#101 2010-02-02 20:58:10

lipa3000
Użytkownik

Odp: Ps3 złamane! - dyskusja o przerabianiu konsol

Samael16, zapomniałeś jeszcze zrobić sobie zdjęcie na tle tych wszystkich rzeczy i wrzucić fotkę na naszą-klasę.

Y9SqV.pnglipa3000.png

#102 2010-02-02 21:12:29

_KiRA
Użytkownik

samael16, przeredaguj tekst, bo ma kupę błędów i ciężko się czyta, no ale musze cię poprzeć w twoich poglądach.

_KiRA błagam powiedz mi że masz hardsuba Vampire Hunter D wydanego przez Anime-Gate a sam hardsub od Kami Squad, posiadam oryginalną wersję na dowód mogę wysłać zdjęcie mojego anime z wszystkimi lokalnymi gazetami i czasopismami jakie znajdę w kiosku aby potwierdzić datę że to faktycznie teraz zrobione a nie znalezione gdzieś w sieci z moja fotką i dowodem, bo poszukuję tego wydania odkąd posiadam oryginalną wersję od AG, takie moje drobne zboczenie z tymi kopiami hardkami itp

Niestety musze cię zmartwić, nie mam ich wersji. Pierwszą wersją filmu jaką oglądałem to oryginał na DVD, zaś nigdy nie interesowało mnie ściągnięcie tego od KSu bo po pierwsze jak oni to wydali to byłem za młody i takie serie mnie nie interesowały, po drugie nie chce sobie oczu psuć ich antycznymi relami.

kolejny spam temat o piractwie. Piractwo to nie kradzież  wbijcie to sobie do łba!

No nie, legalna sprawa wspierana przez polskie prawo... Piractwo jest kradzieżą, bo pozbawia dochodu wydawcy (załóżmy na to, że daną gierkę ściąga n-milionów ludzi, pomnóżmy to razy cenę (np. 60 zł), wychodzi na to, ze producent i wydawca są w plecy 60-n-milionów złotych, czyli ktoś ich okradł - piraci. Druga s-milionów graczy wspiera rynek i kupuje oryginały... ale to i tak nie zmienia faktu, ze że producent stracił kupę kasy na tym. A programistów, muzyków, designerów trzeba opłacić - bo niby za co mają powstawać nowe gry? Wszystko jest od czegoś zależne).

Ostatnio edytowany przez _KiRA (2010-02-02 21:13:00)

#103 2010-02-02 21:22:04

Sidorf
Użytkownik

Kira napisał:

(...)załóżmy na to, że daną gierkę ściąga n-milionów ludzi, pomnóżmy to razy cenę (np. 60 zł), wychodzi na to, ze producent i wydawca są w plecy 60-n-milionów złotych, czyli ktoś ich okradł - piraci.

Źle to liczysz. Wydawca stratny jest tylko wtedy kiedy grę ściągnie koleś co normalnie by kupił  ale po co skoro może ściągnąć. Inną sprawą są ludzie którzy gry i tak by nie kupili(np. młodzież ), ściągną i sobie trochę pograją. W ich wypadku jest to tzw. przypuszczalna strata bo i tak czy siak by tej kasy nie mieli ;]

"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"

#104 2010-02-02 21:26:21

DiamondBack
Użytkownik

jak pójdę do sądu, bo zostanę oskarżony o gwałt/zabojstwo/oszustwa itp to będę w tym momencie okradany, bo w końcu zamiast siedzieć w sądzie mogłem zarobić krocie sprzedając kartofle na rynku! Wymyślone straty do faktycznej utraty zarobku mają ze sobą tyle wspólnego co [tu było coś co mogło komuś przywołać niemiłe wspomnienia więc usuwam] Człowieku weź najpierw sprawdź czym jest kradzież wg polskiego prawa, bo nawet nie znasz znaczenia tego słowa. Odsetek strat jakie koncerny ponoszą przez piractwo jest taki sam ile dzięki nim mają zysku. Skąd te dane? Z prostej logiki - nie można obliczyć ani prawdziwych strat ani zysków a fakt, że wielu tworców samych wrzucające swoje prace w sieć świadczy, że piractwo musi im sie opłacać.

Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2010-02-02 22:56:12)

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#105 2010-02-02 22:00:58

samael16
Użytkownik

A czym się różni wyniesienie pudełka z grą czy z innym podobnym dobrem które nie jest pierwszej potrzeby bo tylko takie można usprawiedliwić moralnie jeśli faktycznie nie ma się pieniędzy, a ściągnięciem... wróć ukradnięciem jej przy pomocy internetu?
A różni się jednym z internetu łatwiej ale to samo przestępstwo i ta sama strata.

