#81 2013-03-24 13:29:15

FAiM
Użytkownik

Odp: From the New World (Shinsekai Yori)

Hm... czyli jednak coś ruszyło. Ciekawe czy dobrną do końca. oczkod

K5Cqyo6.png?1

#82 2013-03-25 14:30:31

Gamedor
Użytkownik

Ten motyw z tymi ludźmi był udany, przeraziło mnie jak długo tego queerata trzymali w tym kloszu.  baka
No i te zakończene

Moc wyobraźni zmienia wszystko

Seria była bardzo ciekawa i dała dużo do myślenia, chciałbym kontynuację, ale to już chyba niemożliwe  deprecha
Tak więc moja ocena to ocene 5/5, oczywiście każdy gustuje w czymś innym..

#83 2013-03-26 14:24:27

Hunter Killer
Moderator

Wydanie Bd tej serii doczekało się sporu zmian, dla przykładu vol.4 i porównanie wersji TV z BD.
Klik.
Prawie Shaft. wow

155222.jpg zzsldjt.png

#84 2013-03-26 16:06:04

Yuny
Użytkownik

Faktycznie sporo i to na duży plus!
Fajnie, że twarz Saki poprawili, bo w tych odcinkach momentami miała mocne deformacje.
Szkoda, że nie wrzucili ujęcia z 8 odcinka (15:27). Ciekawi mnie czy w BD Shunowi oczy dorobili xD

#85 2013-03-26 16:15:12

Hunter Killer
Moderator

Yuny napisał:

Faktycznie sporo i to na duży plus!
Fajnie, że twarz Saki poprawili, bo w tych odcinkach momentami miała mocne deformacje.
Szkoda, że nie wrzucili ujęcia z 8 odcinka (15:27). Ciekawi mnie czy w BD Shunowi oczy dorobili xD

O to chodzi?

Pokaż spoiler
syep08.jpg

155222.jpg zzsldjt.png

#86 2013-03-26 17:04:34

Yuny
Użytkownik

Pokaż spoiler
11933129.jpg
To jest pierdoła, bo można na siłę wmawiać, że tak miało być. Jednak on głową nie porusza, a oczy nagle (jak to już w twoim screenie) się pojawiają.

#87 2013-03-26 20:04:27

FAiM
Użytkownik

Hm... niewątpliwie znacząca zmiana w drugim odcinku:
z "500 years later" zrobiło się "200 years leter".

"Kontrowersyjny" 5 odcinek w 90% zmieniony...

Hm... pewnie sobie zrobię rewatcha, jak wyjdą wszystkie BD oczkod.

K5Cqyo6.png?1

#88 2013-03-26 20:18:44

marek2fgc
Użytkownik

FAiM napisał:

Hm... niewątpliwie znacząca zmiana w drugim odcinku:
z "500 years later" zrobiło się "200 years leter".

Czy ja wiem... 300 lat w tę czy we w tę jakoś nie robi dużej różnicy, zważywszy na to, że akcja anime dzieje się tysiąc lat później względem naszych czasów. jezor Chociaż jak dla mnie 500 lat było bardziej logiczne, zważywszy na fakt

Pokaż spoiler
zmieniania ludzi w te monstra. Wtedy jeszcze byli normalni ludzie, więc 500 lat to kupa czasu na zmiany genetyczne, w przeciwieństwie do 200.

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-03-26 20:29:12)

#89 2013-03-26 20:34:12

FAiM
Użytkownik

Źle liczysz, główna akcja dzieje się "1000 years later". Czyli ta retrospekcja działa się 500 lat wcześniej - teraz już jest 800 oczkod.

K5Cqyo6.png?1

#90 2013-03-26 20:35:06

Witax
Użytkownik

Dawno nie widziałem tak dobrego nowego anime, klimat mnie wciągnął bez reszty

i5-8600K OC 4.8Ghz, MSI Z370 Tomahawk, HyperX Predator 16GB 3000MHz/3333Mhz, Samsung 960 EVO 250GB.

