło w kompletnym ich odradzaniu smile_big Thx.

Co do odpowiedzi dwa posty wyżej, to mi z kolei Pan Lodowego Ogrodu kompletnie nie podpasował. Pierwsza część była fajna na początku, potem zaczęło się robić imho nieprawdopodobnie głupio i na maxa nierealnie, a niektóre wydarzenia mnie po prostu dobijały.

Pokaż spoiler
Co jak co, ale jak główny bohater zamienił się w drzewo ni z gruchy ni z pietruchy na sam koniec to...
Tak więc przemęczyłem się przez jakąś połowę książki. W końcu qmpel przyniósł mi część drugą, której nigdy nie dokończyłem.

A czytał ktoś może "Ostatniego powiernika Pierścienia" Kiryła Jeskowa? Mocno mi jeden znajomy to polecał.

Ostatnio edytowany przez Revan (2010-01-10 15:57:19)

#185 2010-01-10 18:55:01

Yullow
Użytkownik

Ja polecam ksiazki " Starcraft" oraz "Diablo" maja fajny klimat i co tu duzo mowic warto przeczytac:D Akurat sprzedaje te ksiazki xD ^^

#186 2010-01-10 21:57:16

kalus
Użytkownik

Gust..:P mi i Warcarfty i trylogie mrocznego elfa i Pan Lodowego Ogrodu się strasznie podobały..  trudno tak komuś książki polecać jezor A znowu Powiernik Pierścienia o którym wspomniałeś był średniawy... nie był zły ale nie było to to czego oczekiwałem:p

Ostatnio edytowany przez kalus (2010-01-10 21:58:03)

#187 2010-01-10 22:11:33

Heliar
Użytkownik

kalus napisał:

Gust..:P mi i Warcarfty i trylogie mrocznego elfa i Pan Lodowego Ogrodu się strasznie podobały..  trudno tak komuś książki polecać jezor A znowu Powiernik Pierścienia o którym wspomniałeś był średniawy... nie był zły ale nie było to to czego oczekiwałem:p

Moim zdaniem Ostatni powiernik Pierścienia jest sto razy lepszy niż sam Władca pierścieni, tylko że najpierw trzeba przeczytać tego pierwszego, żeby mieć się z czego pośmiać.
Widok historii ze strony przegranej, całkiem nieźle wypada.

Ostatnio edytowany przez Heliar (2010-01-10 22:17:34)

#188 2010-02-02 15:23:17

Dragmaru
Użytkownik

Przeczytał ktoś może cały "Bastion" Stephena Kinga? Mógłby mi ktoś powiedzieć, kiedy ta książka się rozkręca? Jestem na jakiejś 350 stronie (50 do końca pierwszej części) i póki co wieje nudą. "TO" niby było napisane w podobnym stylu, ale miało w sobie to coś, co nie pozwalało odłożyć go na półkę. A tutaj tylko ciągłe opisy i żadnej akcji. Jest tam jakiś moment przełomowy od którego zaczyna robić się ciekawie?

PS: Sorry za offtop.

Ostatnio edytowany przez Dragmaru (2010-02-02 22:57:47)

#189 2010-02-02 15:33:19

Roval
Użytkownik

Andriej Bielanin - Moja żona wiedźma
Świetna, humorystyczna książka, które wciąga już od pierwszej strony:) Ukłon w stronę ruskiego artysty.

Roval.png

#190 2010-03-07 15:25:37

Wyczes
Użytkownik

Witam. W tym roku zdaje mature i na ustny polski wybrałem sobie temat "scharakteryzuj cechy literatury fantasy na podstawie wybranych utworów." Co do książek "ceglastych" wybrałem sobie "Władce Pierścieni", no ale z jednej książki matury się zdawać nie da, a moja polonistka nie ogarnia fantasy i nie może doradzić mi jakieś chudszej książki czy wiersza. Może ktoś coś doradzić?

rapideoUserbar.png

#191 2010-03-07 15:35:58

jinjej
Użytkownik

Możesz Hobbita wybrać zamiast trzytomowej sagi Władcy Pierścieni lub Czarnoksiężnika z Archipelagu Ursuli K. Le Guin otwierającego sagę opowiadającą o Ziemiomorzu. Ja osobiście wybrałbym Czarnoksiężnika z Archipelagu, gdyż w mojej ocenie książka ta prezentuje ciekawe podejście do fantasy, między innymi w trakcie lektury możesz zapoznać się z mechanizmem działania magii, zaletami oraz wadami wynikającymi z korzystania z tej sztuki.