Jeśli wydawca właściciel praw autorskich do produktu stwierdza spoko, możecie ściągać legalnie nasze oprogramowanie jakiekolwiek by nie było to jaki problem jak chce to może, a jak chce to może np skasować swój projekt, np jakiejś wspaniałej gry, dlaczego bo ma do tego prawo i to jego prawo.
Samo przerobienie nie jest nielegalne na szczęście, co prawda utrata gwarancji producenta to norma, ale używanie skradzionych kopii programów już nie. Sam co prawda bym chciał aby sony udostępniło mi metodę robienia kopii na dysku CoD6 i 4 bo ciągle gram w nie na sieci, ale cóż pomarzyć zawsze można.
Acha system plików na dysku konsoli to nie fat32 jak ktoś pisał wcześniej, konsola takie i fat odczytuje a ten na dysku konsoli to jakiś autorki projekt tylko nie mogę sobie przypomnieć jak się nazywał.

Microsoft ma możliwość zablokowania wszystkich nielegalnych windowsów, ale tego nie zrobi zasada psa ogrodnika w którymś CD-action to było.
X Microsoft może nie tylko zbanować ale też zdalnie spowodować RRoD, kocham kiedy takie informacje wyciekają od zwolnionych pracowników.

I jeden najważniejszy problem po co "ci" konsola która tania nie jest skoro i tak nie masz kasy na gry, gdzie tu logika taka sama jak kupienie ferrari a potem zwijanie paliwa z stacji bo kasy nie mam na paliwo. Wybiera się jakieś hobby to trzeba się liczyć z kosztami jakie będzie wymagać prawda.

No chociaż jedna osoba się znalazła kto się ze mną zgadza co do ściągasz nie mając oryginała kradniesz.

#106 2010-02-02 22:52:43

DiamondBack
Użytkownik

Podprowadzając paliwo zabierasz coś materialnego, coś co chwilę później miało być sprzedane. Robiąc nielegalną kopię nie odbierasz programu twórcy - on nadal może sobie to sprzedawać/rozprowadzać/robić co chce. Zastanówcie się nim kogoś nazwiecie złodziejami, bo możecie zostać w najlepszym wypadku wyśmiani. Ta rozmowa robi się jałowa.

#107 2010-02-02 22:54:12

_KiRA
Użytkownik

Inną sprawą są ludzie którzy gry i tak by nie kupili(np. młodzież ), ściągną i sobie trochę pograją. W ich wypadku jest to tzw. przypuszczalna strata bo i tak czy siak by tej kasy nie mieli ;]

Błąd. Ja np. miałem więcej kasy jak byłem młody (takie liceum i gimnazjum)  niż teraz, jak również więcej czasu. To wydawałem tą kasę na gry, jakieś badziewne gazety (w gimnazjum kupowałem wszystko jak leci, teraz to leży gdzieś w kartonach na strychu) i... anime, mangi (AMG rlz xD, no i dochodziły inne). Dlatego nie zgodze się z tym że gówniarze nie mają kasy na oryginalne gry, bo mają, tylko wolą je wydać na fajki (lub szlugi, jak to sobie nazwali) albo alkohol - wiek szpanu, nie ma co się oszukiwać. Ale są też jednostki co wolą kupić coś oryginalnego, niż kraść z sieci, i tu samaelu musze się z tobą powtórnie zgodzić, bo ładnie to ująłeś... a z Backiem nie wdaje się w dyskusję bo nie warto.

#108 2010-02-02 23:01:17

jinjej
Użytkownik

Dziewczyny/Chłopaki polecieliście z oftopami jak Łajka w kosmos, w sumie nie chciała, ale jakoś tak wyszło.

BTW
Dziwi mnie fakt poruszania w wielu wątkach tematu "czytania ze zrozumieniem" i wytykania braku tej umiejętności wszystkim na około poza samym sobą. Polemika sprowadza się do określenia jednego zachowania innym terminem niż faktycznie powinno się określić - choć intuicja podpowiada tożsamość nazewnictwa. No bo bardziej medialnie brzmi słowo "kradzież", niż naruszenie praw autorskich.

