#61 2013-04-08 04:49:18

LagoonCompany
Użytkownik

Odp: Shingeki no Kyojin (The Eotena Onslaught) [anime]

Ariakis napisał:
LagoonCompany napisał:

Przepraszam, ile epków bedzie się akcja rozkręcała, nie dodam że jakoś narracja kuleje, no ale to pewnie taki wstęp czy coś.

Hmn, 1 ep objął 1 i z połowę 2 chaptera. Czyli jakby im się udało utrzymać 1,5-2 chapterów -> 1 ep to gdzieś koło 3-4 odcinka by się rozkręciło. :p

Poza tym sporo retrospekcji jest w I tomie jeśli chodzi o postacie Erena, Mikasy czy Armina, także parę rzeczy się wyjaśni jeśli to wrzucą do anime.

Masakra.

Będzie coś ciekawego, czy takie same 'emocje' jak do tej pory?
Bo jeśli to ma być hit sezonu to ja wysiadam :/

sk1HmOJ.gif
filazaf.jpg
[CENTER]13.jpg[/CENTER]

#62 2013-04-08 06:02:00

dulu
Moderator

Dzieciarnia ratuje świat przed złymi i brzydkimi potworami?

#63 2013-04-08 07:19:25

ill
Użytkownik

L0NG3r napisał:

Łał, to ma aż takie znaczenie?

Owszem znaczenie ma, bo inaczej moglibyśmy tłumaczyć na poziomie "Kali ukraść krowa" (to że niektórzy tak robią nie oznacza, że mamy wyrównywać do takiego poziomu).

L0NG3r napisał:

Pomijając fakt:tytan a gigant.
mit. gr. «każdy z sześciu olbrzymów, synów Uranosa i Gai»

Dobra, biję się w pierś, jakoś nie przyszło mi na myśl, że w języku polski tytan i gigant są synonimami  cholera

Podsumowując, mimo tego co może się niektórym wydawać nie było to trollowanie, czy dzielenie włosa na czworo. Dla tłumacza ważne jest precyzyjne wyrażanie się i odnajdywanie przesłania autora, a przydałoby się tutaj tego  tutaj trochę więcej, bo potworkowe dosłowne tłumaczenia straszą niestety w dużej części napisów udostępnionych na ansi.

GG: 1677958

#64 2013-04-08 07:20:45

ill
Użytkownik

ill napisał:
L0NG3r napisał:

Łał, to ma aż takie znaczenie?

Owszem znaczenie ma, bo inaczej moglibyśmy tłumaczyć na poziomie "Kali ukraść krowa" (to że niektórzy tak robią nie oznacza, że mamy wyrównywać do ich poziomu).

L0NG3r napisał:

Pomijając fakt:tytan a gigant.
mit. gr. «każdy z sześciu olbrzymów, synów Uranosa i Gai»

Dobra, biję się w pierś, jakoś nie przyszło mi na myśl, że w języku polski tytan i gigant są synonimami  cholera

Podsumowując, mimo tego co może się niektórym wydawać nie było to trollowanie, czy dzielenie włosa na czworo. Dla tłumacza ważne jest precyzyjne wyrażanie się i odnajdywanie przesłania autora, a przydałoby się tutaj tego  trochę więcej, bo potworkowe dosłowne tłumaczenia straszą niestety w dużej części napisów udostępnionych na ansi.

Ostatnio edytowany przez ill (2013-04-08 07:22:10)

#65 2013-04-08 07:33:02

arystar
Użytkownik

Qashqai napisał:

W ogóle Engrish jest czasem bolesny, hahaha, szkoda że zanim coś dowalą, nie ustalają tego z jakimś native speakerem.

Chwila moment, do czegoś takiego "native speaker"? Hehe, tutaj trzeba egzorcysty.

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!

#66 2013-04-08 08:01:31

ill
Użytkownik

Przy japońskim engriszu szkolne stwierdzenie "Co autor miał na myśli?" nabiera nowego znaczenia  rotfl

#67 2013-04-08 08:04:49

qwig
Użytkownik

arystar napisał:
Qashqai napisał:

W ogóle Engrish jest czasem bolesny, hahaha, szkoda że zanim coś dowalą, nie ustalają tego z jakimś native speakerem.

Chwila moment, do czegoś takiego "native speaker"? Hehe, tutaj trzeba egzorcysty.

Proszę, native speaker, sztuk jeden:
oK0uBFO.jpg

#68 2013-04-08 12:33:33

Syriusz15
Użytkownik

Swoją drogą nasz język bardzo nam pomaga przy tego rodzaju tytułach oczkod Najłatwiej byłoby przełożyć "kyojin" (巨人)  jako... wielkolud. Słowo idealnie odzwierciedla krzaczki.

Ostatnio edytowany przez Syriusz15 (2013-04-08 12:34:00)

#69 2013-04-08 17:31:05

Ariakis
Użytkownik

LagoonCompany napisał:

Masakra.

Będzie coś ciekawego, czy takie same 'emocje' jak do tej pory?
Bo jeśli to ma być hit sezonu to ja wysiadam :/

Pokaż spoiler
Taśmowo będą ludzie zżerani po timeskipie. ;] Jak minie trochę przegadany moment od zakończenia szkolenia do ataku na drugi mur. Z tym, że raczej w 2 epie chyba go nie wrzucą. A nawet jeśli zrobią podobnie jak w mandze to i tak wiele "akcji" nie będzie.

