Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Zakładam temat o Another, ale nie sądziłem, że tak wyjątkowe anime jeszcze go nie ma. : )
Obejrzałem je ostatnio (oczywiście w wersji bez cenzury), więc postanowiłem napisać swoją opinię. Anime jak zauważyłem było oceniane bardzo różnorodnie, czyli niektórzy oceniali je prawie maksymalnie, a byli i tacy dla których to anime okazało się po prostu słabe.
Prawdę mówiąc ta seria wydaje się krzyżówką jakby kilku innych anime. Opening od razu skojarzył mi się z Rozen Maiden, a ostatnie odcinki to bez wątpienia Higurashi/Umineko.
Jakbym miał ocenić Another na podstawie odcinków 01-10 to byłoby gdzieś 8/10, ale niestety 2 ostatnie odcinki to takie dno, że nigdy bym się tego nie spodziewał. Po prostu zrobili z tego anime totalnie
Więc właśnie postacie są niestety słabą stroną tego anime, gdyż okazały się (wnioski po obejrzeniu całego anime) po prostu głupie i dotyczy to również głównych bohaterów.
Sceny śmierci były w większości przedstawiane makabrycznie, a niektóre to po prostu gore. Oglądając anime nie miałem wątpliwości, że twórcy szczególnie się do tego przykładali i to nawet przesadnie, gdyż pokazanie efektownej śmierci było jakby ważniejsze niż jej sens i uzasadnienie (znowu głównie mam na myśli ostatnie odcinki bo te wcześniejsze to raczej jakoś można by uzasadnić).
Zresztą tragedia dla tej klasy wcale nie była nieunikniona, ale oczywiście postacie były na tyle nierozumne czyli pozbawione inteligencji, że mimo grożącego im niebezpieczeństwa nie przestrzegały żadnych zasad ostrożności, a przecież powinny zachowywać się chociażby tak jak napisałem w poniższych podpunktach. Przecież to nie są zasady na całe życie, ale tylko pewien okres czasu (3 klasa).
Oczywiście wiem, że wymagam niemożliwego (inteligencji od postaci), ale jednak sądzę, że takie zachowanie tej 3 klasy byłoby całkowicie logiczne zważając na grożące im niebezpieczeństwo.
Ostatnie odcinki zawiodły mnie również dlatego (czyli oprócz tego co napisałem wcześniej), że postanowili
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … arid=42975
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … arid=42980
Sądziłem właśnie, że jeśli ktoś ma przeżyć to będzie to Akazawa, a niestety uśmiercili ją na końcu anime (w totalnie idiotyczny sposób) i bez wątpienia celem tej śmierci było maksymalne wzruszenie widza.
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … arid=38515
Więc pod względem wyciskacza łez anime sprawdziłoby się dużo lepiej, gdyby było choć trochę mniej absurdalne i niedorzeczne, a postacie używałyby czegoś takiego jak rozum.
Zalety oczywiście również są, czyli na przykład przepiękna grafika wysokiej jakości. Sceny brutalnego zabijania w takiej oprawie wizualnej to coś niepowtarzalnego. Przykładowo takie Blood-C czy Higurashi były również gore, ale za to wizualnie to porażka w porównaniu z Another.
Poza tym anime chwilami naprawdę potrafiło przestraszyć (mimo, że to takie straszenie jakby na siłę, czyli celowe wprowadzanie widza w błąd), a muzyka bardzo dobrze podkreślała zarówno nastrój strachu jak i smutku.
Zalety:
- anime piękne wizualnie (postacie i tła)
- bardzo dobra muzyka
- chwilami świetny klimat horroru. Były sceny, które naprawdę potrafiły przestraszyć (z tym, że ja zawsze anime z rodzaju horror oglądam w nocy i to bez światła)
- ciekawy pomysł na anime
Wady:
- mimo, że pomysł ciekawy to wykonanie co najwyżej średnie
- ogólnie głupie i bezmyślne postacie (szczególnie to widać w ostatnich odcinkach). Misaki Mei okazała się również mniej ciekawą postacią niż początkowo można było sądzić
- głupie i niedorzeczne sceny śmierci (ale nie wszystkie). Ważniejszy był sposób pokazania śmierci niż jej sens
- zakończenie wyjątkowo mi się nie podobało
Średnio oceniłbym Another 6/10. Bezmyślność ostatnich odcinków szczególnie zepsuła klimat tego anime, a zaczęło się naprawdę świetnie, gdyż było bardzo wciągające i klimatyczne.
PS:
Co ciekawe Another miało tego samo reżysera co Blood-C i Girls und Panzer.
http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … torid=1508
A głos Akazawy Izumi to ten sam jaki miała siostra Yui z K-On.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-11-07 19:25:34)
A dla mnie przez 7 odcinków było nudno, później coś tam zaczęło się dziać. Dla mnie to jedna z tych produkcji, gdzie nie rozumiem jego popularności.
Anime takie sobie. Było kilka niedociągnięć i według mnie seria bardzo dobrze mogłaby mieć 2-3 odcinki i mniej ofiar... Jedynie specyficzny klimat i niektóre postacie ratują to anime. No i po przeczytaniu tego co jest na anime-chronicle na temat tej serii to 99% jest to prawda.
Gerard właśnie tak powinno być jak w tym spoilerze powyżej.
Zresztą Misaki
Anime było tak skonstruowane, żeby wszystko skomplikować. Jednak to co się stało w największym stopniu jest winą
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-11-07 20:35:32)
10-12 odcinki fajne, reszta zamulająca tandeta. Choć znacznie ciekawsze od Blood C.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
(1)Zakładam temat o Another, ale nie sądziłem, że tak wyjątkowe anime jeszcze go nie ma. : )
(2)Zalety: - ciekawy pomysł na anime
1. Część osób wypowiedziała się o Another w znanym tu i ówdzie temacie "Nowy sezon anime już za pasem". O tutaj
2. Ciekawy pomysł, ale trzeba zwrócić uwagę na "Based on a horror/mystery novel by Ayatsuji Yukito".
Może ktoś interesował się również mangą ?