Headphones: AKG K712 PRO, AKG K612 PRO, Beyerdynamic DT-990 Edition 250ohm
DAC: SMSL SD-650+mod by mikolaj612+Muses 8820 + ad797AR SMSL M8 | AMP: Rapture by mikolaj612

#91 2013-03-31 21:40:24

marek2fgc
Użytkownik

Może ktoś z tych osób, które znają japoński, napisać, na jaki napis został zmieniony tytuł (po polsku jezor)?
Byłbym wdzięczny. smile

11 obrazek:
http://www.kira-reviews.com/blog/archives/15009

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-03-31 21:45:24)

#92 2013-04-01 00:13:26

HentaiDymon
Użytkownik

Tylko zmienili czcionkę jezor

EDIT: Albo znaki na katakanę, która tutaj nic mi nie mówi jezor

EDIT2: A, już kumam. Znaczenie się nie zmienia, bo domyślnie miała to być katakana, ale z niewiadomych powodów wystylizowano ją na kandzie  oczkod

Ostatnio edytowany przez HentaiDymon (2013-04-01 10:17:02)

#93 2013-04-01 00:14:28

Gamedor
Użytkownik

Też się tak zastanawiałem xd

#94 2015-01-31 15:27:11

Kenshiro
Użytkownik

Dzisiaj skończyłem oglądać Shinsekai yori . Jak widzę kolejny raz bardzo dobrze zrobiłem czekając na wersję BD chociażby z powodu dużych różnic i ulepszeń wizualnych. Jest to dramatyczna seria skonstruowana w pełni na poważnie, której akcja toczy się w świecie postapokaliptycznym.

Anime było świetne do takiego stopnia, że jest zdecydowanie perełką pod względem wykonania i fabuły, a w dodatku miało bardzo oryginalny pomysł. Co ciekawe większość fabuły została już wyjaśniona na początku 4 odcinka, a to zaskakująco szybko jak na 25 odcinkowe anime.

Chwilami stawało się nawet horrorem i mam tu na myśli głównie ostatnie odcinki.

Jeśli chodzi o to co mi się nie podobało to dobrze ukazuje to poniższy kadr z 12 odcinka.

Pokaż spoiler
28cpyes.jpg

Dlaczego to anime musiało być aż takie smutne.
Już od I odcinka (Reiko) było widać, że będzie to okrutna i bardzo wzruszająca seria, ale nigdy bym nie przypuszczał, że do takiego stopnia.

Pokaż spoiler
Zabijanie dzieci bez sensownego powodu jest bardziej niż głupie. Rozumiem tych które łamią  zasady jak na przykład tamtego chłopca z drugiego odcinka, albo tamtego niebezpiecznego z przeszłości, który ciągle widział śmierć. Jednak po co zabijać tych, którzy po prostu byli słabi w szkole, jeśli chodzi o różne testy? Co to ma wspólnego z zagrożeniem dla ludzi? Autora stanowczo poniosło w tej kwestii.

Śmierci było o wiele za dużo, a to powodowało tylko coraz większy smutek podczas oglądania.

Uważam to anime zdecydowanie za jeden z najbardziej przygnębiających wyciskaczy łez. Zdecydowanie czołówka wśród takich produkcji (zresztą jak wiadomo jest ich niewiele).

Okazało się, że to naiwne, ale aż do ostatniego odcinka miałem nadzieję na coś szczęśliwego.

Pokaż spoiler
Nie mogłem uwierzyć, że Maria naprawdę została zabita, a przez chwilę miałem nadzieję, że jej córka przynajmniej zostanie ocalona.

Jednak dziwne, że nie pokazali szczegółów odnośnie Marii w żadnej scenie. Powinni chociażby we wspomnieniach (nawet w ostatnim odcinku) to pokazać.
Nie wiadomo jak to było

Pokaż spoiler
z dzieckiem Marii i Mamoru, to znaczy kiedy ich zabili i zabrali dziecko. Zresztą nawet nie wiadomo jak ich zabili bo przecież mieli swoje moce. Na wikia pisało, że zmusili ją do urodzenia dziecka,a potem zabili. Jednak to absurd bo przecież skoro do momentu porodu była pod ochroną to mogła w każdej chwili wykorzystać moment, żeby ich zabić i uciec. Nie ma w tym sensu.

W ogóle mam wrażenie, że to zostało celowo ocenzurowane  w anime bo nawet tego nie opisali już nie mówiąc o pokazaniu.

