Nie jesteś zalogowany.
Wakabayashi napisał:krzykr napisał:Fajnie gaworzy. PS. dla znawców, tak ludzie na południu rozmawiają czy to ściema?
Nie wiem czy koledzy nie wiedzą, czy trollują, ale to jest praktycznie 100% język śląski występujący w woj. śląskim czy opolskim. Żadna ściema, właśnie tak potrafią (jak chcą) mówić, że "obcy" nic nie skuma. Nie oglądaliście takiej "Swiętej wojny" na przykład?
Ale to jest w 100% zrozumiałe. ;p
Dołącze się do tej prowokacji
Wiki
Niedawno byłem na wykładzie u prof. Miodka, który stwierdził, że to nieco zabrudzona niemieckimi wtrętami czysta staropolszczyzna :p
A ponadto prof. Miodek to Ślązak.
Nie. O tym też mówił. Obecne granice terytorialne nijak się mają do śląskości (btw. prawdziwy Śląsk rozciągał się wokół bagien otaczających górę Ślężę). Ślązacy (w znaczeniu 'Hanysi') zamieszkują bardzo niewielki obszar dzisiejszego Górnego Śląska.
Nie będę się wdawał w dyskusję, bo ani ze mnie historyk, ani językoznawca. Nie chciałbym przez słabą pamięć głupot nawypisywać.
Ostatnio edytowany przez Sir_Ace (2013-05-26 11:52:20)
Zacznijmy od tego, że dzisiaj nie ma już czegoś takiego, jak dawny Górny Śląsk, niestety. Jest to pojęcie wymarłe, ale doskonale oddaje geograficzną śląskość. W tzw. województwie śląskim mamy teraz takie cudowne perełki, jak Sosnowiec, Dąbrowa, Będzin, Czeladź a nawet Medalikarzy - Częstochowę, za to Opole, Byczyna etc. są w Opolskim.
Na marginesie, Tarnowskie Góry to jak najbardziej Górny Śląsk, nie czyni to jednak z Miodka Hanysa, czyt. Ślązaka.
wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai
Czas posuwać tą prowokacje
https://maps.google.com/maps?q=http://t … %99%C5%BCa
up: że co?
Ty dulowaty userze!
@Gamedor, boskie .
Coś dwa fanów Smoczych Kul i nie tylko:
DBZ#1,
DBZ#2
Zapowiedź nowego epizodu Gwiezdnych Wojen:
SWVII
wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
Dla zainteresowanych jest to AMV Polskiego twórcy Kosmita: opis + kanał na YT
To już było tu gdzieś w okolicy? W sumie to to chyba nie podlega pod "śmieszne".
Wersja Bollywood?
Ba, kiedyś nawet zrobiłem do tego napisy
Mamy ci współczuć czy dziękować?