Nie jesteś zalogowany.
LagoonCompany napisał:Przepraszam, ile epków bedzie się akcja rozkręcała, nie dodam że jakoś narracja kuleje, no ale to pewnie taki wstęp czy coś.
Hmn, 1 ep objął 1 i z połowę 2 chaptera. Czyli jakby im się udało utrzymać 1,5-2 chapterów -> 1 ep to gdzieś koło 3-4 odcinka by się rozkręciło. :p
Poza tym sporo retrospekcji jest w I tomie jeśli chodzi o postacie Erena, Mikasy czy Armina, także parę rzeczy się wyjaśni jeśli to wrzucą do anime.
Masakra.
Będzie coś ciekawego, czy takie same 'emocje' jak do tej pory?
Bo jeśli to ma być hit sezonu to ja wysiadam :/
Dzieciarnia ratuje świat przed złymi i brzydkimi potworami?
Łał, to ma aż takie znaczenie?
Owszem znaczenie ma, bo inaczej moglibyśmy tłumaczyć na poziomie "Kali ukraść krowa" (to że niektórzy tak robią nie oznacza, że mamy wyrównywać do takiego poziomu).
Dobra, biję się w pierś, jakoś nie przyszło mi na myśl, że w języku polski tytan i gigant są synonimami
Podsumowując, mimo tego co może się niektórym wydawać nie było to trollowanie, czy dzielenie włosa na czworo. Dla tłumacza ważne jest precyzyjne wyrażanie się i odnajdywanie przesłania autora, a przydałoby się tutaj tego tutaj trochę więcej, bo potworkowe dosłowne tłumaczenia straszą niestety w dużej części napisów udostępnionych na ansi.
GG: 1677958
L0NG3r napisał:Łał, to ma aż takie znaczenie?
Owszem znaczenie ma, bo inaczej moglibyśmy tłumaczyć na poziomie "Kali ukraść krowa" (to że niektórzy tak robią nie oznacza, że mamy wyrównywać do ich poziomu).
L0NG3r napisał:Dobra, biję się w pierś, jakoś nie przyszło mi na myśl, że w języku polski tytan i gigant są synonimami
Podsumowując, mimo tego co może się niektórym wydawać nie było to trollowanie, czy dzielenie włosa na czworo. Dla tłumacza ważne jest precyzyjne wyrażanie się i odnajdywanie przesłania autora, a przydałoby się tutaj tego trochę więcej, bo potworkowe dosłowne tłumaczenia straszą niestety w dużej części napisów udostępnionych na ansi.
Ostatnio edytowany przez ill (2013-04-08 07:22:10)
W ogóle Engrish jest czasem bolesny, hahaha, szkoda że zanim coś dowalą, nie ustalają tego z jakimś native speakerem.
Chwila moment, do czegoś takiego "native speaker"? Hehe, tutaj trzeba egzorcysty.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Przy japońskim engriszu szkolne stwierdzenie "Co autor miał na myśli?" nabiera nowego znaczenia
Qashqai napisał:W ogóle Engrish jest czasem bolesny, hahaha, szkoda że zanim coś dowalą, nie ustalają tego z jakimś native speakerem.
Chwila moment, do czegoś takiego "native speaker"? Hehe, tutaj trzeba egzorcysty.
Proszę, native speaker, sztuk jeden:
Swoją drogą nasz język bardzo nam pomaga przy tego rodzaju tytułach Najłatwiej byłoby przełożyć "kyojin" (巨人) jako... wielkolud. Słowo idealnie odzwierciedla krzaczki.
Ostatnio edytowany przez Syriusz15 (2013-04-08 12:34:00)
Masakra.
Będzie coś ciekawego, czy takie same 'emocje' jak do tej pory?
Bo jeśli to ma być hit sezonu to ja wysiadam :/
Także ogólnie w przyszłym i kolejnym tygodniu specjalnych fajerwerków bym się nie spodziewał.
A co do hitu sezonu, zazwyczaj akcja czy akcjo-przygoda są najpopularniejsze, choć niekoniecznie najlepsze. 1 ep poza nieco statycznym miastem i poprawnymi tłami wyszedł bardzo dobrze. Design postaci z tym outlinem też imo na plus - stanowczo lepszy niż w mandze, gdzie widać po prostu że to wczesny etap rysowania. :p Także technicznie zarzutów nie mam, a historia jak to historia... praktycznie kreska w kreskę i słowo w słowo szło za mangą.
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.
Ja bym raczej powiedział, że mandze bliżej do tagu "tajemnice" niż "akcja". W pierwszym odcinku dobrze to pokazali, ludzie przy Tytanach są niczym. Więc nie spodziewajcie się, że Eren zbawi świat jak to bywa w shonen'ach ( w kilku komentarzach już widać takie założenia), bo nie o to chodzi w tym tytule.
Mam nadzieje, że nie zniszczą anime jakimś wymyślonym zakończeniem.
Jeśli Eren faktycznie nie będzie kolejnym zbawicielem świata, to seria dużo zyska.
Nie, nie będzie zbawicielem świata, dlatego polubiłem tą mangę. Nie idzie według schematów dzisiejszych shounenów, intryga goni intrygę, yakże nie możesz być pewnym kto jest tym dobrym a kto złym( wykluczając Armina i Mikasę ) Oczywiście jak w shonenach, główny bohater ma super moc, jednakże jest ona bardziej dla Erena przekleństwem niż darem
Nie, nie będzie zbawicielem świata, dlatego polubiłem tą mangę. Nie idzie według schematów dzisiejszych shounenów, intryga goni intrygę, yakże nie możesz być pewnym kto jest tym dobrym a kto złym( wykluczając Armina i Mikasę ) Oczywiście jak w shonenach, główny bohater ma super moc, jednakże jest ona bardziej dla Erena przekleństwem niż darem
No, nawet zęba przez to stracił
To teraz tym bardziej, przez wasze słowa, wyczekuję kolejnych odcinków
Ja bym raczej powiedział, że mandze bliżej do tagu "tajemnice" niż "akcja". W pierwszym odcinku dobrze to pokazali, ludzie przy Tytanach są niczym. Więc nie spodziewajcie się, że Eren zbawi świat jak to bywa w shonen'ach ( w kilku komentarzach już widać takie założenia), bo nie o to chodzi w tym tytule.
Mam nadzieje, że nie zniszczą anime jakimś wymyślonym zakończeniem.
To wcale nie musi byc takie złe, jesli dobrze to zrealizują(patrz gra o tron).
Ważne aby świat przedstawiony kupy się trzymał w tym wypadku.
A nie np. Nie zabije Olbrzyma, bo strace zęba i która bedzie mnie chciałała.
Ps. Miło że zmieniliście ten ang. Podtytuł.
Najciekawsze jest to, że w openingu nie ma nawet najmniejszej wskazówki dotyczącej owej super mocy, z reguły w openingach jest sporo spoilerów. IMO bardzo dobrze.
Bo samo wspomnienie o supermocy jest już dużym spoilerem .
Bo latanie po mieście jak spiderman wcale nie jest super .
Bo latanie po mieście jak spiderman wcale nie jest super .
Trochę mnie boli, że Eren rzadko korzysta z latania a w sytuacji podbramkowej korzysta z ów mocy . A w korzystaniu z 3d Manuer Gear nie jest lamusem