Zresztą jest jakiś kolejny absurd. Na wikia jest wyjaśnienie, że  ten list z 16 odcinka

Pokaż spoiler
napisany przez Marię był sfałszowany, a przecież tylko ona mogła go napisać patrząc na to co tam było.
Chyba, że ją zmusili, ale to wszystko wydaje się nielogiczne.

Dziwne również było to co się działo w ostatnim odcinku po tym jak

Pokaż spoiler
Squirrel został złapany. Saki ani razu nie zapytała się go o Marię. Jakby ją ona w ogóle nie interesowała. To kolejny idiotyzm bo niemożliwe, żeby nie była ciekawa co konkretnie się z nią działo, a Squirrel na pewno wszystko wiedział bo to on był za to odpowiedzialny.

Poza tym w ostatnim odcinku

Pokaż spoiler
zginęła córka Marii i Mamoru jak również okazało się, że zginęli rodzice głównej bohaterki i prawie wszystkie istotne postacie w tym anime.

Okrucieństwo w tej serii nie miało granic.

Sądziłem również, że będzie coś więcej odnośnie Yoshimi, a niestety praktycznie nic nie było.

Więc jak widać autor stanowczo przesadzał z uśmiercaniem i chciał wyjątkowo wzruszyć widza (co mu się oczywiście udało).

Muzyka w anime było bardzo ładna i klimatyczna, a ten drugi ending wyjątkowo piękny i smutny. Wystarczy go sobie przypomnieć, żeby znowu się wzruszyć.

Kreska/grafika nie jest ani jakaś ładna ani wysokiej jakości (nawet w BD), ale to nie ma większego znaczenia w tej serii.

Zalety:

- fabuła i pomysł na anime
- charaktery postaci
- muzyka (niektóre rytmy i drugi ending)

Wady:

- brak wyjaśnień niektórych istotnych elementów fabuły (chociażby szczegóły odnośnie tych wielkich pomników i tego co konkretnie działo się z Marią i Mamoru)
- anime stanowczo przesadzone pod względem dramatyzmu i tragedii (już pierwszy odcinek był taki,  a potem tylko gorzej)

9/10

#95 2015-01-31 15:45:25

marek2fgc
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Pokaż spoiler
Zabijanie dzieci bez sensownego powodu jest bardziej niż głupie. Rozumiem tych które łamią  zasady jak na przykład tamtego chłopca z drugiego odcinka, albo tamtego niebezpiecznego z przeszłości, który ciągle widział śmierć. Jednak po co zabijać tych, którzy po prostu byli słabi w szkole, jeśli chodzi o różne testy? Co to ma wspólnego z zagrożeniem dla ludzi? Autora stanowczo poniosło w tej kwestii.

Pokaż spoiler
Jeżeli dobrze pamiętam, to zabijano takie dzieci, gdyż uważano, że nie potrafiły dobrze kontrolować tej mocy, przez co były zagrożeniem dla społeczeństwa, bo mogły (a szansa była duża) stracić nad sobą kontrolę, jak to było z tym dzieckiem-mordercą z przeszłości. Ogólnie ta cała wojna we współczesności między użytkownikami mocy a ludźmi była prawdopodobnie spowodowana tym, że te dzieci nie zdawały sobie sprawy z posiadanych mocy i utraciły panowanie nad sobą. Podejrzewam, że ci ludzie żyjący w harmonii to potomkowie świadomych użytkowników mocy z tamtych czasów, którzy nauczyli się ją kontrolować.

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2015-01-31 15:46:23)

#96 2015-01-31 16:37:44

Vincent_Law
Użytkownik

marek2fgc napisał:
Kenshiro napisał:

Pokaż spoiler

Pokaż spoiler
Jeżeli dobrze pamiętam, to zabijano takie dzieci, gdyż uważano, że nie potrafiły dobrze kontrolować tej mocy, przez co były zagrożeniem dla społeczeństwa, bo mogły (a szansa była duża) stracić nad sobą kontrolę, jak to było z tym dzieckiem-mordercą z przeszłości. Ogólnie ta cała wojna we współczesności między użytkownikami mocy a ludźmi była prawdopodobnie spowodowana tym, że te dzieci nie zdawały sobie sprawy z posiadanych mocy i utraciły panowanie nad sobą. Podejrzewam, że ci ludzie żyjący w harmonii to potomkowie świadomych użytkowników mocy z tamtych czasów, którzy nauczyli się ją kontrolować.

