Nie jesteś zalogowany.
Tengen Toppa Gurren Lagann
Hardsub na podstawie tłumaczenia grupy:
Brygada Zagłady Hałcnowa
- Tłumaczenie: Ivelios
- Korekta: Radelias
Kodowanie, karaoke, typesetting, retiming:
rafcio_21
Video: x264, 23,976fps, 1280x720
Audio: MP3
Kontener: MKV
========================
ODCINKI
========================
EP01v2 - MU - torrent
EP02 - MU - torrent
========================
Ostatnio edytowany przez rafcio_21 (2010-05-07 03:39:06)
Przejrzałem pobieżnie i...
Powiem tyle:
Kodowanie tragiczne, kupa wielkich kwadratow, rozpierdzielający się obraz i w ogóle kiepskawa robota. Sugestia: nie działaj w tym kierunku, no chyba że nauki będziesz czerpał od hardkorowców. Nie wiem czym to kodowałes, ale kiepsko ci to wyszło. I czemu DTV w 720p? oO
Typesetting: OK
Karaoke: Fajnie ci to wyszło, efekty ok i ogólnie typesett też. W tym kierunku działaj, bo idzie ci to nieźle. Troche wprawy i wyobraźni i możesz przewyższyć kapcia ;]
Timing: jak widziałem miejscami to ok jest. W tym też działaj.
Ostatnio edytowany przez _KiRA (2010-05-03 02:22:31)
Poszło PW
Co do jakości... Korzystałem z RAWów TV-Japan w 720p. Niestety są to Divixy, także jakość trochę kiepska. Trochę poprawiłem filtrami, ale przebojów nie ma. "Klocków" sporo zostało. Wcześniej trochę filtrów użyłem - nie było defektów, ale wyszedł strasznie nienaturalny obraz, więc postanowiłem się nieco ograniczyć. To anime z tego co wiem wyszło w HDTV, chyba, że się mylę?
Kodowałem na najnowszym pliku X264 z ustawieniami pliku .bat zaczerpniętego od Bodzia. W skrypcie AVS parę filtrów poprawiających nieco obraz skompresowany kodekiem divix.
Ostatnio edytowany przez rafcio_21 (2010-05-03 02:20:03)
Fansubs.pl (konkurencja XD) robi z DVDripów (czy tam DVD-ISO, jeden diabeł), ale niemiłosiernie się wleką z tym (przydałoby się to w końcu obejrzeć). Jak znajdę trochę czasu (ostatnio mam nieco narwany grafik) to ci screeny porobię i zobaczysz o co mi chodzi.
PS. wyedytuję pierwszego mojego posta.
Wiem o co chodzi. Ale no cóż, przeciętny widz nie zwraca uwagi/nie zauważa. Widać te defekty jak się patrzy pod kątem na LCD, nauczyłem się xDD Pokombinuje z filtrami i wrzucę v2.
Kodowałem na najnowszym pliku X264 z ustawieniami pliku .bat zaczerpniętego od Bodzia.
E? O czymś nie wiem? Komuś mam kopa zasunąć? Bo .batów na prawo i lewo nie rozdaję - ludzie nie umieją z nich korzystać, tak ustawienia w nich należy zmieniać. Daj linka do rawa, zobaczę co się da z tego wydusić, jakie filtry itp.
To anime z tego co wiem wyszło w HDTV, chyba, że się mylę?
Nie to zwykły upscale, BD ripy Gainax będzie doił jak już każdego skośnookiego będzie stać na odtwarzacz Blu-ray.
http://img42.imageshack.us/img42/3834/r … gurren.jpg
To tylko jeden z przykładów. Cały ep jest nasiąknięty takimi cackami.
#up, racja, jak ja ściągnąłem, też miałem wszystko ok, bo przeglądałem miejscami ^.^
========================
EPIZODY
========================
Ludzie, odcinki, nie epizody!!
_KiRA, to u Ciebie jest coś nie tak. U mnie też w tym momencie obraz jest wyśmienity.Ja myślałem, że Ci chodzi o te kwadraciki co są lekko widoczne na niebieskim tle np. w 2 sekuncie po prawej i po lewej xD.
Jeśli chodzi o CRC lub torrenta, to musiałaby się znaleźć jakaś miła dusza, która wrzuci na swojego trackera, bo ja nie mam możliwości.
która wrzuci na swojego trackera
Nyatorrents, anirena, jest caaaała masa free trackerów.
To tylko jeden z przykładów. Cały ep jest nasiąknięty takimi cackami.
