#161 2011-09-25 22:07:15

dulu
Moderator

Odp: Anime doskonałe?

skam123 napisał:
dulu napisał:
skam123 napisał:

tylko Evangelion jest doskonały
zadna inna seria nie posiada wszystkich wymienionych cech na poziomie doskonalosci

Ja natomiast uważam, że ten tytuł był do bani. Mnie wynudził, fabuła nie powalała, a jak przypomnę sobie gościa, który trzepał się przy łóżku szpitalnym (było chyba coś takiego w serii), to mi się płakać chce. Te dwa nowe filmy były wg mnie lepsze, bo było to o wiele krótsze. Seria to gorzkie żale na fujarze. papa

no mi tez sie nie podobalo te trzepanie, zgadzam sie ze powinno byc cos wiecej pokazane w tej scenie.

To co, miał zgwałcić nieprzytomną dziewuszkę? Mi nie chodziło o więcej, połowa scen w tym animu jest bzdurna. Coby się nie powtarzać, podpisuję się pod wszystkim, co napisał Sado.

skam123 napisał:

tsundere evangelion?? ktora to??

Nie w temacie jesteś. smile_lol

A co do tych dzieci pilotujących roboty... a, w sumie nic, bo to schemat tak powielany, że aż nudny. Po prostu nie ma sensu próbować tego zrozumieć, japońce.

#162 2011-09-25 22:10:08

Kenshiro
Użytkownik

skam123 napisał:

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … &charid=39

Sado napisał:

Moim zdaniem ogromny przerost formy nad treścią, wszystko próbuje wyglądać na mądre, poważne,

Trudno żeby nie było poważne anime gdzie na serio ryzykuje się życie, broni świata, ludzie umierają, cierpią itp. Niepoważne to są najczęściej komedie, parodie itp.

Sado napisał:

Już nie mówiąc, że główny bohater to chyba zapoczątkował obecny trend na ciotowate postacie. Scena z waleniem konia nad nieprzytomną dziewczyną - zginąłem. Ech, dlaczego prawie zawsze dzieciaki muszą pilotować roboty...

Akurat Shinji to fajny bohater. Owszem irytujący był w kilku scenach (szczególnie w EoE), ale jednak był dosyć oryginalny, a to duży plus. Fajne było to, że często się buntował (chociażby uciekał) i miał gdzieś co inni do niego mówią.  smile_big  Za to go można lubić.

A co do tej nieprzyzwoitej sceny. Nietrudno się domyślić, że miała pokazać jego problemy psychiczne i uczucia do Asuki.  smile_big

PS:

Sir_Ace napisał:

Tak, też uwielbiam Panty & Stockin'. Ale oprócz tej serii w schemat wpasowuje się jakaś 1/4 animu. No i nie wszystkie są poważne.

Przecież to parodia/komedia.   smile

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … e&aid=7529

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-09-25 22:18:17)

#163 2011-09-25 22:14:20

Sir_Ace
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Trudno żeby nie było poważne anime gdzie na serio ryzykuje się życie, broni świata, ludzie umierają, cierpią itp

Tak, też uwielbiam Panty & Stockin'. Ale oprócz tej serii w schemat wpasowuje się jakaś 1/4 animu. No i nie wszystkie są poważne.

#164 2011-09-25 23:19:35

skam123
Użytkownik

dulu napisał:
skam123 napisał:
dulu napisał:

Ja natomiast uważam, że ten tytuł był do bani. Mnie wynudził, fabuła nie powalała, a jak przypomnę sobie gościa, który trzepał się przy łóżku szpitalnym (było chyba coś takiego w serii), to mi się płakać chce. Te dwa nowe filmy były wg mnie lepsze, bo było to o wiele krótsze. Seria to gorzkie żale na fujarze. papa

no mi tez sie nie podobalo te trzepanie, zgadzam sie ze powinno byc cos wiecej pokazane w tej scenie.

To co, miał zgwałcić nieprzytomną dziewuszkę? Mi nie chodziło o więcej, połowa scen w tym animu jest bzdurna. Coby się nie powtarzać, podpisuję się pod wszystkim, co napisał Sado.

skam123 napisał:

Nie w temacie jesteś. smile_lol

A co do tych dzieci pilotujących roboty... a, w sumie nic, bo to schemat tak powielany, że aż nudny. Po prostu nie ma sensu próbować tego zrozumieć, japońce.

zgwalcic to za duzo powiedziane, raczej wykorzystac nadazajaca sie sytuacje (przeciez juz sie calowali smile_big)
a dzieci pilotowaly evy bo pilotami mogly byc osoby ktore urodzily sie po przebudzeniu adama (czy jak sie nazywal tamten aniol na biegunie)