Uważam, że bardzo ciekawe jest porównanie anime do mangi (w całości przetłumaczona) i nowelki. Zmian jest bardzo dużo.
W mandze Akazawa Izumi
Następnie nastąpił wybuch (czy może to był piorun) i Akazawa została odrzucona do tyłu uderzając głową w szafkę i tracąc przytomność. Wybuchł pożar, ale zjawił się Chibiki, który ją ocucił i wyniósł z budynku.
Mei również poszła znaleźć prawdziwą martwą osobę, czyli chodziło oczywiście o tą nauczycielkę.
Więc w anime Akazawa
W nowelce
Uważam, że w mandze było najlepsze zakończenie. Również Kazami Tomohiko
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-11-08 19:13:35)
Obejrzałem jeszcze OAVkę (opowiada o siostrze Mei) i muszę powiedzieć, że prawie cały odcinek był utrzymany w takim lekkim i wesołym klimacie (była nawet scena fanserwisowa), ale za to końcówka...
Pokazali coś koszmarnego, czyli
Poza tym, jeśli chodzi o absurdy w tym anime to mógłbym jeszcze wiele napisać, ale w skrócie wspomnę tylko na temat Tomohiko i Akazawy z
Odnośnie Akazawy to zobaczcie ten obrazek poniżej.
Scena przedstawiająca jej ukrzyżowanie. Również to nie miało najmniejszego sensu, a jedyny cel tej sceny to wzruszenie oglądającego (może również chcieli się pozbyć konkurentki dla Misaki o względy Kouichiego). Ona jak i te dwie dziewczyny w 12 odcinku powinny przeżyć, gdyż twórcy przegięli z dramatyzmem.
Jednym słowem serię TV mógłbym uznać za przygnębiającą i smutną z powodu 12 odcinka, który zresztą był najbardziej absurdalny ze wszystkich.
PS:
Zobaczcie ten dialog z końcówki 12 odcinka. Brak słów.
Dialogue: 0,0:21:17.31,0:21:21.25,Default,Kouichi,0000,0000,0000,,Kiedy dowiedziałaś się, że Reiko
Dialogue: 0,0:21:22.42,0:21:23.63,Default,Kouichi,0000,0000,0000,,była dodatkową osobą?
Dialogue: 0,0:21:25.01,0:21:26.47,Default,Mei,0000,0000,0000,,Kiedy to było...?
Dialogue: 0,0:21:28.15,0:21:29.30,Default,Mei,0000,0000,0000,,Nie pamiętam.
Dialogue: 0,0:21:30.61,0:21:32.13,Default,Kouichi,0000,0000,0000,,Dlaczego nic nie mówiłaś?
Dialogue: 0,0:21:32.92,0:21:35.17,Default,Mei,0000,0000,0000,,Co dobrego by to przyniosło?
Co dobrego by to przyniosło ? Jedyne to, że ocaliła by od śmierci większość uczniów, uczennic i kilka innych osób od śmierci.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-11-10 13:27:48)
Hohho, a ja jestem świeżo po seansie i muszę powiedzieć, że seria była dla mnie nawet przyjemna Nawet sama fabuła prowadzona w miarę w fajny sposób, chociaż jednak ostatnie 2 odcinki, arc z wycieczką, to poziom osiągnął głębokość Rowu Mariańskiego. Biorąc pod uwagę wszystkie niedorzeczności, co pokazali w tych 2 ostatnich odcinkach można jedynie
Sam fakt ekstra osoby nieźle mnie zaskoczył. Czy tylko ja, jak pokazali to w oczywisty sposób, zrozumiałem, że nauczycielka i ciotka głównego bohatera to jedna i ta sama osoba? 0.o Chociaż zapewne był to zabieg celowy. Same śmierci randomowych osób był w miarę fajnie przedstawione, takie Oszukać przeznaczenie, oczywiście z wyłączeniem ostatnich 2 odcinków, które dużo obniżyły sam poziom serii.
Btw, z retrospekcji Mai nie wydaje się wam, że "nieznanym sprawcą" śmierci Reiko Mikami był sam Kouichi? Szkoda, że tego tematu głębiej nie poruszyli, bo niby był w tym czasie w wiosce, ale nic z tego nie pamiętał.
Ostatnio edytowany przez KieR (2013-06-29 19:57:38)
Kenshiro odnośnie co dobrego...
chociaż jednak ostatnie 2 odcinki, arc z wycieczką, to poziom osiągnął głębokość Rowu Mariańskiego.
Aż tak źle nie było, ale na pewno przesadzili zarówno z drastycznymi scenami jak i z tym masowym wybijaniem uczniów (jakby chcieli za wszelką cenę zaszokować widza). Chociażby te sceny odnośnie
Sam fakt ekstra osoby nieźle mnie zaskoczył.
Faktycznie to im się udało bo nie sposób było się tego domyślić (na anidb jest nawet inna seiyu mimo, że w rzeczywistości była ta sama).
Btw, z retrospekcji Mai nie wydaje się wam, że "nieznanym sprawcą" śmierci Reiko Mikami był sam Kouichi? Szkoda, że tego tematu głębiej nie poruszyli, bo niby był w tym czasie w wiosce, ale nic z tego nie pamiętał.
Niektórzy mają takie podejrzenia, ale wydaje się to całkiem bezsensowne.
KieR, a widziałeś tą OAVkę o siostrze Mei ?
krzykr
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2013-07-01 00:01:01)
Strony 1