Chyba masz błąd transferu ziom, bo u mnie wszystko było OK w tym momencie z tego co pamiętam.
CRC or torrent plox.
Potwierdzam, przejrzałem klatka po klatce ten kawałek i nic takiego nie zauważyłem.
Kira, jeśli korzystać z CoreAVC lub podobnego kodeka to spróbuj go na chwilę wyłączyć i sprawdzić wtedy, bo u mnie czasem w niektórych plikach przez niego takie cuda się robią .
Czekam na kolejne epki .
Mówiłem, Kira, deblocking na maksa, to raz, a dwa, że nawet deblocking na maksa w coreavc nie da ci super jakości, bo to kodek działający szybkościowo, a nie jakościowo.
Zrób sobie czystkę kodeków. Tak, rada na wszystko. xD Ale podejrzewam, że nie wiesz, co jest przyczyną, a my nie wiemy tym bardziej, tak więc...
No chyba że problem CRC, ale to co? Z BitCometa korzystasz? Z utorrenta chyba.
Całkiem przyzwoicie to wszystko wygląda, ale czy nie dałoby odrobinkę zmniejszyć rozmiaru tych odcinków? Przy założeniu, że obecna wielkość będzie standardem i przy 27 odcinkach to będzie z lekka ponad 2DVD Heh, wybiegam daleko w przyszłość, ale dla wygody byłoby zdecydowanie lepiej umieścić całość na 2 nośnikach. Pozdro
[edit, trzy dni później]
Żeby nie zrozumieć mnie źle, nie miałem nic przeciwko zamieszczeniu serii na 3DVD, gdyby rozłożono je po całości. Chodziło mi raczej o niewygodę jaka pojawiłaby się przy wersji 2DVD + 2-3 odcinki na trzeciej Takie tam marudzenie pijawy. Autorzy zrobią jak uznają za słuszne, ja i tak pobiorę i obejrzę Przyłączę się do seeda jak tylko wrócę z uczelni.
Ostatnio edytowany przez jacellow (2010-05-06 08:45:05)
Wersja v2 z poprawkami w timingu - czasami na siebie nachodziły i brakowało miejscami linkingu. Dostosowałem się również do prośby zmieszczenia wszystkiego na 2 DVD (początkowo planowałem 3 DVD) kosztem naturalnie mniejszego bitrate. Dynamiczne sceny mogę mieć minimalną różnicę w jakości.
Co do torrentów, próbowałem to wrzucić na NyaaTorrents i KAA. Nie udało mi się, odmawiało posłuszeństwa. Może jakaś dobra dusza wrzuci jak ma możliwość.
Odcinek 02 jest w trakcie kodowania i jutro, po QC i poprawkach w timingu go wrzucę.
Teraz i tak tego nie zmieścisz na 2 dvd. Trzeba było dać większe bitrate i co by było na 3 dvd. Bo gradienty były zwalone. A samo tłumaczenie średnie. Przecinki też ledwo dyszą.
Nie wiem co jest trudnego w stworzeniu torrenta, dodaniu trackera i wrzucie, ale jak pobiorę, zamieszczę na nyaa i podam tu link.
Następne odcinki są nieco krótsze. Zmieści się. Co do gradientów - użyłem GradFun2DbMOD, nie udało się ich wyratować xP
Ostatnio edytowany przez rafcio_21 (2010-05-06 08:18:12)
Następne odcinki są nieco krótsze. Zmieści się. Co do gradientów - użyłem GradFun2DbMOD, nie udało się ich wyratować xP
Ale to nie jedyny sposób. Zresztą, pijawy i tak są ślepe, co najwyżej koderzy się czepiają. Sprawdziłem to swego czasu na jednym anime...
Torrent
I lepiej niech się ktoś do seedowania podłączy, ja mam teraz tylko 24KB xD
bodzio - banding można na parę różnych sposobów wywalić, ale jak już w źródle masz dość mocny, to jeśli chcesz mieć go wywalonego całkowicie, to pogódz się z tym, że dość widocznie zniszczy ci się reszta obrazu, nie mówiąc już o tym, że epek będzie musiał ważyć o wiele więcej. Dlatego jak mocniej zakodujesz, to nawet jak użyjesz jakiegoś fantastycznego filtra, to ten banding dalej będzie. Możesz debandem z ffdshow, to ci usunie banding za pomocą ditheringu i w dodatku tak rozmyje obraz w ciemniejszych obszarach, ze kompresja będzie dobra nawet przy 150 mb przy HD Ale rozmycie widocznie z 10 metrów. xD
Ostatnio edytowany przez Hatake (2010-05-06 14:37:17)