Ostatnio edytowany przez jinjej (2010-02-02 23:05:34)

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#109 2010-02-02 23:13:53

samael16
Użytkownik

Bo to tak zawsze, dla mnie przerobienie konsoli to usunięcie blokady regionalnej w tej generacji nie ma znaczenia, bo nie istnieje co innego te DLC, z którymi są zawsze problemy i możliwość korzystania z kopii zapasowych gier które posiadam.
Dla większości, szczególnie młodzieży, możliwość kradzieży gier. I tak zawsze jest, oraz słuchanie utrwalonych dezinformacji, które żyją w sieci w stylu można ściągać o ile wykasuje się w ciągu 24, ściąganie nie kradzież bo nie ma fizycznego nośnika a jedynie ciąg 0 i 1 itp, polskie prawo ma coś takiego jak własność intelektualna i podlega ochronie, a taką jest np właśnie program komputerowy, który nie ma materialnej formy, książka i inne wytwory naszej kultury.
Raz za pierwszego pirata nawet podawał Jezusa poszło o rozmnożenie chleba ale to na innym forum, więc tak na wszelki wypadek prawo nie działa wstecz, a po drugie sami tak skopiujcie jak potraficie, tak na wypadek gdyby ktoś chciał się bawić w polemikę o Jezusie.

A wracając do tematu to wiadomo coś więcej o tym łamaniu ps3 na jakiej zasadzie miało by to działać, kopie by były odpalana z dysku czy z płyt itp?

Ostatnio edytowany przez samael16 (2010-02-02 23:15:43)

#110 2010-02-02 23:18:47

Sidorf
Użytkownik

Kira, nie zrozumiałeś mnie.
Wyobraź sobie świat bez piractwa(O.o). Młodziak ma jakąś kasę i zamiast kupić grę(bo nie ma innej opcji) kupi oczywiście to co wymieniłeś. To jest ta moja grupa która ściąga gry, chociaż wcale im nie są za bardzo potrzebne(bo mają coś ciekawszego do roboty ale ściągnąć można :]). Są też ludzie kupujący oryginały. Teraz dodajmy piractwo i w tym momencie kupujący podzielą się na dwie grupy:
1. Ci którzy nadal kupują (np. Ty i samael)
2. Ci którzy ściągają bo "po co kupować skoro można ściągnąć? O.o"
I właśnie przez piracenie przez tą drugą grupę, wydawcy tracą przez piractwo. 
Mam nadzieję, że teraz rozumiesz o co mi chodzi. ;]

Ostatnio edytowany przez Sidorf (2010-02-02 23:20:50)

"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"

#111 2010-02-02 23:20:27

Hyuga
Użytkownik

TU MACIE CIEKAWE PODSUMOWANIA TZW.ZŁAMANIA PS3! 

http://www.ps3site.pl/zlamana/34485/

#112 2010-02-03 00:31:44

samael16
Użytkownik

Czyli jak widać jedyne co z tego łamania wyszło to wielkie nic. Chłopak złamał jedynie zabezpieczenie programowe, musiał mieć jeszcze do tego dodatkowy chip i nic faktycznie nie dokonał bo nie ma dostępu do SPE, a jedynie do PPE, więc to łamanie można o tyłek roztrzaskać, za kilka dni wyjdzie nowy soft i koniec z tym łamaniem jedyne co z tego było dobre to możliwość dostępu do RSX, ale jeśli jest jest ktoś na tej planecie kto jest w stanie przygotować do niego sterowniki to tylko nVidia. A skoro to jedynie zabezpieczenie programowe to co to za problem napisać nowe oprócz czasu i kosztów.
Dopóki klucze nie wyciekną albo dokumentacja techniczna to jakoś nie widzę szans na złamanie tej konsoli. Cóż sony nauczyło się po porażce PSP.
I jednak konsola PS3 jest jednak jak widać dalej za skomplikowana i to ją chyba głownie ratuje. Jakoś mi się nie widzi aby chip potrzebny do złamania nawet jeśli by powstał powiedzmy w tym roku był specjalnie tańszy niż sama konsola, nie jestem pewien ale płyty są wykonywane w technologi 65 czy 45nm, dla slimów?

Sidorf
A nie na 3 grupy:
1. ci co kupują oryginały ja czy też _KiRA (trochę to smutne, że tak mało osób do tego się przyznało na tym forum)
2. ci co mają inne zajęcia, a se ściągną zagrają godzinę i tyle czyli raczej casual po zachowaniu (ale tak to można też zagrać w demo prawda i nawet było by to legalne)
3. ci co grają tak jak grupa 1, ale nigdy za to nie zapłacą (a przy okazji dodają różne teorie jakiś Robin Hood itp, rozumiem, że to mogą być naleciałości jeszcze po cyberpunku, który raczej późno pojawił się w polsce ale bez przesady, sam umarł śmiercią naturalną, bo świat się zmienił a hakerzy i terroryści są odpowiednio klasyfikowani w stosunku do tego co najczęściej można było w nim oglądać)
Co nie znaczy, że nie lubię cyberpunku, bo uwielbiam kino i anime z tamtego okresu ale nie ma tego za wiele niestety.