8e91e6824c8563f6m.jpg

#165 2011-09-25 23:47:21

Wanderer
Użytkownik

Ewangelion był żenująca przeciętnym anime. "Żenująco" dlatego bo naczytałem się jakie to kultowe animu, a okazało się że to wielka kupa. Każdy odcinek to taki sam schemat, coś jaki Vampire Princess Miyu czy Hell Girl, gdzie twórcy nie mogli wysilić się bardziej nad poszczególnymi odcinkami, tylko stworzyli jeden szkielet, a potem w każdym następnym epizodzie zmieniały się tylko szczegóły. Główny bohater, ciota jakich mało. Strasznie wnerwiająca pała, której przydało by się ze dwa lata wojska, żeby trochę się nauczył życia. Ale przynajmniej na plus można zaliczyć to, że jest postacią dość realistyczną, bo po prawdzie są takie osoby. Co do innych postaci, to odnosi się wrażenie, że aby pilotować Evę trzeba być nie tylko dzieckiem, ale trzeba mieć głębokie problemy psychiczne. Bo każdy z pilotów jakieś miał, co było oczywiście ładnie wyłożone.
Anime zdobyło popularność chyba tylko dlatego że pośród super sprzedajnych megarobotów upchano kupę religijnych terminów, co było chyba pierwszym tego rodzaju zabiegiem w japońskiej mandze/anime, a co wywołało falę interpretacji, co dana scena znaczy i dlaczego coś się nazywa tak a nie inaczej. Obecnie dość powszechnie stosowany zabieg w filmach zachodnich jak i japońskiej mandze.
Nie jestem fanem mechów, nie jestem fanem bohaterów z problemami psychicznymi. Lubię za to sci-fi i gdy ktoś używa nawiązań do religii czy mitologii. Ale w tym wypadku mechy i psychologia przechyliły szalę. Szczególnie coraz więcej psychicznych zachowań bohaterów zaczynało mnie irytować i zirytowało mnie na tyle, że ta biblijna papka na końcu już nie zrobiła na mnie wrażenia.

"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats

#166 2011-09-25 23:56:53

skam123
Użytkownik

Wanderer napisał:

Ewangelion był żenująca przeciętnym anime. "Żenująco" dlatego bo naczytałem się jakie to kultowe animu, a okazało się że to wielka kupa. Każdy odcinek to taki sam schemat, coś jaki Vampire Princess Miyu czy Hell Girl, gdzie twórcy nie mogli wysilić się bardziej nad poszczególnymi odcinkami, tylko stworzyli jeden szkielet, a potem w każdym następnym epizodzie zmieniały się tylko szczegóły. Główny bohater, ciota jakich mało. Strasznie wnerwiająca pała, której przydało by się ze dwa lata wojska, żeby trochę się nauczył życia. Ale przynajmniej na plus można zaliczyć to, że jest postacią dość realistyczną, bo po prawdzie są takie osoby. Co do innych postaci, to odnosi się wrażenie, że aby pilotować Evę trzeba być nie tylko dzieckiem, ale trzeba mieć głębokie problemy psychiczne. Bo każdy z pilotów jakieś miał, co było oczywiście ładnie wyłożone.
Anime zdobyło popularność chyba tylko dlatego że pośród super sprzedajnych megarobotów upchano kupę religijnych terminów, co było chyba pierwszym tego rodzaju zabiegiem w japońskiej mandze/anime, a co wywołało falę interpretacji, co dana scena znaczy i dlaczego coś się nazywa tak a nie inaczej. Obecnie dość powszechnie stosowany zabieg w filmach zachodnich jak i japońskiej mandze.
Nie jestem fanem mechów, nie jestem fanem bohaterów z problemami psychicznymi. Lubię za to sci-fi i gdy ktoś używa nawiązań do religii czy mitologii. Ale w tym wypadku mechy i psychologia przechyliły szalę. Szczególnie coraz więcej psychicznych zachowań bohaterów zaczynało mnie irytować i zirytowało mnie na tyle, że ta biblijna papka na końcu już nie zrobiła na mnie wrażenia.

i dlatego to anime doskonałe!! bo kazdy postrzega je inaczej.
a ty myslales ze doskonalosc kazdemu sie podoba, prawda??
okej

Ostatnio edytowany przez skam123 (2011-09-25 23:57:41)

8e91e6824c8563f6m.jpg

#167 2011-09-25 23:58:12

Wanderer
Użytkownik

skam123 napisał:

a ty myslales ze doskonalosc kazdemu sie podoba??

