#1 2010-08-01 22:35:50

Rafaga
Użytkownik

Capeta

Ktoś z was oglądał tą serię? Z opisu i z ocen na aniDB prezentuje się nieźle, ale zdjęcie mnie nieco odstrasza. Dlatego pytam kogoś kto już oglądał: czy to seria z tych "10 latek lepszy od dorosłych", tym razem w F1, czy jest to nieco realniejsze???

War-yun.png

#2 2010-08-01 23:15:14

Zarathustra
Użytkownik

Odp: Capeta

Jako że jestem fanem sportów motoryzacyjnych (głównie WRC, Le Mans i F1) wypowiem się. Anime to w zasadzie nie jest o F1 tylko dostaniu się do tej elitarnej serii. Wszystko kręci się wokół kartingu, oraz w późniejszej części (lekki przeskok czasowy) swoistego GP3. To taki trochę Hajime no Ippo, gdzie zamiast bicia po gębach mamy wyścigi.
Ogólnie pomimo lekkiej prostoty nawet mi się podobało. Niestety zapewne nigdy nie powstanie kontynuacja, a szkoda bo w momencie, kiedy robi się najciekawiej mamy cięcie i taki mini zwiastun, co by było gdyby.

Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2010-08-01 23:15:48)

#3 2010-08-01 23:21:34

Rafaga
Użytkownik

Zarathustra napisał:

Jako że jestem fanem sportów motoryzacyjnych (głównie WRC, Le Mans i F1) wypowiem się. Anime to w zasadzie nie jest o F1 tylko dostaniu się do tej elitarnej serii. Wszystko kręci się wokół kartingu, oraz w późniejszej części (lekki przeskok czasowy) swoistego GP3. To taki trochę Hajime no Ippo, gdzie zamiast bicia po gębach mamy wyścigi.
Ogólnie pomimo lekkiej prostoty nawet mi się podobało. Niestety zapewne nigdy nie powstanie kontynuacja, a szkoda bo w momencie, kiedy robi się najciekawiej mamy cięcie i taki mini zwiastun, co by było gdyby.

Aha, dzięki, trzeba więc sprawdzić. Co do kontynuacji, to Ippo doczekał się prawowitej dopiero 9 lat po premierze, więc nie mówiłbym hop.

War-yun.png

#4 2010-08-01 23:24:44

Zarathustra
Użytkownik

Ta seria nie ma w przeciwieństwie do Hajime no Ippo żadnych szans na kontynuację w postaci anime (na pewno nie w dzisiejszych czasach).

Seria się trochę wolno rozkręca, chociaż mi to nie przeszkadzało swego czasu.

Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2010-08-01 23:26:02)

#5 2010-09-20 20:42:56

Wszczebrzeszyn
Użytkownik

Pozwolę sobie skopiować moją wypowiedź z gildii:

Obejrzałem 47 odcinków Capety, poszło znacznie szybciej niż myślałem. Chyba pierwsze anime, przy którym czas mi się nie dłużył, a jednak uważam go za odrobinę stracony. Zawiodłem się trochę. Zanim zabrałem się za oglądanie myślałem, że będzie to anime o Formule 1, szybko jednak przekonałem się, że jest inaczej. Nie było w tej serii nic oryginalnego, do żadnej postaci się nie przywiązałem, fabuła mnie nie zachwyciła. Jedyne co trzymało mnie przy Capecie były wyścigi. Co z tego, że główny bohater był biedny, skoro i tak wszyscy mu pomagali ?

Pokaż spoiler
Jego wróg nr 1 stał się z prześladowcy menedżerem, przyjaciółka z dzieciństwa została wyłapana przez łowcę talentów, szef jego ojca mu sponsorował, a właściciel toru kartingowego oferował darmowe przejażdżki, a z czasem i pracę.
Znów genialny sportowiec, zdolny dokonywać cudów w trakcie zawodów tylko w trochę innej wariacji. Widzę, że będę musiał wrócić do Whistle! które porzuciłem po 8 odc., bo podobało mi się, ale jednak miałem w tym czasie ciekawsze rzeczy do oglądania.
Zgodzę się z Tobą Nakago, że bohater trudził się, jednak mimo wszytko decydującą rolę w jego sukcesach odgrywał talent. Zresztą jedynie jego duma i chęć niezależności oraz współpracy z przyjaciółmi i rodziną przyczyniły się do tego, że musiał się tak męczyć, ciężko pracować i uczyć się równocześnie, martwić się jak zawiązać koniec z końcem. Znacznie lepiej pokazano to w Hajime no Ippo, IMO gdzie w pewnym momencie główny bohater musiał zrezygnować ze sportu, by utrzymać rodzinę. Z drugiej strony ciężko porównywać sport z wyścigami...
Jak dla mnie zbyt mało się działo, za dużo było gadaniny, poświęcania uwagi szczegółom technicznym, rachunkowości i marketingowi, a za mało samym wyścigom. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że pierwsze starcie w bolidach Formuła Stellar było ostatnim jak na razie. Orientujesz się Nakago czy 14-tomowa (jak na razie) manga jest dużo dalej ?

Ostatnio edytowany przez Wszczebrzeszyn (2010-09-20 20:43:54)

9 na 10 otaku zaleca oglądanie Kemono no Souja Erin.

Stopka forum

© Animesub.info 2024