Pokaż spoiler
Tłumaczenie Masy jest w miarę ok, ale ciągle myślę, że oni to robili, żeby zachować czystość gatunku ludzi z mocą. Po prostu zabijali te dzieciaki (lub co tam innego z nimi robili, bo chyba tego nie wyjaśnili). Nie chcieli mieć zwykłych ludzi ani czarnych owiec. Członkowie społeczności musieli spełniać "standardy".

Ostatnio edytowany przez Vincent_Law (2015-01-31 16:39:57)

podpisq.png

#97 2015-01-31 18:40:08

FAiM
Użytkownik

Nie chodziło o żadną czystość gatunku, a jedynie o przetrwanie. Dlatego jednym z głównych celów szkoły było wychwytywanie osobników, które mogły stanowić zagrożenie - a do ich eliminacji służyły te koty oczkod.

K5Cqyo6.png?1

#98 2015-01-31 21:18:37

Kenshiro
Użytkownik

Wiadomo, że sprawcami były te koty, ale właśnie uważam, że stanowczo przesadzali co zresztą wyraźnie zostało potwierdzone (przez Tomiko) w anime.

Tamten poważny incydent z przeszłości miał miejsce tylko dlatego, że został całkowicie zlekceważony. Nie przypominam sobie, żeby było kiedykolwiek zagrożenie z powodu dzieci, które miały wyłącznie takie problemy jak Reiko lub Mamoru.
W anime nic o tym nie wspomnieli.

Nie podobało mi się również to, że celowo dawano nadzieję na coś szczęśliwszego, a za każdym razem okazywało się to nieprawdą i kończyło  tragedią. Widać, że autor robił wszystko, żeby było jak najbardziej dramatycznie. Nie chciał pokazać nic szczęśliwego.

Pokaż spoiler
Nawet w tym liście Marii były słowa o możliwym ponownym spotkaniu, czyli że po prostu będzie żyć razem z Mamoru, ale na przykład po tych 12 latach znowu się pojawią. To samo odnośnie jej córki. Najpierw Saki mówiła, że może da się ją ocalić, a potem jednak musiała zginąć.

Anime zresztą dużo straciło po 17 odcinku. Wtedy jak Tomiko powiedziała, że

Pokaż spoiler
z badań DNA wynika, że to kości Mamoru i Marii to sądziłem, że po prostu specjalnie chciała ukryć prawdę przed pozostałymi.

Poza tym nietrudno zauważyć, że tylko Saki tak naprawdę się liczyła, a pozostałe postacie

Pokaż spoiler
były głównie po to by umrzeć.

A Satoru był tylko po to żeby
Pokaż spoiler
nie została całkiem sama.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-01-31 21:20:00)

#99 2015-02-01 17:47:51

Kenshiro
Użytkownik

Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz odnośnie niedorzeczności tego świata to znaczy

Pokaż spoiler
prewencyjnego zabijania dzieci.

Jaki ma sens

Pokaż spoiler
zabijanie sporej ilości dzieci, które nie są idealne skoro szansa na powstanie Akki jest mikroskopijna. Przecież nawet wcześniej kiedy nie było takich surowych reguł to Akki pojawiał się bardzo sporadycznie.
Oczywiście to nie jest wystarczające usprawiedliwianie, gdyż chodzi mi o kompletny absurd polegający na tym, że ludzie wybrali zabijanie całkowicie niewinnych dzieci niż inny sposób obrony przed Akki. Mówiono, że taki Akki to jak broń masowej zagłady.
Jednak autor po prostu pojechał po jednej linii (chciał najmocniej wzruszyć, więc to oczywiste) i miał gdzieś wymyślenie bardziej logicznego rozwiązania na możliwość przemiany dzieci w Akki.

A prawda jest taka, że jak pojawił się Akki to mógł być praktycznie od razu uśmiercony bez potrzeby prewencyjnego i idiotycznego zabijania wielu niewinnych dzieci przez tchórzliwych dorosłych.