W takim razie każde anime jest doskonałe, bo każde anmime każdy postrzega inaczej.

"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats

#168 2011-09-25 23:59:53

Luki323
Użytkownik

Najlepszym Anime jakie widziałem jest Code Geass!
Mało jest takich tytułów, Polecam obejrzeć!

FluxBB bbcode test

#169 2011-09-25 23:59:54

HentaiDymon
Użytkownik

A tam, dla mnie Evangelion byłby doskonały, gdyby nie pewien pedał z końca serii. jezor

Ostatnio edytowany przez HentaiDymon (2011-09-26 00:03:39)

#170 2011-09-26 00:02:08

dulu
Moderator

Wanderer napisał:
skam123 napisał:

W takim razie każde anime jest doskonałe, bo każde anmime każdy postrzega inaczej.

A wszyscy wiemy, że jak każde jest doskonałe, to żadne nie jest.

#171 2011-09-26 00:06:18

coellus
Użytkownik

dulu napisał:
Wanderer napisał:
skam123 napisał:

A wszyscy wiemy, że jak każde jest doskonałe, to żadne nie jest.

Spodziewaj się nowych wiadomości od Kenshira za ten post.

Ty dulowaty userze!

#172 2011-09-26 00:23:08

Maryskowo
Użytkownik

Muminki

#173 2011-09-26 00:25:07

skam123
Użytkownik

Wanderer napisał:
skam123 napisał:

wymien mi drugie anime ktore ma jednoczesnie tak wielu zwolennikow i przeciwnikow co evangelion

Ostatnio edytowany przez skam123 (2011-09-26 00:26:10)

8e91e6824c8563f6m.jpg

#174 2011-09-26 00:35:48

Kenshiro
Użytkownik

skam123 napisał:

wymien mi drugie anime ktore ma jednoczesnie tak wielu zwolennikow i przeciwnikow co evangelion

Jeśli już mowa o tym to powiedział bym, że zwolennicy Evangeliona to 80-90 procent fanów anime, a reszta przeciwnicy.

Podobnie ma się sprawa z Elfen Lied.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-09-26 01:06:45)

#175 2011-09-26 00:55:27

skam123
Użytkownik

Kenshiro napisał:
skam123 napisał:

Jeśli już mowa o tym to powiedział bym, że zwolennicy Evangeliona to 80-90 procent fanów, a reszta przeciwnicy.

Podobnie ma się sprawa z Elfen Lied.

jak dla mnie elfen lied bylo za malo logiczne zeby nadac mu tytul doskonalego

8e91e6824c8563f6m.jpg

#176 2011-09-26 01:02:51

HentaiDymon
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Jeśli już mowa o tym to powiedział bym, że zwolennicy Evangeliona to 80-90 procent fanów, a reszta przeciwnicy.

1. Jak zwykle zadziwia mnie, skąd ty masz te dane. oczkod
2. Według tego, co napisałeś: 10-20 procent fanów Evangeliona to jego przeciwnicy. smile_big

Ostatnio edytowany przez HentaiDymon (2011-09-26 01:03:28)

#177 2011-09-26 01:06:45

Maryskowo
Użytkownik

Bo on jest bogiem ; (

#178 2011-09-26 01:07:47

skam123
Użytkownik

HentaiDymon napisał:
Kenshiro napisał:

1. Jak zwykle zadziwia mnie, skąd ty masz te dane. oczkod
2. Według tego, co napisałeś: 10-20 procent fanów Evangeliona to jego przeciwnicy. smile_big

1. mnie tez zastanawia skad te info.
2. wedlug tego co napisal to 10-20 procent fanow anime to przeciwnicy evangeliona. ale zeby to zrozumiec trzeba przeczytac caly post

8e91e6824c8563f6m.jpg

#179 2011-09-26 01:10:47

Wanderer
Użytkownik

skam123 napisał:

Ale co to ma do rzeczy ilu jest zwolenników i przeciwników?

Kenshiro napisał:

Na pewno dane z OBOP-u

#180 2011-09-26 01:26:58

HentaiDymon
Użytkownik

skam123 napisał:

wedlug tego co napisal to 10-20 procent fanow anime to przeciwnicy evangeliona. ale zeby to zrozumiec trzeba przeczytac caly post

1. Wiem, co miał na myśli, jednak wyraził się nieprecyzyjnie. oczkod
2. A poza tym takie rozumowanie także jest ekhm... no mniejsza. Kto powiedział, że każdy "fan anime" widział Evangeliona?

Stopka forum

© Animesub.info 2024