Przy takim założeniu 3 grupa i tak będzie kradła więc mamy stratę producenta i całej armii ludzi którzy pracują przy tym, w przypadku 2 grupy właściwie to samo, ale tutaj problem można rozwiązać demami itp, jakoś nie widzę różnicy w stracie w stosunku dla 3 grupy.
1 grupy chyba nie trzeba komentować.

#113 2010-02-03 01:02:45

Wiggin
Użytkownik

samael16 napisał:

...
1. ci co kupują oryginały ja czy też _KiRA (trochę to smutne, że tak mało osób do tego się przyznało na tym forum)
...
3. ci co grają tak jak grupa 1, ale nigdy za to nie zapłacą
...

Przy takim założeniu 3 grupa i tak będzie kradła więc mamy stratę producenta i całej armii ludzi którzy pracują przy tym

Gdyby się wahali czy kupić czy spiracić i spiracili to by była "strata", ale jeżeli zakładasz, że nigdy by nie kupili, to takowej straty nie ma. Jest raczej z strony pirata jakiś wątpliwy "zysk" bo coś ma bez płacenia.

No chyba, że poszedł do sklepu i ukradł płytę, wtedy jest autentyczna materialna strata bo nagranie, produkcja, opakowanie, dostarczenie gry itp kosztowało a produkt przepadł bez pieniędzy. Nie żebym był za piraceniem albo coś, ale jak widzę 1 ściągnięty pirat = -1 kupione wydanie to też płakać mi się chce.

Ja piracę, jak coś mi się podoba i jest warte swojej ceny to idę i kupuję oryginał.

/end of offtop

#114 2010-02-03 01:04:37

Kensei
Użytkownik

W jaki sposób przez 3 grupę producenci stracą kasę? Jeśli Kowalski nie ma zamiaru kupić oryginału i zacznie piracić, to producent nic nie straci. Dlaczego? Bo jak nie będzie miał możliwości spiracenia to NIE KUPI oryginału.

#115 2010-02-03 01:27:12

DiamondBack
Użytkownik

Wiggin napisał:

Ja piracę, jak coś mi się podoba i jest warte swojej ceny to idę i kupuję oryginał.

indeed. Smutne, że niektórych to smuci xD

#116 2010-02-03 01:29:33

Quithe
Użytkownik

Mnie zastanawia, ile można gadać o piractwie jezor Już nawet nie chce mi się was w tym topiku upominać o skupienie się na konsolach. Tak więc tylko bez najazdów personalnych.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#117 2010-02-03 01:56:27

Hyuga
Użytkownik

KTOŚ WIE JAKI CZAS ZAJĘŁO STWORZENIE CHIPA DO X360???z TEGO CO PAMIETAM W 2006 ROKU GRAŁEM U KUMPLA NA X360 W gEARS OF WAR I JUZ MIAŁ X SPIRACONEGO!wIDZE ZE mICROSOFT ZYSKAŁ NA KONSOLACH A STRACIŁ NA GRACH!

#118 2010-02-03 03:03:40

Zwierz
Użytkownik

x "piraci" się poprzez ingerencje w soft a nie sprzętowo choć tak też można

DZIECIĘ NEO

PC king >ps3>x360>ds>psp(subiektywna opinia posiadacza wszystkiego)
http://myanimelist.net/animelist/Zwierz

#119 2010-02-03 03:44:49

Fari
Użytkownik

Skoro mamy dalej dyskutować o piraceniu, zapraszam do nowego tematu założonego właśnie w tym celu i nie róbmy tu dalej spamu jezor Przeróbki nie oznaczają że ktoś od razu ma piracić... To tak jakbyście mówili że ktoś jest złodziejem, bo ma twarz jak bandzior...

EDIT BY Q
Każdy następny post o piractwie jako takim będzie usuwany. Pisać należy w podanym w tym poście topiku.

Ostatnio edytowany przez Quithe (2010-02-03 14:58:45)

#120 2011-01-05 13:37:14

DiamondBack
Użytkownik

Już kilka dni w sieci krąży informacja o pełnym złamaniu (gdzie nawet upgrade softu nie pomoże) konsoli Ps3 oczkod
Nie żebym miał coś do Sony - które na samym początku dokładalo do konsol - ale wszystko powinno być imo w końcu złamane oczkod

Ostatnio edytowany przez DiamondBack (2011-01-05 14:51:15)

Stopka forum

© Animesub.info 2025