Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Witam.
Chcialbym zaczac tlumaczyc serie anime i w zwiazku z tym mam kilka pytan :
1. Czy jezeli mam odcinek z angielskim hardsubem to czy mozna jakos "wyciagnac" te napisy do pliku .txt i je wtedy tlumaczyc?
2. Jak wy tlumaczycie anime? (jak to sie pokolei odbywa)
Prosze o pomoc
Pozdrawiam
tego powinienes się dowiedzieć w dziale FAQ
Ale w obecnym FAQ nie ma tej informacji, i nie wiem czy będzie...
a BTW, jeśli napisy są wrenderowane w obraz (np: format AVI) to rozsądną metodą ich nie wyciągniesz
Jeśli to (poprawny) MKV/OGM to napisy możesz sobie wyciągnąć odpowiednim softwarem, poszukaj na forum, była już o tym mowa
Imperare sibi maximum est imperium
a ile trwa mniej wiecej "wyciagniecie" napisow programem AVISubDetector z .avi ?
PS. Dziękuje za odpowiedzi
Byc może jest to szybka, ale nie zawsze db metoda na tłumaczenie.
ja, jeśli tłumaczę, to robię to subeditplaerem i wpisuję tłumaczenie od razu.
Nie uzywam translatorów, jedynie słowników ort oraz idomatycznych.
nie chodzi o szybkość, wg mnie, tylko o jakość.
Ostatnio edytowany przez Sir Mavins (2006-02-23 22:02:30)
a ile trwa mniej wiecej "wyciagniecie" napisow programem AVISubDetector z .avi ?
BTW, takie wyciągnięte skrypty mają na ogół masę błędów i literówek, nie polecam
Tak jak wspomniał Sir Mavins, najlepiej jest pracować na Sub-Edit
Imperare sibi maximum est imperium
A ja używam tylko notatnika i słownika[madrala] może to i prymitywne, ale efekty są całkiem niezłe co do szybkości... jak się człowiek napalił to nawet w jeden dziń jeden 20 minutowy odcinek się przerabiało, ale jak jest brak czasu albo chęci to jest już gorzej:(
Osobiście miałem z mdvd już tyle problemów, że mała bania[cholera]. A tmp przynajmniej łatwiej przestawić na inną ver. filmu niezależnie od tego na ilu jest płytach i ile jest klatek na sekundę[jezor] Co prawda sam format może przeszkadzać, ale głównie wtedy kiedy jest dużo wypowiedzi jedna za drugą w bardzo krótkich odstępach czasu.
Najprosciej sciagnij subedit-player wciskaj pause i pobaw sei klawiszami "insert" i "delete" na klawiaturze numerycznej (insert poczatek wyswietlania sie anpisow, delete koniec wyswietlania sie napisow) szybko ogarniesz program.
Witam Wszystkich!!!
Ja przyłaczam sie do Kane Sub Edit jest chyba najlepszy jeżeli zaczynasz...
Skróty klawiszowe pod F2 i wszystko jasne. W pomocy SE jest FAQ i opis możliwości programiku, do tego łatwy interface. I mozliwość konwersji wielu formatów...:D Polecam MicroDVD, ale ostateczna decyzja jest Twoja
Nic tylko pisać ...[papa]
Strony 1