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#192 2010-03-07 15:45:17

Sir_Ace
Użytkownik

Nasz polski Wiedźmak, choćby któryś zbiór opowiadań z ww. panem.
Albo... Harry Potter jezor

#193 2010-03-07 19:33:40

ace23
Użytkownik

Dobrze by było gdybyś wziął książki fantazy które już wcześniej czytałeś, no chyba, że dopiero zaczynasz swoją przygodę z tego typu książkami to bym Ci polecił coś bardziej przyswajalnego dla nowicjusza jak Harry Potter czy Eragon czy nawet Alicja w krainie czarów...
Z tym ostatnim tytułem to żart jezor ale za to Pan Lodowego Ogrodu jest ciekawy i wciągający lub coś krótszego jak Zawód Wiedźma i Niegrzeszny mag

ace23.gif
Y9gsX

#194 2010-03-17 19:32:23

Wyczes
Użytkownik

Trochę to trwało no ale niestety nie grzeszę wolnym czasem. Co myślicie o Pasie Deltory (pierwsze 4 części) i kilka opowiadań z Krain Podmroku i Krain Magii no i ewentualnie Leśne Zacisze? W razie czego przypomnę, że chodzi o prezentacje maturalną "scharakteryzuj cechy literatury fantasy na podstawie wybranych utworów".

rapideoUserbar.png

#195 2010-04-10 20:54:59

Revan
Użytkownik

Witam fanów Fantastyki i od razu mam do was pytanie jezor

Kto kojarzy jakichś "decent" autorów Fantasy pochodzących z Anglii? Znam oczywiście Pratchetta, Tolkiena i Rowling, ale pytam o innych. Bierze się to z tego, że na zajęcia z fonetyki mam sobie przygotować jakiś bliżej nieokreślony English Novel do przeczytania no i pomyślałem, że może wziąłbym coś z Fantasy. Jeśli gościowi chodzi tylko o to, by to było po Angielsku to nie widzę wielkiego problemu - wezmę sobie coś Salvatore'a albo po prostu wersję angielską Ostatniego Życzenia Sapkowskiego czy coś, ale gorzej jeśli ma to "pochodzić" z Wysp.

Od razu napiszę również, że Tolkiena nie biorę, bo ma być mniej więcej po równo dialogów i opisów, a jak wiemy J.R.R. ma cholernie wielkie i długie opisy...

Liczę na Waszą pomoc jezor

#196 2010-04-11 10:49:15

phenix
Użytkownik

Przeczytaj sobie artykuł zamieszczony w kwietniowym numerze Nowej Fantastyki. Więcej tam o fantastyce humorystycznej, ale coś dla siebie powinieneś znaleźć.
Osobiście polecam praktycznie wszystko, co napisał Neil Gaiman, a jak masz ochotę poszperać za innymi autorami, to tutaj jest miejsce na dobry początek. Zarówno autorzy SF, jak i zwykłego fantasy, więc coś dla siebie znajdziesz. oczkod

#197 2010-04-11 14:14:26

Revan
Użytkownik

phenix napisał:

Przeczytaj sobie artykuł zamieszczony w kwietniowym numerze Nowej Fantastyki. Więcej tam o fantastyce humorystycznej, ale coś dla siebie powinieneś znaleźć.
Osobiście polecam praktycznie wszystko, co napisał Neil Gaiman, a jak masz ochotę poszperać za innymi autorami, to tutaj jest miejsce na dobry początek. Zarówno autorzy SF, jak i zwykłego fantasy, więc coś dla siebie znajdziesz. oczkod

Raczej nie będę miał teraz czasu łazić i szukać po empiku, bo mam to już na środę mieć przygotowane jezor  W każdym razie dzięki za chęci. Po samych tytułach które nic mi nie mówią, ciężko szukać czegoś odpowiedniego. Szukam jakiegoś typowego fantasy. Chodzi o to żeby nie było zbyt dziecinne jak Narnia czy Potter i nie za bardzo "porypane" (jakiś magiczny misz masz typu połowa polskiej fantastyki, gdzie pomysły wykraczają poza jakakolwiek logike) lub ciężkie w odbiorze :S

Na ten moment mam przygotowane Last Wish (Ostatnie Życzenie) Sapkowskiego w wersji angielskiej, jeśli się nie przywali to go wykorzystam. Jak nie, patrzyłem Salvatore'a, ale tam opisy są za duże w stosunku do dialogów. Zresztą, są one tak mało rozbudowane, że aż dziw :S

Ostatnio edytowany przez Revan (2010-04-11 14:22:26)

#198 2010-04-11 14:41:54

phenix
Użytkownik

Z bardziej typowych fantasy brytyjskich autorów kojarzy mi się proza Davida Gemmela. Powinna spełnić twoje warunki. Nie jest to mój ulubiony autor, ale że za fantasy nie przepadam, więc to chyba mało dziwne. jezor No, chyba że za fantasy w wykonaniu panów G. Martina lub S. Eriksona, to już wtedy czapki z głów. Ale w tym gatunku mało autorów pozwala sobie na nakreślenie ciekawego, oryginalnego świata i postaci, których motywacje nie wywołują uśmiechu politowania. :/
Czego idealnym przykładem jest, niestety, bardzo odtwórcza proza Salvatore'a.

Stopka forum

© Animesub.info 2024