Czy Akki miał jakieś nadludzkie ciało? Czy poza szaleństwem i możliwością zabijania ludzi (bo nie traktował się jak człowiek) czymś się różnił? No właśnie z anime jasno wynika, że nie.
Wyraźnie mówiono o tym, że ludzie go nie atakowali bo było sprzężenie zwrotne i ginęli.
Ale przecież to, że sami by zginęli nie oznaczało, że nie mogą go zabić.

To w takim razie nikt kto oglądał anime nie powinien mieć wątpliwości, że sensowniejsze rozwiązanie na sporadycznie pojawiającego się Akkiego polegałoby na poświęceniu jednej czy maksymalnie kilku osób w ciągu wielu lat niż regularne uśmiercanie nie idealnych dzieci.
Przecież społeczeństwo wie w jakim koszmarnym świecie żyje i powinno być edukowane właśnie w taki sposób.

Ta cała rada edukacja w tym anime to jakaś banda idiotów, a Tomiko mimo, że miała zastrzeżenia to jednak była po ich stronie bo inaczej nie zabiliby na przykład Reiko. Oczywiście powinni istnieć, ale wyłapywać te najbardziej prawdopodobne przypadki (i głównie chłopców jak wynikało z opowieści Tomiko).

Podobnie ma się sprawa z córką Mari i Mamoru. Przecież Shisei mógł ją zabić w kilka sekund, a nie zrobił tego bo wiedział, że zginie?
Przecież to całkowity idiotyzm bo nie dosyć tego, że sam zginął to jeszcze pozwolił na śmierć mnóstwa mieszkańców wioski.
Podobnie jak tamten doktor. Wstrzyknął dla Akkiego z przeszłości truciznę i zginął. Równie dobrze mógł go zabić swoją mocą i zginąć.

Więc wynika z tego, że cały dramat tego świata (nie licząc Gouma, ale one są spokojne i same wybierają śmierć) wynika z totalnego tchórzostwa dorosłych i niewłaściwej edukacji.

Rozumiem, że prawie żaden człowiek nie chce się poświęcić, żeby obronić innych, ale to jednak Dystopia, więc nie można tego rozpatrywać jak zwyczajnego świata. Również jeśli jakiś człowiek zawiedzie (bo tchórz itp) to gdyby społeczeństwo było edukowane w tej kwestii to na pewno kto inny by zniszczył Akkiego.

Autor celowo wymyślił tak idiotyczne rozwiązanie problemów z Akki i to mimo tego, że mógł to zrobić całkiem inaczej.

Dlaczego nie zrobił to oczywiste. Miało być tylko smutno i coraz smutniej.

Tak poza tym to po obejrzeniu całości się nawet wyjaśniło dlaczego w odcinkach jak mieli po 12 lat te przygody ze szczuroludźmi dotyczyły wyłącznie Saki i Satoru.
To co się działo z Marią i Shionem całkowicie pominięto.

Widać jak autor traktował bohaterów i które się dla niego liczyły.

Po prostu tym, które

Pokaż spoiler
miały zginąć poświęcał najmniej uwagi.

I jak pisałem wcześniej szkoda, że nie pokazali wydarzeń z Marią i Mamoru to znaczy szczegółów odnośnie

Pokaż spoiler
ich śmierci.

Czytałem na MALu, że Squiller obronił ich przed
Pokaż spoiler
tamtymi kotami wysłanymi przez radę edukacji, więc oni mu zaufali. Po czym żyli sobie normalnie przez kilkanaście miesięcy i mieli dziecko. Natomiast po porodzie zostali zabici na przykład w trakcie snu.
Czyli jednak nie zostali przez nich porwani, a po prostu oszukani (to logiczne skoro mogli mogli zabić całą kolonię w parę sekund). Mimo wszystko w anime tego nie pokazali, a to dosyć głupie posunięcie, gdyż to było wyjątkowo istotne.
Z anime również wycięto, że Saki i Satoru postanowili nazwać ewentualnego syna Shion, a ewentualną córkę Maria (tak było w nowelce).

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-02-01 18:10:05)

#100 2015-02-01 18:49:56

FAiM
Użytkownik

Może obejrzyj to jeszcze raz, tylko tym razem uważniej - bo widzę, że paru rzeczy nie zrozumiałeś oczkod.

K5Cqyo6.png?1

Stopka forum

© Animesub.info 2024