Także ogólnie w przyszłym i kolejnym tygodniu specjalnych fajerwerków bym się nie spodziewał.

A co do hitu sezonu, zazwyczaj akcja czy akcjo-przygoda są najpopularniejsze, choć niekoniecznie najlepsze. 1 ep poza nieco statycznym miastem i poprawnymi tłami wyszedł bardzo dobrze. Design postaci z tym outlinem też imo na plus - stanowczo lepszy niż w mandze, gdzie widać po prostu że to wczesny etap rysowania. :p Także technicznie zarzutów nie mam, a historia jak to historia... praktycznie kreska w kreskę i słowo w słowo szło za mangą. oczkod

Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.

#70 2013-04-08 19:11:25

LagoonCompany
Użytkownik

Przyznam iż nie znam mangi, ale wszyscy wiedzą ja to się skończyło (krok w krok za mangą) na przykładzie Berserka, gdzie potem na wszystko za brakło czasu.

sk1HmOJ.gif
filazaf.jpg
[CENTER]13.jpg[/CENTER]

#71 2013-04-08 22:28:18

Jaller
Użytkownik

Ja bym raczej powiedział, że mandze bliżej do tagu "tajemnice" niż "akcja". W pierwszym odcinku dobrze to pokazali, ludzie przy Tytanach są niczym. Więc nie spodziewajcie się, że Eren zbawi świat jak to bywa w shonen'ach ( w kilku komentarzach już widać takie założenia), bo nie o to chodzi w tym tytule.

Mam nadzieje, że nie zniszczą anime jakimś wymyślonym zakończeniem.

#72 2013-04-09 00:10:19

Yuny
Użytkownik

Jeśli Eren faktycznie nie będzie kolejnym zbawicielem świata, to seria dużo zyska.

#73 2013-04-09 00:53:18

Yagami_Raito8920
Użytkownik

Nie, nie będzie zbawicielem świata, dlatego polubiłem tą mangę. Nie idzie według schematów dzisiejszych shounenów, intryga goni intrygę, yakże nie możesz być pewnym kto jest tym dobrym a kto złym( wykluczając Armina i Mikasę jezor) Oczywiście jak w shonenach, główny bohater ma super moc, jednakże jest ona bardziej dla Erena przekleństwem niż darem oczkod

96gaix.jpg

#74 2013-04-09 00:57:54

KieR
Użytkownik

Yagami_Raito8920 napisał:

Nie, nie będzie zbawicielem świata, dlatego polubiłem tą mangę. Nie idzie według schematów dzisiejszych shounenów, intryga goni intrygę, yakże nie możesz być pewnym kto jest tym dobrym a kto złym( wykluczając Armina i Mikasę jezor) Oczywiście jak w shonenach, główny bohater ma super moc, jednakże jest ona bardziej dla Erena przekleństwem niż darem oczkod

No, nawet zęba przez to stracił smile_big

tumblr_static_bug.gif

#75 2013-04-09 01:16:48

Yuny
Użytkownik

To teraz tym bardziej, przez wasze słowa, wyczekuję kolejnych odcinków smile_big

#76 2013-04-09 06:19:49

LagoonCompany
Użytkownik

Jaller napisał:

Ja bym raczej powiedział, że mandze bliżej do tagu "tajemnice" niż "akcja". W pierwszym odcinku dobrze to pokazali, ludzie przy Tytanach są niczym. Więc nie spodziewajcie się, że Eren zbawi świat jak to bywa w shonen'ach ( w kilku komentarzach już widać takie założenia), bo nie o to chodzi w tym tytule.

Mam nadzieje, że nie zniszczą anime jakimś wymyślonym zakończeniem.

To wcale nie musi byc takie złe, jesli dobrze to zrealizują(patrz gra o tron).
Ważne aby świat przedstawiony kupy się trzymał w tym wypadku.
A nie np. Nie zabije Olbrzyma, bo strace zęba i która bedzie mnie chciałała.

Ps. Miło że zmieniliście ten ang. Podtytuł.

sk1HmOJ.gif
filazaf.jpg
[CENTER]13.jpg[/CENTER]

#77 2013-04-09 09:56:05

Hidu
Użytkownik

Najciekawsze jest to, że w openingu nie ma nawet najmniejszej wskazówki dotyczącej owej super mocy, z reguły w openingach jest sporo spoilerów. IMO bardzo dobrze.

#78 2013-04-09 14:09:32

FAiM
Użytkownik

Bo samo wspomnienie o supermocy jest już dużym spoilerem jezor.

K5Cqyo6.png?1

#79 2013-04-09 14:17:38

Hidu
Użytkownik

Bo latanie po mieście jak spiderman wcale nie jest super jezor.

#80 2013-04-09 14:36:39

Yagami_Raito8920
Użytkownik

Hidu napisał:

Bo latanie po mieście jak spiderman wcale nie jest super jezor.

Trochę mnie boli, że Eren rzadko korzysta z latania a w sytuacji podbramkowej korzysta z ów mocy wstyd. A w korzystaniu z 3d Manuer Gear nie jest lamusem  hehe

96gaix.jpg

Stopka forum

© Animesub.info 2024